Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Onvrijwillige test valbestendigheid Canon 400D

maandag 2 juli 2007, 01:22 door | 7.618x gelezen | 5 reacties

Gisteren aan het eind van de middag gingen we met een groepje van de fotoclub naar de aanbouw / afbraak van een snelweg bij Venlo. Onze voorzitter rijdt daar dagelijks langs en leek het een interessant onderwerp om vast te leggen. Nu heb ik niet zo veel met het onderwerp, maar het leuke aan de fotoclub is natuurlijk dat je dingen probeert die je normaliter niet zo snel zou proberen. Het was gezellig, maar achteraf gezien had ik beter een avondje voor de televisie kunnen spenderen..

Aangekomen bij Venlo gingen we aan de slag om de afbraak van de oude snelweg op de foto te zetten. Zo op het eerste gezicht indrukwekkend; diepe zandafgravingen met daaruit opstekkend een viaduct dat reeds half gesloopt was. De brokstukken van het laatste stuk viaduct dat gesloopt was bevond zich nog een tiental meter lager dan waar het origineel geplaatst was.

Het valt echter tegen om de indruk die je er krijgt goed vast te leggen op de foto. Machines, wegen, auto's, bos, allerlei verschillende kleuren vechten in de achtergrond van je foto om aandacht waardoor het moeilijk is om vast te leggen wat je aandacht trekt. Een goede manier is dan vaak om er erg dicht op te kruipen; een detail kan een dergelijke ravage ook goed weergeven.

Tijdens het fotograferen op een bouwterrein komt er ook het nodige zand in je schoenen terecht. Best storend, dus de camera even aan de kant zetten en aan de slag om je schoenen weer zandvrij te krijgen. Op zo'n moment kun je voor je camera beter een stevige en horizontale ondergrond kiezen. Zelf was ik dus niet zo handig; mijn camera leek solide te staan op het stuk schuin aflopende beton. Nog amper mijn aandacht bij mijn schoenen hoorde ik echter opeens een hard klap. Geschokken omkijkend ontdekte ik mijn kostbare camera een meter lager dan waar ik hem achtergelaten had; in het zand.

Nadat mijn hart weer begon met kloppen heb ik uiteraard direct mijn camera uit het zand opgeraapt en ben ik onmiddelijk begonnen met het weghalen van het zand. Een blaasbalgje voorzien van een borsteltje heb ik minstens een kwartier gehanteerd voordat ik mijn camera weer grotendeels zandvrij had. De camera was via een ander betonblok in het zand belandt en is nu dus voorzien van enkele krasje om me in de toekomst te blijven herinneren aan dit pijnlijke voorval.

Ook op mijn Canon 24-70L f/2.8 lens zitten nu een aantal krasjes, maar wellicht dat een minder degelijke lens de klap wel helemaal niet overleeft had. Het lijkt er nu op dat er, behalve wat krasjes, verder niks aan de hand is met mijn camera. Nouja, los van enkele klepjes en knopjes die soms, aan de hand van een knarsend geluid, duidelijk maken dat nog niet al het zand verdwenen is.

Als het kalf verdronken is dempt men de put; tijd om binnenkort toch maar eens te gaan zoeken naar een goede verzekering. Wellicht is de schade een volgende keer wel veel ernstiger.


Een pijnlijke herinnering..

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

5 reacties

 1. donkie-chot
  donkie-chot schreef op maandag 2 juli 2007 om 19:23  | reageer

  Zo zie je maar weer: je apparatuur kan meer hebben dan dat je zelf denkt (zeker de L-Lenzen). Maar ik ben blij voor je dat je niet al te veel schade hebt.
  Over die locatie: ik woon er 1km vandaan vrolijk En heb er ook vaak aan gedacht om er te gaan schieten, maar ik vind het moeilijk (mijn stijl niet). Je had een paar weken eerder moeten komen, toen stonden de steigers nog onder het viaduct, had je mooie lijnen-foto's kunnen maken...

 2. Marmein
  Marmein schreef op dinsdag 3 juli 2007 om 19:31  | reageer

  En de volgende test is ook al gedaan: de batterij doet het nog prima na een wasbeurt in de wasmachine.

 3. Harrie Coehorst
  Harrie Coehorst schreef op woensdag 4 juli 2007 om 21:59  | reageer

  Mijn Canon 400D is laatst van tafel gevallen (op straatklinkers)
  Behalve een schaafwond op de hoek van de body (waar hij op landde) en een kras op de zonnekap van mijn objectief 17-55 2.8 IS USM is er niets aan de hand.

 4. Derk
  Derk schreef op donderdag 12 juli 2007 om 20:30  | reageer

  Pff, heb je mooi mazzel dat de schade beperkt is. Ik kan me goed voorstellen hoe dat voelt als je een klap hoort en WEET dat dat je 400D is...

 5. Willem
  Willem schreef op donderdag 19 juli 2007 om 07:56  | reageer

  Daarom heb ik dus meteen een verzekering afgesloten bij de ABN Amro. Goede verzekering, voor niet veel geld, mét werelddekking, ook wel zo fijn. Is wel onderdeel van je inboedelverzekering btw, dus die moet je daar wel hebben

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord