Elja Trum

Model vinden niet altijd even makkelijk

woensdag 14 mei 2008, 23:37 door | 7.505x gelezen | 11 reacties

Model SaraOver ongeveer anderhalve maand organiseert mijn fotoclub een expositie in Kasteel Wijchen. We hebben ditmaal gekozen om ook met een thema te werken; verbonden & verlaten. Een ruim thema met voldoende mogelijkheden voor een passende foto. Ik heb ook al een aardig idee van het soort foto dat ik wil maken, maar het probleem is momenteel een beetje het vinden van een model.

Doorgaans gebruik ik daar de website Dutchheaven voor. Dat werkt meestal prima. Ruim een maand geleden ben ik daarom al op zoek gegaan naar geschikte modellen. Nu zoek ik een jong vrouwelijk model in de leeftijd van een jaar of 11 tot 16 met een geschikt koppie. Echt hele jonge modellen zijn er niet te vinden op Dutchheaven, maar wanneer je rond de leeftijd van 15 of 16 zit lukt het al beter. De shoot had ik initieel gepland op aanstaande zaterdag, 17 mei. Dat was toen nog ruim een maand weg, dus voor de verandering was ik op tijd begonnen met het zoeken naar een model.

Van het eerste model had ik binnen een uurtje of vier een reactie. Het leek haar een leuke shoot, maar ze was momenteel helaas niet beschikbaar voor shoots. Jammer, maar daar doe je niks aan. In elk geval vlot een nette reactie.

Het tweede model dat ik aanschreef was op 9 april dit jaar voor het laatst op Dutchheaven geweest. Op 15 april schreef ik haar een berichtje met mijn plannen voor een shoot en de vraag of ze het leuk zou vinden mee te werken. Nu krijg je standaard een e-mail zodra je een nieuw bericht hebt op Dutchheaven, dus doorgaans heb je ook snel een reactie. Dit model is echter sinds die 9de april niet meer terug geweest op Dutchheaven.

Ik had even geduld, 17 mei was nog ver weg, maar op 25 april (vlak voor mijn vakantie) besloot ik om een derde model aan te schrijven. Wanneer een bericht op Dutchheaven gelezen wordt verschuift deze van je 'outbox' naar je 'sendbox'. Handig, want zo zie je dus of een verzonden bericht ingekeken is. Binnen een paar dagen zag ik dat ze mijn bericht gelezen had, maar een reactie bleef uit.

Op 5 mei besloot ik haar een tweede bericht te sturen; met het vriendelijke verzoek of ze in elk geval even wilde laten weten of het haar wat leek en of ze wellicht nog vragen had. Uiteraard gaf ik aan dat ik het ook graag wilde horen als ze geen interesse had zodat ik op zoek kon naar een ander model. Zoals je wellicht al kunt raden was het bericht snel in mijn sendbox te vinden, maar bleef opnieuw een reactie uit.

Inmiddels heb ik de shoot aanstaande zaterdag opgegeven, maar ik moet nog steeds een geschikte foto maken voor de expositie. Gelukkig heb ik ook volgend weekend nog tijd, dus ik ga nog proberen alsnog een model te regelen.

Natuurlijk ben ik ook benieuwd naar jullie ervaringen met de zoektocht naar een geschikt model. Hoe komen jullie aan een model voor een shoot?


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

11 reacties

 1. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op donderdag 15 mei 2008 om 00:07

  Tja regelen is altijd een stress moment knipoog vooral als feedback uitblijft.
  Tips die ik wel eens benut (als ik een model zoek):
  -familie, kennissen en vriendenkring (of buurt) raadplegen (via-via is toch wel een model vaak te benaderen of gewoon iemand die het leuk vindt om op de foto te komen);
  -oproep lokaal blad
  -of via de fotoclub ervaringen en (met goedkeuring van het model, uiteraard) ook uitwisselen van email-adres.

  Dat zou toch redelijkerwijs tot een geslaagde shoot met een model kunnen leiden.

 2. Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) schreef op donderdag 15 mei 2008 om 00:28

  Het klinkt misschien wat gek, maar bijna alle modellen die ik op de foto zet heb ik leren kennen op straat of tijdens de dagelijkse bezigheden zoals boodschappen doen. Zie ik iemand die ik wel wil fotograferen (man of vrouw, dat maakt echt niet uit en is gewoon afhankelijk van het soort foto dat ik op dat moment voor ogen heb) dan vraag ik dat op de man af. Meestal reageren mensen een beetje voorzichtig, maar als ik het voor elkaar kan krijgen een tweede ontmoeting af te spreken, dan krijg ik de kans mijn fotoboek mee te nemen en te laten zien wat ik tot nu toe allemaal gedaan heb.

  Als je zover al gekomen bent, is het een zeldzaamheid dat je niet verder komt met iemand. Sterker nog, heel vaak leveren dit soort modellen weer nieuwe modellen op door mond op mond reclame.

  Dus, probeer het eens in de supermarkt, de drogisterij of waar dan ook waar je denkt een geschikt model tegen te komen.

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 15 mei 2008 om 00:55

  @Brian; Mijn eerste poging op die manier een meisje hier uit de buurt te vragen was tamelijk onsuccesvol. Niks meer van gehoord. vrolijk Wat dat betreft vind ik een modellensite op zich wel handig. De modellen die daar op staan worden doorgaans graag benaderd en hebben mogelijk ook al wat bruikbare ervaring. Dat zie je er vaak wel van af op de foto's.

  @Niels; Samen met mijn vrouw al na lopen denken over geschikte kandidaten die we kennen, maar in die leeftijdsgroep hebben we momenteel eigenlijk weinig contacten. Bedankt voor de tips in elk geval. vrolijk

 4. Pim
  Pim schreef op donderdag 15 mei 2008 om 01:14

  FGmodels.nl

  Via hun kun je modellen boeken en dit hoeft niet altijd veel geld te kosten knipoog
  Een belletje waard, ze zijn nog jong dus onderhandelen kan. knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.324 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord