Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Modellendag bij de fotoclub

zondag 26 november 2006, 23:28 door | 23.484x gelezen | 7 reacties

Gisteren een modellendag gehouden bij de fotoclub. Altijd een erg leuke bezigheid die we als fotoclub dan ook een keer of twee per jaar organiseren. Inmiddels hebben we binnen de club drie complete studio opstellingen (de een wat uitgebreide dan de ander). Omdat er ook veel leden zijn die graag modellen willen fotograferen hebben we de drie opstellingen ook zeker wel nodig. In het wijkgebouw waar we normaal ook altijd de foto's bespreken is daar gelukkig genoeg ruimte voor.

Studioflits technieken
Ik heb geprobeerd om wat leden die nog nooit met een studioflitsset gewerkt hebben er wat uitleg over te geven. Helaas was het begin van de dag wat rommelig, waardoor het geen uitgebreide workshop geworden is. Eigenlijk moet je, als je dat wilt, zoiets ook echt inplannen als een workshop studiofotografie. Nu vind ik mezelf ook niet goed genoeg een hele workshop te gaan geven, maar een aantal bruikbare punten voor de echte beginners heb ik wel.

Wanneer je nog nooit met studioflitsers gewerkt hebt is het hele concept nog vreemd tenslotte. Een paar keer heb ik bijvoorbeeld de vraag gehad op welke lichtmetingmethode de camera het best kan staan. Aangezien je tijdens een studiosessie geen licht meet met de camera is dit dus helemaal niet belangrijk. Je stelt de camera in op handmatig, zet de sluitertijd op 1/125 seconden (of een andere waarde binnen je flitsynchronisatietijd) en de ISO op de laagst mogelijke stand (meestal ISO 100).

Afhankelijk met wat voor een scherptediepte je wilt werken kies je een diafragma instelling. In het geval van portretten is f/8.0 meestal een mooie keuze. De instelling van de witbalans is niet belangrijk als je in RAW schiet. Persoonlijk laat ik 'm dan ook gewoon op de automatische witbalans staan, maar je kunt (wanneer je deze weet) natuurlijk ook de kleurtemperatuur van de flitsers instellen.

Overigens is het altijd verstandig ook een foto te nemen met een grijskaart. Je kunt dan achteraf de witbalans instellen met behulp van de grijskaart. Dan weet je zeker dat je kleuren correct zijn.

Vervolgens ga je de flitsers instellen. Begin met het hoofdlicht en laat de rest van de flitsers nog even uit staan. Met een flitslichtmeter meet je het licht dat op je model valt. Er zijn verschillende methode waarop je het licht kunt meten, maar ik meet altijd het licht terwijl ik de sensor in de richting van de flitser houdt. Voor mij werkt dat uitstekend.

Bij bijna alle moderne studioflitsers kun je de lichtsterkte van de flits regelen. Wanneer de lichtmeter een te hoog diafragma aangeeft schroef je de sterkte terug en wanneer je te weinig licht hebt schroef je de sterkte wat op. Mocht je aan de grenzen van het bereik zitten, dan zul je de flitser dichterbij of verder weg moeten zetten. In het geval van een teveel aan licht kun je natuurlijk ook het flitslicht dimmen met een diffuser.

Wanneer je tevreden bent over het hoofdlicht doe je hetzelfde met je overige flitsers. Laat hierbij de al eerder ingestelde flitsers gewoon meeflitsen. Wanneer je later de foto maakt zal al het licht tenslotte meewegen.

Goed, even terug naar de dag zelf.

Lingerie
Voor het eerst heb ik een jongedame in lingerie op de foto gezet (mijn eigen vrouw even niet meegerekend). Het model, Romy, was in elk geval niet preuts te noemen. Ik vind het toch niet niks om in een BH en string voor een groepje (voor haar nog onbekende) mensen te staan.

Eigenlijk ging het fotograferen van een model in lingerie een stuk natuurlijker dan ik verwacht had. Ik had verwacht dat ik me wat opgelaten zou voelen met een schaars geklede dame voor de lens, maar eigenlijk ging het net zo gemakkelijk als bij een model dat aangekleed zou zijn. Je bent op zo'n moment zo bezig met de fotografie zelf dat je er helemaal niet bij stil staat.

Waarschijnlijk hielp het ook dat ze zelf zo ontspannen was.
Romy is een leuke meid die ik graag nog vaker voor mijn lens wil hebben.

Model Romy
Model Romy


's Middags heb ik ook de andere aanwezige modellen op de gevoelige plaat gezet. Ook Brenda was er weer. Haar heb ik reeds een paar keer eerder gefotografeerd en dat bevalt altijd goed. Ook zij weet zich als een goed model te gedragen en neemt veel verschillende poses aan. Ze heeft zelf ook vaak aardig wat ideeën over hoe ze op de foto wilt.

Model Brenda
Model Brenda


Er waren ook een aantal modellen aanwezig die een stuk minder ervaring hadden. Dat maakt het gelijk moeilijker om topplaatjes te maken. Vooral de paar Duitstalige dames die er waren (ze verstonden wel enigszins Nederlands) vond ik lastig werken. Ik spreek namelijk überhaupt geen woord Duits dus kon ik niet heel makkelijk duidelijk maken wat voor een pose ze mochten aannemen. Bij minder ervaren modellen moet je daarbij ook nog veel meer aanwijzingen geven. Een ervaren model neemt al van zichzelf mooie poses aan.

Aan het eind van de middag heb ik ook nog kort een jong meisje van, geloof ik, tien jaar op de foto gezet. Kay (als ik zo haar naam goed schrijf) was ook een leuk modelletje. Ze had nog maar weinig ervaring, maar wel gewoon een erg leuk snoetje. Daarbij waren haar ouders al gelijk dolenthousiast over de foto's die ik ze op het display van de camera liet zien. Dat maakt het natuurlijk ook erg leuk.

Model Kay
Model Kay


Al met al een erg geslaagde dag.
Nu ben ik wel de komende tijd weer druk met al die foto's na te bewerken (nouja, een selectie ervan dan natuurlijk).

Accu's
Overigens had ik vorige week nog 2 extra accu's besteld voor in de batterygrip van mijn Canon 400D. Een collega fotoclublid wees me op Accuplus.nl. Twee niet originele accu's van 1100 mAh voor 12 euro per stuk (en geen verzendkosten). Ben daar tot nu toe erg tevreden mee. Vandaag heb ik de gehele dag geschoten (zo'n 400 foto's) en de batterijstatus op de camera geeft nog steeds alle blokjes op vol energie aan. Ik hoef dus niet bang te zijn dat ik snel zonder stroom kom te zitten..

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

7 reacties

 1. Brian DSLR.nl
  Brian (DSLR.nl) schreef op maandag 27 november 2006 om 01:29  | reageer

  Leuk, wij hebben bij onze fotoclub in Lelystad ook pas een modellendag gehad. De modellen bij ons gingen niet in lingerie, maar hadden wel spannende kleding bij zich.

  De reden dat ik reageer is eigenlijk om je op de volgende link te wijzen. Het is geen mooie website maar wel een perfect adres voor accu's en andere benodigdheden.
  www.aq4u.nl is het adres.

  Ik heb er zelf net een draadontspanner voor mijn D200 gekocht en die is ook van perfecte kwaliteit, en dat voor 17 euro.

 2. Marjan Trum
  Marjan Trum schreef op maandag 27 november 2006 om 21:14  | reageer

  Leuke foto's van die meisjes.

 3. Antoon Tychon
  Antoon Tychon schreef op dinsdag 28 november 2006 om 07:51  | reageer

  Elja

  Het fotograferen van modellen was een voor mij nieuwe ervaring in fotografie. Het was een leuke dag en heb veel gehad aan je bruikbare tips op de dag. Kijk al weer uit naar een volgende modellen dag.

 4. leon
  leon schreef op donderdag 30 november 2006 om 21:43  | reageer

  Hoi Elja,

  leuke site!

  was inderdaad een erg geslaagde dag. En iedereen was ook zeer behulpzaam met het geven van goeie tips. Wat me wel opviel bij jouw opstelling was, dat iedereen om de beurt foto's maakte, waardoor het model ook alleen maar belangstelling had voor 1 fotograaf. Dit vond ik in mijn geval als beginnend amateurfotograaf wel heel plezierig. Dit was bij de andere 2 opstellingen wel anders. Daar werden met 3 man tegelijk foto's gemaakt, wat bij mij resulteerde in foto's, waarop een model stond die net in de verkeerde lens keek of bewogen foto's, omdat het model net een andere pose aannam.

  En wat is Brenda toch een heerlijk model om op de foto te zetten! Beetje balen dat ik dus Romy gemist heb knipoog

  Al met al een zeer leuke ervaring en zeker voor herhaling vatbaar.

  gr.

  Leon

 5. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 1 december 2006 om 17:29  | reageer

  Bedankt voor jullie reacties. vrolijk

  @Brian: Bedankt voor de link, inderdaad goede prijzen!
  @Antoon: Goed te horen dat mijn tips bruikbaar waren. Waarschijnlijk houden we in het voorjaar wel weer een modellen dag. Hopelijk wat minder rommelig als deze.. knipoog
  @Leon: Volgende keer toch eerder aanwezig zijn he.. knipoog
  Zelf vond ik het ook veel plezieriger om 1 voor 1 foto's te maken. Zo heb je als fotograaf inderdaad veel beter contact met het model en niet alleen maar foto's waar ze de andere kant op kijkt.
  Brenda en Romy zijn allebei prima modellen!

 6. Romy
  Romy schreef op zaterdag 2 december 2006 om 15:51  | reageer

  Ik vond het ook een zeer geslaagde ochtend.
  Voor diegene die geinteresseerd zijn, mijn website is: www.ModelRomy.tk
  Mvg Romy

 7. ferdinand
  Profiel ferdinand schreef op dinsdag 11 februari 2014 om 16:59  | reageer

  hallo Elja,

  ik ben een beginnende studio fotograaf en daarom heb ik nog de nodige vragen.
  ik zou je willen vragen hoe je scherp stelt op je model met het licht van de lampen van de flitsers, als ik mijn camera op 125 en f9 zet is het beeld erg donker en is scherpstellen bijna onmogelijk wat doe ik niet goed???
  bij voorbaat dank,
  met vriendelijke groet ferdinand.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord