Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Lightroom Workshop voor de Fotoclub

vrijdag 15 mei 2009, 23:40 door | 7.604x gelezen | 3 reacties

Gisterenavond hebben ik en twee andere fotoclub leden (Huub en Mattijs) een workshop Lightroom gegeven op de fotoclub. Het was mijn eerste keer dat ik een (deel van een) cursus gegeven heb en ik vond het eigenlijk wel erg leuk om te doen.

Vooraf hadden we netjes twee avonden met zijn drieŽen samen gezeten om het programma voor te bereiden. Alledrie zijn we redelijk bekend met Lightroom, maar het was erg leuk om te ontdekken dat iedereen ook tijdens de voorbereidingen van elkaar kon leren. Een handige manier om dit of dat op te lossen; een praktische sneltoets voor die ene functie..

We besloten er een redelijke beginnerscursus voor te maken. Eerst een algemeen stukje over Lightroom, vervolgens importeren, selecteren, trefwoorden toevoegen en gebruiken, een klein beetje bewerken en als afsluiter het exporteren. Wat tijd betreft hadden we zo'n twee en een half uur ingepland en met deze informatie dachten we wel een volle avond te hebben.

De workshop
In de school waar we altijd terecht kunnen voor de clubavonden konden we ook de Lightroom workshop geven. Daar hadden we een deel van de aula ingericht als leslokaal. Met behulp van een beamer (van een van de leden) en het aanwezig scherm konden we Lightroom mooi groot weergeven. Zo ongeveer de helft van de aanwezige leden had de beschikking over een laptop en Lightroom, dus dat kwam mooi uit om met tweetallen aan de slag te kunnen.

Workshop Lightroom voor de Fotoclub


De workshop verliep goed, volgens mij was het redelijk duidelijk en de clubleden waren blij met de workshop. Uiteraard waren er ook leden die niet heel veel meer bij leerde van onze basisworkshop, maar ook zij vonden het een geslaagde avond. Ook waren er juist leden waarvoor het toch nog te snel ging; wanneer je nog helemaal niet gewerkt hebt met Lightroom kan twee en een half uur informatie natuurlijk ook wat veel zijn.

Wat tijd betreft hebben we het overigens mooi binnen de gestelde tijd gehouden. Huub moest daarvoor wel wat sneller door de materie heen (en een en ander overslaan) dan zijn initiŽle bedoeling was.

Al met al hebben we een boel positieve reacties gekregen en ik verwacht dat er zeker interesse is voor een vervolg workshop waar we dieper in gaan op de mogelijkheden binnen Lightroom. Er is in elk geval nog meer dan voldoende extra te vertellen.

Ik zal binnen de fotoclub nog eens bij wat leden gaan informeren of ze nog kritische verbeterpunten hebben, maar zelf dacht ik dat mijn gedeelte redelijk duidelijk overgekomen is. Dat is natuurlijk wel lastig zelf te beoordelen, dus ik ben benieuwd. Leuk vond ik het in elk geval..

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

3 reacties

 1. Mattijs
  Profiel Mattijs schreef op zaterdag 16 mei 2009 om 22:35  | reageer

  Het was behalve leuk, ook erg gezellig. En ondanks dat ik zelf aan het uitleggen was, heb ik ook weer heel wat nieuwe dingen geleerd.

 2. Erik
  Profiel Erik schreef op maandag 18 mei 2009 om 18:59  | reageer

  Het was zeker leerzaam! En inderdaad gezellig. Ik heb er zeker veel van opgestoken. Nogmaals bedankt.

 3. Marina
  Marina schreef op donderdag 21 mei 2009 om 10:19  | reageer

  De sfeer was super, erg leuk om met zijn allen te werken.
  De docenten hebben de workshop uitstekend voorbereid en gegeven. Het kwam ook heel sympatiek en dynamisch over dat ieder van hen een onderdeel behandelde.
  Voor een beginner als ik is de workshop een enorme stimulans geweest om eindelijk aan Lightroom te beginnen.
  Elja Huub en Mattijs: dank jullie wel!!!!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.052 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord