100+ fotografiecursussen én het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Modellendag bij de fotoclub

zaterdag 21 maart 2009, 23:40 door | 9.417x gelezen | 4 reacties

Het was al weer even geleden dat we bij de fotoclub aan de slag geweest zijn met het fotograferen van modellen. Vandaag was het weer zo ver. Het weer zat ook mee, dus naast de vier studiolocaties binnen konden we ook buiten rond het gebouw foto's maken. Met beide ben ik aan de slag geweest.

Buiten
Zelf had ik mijn studio apparatuur thuis gelaten. Dat heeft als voordeel dat het een boel gesleep scheelt, maar als nadeel dat je de studioset van iemand anders moet gebruiken. Dan is, zeker in het begin, de kans groot dat je even moet wachten voordat je aan de slag kunt. In dit geval maakte het weinig uit, want er waren ruim voldoende modellen aanwezig. Ik heb er gewoon twee mee naar buiten genomen om daar wat foto's te schieten in het daglicht.

Ilse


Wat betreft de temperatuur was het aardig te doen zonder jas, zeker zolang je in de zon bleef staan. De omgeving van het gebouw waar de fotoclub zit is helaas verder niet al te spannend. Toch waren er best wel wat aardige plekken voor een foto te vinden.

Nadat ik de zussen Ilse en Femke op de foto gezet had, ben ik ook nog even buiten met Brenda aan de slag geweest. Brenda heb ik al een paar keer eerder op de foto gezet en ze is een leuk model om mee te werken. Erg prettig is dat ze zelf na elke afdruk een andere pose aan neemt.

Studio
Na de shoots buiten zijn we binnen verder gegaan. Op alle vier de studiolocaties heb ik wel gewerkt. Wat dat betreft wel makkelijk om snel even te kunnen wisselen van achtergrond of lichtopstelling, al is dat laatste vaak net niet hoe je het zelf gewild zou hebben. De boel omgooien was echter ook geen probleem.

Behalve een heleboel vrouwelijke modellen was er ook een jongeman meegekomen. Zijn vriendin was er ook en wilde hem ook graag op de foto. Ik houd altijd wel van een beetje contrast in een foto en zeker bij een man vind ik veel contrast altijd goed werken. Een zwarte achtergrond en gebruik van één studiolicht voorzien van softbox leverde gelukkig ook het resultaat dat model Wouter graag wilde zien.

Wouter


Ik heb me weer prima vermaakt vanmiddag, maar heb ook wel ontdekt dat ik het steeds leuker vind om met een vooraf bedacht plan een shoot te doen. Vandaag ben ik maar gewoon aan het fotograferen geslagen, maar werken met een idee in je hoofd is leuker en levert (door de extra moeite) ook betere resultaten op. Binnenkort maar weer eens zo'n shoot plannen..

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

4 reacties

 1. Erik
  Profiel Erik schreef op zondag 22 maart 2009 om 10:58  | reageer

  Het was inderdaad een prima dag gisteren. Ik heb veel opgestoken en veel kunnen schieten (ondanks mijn defecte 24-70 L..) en het studio-virus begint ook bij mij de kop op te steken.. Complimenten voor je foto's.

 2. Charles
  Profiel Charles schreef op zondag 22 maart 2009 om 12:19  | reageer

  Elja, twee mooie foto's, ook qua licht.
  Ik constateer wel dat je een andere voorkeur voor kadrering hebt dan ik.
  De wijze waarop in de eerste foto de boven kaderlijn t.o.v. het hoofd zit vind ik niet mooi, en ik denk fotografisch ook niet juist. Hoe groter het totaal hoe minder of helemaal niets (in dit geval) er van het hoofd afgesneden mag worden.
  Bij een close van het gezicht, maximaal met borstpartij, kan er wel een stuk van het hoofd af. De kaderlijn kan wel door petje, hoeden of hoofddoeken, zelfs als het totaal wat groter is. Ik ben benieuwd wat anderen hiervan vinden.

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 22 maart 2009 om 23:03  | reageer

  @Charles; Ik kader altijd op gevoel en denk daar meestal verder niet echt bewust bij na. Nu ik de foto terugkijk na je opmerking zou ik er zelfs eerder nog een klein beetje extra vanaf laten bovenaan. vrolijk

 4. Charles
  Profiel Charles schreef op maandag 23 maart 2009 om 00:33  | reageer

  Je bedoelt vast dat je er een stukje bovenaan vast wilt plakken vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.061 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord