Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Marcel Wiegerinck

Nachtfotografie bij GLOW lichtfestival in Eindhoven

dinsdag 11 november 2008, 19:14 door | 11.073x gelezen | 7 reacties

Voor de derde keer op rij is er in de binnenstad van Eindhoven het GLOW lichtfestival. Verschillende lichtkunstenaars en designers uit binnen- en buitenland laten hun kunstwerken in de openlucht zien. Ideaal om er een avondje met de camera en statief opuit te gaan om deze geweldige lichtkunst te fotograferen.

Na het werk snel een hapje gegeten en meteen daarna de auto in op weg naar Eindhoven. Op internet had ik al op de website van GLOW gekeken en er een plattegrond gedownload. Mijn tocht begint ergens midden in de route bij de lichttoren met het werk van Ingo Bracke.

Het is eigenlijk een soort projectie van symbolen op de lichttoren. Ik moest echt weer even inkomen en heb hier verchillende instellingen geprobeerd. Het waait hard zodat de projectielampen bewegen en het dus ondanks mijn statief toch moeilijk word om hier een enigzins strakke foto te schieten. Na wat probeersels vervolg ik mijn tocht naar het lichtplein hier staat een kunstwerk van Ali Heshmati een soort slurf die continu van kleur veranderd.

Het wordt steeds drukker gedurende de avond en bij een aantal kunstwerken is het dringen geblazen om een goede fotospot te bemachtigen. Overal zie je fotografen met statieven lopen wat overigens een grappig gezicht is.

Inmiddels ben ik aangeland bij Modulorbeat op het terrein van de Effenaar. Het zijn verlichte watertanks op een soort pallets. Rondom het kunstwerk hoor je allerlei vogelgelluiden wat een vreemd effect geeft. Op deze plek heb ik erg veel foto's gemaakt omdat het licht continu van intensiteit veranderd. Hierdoor vond ik het erg moeilijk een geschikte foto te maken.

Modulorbeat


Er werd slecht weer voorspeld en terwijl ik lekker bezig was voelde de ik eerste regedruppels vallen. Balen want ik was van plan om de complete route te lopen. Gelukkig zijn er ook een aantal binnen projecten. In het oude postkantoor heb ik een live lichtshow met muziek bekeken van Kurt Laurenz Theinert en Axel Hanfreich. Er worden tekeningen van licht geprojecteerd in een donkere ruimte en licht veranderd dan langzaam in andere patronen. Een goede show en echt de moeite waard om te bekijken. Morgen avond ga ik terug om de andere helft van de route te fotograferen. Hopelijk zonder regen.

Het GLOW lichtfestival is tot en met 16 november te bekijken. Meer informatie kun je vinden op: www.gloweindhoven.nl Verder is er op het terrein van Strijp S nog een foto tentoonstelling; 'Glow in photography' bij Galerie Pennings en is ook te bekijken t/m 16 november.

Kurt Laurenz Theinert en Axel Hanfreich

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Marcel Wiegerinck

Over de auteur

Marcel is oprichter van FotoClub.nu en Marketing voor Fotografen, hij deelt graag zijn kennis en ervaring over fotografie en marketing. Verder verzorgt hij met veel enthousiasme fotografie en marketingtrainingen, workshops en cursussen om mensen verder te helpen. Je kan Marcel volgen op Twitter, Facebook en Google+.

7 reacties

 1. Henri
  Profiel Henri schreef op dinsdag 11 november 2008 om 19:56  | reageer

  Mooie foto's, compliment!
  Jammer dat ik dit niet wist, ik had het graag met eigen ogen gezien en vastgelegd.
  Overigens, wat die regen betreft: het kan mooie effecten geven wanneer de natte straten spiegelen......

 2. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op dinsdag 11 november 2008 om 19:57  | reageer

  Ik ben vorige week vrijdag al geweest, en (vergeleken met 2007) vond dit jaar de Glow aardig tegenvallen... (en ik was niet de enige zo te horen bij de diverse kunstwerken).
  Uiteindelijk maar 't Evoluon eens geportretteerd, nu ik toch in de buurt was knipoog
  Maar laat t je niet weerhouden om toch te gaan kijken. Just my 2 eurocents...

 3. Rnld
  Rnld schreef op dinsdag 11 november 2008 om 20:43  | reageer

  Ik moest een opdracht voor school maken (fotovakschool)
  de bedoeling was dat ik een architectuur foto maakte bij schemerlicht, het is uiteindelijk het PSV stadion geworden. Moet zeggen dat ik glow ook een beetje tegen vind vallen, de groene kubussen zijn echter wel vet :D

 4. Marcel Wiegerinck
  Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op dinsdag 11 november 2008 om 21:13  | reageer

  @ nielsthijssen en Rnld; Als je er al eens geweest bent kan ik me voorstellen dat je een bepaald verwachtingspatroon hebt. Maar het is naar mijn mening toch elk jaar weer iets unieks en zeker om te fotogaferen.

 5. george
  george schreef op woensdag 12 november 2008 om 08:52  | reageer

  Ik ben dinsdagavond geweest weer was droog en winderig .
  Dit jaar viel het echt tegen,geen sfeer en de opjecten vielen dit jaar tegen ook de gezellig heid van andere jaren was ver te zoeken.
  Jammer misschien volgend jaar beter.

 6. *eSThER*
  Profiel  *eSThER* schreef op zaterdag 15 november 2008 om 21:25  | reageer

  Was leuk! Ben vorige week ook geweest. Gelukkig heb ik een bril op anders was me vast en zeker een oog uitgestoken door één van de vele statieven die rond zwaaiden knipoog.

 7. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 23 maart 2009 om 20:10  | reageer

  Vandaag kreeg ik het bericht door dat een volgende editie van het lichtkunstfestival GLOW in Eindhoven vanaf 6 tot en met 15 november gehouden wordt. Kan dat vast in de agenda's geschreven worden.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.036 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord