Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Liesbeth van Asselt

Leerzame beslommeringen van een beroepsfotograaf

zondag 27 december 2009, 23:40 door | 9.571x gelezen | 9 reacties

Zo af en toe zul je als beroepsfotograaf ook tijd moeten besteden aan zaken die minder leuk zijn: subsidieaanvragen, verzekeringen, contracten, enzovoorts. Hieronder een korte schets van leerzame zaken waar ik de afgelopen periode tegen aan liep.

Allereerst ben ik samen met twee andere Eper fotografen Martin Hogeboom en Joop Luimes bezig met het organiseren van het Fotofestival Epe (noteer 29 mei 2010 vast in je agenda!). Wat als klein idee begon, groeide ongemerkt uit tot een enorm spektakel.

Hartstikke leuk natuurlijk, maar daar komt wel het nodige bij kijken. Zo bleek er een evenementenverzekering afgesloten te moeten worden (zo'n evenement valt niet onder de normale aansprakelijkheidsverzekering), en moet je bijvoorbeeld denken aan EHBO, catering, voorinschrijving, logo en website, toestemming Gemeente en politie, verkeersregelaars en wegwijzerborden, het inlichten van de buurt, subsidieaanvragen, sponsoren, enzovoorts, enzovoorts. Dat hadden we tevoren allemaal niet bedacht!

Het is overigens wel hartverwarmend om te merken dat zo velen bereid zijn (belangeloos) te helpen om een succes van dit fotofestival te maken! De een geeft een gratis workshop of lezing, de ander bouwt een website, weer een ander helpt bij de subsidieaanvragen. Echt fantastisch!

Maar goed, over dit fotofestival volgend jaar meer. Het duurt immers nog even voor het zover is. Naast het Fotofestival loopt voor mij namelijk ook nog de organisatie van de fotoreizen. Was het tot op heden altijd zo dat ik een fotoreis onderbracht bij een reisbureau vanwege onder andere de aansprakelijkheid (degene die organiseert is aansprakelijk, niet degene die bemiddelt), voor de reis die ik in juni naar Schotland organiseer, kon ik geen geschikt reisbureau vinden. Dus dacht ik: 'dan regel ik het zelf!'.

Schotland


Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Nu weet ik natuurlijk ook wel dat de overgrote meerderheid van de fotografen die fotoreizen organiseren onverzekerd op reis gaan, maar ik durf dat risico toch niet te nemen. Stel dat er iemand van de glibberige Bass Rock de zee in glijdt, dan zal de reisverzekering van die deelnemer mij daar waarschijnlijk toch aansprakelijk voor proberen te stellen. En natuurlijk kun je van alles uitsluiten in algemene voorwaarden, maar om te voorkomen dat er achteraf gesteggel over ontstaat (en of de deelnemer of ik het financiŽle slachtoffer wordt), regel ik het liever vooraf goed.

Tijdens mijn zoektocht naar een oplossing werd het alleen maar ingewikkelder. Ik kreeg allerlei wetsartikelen toegestuurd (voor de geÔnteresseerden: BW 7:500 e.v.) en er bleken maar weinig verzekeraars te zijn die dit risico willen verzekeren!

Uiteindelijk kwam ik in contact met een startend reisbureau wat nog een aansprakelijkheidsverzekering af moest sluiten. Twee weten meer dan ťťn, dus gingen we met z'n tweeŽn op pad om informatie in te winnen en offertes op te vragen. De prijzen die in deze offertes genoemd worden, lopen uiteen van 2800 euro tot 500 euro!

Tot zover de stand van zaken tot nu toe; we moeten de offertes nog uiteen rafelen om de verschillen te ontdekken. Tja, dan ben je toch liever met fotografie bezig.. Mocht iemand ervaring hebben met aansprakelijkheidsverzekeringen voor kleine reisorganisatoren, dan hoor ik het graag!

Olifant


Een derde voorval betreft het aanleveren van foto's uit NamibiŽ voor een agenda zonder vooraf een contract gesloten te hebben. Natuurlijk, ik zou beter moeten weten, maar het was een bekende van een collega-fotograaf en ik vertrouwde hem op zijn blauwe ogen. Met als resultaat dat andere foto's geplaatst werden dan afgesproken, dat toelichtende teksten ingekort werden, enzovoorts. Motto: hoe aardig iemand ook is, sluit altijd een contract af, alvorens je de foto's opstuurt!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Liesbeth fotografeert met haar bedrijf stapfoto.nl voor websites en social media van bedrijven. Daarnaast verzorgt ze al sinds 2004 (vooral creatieve) workshops zoals lightpainting, flitsen, werken met ledlicht en lichtvormers, portretfotografie, high speed, long exposure en paintsplash. Daarnaast is er een Stapfoto vakgroep voor gevorderde fotografen.

9 reacties

 1. Arno
  Profiel  Arno schreef op maandag 28 december 2009 om 10:48  | reageer

  Tja, dat is ondernemen. Goed dat je het risico probeert uit te sluiten. Je kunt ook een B.V. oprichten is vaak goedkoper op termijn dan allerlei hobbels te moeten nemen om je persoonlijke aansprakelijkheid zover als mogelijk uit te sluiten. Ook goede leveringsvoorwaarden waarin de verantwoordelijkheid goed wordt omschreven kan een dure verzekering voorkomen.

 2. Arno
  Profiel  Arno schreef op maandag 28 december 2009 om 10:49  | reageer

  Oh ja, wat een mooie dijk van een plaat van die olifant!

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 28 december 2009 om 14:24  | reageer

  @ Arno, een BV sluit niet elke persoonlijke aansprakelijkheid uit.

  @Arno en Liesbeth. Als sprake blijkt van éénzijdige leveringscondities Leveringscondities (te veel bescherming van de leverancier), dan zijn ze volgens Nederlands recht niet waterdicht. Je hebt hier ook te maken met bescherming van de klant. De wetgever gaat uit van professionaliteit van de leverancier (die verder gaat dan professionaliteit in de fotografie) en niet van professionaliteit van klant.

  De organisator moet bij een (bedrijfs)ongeval kunnen aantonen dat de reis zorgvuldig is voorbereid, dat de risico's in kaart zijn gebracht en dat passende maatregelen zijn genomen om een risico te voorkomen. Als dat is gebeurd, dan zal ook een verzekeraar het risico kunnen inschatten.

 4. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op maandag 28 december 2009 om 14:50  | reageer

  Hoi Ed, je hebt helemaal gelijk. Zelfde verhaal als "de directie aanvaardt geen aansprakelijkheid voor...." etc. Houdt juridisch dus geen stand. Je moet je dus echt verzekeren. Maar al breng je alle risico's in kaart, heb je duidelijke algemene voorwaarden en bereid je alles zorgvuldig voor (laat dat maar aan een perfectionist als ik over knipoog), dan nog willen de 'gewone' maatschappijen dit risico niet verzekeren na recente ongevallen in Spanje en de Alpen. Geen enkele tussenpersoon waar ik deze vraag voorlegde, kon dit risico voor z'n klant verzekerd krijgen. Via, via zijn we nu bij 3 verzekeraars terecht gekomen die dit (met de nodig mitsen en maren) wel willen doen.

 5. Willem Laros
  Willem Laros schreef op maandag 28 december 2009 om 23:40  | reageer

  Als je uitsluitend een reis als fotograaf begeleidt ben je zelf niet verantwoordelijk. Je haalt je onnodig veel werk en kosten op de hals.

  Willem Laros
  www.willemlaros.nl

 6. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 29 december 2009 om 08:56  | reageer

  Hallo Willem, dat was dus ook wat ik tot nu toe altijd deed. Alleen kwamen er veel vragen of ik een reis naar Schotland kon regelen, en was daar dus geen organisator voor te vinden. Tja, dan heb je de keus het of niet te doen, of het zelf te regelen. Met in het laatste geval dus de voor mij onverwachte bijkomstigheid dat verzekeraars dit sinds de nieuwe wetgeving niet meer willen verzekeren.

 7. Brian dSLR.nl
  Profiel  Brian (dSLR.nl) schreef op dinsdag 29 december 2009 om 23:11  | reageer

  Toch kan ik haast niet geloven dat het minder werk is deze rompslomp allemaal uit te zoeken, dan een goeie reisorganisatie te vinden die een goeie reis kan organiseren.

 8. sanger
  Profiel sanger schreef op zondag 3 januari 2010 om 23:56  | reageer

  Is het geen idee dat je de reis door het reisbureau laat organiseren, jij het uitvoert? Dan hoef je maar 1 verzekering af te sluiten.

 9. Ned32
  Profiel Ned32 schreef op vrijdag 7 mei 2010 om 14:27  | reageer

  Er is op internet veel informatie te vinden over aansprakelijkheidsverzekeringen. Bijvoorbeeld op de-aansprakelijkheidsverzekering.info.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord