Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Niels Willems

Licht geluk in Wales

zaterdag 15 maart 2008, 17:37 door | 6.472x gelezen | 8 reacties

Als je buiten aan het fotograferen bent dan moet je toch een beetje geluk hebben met het licht. Geen lekker zonnetje om 12 uur in juli maar drama in de ochtend of avond. Vorige week was ik in Wales. De week voor de storm, maar het weer was erg wisselvallig. Niet veel regen maar wel een stevige wind en mooie wolken. In het plaatsje The Mumbles heb ik in de ochtend deze foto genomen. The Mumbles ligt in het natuurpark ‘The Gower’.

Anyway, ik ben in mooie, beschermde natuurgebieden geweest en heb ook prachtige foto’s kunnen maken. Van ruige kliffen met een bonkende zee tot pubs waar de laatste 100 jaar niet veel meer aan veranderd is. Ruines van kathedralen en kastelen in overvloed. Toch komt de mooiste – naar mijn mening – uit het simpele badplaatsje. Het stadje aan zee is op zich niet bijzonder. Toen ik ging slapen was er nog een zee deze blijkt erg ondiep in de baai. Die valt dan ook helemaal droog bij eb.

’s Ochtends waaide het hard en tegen het licht in maakte ik deze foto. Hij is onbewerkt en ik vind ‘m zelf zeer geslaagd. De pier, de lichttoren (lijkt op een kerkje), de droog gevallen baai, een beetje blauwe lucht die voornamelijk achter de heuvel schijnt en het heerlijk rauwe en grauwe beeld. Past ook bij Wales. Ik was er nog nooit geweest en ben er als een blok voor gevallen. Misschien dat ik ‘m daarom wel zo mooi vind.

Het dorpje The Mumbles in Wales

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

8 reacties

 1. Sjoerd
  Sjoerd schreef op zondag 16 maart 2008 om 01:27  | reageer

  Ik snap je enthousiasme. Ben volgende maand zelf in Schotland waar het ook zeer fraai zal zijn. Maar waarom een onbewerkte foto laten zien?? Ik vind hem nu erg grauw en weinig boeiend. Daarmee breng je de sfeer denk ik niet goed over..

 2. roger767
  roger767 schreef op zondag 16 maart 2008 om 08:38  | reageer

  gooi wat recovery en fill light eroverheen, en maak hem zwart-wit.

 3. john
  john schreef op zondag 16 maart 2008 om 11:22  | reageer

  Eindelijk zou ik zeggen... een onbewerkte foto.
  Er worden op de verschillende fotosites heel weinig onbewerkte foto's meer geplaatst.Contradictoris, vind je dan ook op diezelfde sites, discussies over de nieuwste camera's met hun voordelen,nadelen en dito prijskaartje.
  Als je nu weet dat met een behoorlijke kennis van de 'the gimp' bvb. en een matig fototoesteltje je betere geretoucheerde foto's kan neerzetten, dan zonder die pc-kennis en met een peperduur toestel.
  m.a.w. er komt geen kunst meer bij kijken een perfekte foto te tonen op 't internet,tenzij computerkennis...doe mij maar een onbewerkte versie.

 4. Sjoerd
  Sjoerd schreef op zondag 16 maart 2008 om 13:05  | reageer

  Ben ik niet met je eens. Ook analoog werd al bewerking gedaan in de doka. Dat is een essentieel onderdeel van je workflow..

 5. Margo
  Profiel Margo schreef op dinsdag 18 maart 2008 om 07:20  | reageer

  Inderdaad, iedere foto wordt bewerkt, ook de in de analoge doka werd tegengehouden en doorgedrukt. We willen dat een foto weergeeft wat wij erbij voelden. Het is het beeld dat wij zagen en niet zomaar een weergave. Ik ben het met Roger eens dat deze foto in zwart wit prachtig zou zijn. Ik zou de lucht dan nog wat benadrukken. Je haalt eruit wat er in zit, je hoeft niets toe te voegen.

 6. hansverhoef
  Profiel hansverhoef schreef op woensdag 19 maart 2008 om 23:57  | reageer

  Ik heb inmiddels begrepen dat een kamera, hoe duur en geperfectioneerd ook, toch niet kan wedijveren met het menselijk oog. Onze ogen hebben geen probleem met het tegelijkertijd waarnemen van zowel hoge lichten als lage schaduwen. De kamera kan dat bij grotere contrasten niet goed weergeven. Enige correctie kan dan dus helpen om de gebreken van de kamera te corrigeren, (en dus niet de werkelijke situatie zoals wij die gezien hebben).

  In de doka werd inderdaad tegengehouden en doorgedrukt, maar gelukkig kunnen we nu gebruik maken van de geavanceerde hulpmiddelen zoals o.a. het onderdeel Schaduw/Hoogtepunt van ACDSee9NL (ook in PhotoElements overigens) waarbij je de donkere partijen naar behoefte kan oplichten en de lichte onderdelen juist donkerder kan weergeven zonder dat ze elkaar teveel beinvloeden. Dit laatste kan je nooit bereiken met alleen de foto in zijn geheel lichter of donkerder maken. Ik heb een voorbeeldje van de bewerking van de foto van Niels even geplaatst op Pbase.

 7. Niels Willems
  Profiel Niels Willems schreef op donderdag 20 maart 2008 om 00:39  | reageer

  @Hans
  Je hebt gelijk, dit is idd wat ik ongeveer zag met eigen ogen. De gebreken van de camera hebben er voor gezorgd dat ik de foto 'onbewerkt' mooi vond. Elk gebrek heeft zijn voordeel.

 8. hansverhoef
  Profiel hansverhoef schreef op donderdag 20 maart 2008 om 01:26  | reageer

  Het probleem van (te) groot contrast is een vaak voorkomend fenomeen. Heel veel foto's kunnen vrij simpel en snel aanzienlijk verbeterd worden op de manier zoals hierboven beschreven. Ik heb naast de foto van Niels nog een combinatie van vóór en na een behandeling geplaatst.
  Persoonlijk werk ik voor kwaliteitscontrole voor zeker 80% met ACDSee9NL en voor enkele extra zaken (o.a. perspectiefcorrectie) met PSP 11 en 12.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord