Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Peuterfotografie oefenen met Jens

zaterdag 16 februari 2008, 23:04 door | 10.172x gelezen | 7 reacties

Vanmiddag hadden wij een nichtje van mijn vrouw, haar vriend en hun zoon, Jens, op bezoek. Behalve voor een kopje koffie en een koekje kwamen ze ook om wat foto's te laten maken van hun zoontje. Jens is anderhalf en kan net lopen. In hun woonkamer hangt nog een babyfoto aan de muur en ze wilde daar toch wel graag iets recenters in hebben hangen.

Op zolder had ik vooraf de studio vast opgebouwd. Ik had gekozen voor een zwart achtergrond doek en een groot doorzichtscherm diende als 'softbox' door hier een flitser van achteren op te laten flitsen. Een tweede flitser had ik aan de andere kant van achteren opgesteld om als haarlicht te dienen. Met behulp van een reflectiescherm kon ik de schaduwen wat optrekken aan de donkere zijde.

Na de eerste foto's bleek het haarlicht niet bepaald goed ingesteld te staan (qua postie, mijn zolder is helaas eigenlijk net te klein) en ben ik maar verder gegaan zonder. Jens had er aan het begin van de shoot namelijk nog geen problemen mee dat ik hem op de foto aan het zetten was. Bij zulke kleine kinderen kun je dan maar het beste doorschieten zodat je geen kostbare tijd verliest.

Binnen niet al te lange tijd krijgen die er doorgaans wel genoeg van en valt er niet echt lekker meer te fotografen. Jens hield het overigens best goed uit, bepaald geen klagertje. Na de shoot direct samen met de ouders de foto's bekeken en er een snelle nabewerking op uitgevoerd. Dat werkt bij mij tenminste altijd het beste, het liefst dezelfde dag nog zorgen voor de uiteindelijke opnamen. Als ik het uistel dan kan het weken duren. Nu heb ik ze het cdtje direct mee kunnen geven. Wel zo gemakkelijk!

Jens
Jens op de foto

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

7 reacties

 1. nikonlover
  nikonlover schreef op zondag 17 februari 2008 om 02:18  | reageer

  ik snap het even niet:

  "groot doorzichtscherm diende als 'softbox' door hier een flitser van achteren op te laten flitsen"

  Waarom gebruikte je niet gewoon je softbox?

 2. Richard de Klein
  Profiel Richard de Klein schreef op zondag 17 februari 2008 om 10:10  | reageer

  Altijd een dankbaar onderwerp: Kinderen!! Zelf heb ik er 2 en we gaan er regelmatig opuit om een nieuwe foto te maken voor in de kamer. Vaak gebruik ik natuurlijke achtergronden. Die zijn over het algemeen iets moeilijker uit te lichten maar geven naar mijn mening een natuurlijker resultaat.
  Komt misschien ook omdat ik niet de beschikking heb over een "studio" ;-(

 3. Cor Jexo
  Profiel Cor Jexo schreef op zondag 17 februari 2008 om 11:16  | reageer

  @Elja, Welke (betaalbare) basis heb je nodig om zelf een studio te maken.
  Ik merk dat portret toch wel een van mijn favorieten is, maar het blijft tot nu toe vooral achteraf croppen om bijzaken weg te halen, (niet dat ik niet tevreden ben over mijn resultaten.)
  Maar zie bv bij deze foto dat er niets is wat afleid, de focus is helemaal op Jens.
  Dat vind ik zo moeilijk als je bv gewoon in de huiskamer fotografeert.

 4. PSpotter
  Profiel PSpotter schreef op zondag 17 februari 2008 om 12:12  | reageer

  Jens staat er goed op!
  Persoonlijk vind ik de foto iets te "koud" in kleur en had ik voor een wat lichtere, misschien bewerkte achterwand gekozen (als je de keus hebt natuurlijk.)
  Naast muziek is het fotograferen van kinder-kopjes een van mijn favorieten.

 5. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 17 februari 2008 om 14:03  | reageer

  @Nikonlover; Dit is sneller opgezet. Daarbij is het doorzichtscherm groter dan dan de softbox waardoor Jens op een groter plek toch goed belicht werd (kinderen blijven vaak niet al te netjes zitten). Ook kan ik met mijn softbox niet zo laag bij de grond komen als met het doorzichtscherm.

  @Richard; Er is ook zeker iets te zeggen voor foto's in een normale omgeving, maar zoals Jeroen ook aangeeft heb je zo helemaal geen afleidende zaken. Wellicht de volgende keer weer eens gewoon in de woonkamer.

  @Jeroen; Pff, een betaalbare basis. Je kunt het natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt, maar om te beginnen kom je een heel eind met twee flitskoppen (met statief) van minimaal 200 watt en een reflectiescherm van 30 euro. Misschien moet ik er binnenkort weer eens een artikeltje over schrijven.

  @PSpotter; De kleur is wel natuurgetrouw, maar ik had 'm uiteraard wat warmer kunnen kiezen (gewoon in RAW geschoten tenslotte). Ik heb nog een witte achtergrondrol en gebruik ook regelmatig behang als achtergrond. Had dus wel wat meer kunnen kiezen. Tijd om meerdere achtergronden te proberen was er niet echt.

 6. imke
  imke schreef op vrijdag 22 februari 2008 om 20:21  | reageer

  wil ik ook!!!! boek ons maar in voor...ja, wanneer eigenlijk /

 7. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 23 februari 2008 om 18:15  | reageer

  @Imke; jullie zijn altijd welkom in mijn studio. Moeten jullie natuurlijk niet net naar Nederland komen als wij op vakantie zijn. knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord