Actie: Online cursussen + gratis Xpozer 60 x 90 afdruk. 79,95 euro voordeel! Meer info of direct aanmelden
Elja Trum

Nachtfotografie op zijn best tijdens de schemer

vrijdag 2 mei 2008, 19:31 door | 11.450x gelezen | 12 reacties

Nachtfotografie is eigenlijk niet helemaal mijn ding. Ik vind veel nachtfoto's absoluut de moeite van het bekijken waard, maar zelf lukt het me meestal niet al te best een goede nachtfoto te maken. Ik ben doorgaans in elk geval niet al te enthousiast over het resultaat. Toch blijf ik het regelmatig weer proberen en zo nu en dan lukt het toch een aardige foto te schieten.

Recentelijk op vakantie verbleven we in het dorpje Parga; een klein dorpje in het noordwesten van Griekenland. Bijna elke avond aten we in een van de taverna's aan de plaatselijke boulevard. Tijdens het avondeten had je dan rustig de tijd om de zon onder te zien gaan en tegen de tijd dat we uitgegeten waren begon het al aardig donker te worden in het dorp.

Het viel me op dat het licht net na zonsondergang, tijdens de schemerperiode voordat de lucht echt zwart werd, eigenlijk het mooiste was voor het maken van een nachtfoto. De donkerblauwe hemel voegt dan nog echt wat toe aan je foto en zorgt voor een duidelijk onderscheid tussen donkere gedeelten in de omgeving en de lucht.

Op de avond dat dit licht me op viel had ik natuurlijk net mijn camera in het appartement laten liggen. De volgende avond had ik mijn apparatuur wel meegesleept, maar waren we te laat klaar met eten en was het inmiddels al echt donker geworden. Op de derde nacht had ik meer geluk. Het was een mooie zonnige dag geweest en de wolkloze hemel was net in een prachtig diepblauw verandert toen wij de taverna uit kwamen na een maaltijd met lekkere tatziki, knoflookbrood en gebakken feta.

Mijn cameratas had ik bij me, dus wandelde we naar de pier in het midden van het dorpje. Vanaf de pier hadden we een mooi uitzicht op het dorp met daarboven de blauwe lucht. Een sluitertijd van vier seconden bij f/4.5 en ISO 100 leverde me onderstaande foto op.

Het Griekse Parga bij nacht


Wat mijn betreft een geslaagde nachtopname. Het is me dus wel duidelijk dat een goede nachtfoto vaak beter tijdens de schemer dan tijdens de nacht genomen kan worden. Je kunt dan de lucht mee laten spelen in je opname.


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

12 reacties

 1. Vincent_Sp
  Profiel Vincent_Sp schreef op vrijdag 2 mei 2008 om 20:57

  @Elja,
  Kleine tiepfoutjes: Griekeland = Griekenland, je = de

  haha, verder;
  Maar stel dat je een schemerfoto maakt, dan krijg je alsnog veel ruis, en is het meestal zo dat de gehele foto te donker is.
  Aangezien ik voorlopig nog fotografeer met een Ricoh compactcamera, heb ik dit, en veel ruis.

  Hoe kan ik die ruis dan desnoods met Photoshop mooi verwijderen, want bij mij welk het ruis verminder knopje niet geheel mooi, blur zeker? Dan heb je weer dat het een wazige foto word.
  En hoe kan je het aller mooiste je foto verlichten als hij te donker is, zoals te veel schaduw etc. (gradientmap > helderheid werkt in mijn ogen niet geheel mooi)

  @Jou foto. Mooi geschoten.

 2. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op vrijdag 2 mei 2008 om 21:33

  Vooral de lucht is erg prachtig geworden. Ik zou volgende keer wel een kleiner diafragma gebruiken, richting f/22. Leuk bijeffect daarvan is dat alle lichtjes veranderen in sterverlichting. Mits je dit leuk vind natuurlijk!

 3. Alexander
  Profiel Alexander schreef op vrijdag 2 mei 2008 om 21:38

  Een prachtige foto Elja.

 4. Patrick
  Patrick schreef op vrijdag 2 mei 2008 om 22:24

  Ik vindt de foto een beetje te klein om te bekijken ik had de foto liever wat groter gezien, of een link naar een grotere foto.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.344 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord