De Sportfotobijbel naar de drukker! Actie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Elja Trum

Onderwaterfotografie vanuit een vissenkom

donderdag 6 augustus 2015, 17:00 door | 8.307x gelezen | 5 reacties

Vandaag heb ik foto's gemaakt bij een recreatieplas. Daar heb ik onder andere gespeeld met een vissenkom, of eigenlijk een aquarium, om onderwaterfoto's te maken. Dat levert leuke foto's op, al brengt het troebele water wel de nodige beperkingen met zich mee.

Zo kun je bijvoorbeeld niet automatisch scherpstellen. Je moet van te voren inschatten op welke afstand je scherp wilt stellen en dan de camera op handmatig zetten.

Sarah


Glazen bak


Omdat ik geen onderwatercamera of onderwaterbehuizing heb, ben ik gaan werken met een glazen bak. Helaas had ik er geen meer staan, dus heb ik er eentje gekocht bij een tuincentrum. Ik betaalde er 20 euro voor, maar volgens mij zijn ze ook goedkoper te vinden.

Je moet dus niet gaan voor een ronde vissenkom, want dat levert je teveel reflecties op. Reflecties vormen ook al een probleem bij de rechthoekige glazen bak die ik gebruikt heb.

Sarah


Het aquarium zet je gewoon is als een soort boot. De bak is waterdicht en blijft dus prima drijven. Je moet zelfs nog best duwen om hem wat verder onder water te krijgen. Kies een bak die groot genoeg is om je camera en objectief in kwijt te kunnen en dan nog wat ruimte over te hebben.

Behind the Scenes; door Mireille Roelofs


Half-om-half


Een leuk effect vond ik ook de half-om-half shots. Hierbij fotografeer je zowel onder als boven water in ťťn foto. Als je dit wilt doen moet je niet (zoals anders wel handig is om reflecties te verminderen) je objectief tegen de glaswand aandrukken, maar juist wat afstand laten tussen de glaswand en je objectief.

Zelf heb ik mijn camera tegen de achterwand aangedrukt, zodat de afstand in mijn kleine aquarium maximaal was. De bak die ik gebruikte was circa 25 breed bij 35 lang en 25 centimeter hoog.

Floor


Je moet geen haarscherpe beelden verwachten, maar het levert zeker bijzondere foto's op. Uiteraard moet je blijven opletten voor je apparatuur, het zou zonde zijn als je camera onder water verdwijnt.

Wanneer de temperatuur zoals vandaag de dertig graden bereikt kan ik je een experiment als deze absoluut aanbevelen!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

5 reacties

 1. benny
  Profiel benny schreef op donderdag 6 augustus 2015 om 18:10

  echt tof, had er ook al zitten aan denken om dit te doen.
  die 2e foto is écht goed!

 2. gast schreef op vrijdag 7 augustus 2015 om 20:54

  Die 2e is leuk, de jurk doet het ook mooi onder water...

  Misschien dat je bij meer groothoek en dichterbij minder last hebt van de troebelheid van het water?

 3. Hanneke
  Hanneke schreef op vrijdag 7 augustus 2015 om 22:57

  Leuk om mee te experimenteren!

 4. gast schreef op zaterdag 8 augustus 2015 om 15:35

  Leuk idee...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.253 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord