Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Modellenfotografie met de fotoclub

maandag 26 november 2007, 23:07 door | 16.747x gelezen | 8 reacties

Met de fotoclub hebben we afgelopen zaterdag weer eens modellen gefotografeerd. Niet ieder clublid is hier even actief in, maar persoonlijk vind ik het wel één van de leukere fotografische activiteiten. Vanwege de Zoom Experience was het vandaag al helemaal rustig met fotografen, we waren met zeven leden en hadden drie studiolocaties opgezet in het wijkgebouw. Het was weer een leuke dag fotograferen, hierbij een kort verslag.

Onze voorbereidingen waren helaas niet al te best. Pas anderhalve week geleden besloten we dat de modellendag door zou gaan. Eigenlijk was eerder het idee geweest om met de club naar de Zoom Experience te gaan, maar er bleek toch nog de nodige animo voor een dagje studiowerk. Morgen is de beurs er tenslotte ook nog. Anderhalve week is echter kort om nog modellen en andere benodigheden te regelen. Het lukte dan ook niet meer om nog op tijd voor visagie te zorgen en ook veel van de gevraagde modellen konden niet meer op deze korte termijn.

Gelukkig kwamen er ook nog een aantal modellen wel opdagen en met het kleine groepje fotografen hadden we modellen genoeg om ons de hele middag te vermaken. We hadden drie studiolocaties ingericht waaronder mijn flitsset. Voor de dag hadden we als opdracht het meebrengen van voorbeeldfoto's om na te maken, uiteraard was het de bedoeling daar dan naar eigen inzicht en smaak een invulling aan te geven.

Model Janthe had ik een half jaar geleden ook al eens voor de lens gehad. Ze had nog steeds diezelfde prachtige blik in haar ogen waar ik met plezier weer wat foto's van gemaakt heb.

Model Janthe
Model Janthe


Bovenstaande foto heeft erg veel weg van de opname die ik een half jaar geleden ook maakte. Haar donkere zwarte haar op de rode achtergrond doet het gewoon erg lekker dus kon ik het niet laten een vergelijkbare opname te maken. Hierbij heb ik een softbox van rechts als hoofdlicht gebruikt. Om de schaduwen niet dicht te laten lopen plaatste ik een groot doorzichtscherm (als een soort reflectiescherm) aan haar andere kant.

Shenna, een van de andere modellen wilde wel meewerken aan een voorbeeldfoto die ik meegebracht had van een close-up portret van een jonge vrouw met natte haren. Ze dook met haar hoofd onder de kraan en kwam met mooie natte haren terug die het erg goed deden op de foto.

Model Shenna
Model Shenna


Bij deze foto heb ik gewerkt met alleen de softbox als lichtbron. Deze stond naast het model in een hoek van 90 graden op haar gezicht. Het zwarte achtergronddoek hing een meter of vier achter het model zodat hier geen licht op zou vallen.

Doordat we een aantal verschillende voorbeeld foto's na wilde maken heb ik meer dan normaal met het licht lopen verstellen. Het is erg leerzaam om het licht van een andere foto na te maken, je moet immers goed kijken hoe het licht valt in de bestaande foto en dan zelf bedenken hoe je een soortgelijke lichtopstelling kunt krijgen.

Uiteindelijk kwam ik thuis met zo'n 140 foto's. Ik heb de komende dagen dus nog het een en ander na te bewerken..

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

8 reacties

 1. Reinoud
  Reinoud schreef op maandag 26 november 2007 om 23:29  | reageer

  Was de zwarte achtergrond voor die tweede foto nog nodig? Ik heb wel eens iemand gefotografeerd die net onder zo'n simpel IKEA hanglampje stond. Het contrastverschil tussen zijn gezicht en de (daglichtverlichte) muur op de achtergrond was genoeg om hem helemaal weg te laten vallen.

  Wel leuk om te proberen een voorbeeld foto na te doen. Ga ik onthouden. knipoog

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 26 november 2007 om 23:39  | reageer

  @Reinoud; waarschijnlijk niet, maar hij hing er toch al. knipoog

  Ik heb eerder wel eens een foto gemaakt waarbij ik dacht dat de achtergrond ook wel weg zou vallen (er zat minstens een meter of zes achter het model en het was in een donkere ruimte), maar toen zag je toch nog het een en ander in de achtergrond. Kwaad kan het in elk geval niet om ook goed op de gekozen achtergrond te letten.

 3. botter17
  Profiel botter17 schreef op dinsdag 27 november 2007 om 08:28  | reageer

  Elja,

  super geslaagd !! Vooral die 2e foto vind ik fantastisch. Enne, je behang doet het nog steeds, zie ik knipoog

 4. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op dinsdag 27 november 2007 om 09:06  | reageer

  Mooie plaatjes zijn het ik vind de 2de foto echt heel erg gaaf!

 5. Nikonlover
  Nikonlover schreef op dinsdag 27 november 2007 om 12:38  | reageer

  2e is een adembenemende plaat. Heb je geen stoel voor nodig!!
  Mijn foto's van Janthe waren helaas wat minder geslaagd dan jouw foto hierboven.

 6. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 27 november 2007 om 18:54  | reageer

  Bedankt voor jullie complimenten. vrolijk

  @Botter17; het behang bevalt nog steeds goed, binnenkort weer eens een nieuw motief uitzoeken bij de Praxis.

  @Nikonlover; Over die foto's vanaf een stoel (prima idee van je) was ik ook best te spreken. Ik heb er vast één van in mijn portfolio geplaatst.

 7. Serge
  Serge schreef op dinsdag 27 november 2007 om 23:05  | reageer

  Dat zijn wel erg geslaagde portretten, en mooie meiden ook! vrolijk

  www.sergevc.be/blog

 8. Karel
  Profiel Karel schreef op woensdag 28 november 2007 om 11:55  | reageer

  Het zijn inderdaad twee mooie modellen. De foto's zelf zijn ook aangenaam.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord