Elja Trum

Photofacts fotoshoot bij United Studio's

donderdag 16 april 2020, 13:10 door | 18.274x gelezen | 17 reacties

Door Pim Welvaarts van United Studio's waren ik en alle Photofacts bloggers vandaag uitgenodigd om een dagje te komen fotograferen in hun studioruimte in Den Bosch. Naast vijf Photofacts bloggers waren vier modellen en een visagiste aanwezig op de shoot.

United Studio's
United Studio's is een jong bedrijfje dat op een bedrijventerrein in Den Bosch een uitgebreide studio heeft. De studio beschikt over twee studio's; een kleine studio van 8 bij 5 meter en een enorme ruimte van 12 bij 10 meter. Wanneer je eenmaal in de grote studio aan de slag bent geweest voelt de kleinere ruimte overigens als krap aan, terwijl de ruimte in feite aanzienlijk groter is dan mijn eigen zolderstudio.

Behalve de studioruimte is er een ontvangstruimte met keukentje en boven is een ruimte waar twee visagistes aan de slag kunnen en de modellen zich kunnen omkleden. Een redelijk compleet geheel dus en voor mij de grootste studio waar ik ooit geweest ben.

Tegen bijna de gehele achterwand van de grote studio is een acht meter brede witte papierol bevestigd. Tenminste; dat was mijn eerste gedachte. Het bleek echter een vaste witte vloer te zijn die met een naadloze bocht overging in een vijf meter hoge witte wand. Een erg praktische constructie natuurlijk, want de vloer kan gewoon gewassen worden. Mocht je een andere kleur achtergrond willen gebruiken dan kon er gewoon een papieren rol naar beneden gerold worden.

Voorbereidingen
Voor de shoot moesten natuurlijk nog wel even modellen en een visagiste geregeld worden. Ook heb ik alle bloggers aangeschreven. Uiteindelijk bleken slechts zeven bloggers beschikbaar op deze twintigste december en door ziekte vielen op het laatste moment nog twee uit.

Voor de modellen en visagiste heb ik in eerste instantie rondgekeken op Dutchheaven. Met weinig succes overigens, want behalve een visagiste lukte me het niet om daar iemand te regelen die voor de camera wilde komen staan.

Uiteindelijk heb ik maar een berichtje geplaatst op mijn andere website, myDiary. Daar lukte het me gelukkig wel goed om een aantal dames warm te krijgen voor een fotoshoot. Ook blogger Peter hielp door dochter Adriėtte weer te vragen voor de shoot.

De shoot
Vanochtend om tien uur begonnen we met de shoot. Zelf moest ik daarvoor nog twee modellen, Odile en Irene, van station Den Bosch oppikken, dus ik was wat later. Sam, de visagiste, kon gelukkig reeds aan de slag met Adriėtte en Eva.

Hoewel je misschien anders zou verwachten zag ik de meeste Photofacts bloggers vandaag ook voor het eerst. Leuk om Marcel, Han en Gert eens in real life te ontmoeten. Peter had ik wel al eerder gezien, wat het er natuurlijk niet minder gezellig op maakte.

De studio is voorzien van een groot scala aan Elinchrom studioflitsers. Een hoop RX en FX flitsers en de nodige stripelights, softboxen, snoots en andere accessoires. We konden ons dus meer dan uitleven met verschillende mogelijkheden.

Na wat inkomen bij een enorme octabox van bijna twee meter splitsten we de groep op zodat beide studio's gebruikt werden. Pim en ik gaven hierbij in beide ruimtes een soort miniworkshop. Mocht ik ooit een echte workshop willen geven, dan moet ik die van te voren toch eens echt bedenken. Een echt helder verhaal was het volgens mij niet en bij gebrek aan onderwerpen was het ook tamelijk kort.

Pim's verhaal kwam er al een stuk soepeler uit en van wat ik begreep zijn zij ook bezig om in hun studio begin volgend jaar met echte workshops te beginnen. De locatie daarvoor is inderdaad top en Pim heeft ook zeker de nodige kennis in huis.

Na een tijdje schieten belandde we toch met zijn alle in de grote studioruimte waar we achter elkaar telkens even de beurt namen om het model op de gevoelige plaat vast te leggen.

Nadat we een behoorlijk tijd redelijk wat verschillende poses, modellen en lichtopstellingen hadden geprobeerd gingen we over op het namaken van foto's uit tijdschriften. Je zoekt een mooie foto uit, kijkt hoe de belichting waarschijnlijk is opgebouwd en probeert een soort gelijke foto na te maken.

Uiteraard is het eindresultaat nooit exact hetzelfde en dat is ook niet de bedoeling. Het is echter wel een mooie manier om beter te kijken naar licht en geeft je daarbij direct een idee voor een bepaald type foto. Een leuke manier om te experimenteren.

Kattenogen
Pim liet me overigens ook nog een leuke techniek zien om een kattenoog-effect te verkrijgen bij je model zonder dat daar Photoshop aan te pas komt. Je moet echter wel beschikken of twee stripe-lights. Deze plaats je naast elkaar met een kleine opening ertussen. Zelf duik je tussen de opening en je model plaats je recht voor je.

Wanneer je zo een foto maakt -en het model op de juiste afstand staat- dan 'bedekken' de reflecties van de stripe-lights de oogpupil aan beide kanten. Hierdoor krijg je een soort kattenogen effect. Erg bijzonder, vond ik.

Adriėtte met kattenogen


Al met al hebben we zo een erg gezellige en drukke dag gehad in Den Bosch.
Pim erg bedankt voor het mogelijk maken van deze dag!

Mocht je zelf in eens gebruik willen maken van de faciliteiten van United Studio's, dan kan dat. Ze verhuren de ruimte. De kleine studio is te huur voor een prijs van 28,- euro per uur en de grote voor 48,- euro per uur. Je krijgt dan de beschikking over een enorme lading aan apparatuur en hoeft, naast je model/onderwerp, eigenlijk alleen maar je camera mee te nemen.


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 16 april 2020.
De eerste publicatiedatum is zaterdag 20 december 2008, 23:34.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

17 reacties

 1. Brian [dSLR.nl]
  Brian [dSLR.nl] schreef op zondag 21 december 2008 om 01:32

  Lijkt me een leuke studio om in te werken, wat ik in dit artikel alleen een beetje mis zijn wat meer 'echte' foto's i.p.v. portret shots die je in de thuisstudio ook kunt maken.

 2. mreys
  Profiel mreys schreef op zondag 21 december 2008 om 10:37

  Wat een bizarre irissen? Draagt die tweede meid speciale lenzen?

 3. Marcel Wiegerinck
  Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op zondag 21 december 2008 om 10:45

  Het was gisteren een geweldige dag. Er hing een relaxte sfeer in de studio en we konden lekker onze gang gaan. Veel geleerd van Pim Welvaarts en de bloggers van Photofacts. Ik heb de smaak van het fotograferen in de studio te pakken en ga hier zeker meer mee doen. Ik ben nog bezig om mijn foto's uit te zoeken en hier en daar een beetje bijsnijden.

 4. Pim
  Profiel Pim schreef op zondag 21 december 2008 om 13:16

  @ Elja: Graag gedaan, vond het zelf ook een erg leuke dag en wellicht een idee om volgend jaar nog een keer over te doen.

  @ Brain: Er staan meer foto's op de site mocht je ze willen bekijken. Uiteraard is ook iedereen welkom om eens een kijkje te komen nemen in de studio.

  @ Mreys: Dit is een effect die bereikt kan worden met strip lichts, zet deze dan ongeveer 15 tot 20 cm uit elkaar en laat het model zo dicht mogelijk bij de strip lights staan. Maak vervolgens foto's tussen de opening van de strip lights.

  Ongeveer het zelfde effect kan bereikt worden met TL lampen. Naast opdrachten is het denk ik ook belangrijk om creatieve lichtopstellingen uit te proberen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.324 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord