Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Photofacts fotoshoot bij United Studio's

donderdag 16 april 2020, 13:10 door | 19.512x gelezen | 17 reacties

Door Pim Welvaarts van United Studio's waren ik en alle Photofacts bloggers vandaag uitgenodigd om een dagje te komen fotograferen in hun studioruimte in Den Bosch. Naast vijf Photofacts bloggers waren vier modellen en een visagiste aanwezig op de shoot.

United Studio's
United Studio's is een jong bedrijfje dat op een bedrijventerrein in Den Bosch een uitgebreide studio heeft. De studio beschikt over twee studio's; een kleine studio van 8 bij 5 meter en een enorme ruimte van 12 bij 10 meter. Wanneer je eenmaal in de grote studio aan de slag bent geweest voelt de kleinere ruimte overigens als krap aan, terwijl de ruimte in feite aanzienlijk groter is dan mijn eigen zolderstudio.

Behalve de studioruimte is er een ontvangstruimte met keukentje en boven is een ruimte waar twee visagistes aan de slag kunnen en de modellen zich kunnen omkleden. Een redelijk compleet geheel dus en voor mij de grootste studio waar ik ooit geweest ben.

Tegen bijna de gehele achterwand van de grote studio is een acht meter brede witte papierol bevestigd. Tenminste; dat was mijn eerste gedachte. Het bleek echter een vaste witte vloer te zijn die met een naadloze bocht overging in een vijf meter hoge witte wand. Een erg praktische constructie natuurlijk, want de vloer kan gewoon gewassen worden. Mocht je een andere kleur achtergrond willen gebruiken dan kon er gewoon een papieren rol naar beneden gerold worden.

Voorbereidingen
Voor de shoot moesten natuurlijk nog wel even modellen en een visagiste geregeld worden. Ook heb ik alle bloggers aangeschreven. Uiteindelijk bleken slechts zeven bloggers beschikbaar op deze twintigste december en door ziekte vielen op het laatste moment nog twee uit.

Voor de modellen en visagiste heb ik in eerste instantie rondgekeken op Dutchheaven. Met weinig succes overigens, want behalve een visagiste lukte me het niet om daar iemand te regelen die voor de camera wilde komen staan.

Uiteindelijk heb ik maar een berichtje geplaatst op mijn andere website, myDiary. Daar lukte het me gelukkig wel goed om een aantal dames warm te krijgen voor een fotoshoot. Ook blogger Peter hielp door dochter Adriėtte weer te vragen voor de shoot.

De shoot
Vanochtend om tien uur begonnen we met de shoot. Zelf moest ik daarvoor nog twee modellen, Odile en Irene, van station Den Bosch oppikken, dus ik was wat later. Sam, de visagiste, kon gelukkig reeds aan de slag met Adriėtte en Eva.

Hoewel je misschien anders zou verwachten zag ik de meeste Photofacts bloggers vandaag ook voor het eerst. Leuk om Marcel, Han en Gert eens in real life te ontmoeten. Peter had ik wel al eerder gezien, wat het er natuurlijk niet minder gezellig op maakte.

De studio is voorzien van een groot scala aan Elinchrom studioflitsers. Een hoop RX en FX flitsers en de nodige stripelights, softboxen, snoots en andere accessoires. We konden ons dus meer dan uitleven met verschillende mogelijkheden.

Na wat inkomen bij een enorme octabox van bijna twee meter splitsten we de groep op zodat beide studio's gebruikt werden. Pim en ik gaven hierbij in beide ruimtes een soort miniworkshop. Mocht ik ooit een echte workshop willen geven, dan moet ik die van te voren toch eens echt bedenken. Een echt helder verhaal was het volgens mij niet en bij gebrek aan onderwerpen was het ook tamelijk kort.

Pim's verhaal kwam er al een stuk soepeler uit en van wat ik begreep zijn zij ook bezig om in hun studio begin volgend jaar met echte workshops te beginnen. De locatie daarvoor is inderdaad top en Pim heeft ook zeker de nodige kennis in huis.

Na een tijdje schieten belandde we toch met zijn alle in de grote studioruimte waar we achter elkaar telkens even de beurt namen om het model op de gevoelige plaat vast te leggen.

Nadat we een behoorlijk tijd redelijk wat verschillende poses, modellen en lichtopstellingen hadden geprobeerd gingen we over op het namaken van foto's uit tijdschriften. Je zoekt een mooie foto uit, kijkt hoe de belichting waarschijnlijk is opgebouwd en probeert een soort gelijke foto na te maken.

Uiteraard is het eindresultaat nooit exact hetzelfde en dat is ook niet de bedoeling. Het is echter wel een mooie manier om beter te kijken naar licht en geeft je daarbij direct een idee voor een bepaald type foto. Een leuke manier om te experimenteren.

Kattenogen
Pim liet me overigens ook nog een leuke techniek zien om een kattenoog-effect te verkrijgen bij je model zonder dat daar Photoshop aan te pas komt. Je moet echter wel beschikken of twee stripe-lights. Deze plaats je naast elkaar met een kleine opening ertussen. Zelf duik je tussen de opening en je model plaats je recht voor je.

Wanneer je zo een foto maakt -en het model op de juiste afstand staat- dan 'bedekken' de reflecties van de stripe-lights de oogpupil aan beide kanten. Hierdoor krijg je een soort kattenogen effect. Erg bijzonder, vond ik.

Adriėtte met kattenogen


Al met al hebben we zo een erg gezellige en drukke dag gehad in Den Bosch.
Pim erg bedankt voor het mogelijk maken van deze dag!

Mocht je zelf in eens gebruik willen maken van de faciliteiten van United Studio's, dan kan dat. Ze verhuren de ruimte. De kleine studio is te huur voor een prijs van 28,- euro per uur en de grote voor 48,- euro per uur. Je krijgt dan de beschikking over een enorme lading aan apparatuur en hoeft, naast je model/onderwerp, eigenlijk alleen maar je camera mee te nemen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 16 april 2020.
De eerste publicatiedatum is zaterdag 20 december 2008, 23:34.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

17 reacties

 1. Brian [dSLR.nl]
  Brian [dSLR.nl] schreef op zondag 21 december 2008 om 01:32  | reageer

  Lijkt me een leuke studio om in te werken, wat ik in dit artikel alleen een beetje mis zijn wat meer 'echte' foto's i.p.v. portret shots die je in de thuisstudio ook kunt maken.

 2. mreys
  Profiel mreys schreef op zondag 21 december 2008 om 10:37  | reageer

  Wat een bizarre irissen? Draagt die tweede meid speciale lenzen?

 3. Marcel Wiegerinck
  Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op zondag 21 december 2008 om 10:45  | reageer

  Het was gisteren een geweldige dag. Er hing een relaxte sfeer in de studio en we konden lekker onze gang gaan. Veel geleerd van Pim Welvaarts en de bloggers van Photofacts. Ik heb de smaak van het fotograferen in de studio te pakken en ga hier zeker meer mee doen. Ik ben nog bezig om mijn foto's uit te zoeken en hier en daar een beetje bijsnijden.

 4. Pim
  Profiel Pim schreef op zondag 21 december 2008 om 13:16  | reageer

  @ Elja: Graag gedaan, vond het zelf ook een erg leuke dag en wellicht een idee om volgend jaar nog een keer over te doen.

  @ Brain: Er staan meer foto's op de site mocht je ze willen bekijken. Uiteraard is ook iedereen welkom om eens een kijkje te komen nemen in de studio.

  @ Mreys: Dit is een effect die bereikt kan worden met strip lichts, zet deze dan ongeveer 15 tot 20 cm uit elkaar en laat het model zo dicht mogelijk bij de strip lights staan. Maak vervolgens foto's tussen de opening van de strip lights.

  Ongeveer het zelfde effect kan bereikt worden met TL lampen. Naast opdrachten is het denk ik ook belangrijk om creatieve lichtopstellingen uit te proberen.

 5. Brian [dSLR.nl]
  Brian [dSLR.nl] schreef op zondag 21 december 2008 om 13:34  | reageer

  @Pim; "Er staan meer foto's op de site mocht je ze willen bekijken. Uiteraard is ook iedereen welkom om eens een kijkje te komen nemen in de studio."

  Op welke 'de site' staan die foto's dan. Op de site van de studio zelf krijg ik bij foto's alleen postzegels te zien die vele malen kleiner zijn dan de foto's hier op photofacts.

  Ik bedoel het zeker niet vervelend hoor, maar als je in zo'n prachtig uitgeruste studio foto's kunt maken dan verwacht je toch meer en mooiere foto's dan een paar enorm close genomen half-face portretten. Erwordt bijvoorbeeld gesproken over een 2 meter doorsnede octabox, dan wil je geen portret zien, maar een full body. Stripe lights zijn over het algemeen best lang (mijn stripelights zijn 40cm x 160cm) daar kun je de hele zijkant van een persoon dus mee uitlichten. Dan wil je dus meer zien dan een paar kattenogen.

  Wat ik feitenlijk probeer te zeggen is dat je zoveel meer kan met zoveel mooie apparatuur. Dat zie ik er aan de website van de studio en aan dit artikel niet aan af, terwijl ik (Elja kennende) bijna zeker weet dat er mooiere foto's gemaakt zijn.

 6. Pim
  Profiel Pim schreef op zondag 21 december 2008 om 13:46  | reageer

  @ Brain: De foto's op 'de site' (www.unitedstudios.nl) knipoog kan je ook aanklikken waardoor ze iets groter worden.
  Maar bedankt voor de tip, Ik zal er wat betere foto's op zetten deze week.


 7. docoweb
  docoweb schreef op zondag 21 december 2008 om 15:17  | reageer

  Ik las dat U nogal wat moeite had om modellen te vinden.
  Misschien is portfoliobase.nl wel iets voor U.

  Ook voor anderen natuurlijk; alles is daar nog GRATIS.
  Veel succes!

 8. Charles
  Profiel Charles schreef op zondag 21 december 2008 om 15:19  | reageer

  @mreys
  Voor de goede orde, die "tweede meid" is een model!

  @Pim,
  Mooie accomodatie zo te zien. Ik zou zelf die "beweging" op je website wel wegelaten, ik word nog net geen zeeziek.
  Voor een grotere foto moet je inderdaad twee keer doorklikken, dat is niet echt gebruikelijk, ik zag het ook over het hoofd. Regel 1 voor websites, ga uit van wat mensen kennen.

 9. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 21 december 2008 om 15:50  | reageer

  @Brian; Je maakt een goed punt. Er zijn wel foto's gemaakt die wat meer gebruik maken van de ruimte, maar wellicht is het voor een eventuele volgende keer leuk om echt wat te doen met de zee van ruimte. Het is er bijvoorbeeld groot genoeg om een auto naar binnen te rijden.

  @Docoweb; Bedankt voor de tip; ik ga er eens rondkijken.

 10. Gert
  Gert schreef op zondag 21 december 2008 om 17:19  | reageer

  Beste Elja
  Gisteren enorm genoten en heb veel van Pim geleerd,het was de rit vanuit Goes meer dan waard, en nogmaals bedankt voor de uitnodiging.
  het volgende voor Brian:
  heb je ook nog iets anders toe te voegen dan alleen maar kritiek?
  en je moet niet vergeten dat we amateurs zijn en laat eerst maar eens wat van jou werk zien en dan praten we verder.

 11. Brian [dSLR.nl]
  Brian [dSLR.nl] schreef op maandag 22 december 2008 om 00:23  | reageer

  @Gert | Jammer dat je het ziet als kritiek, maar dat zegt meer over u dan over wat ik zeg. Die studio lijkt me een geweldige plaats om foto's te maken. Ik ken Elja persoonlijk, evenals sommige bloggers, en ik weet dat ze de kwalitatief betere foto's kunnen maken dan de paar die ik in dit artikel gezien heb. Bovendien kan ik me slecht voorstellen dat als je met een groepje fotografen bent, er slechts 3 bruikbare foto's uit komen. Ook daarvoor ken ik sommigen te goed, die schieten een kaartje vol i.p.v. een paar foto's.

  U mag mijn werk dan misschien niet kennen, neem ik u niet kwalijk, maar dat doet totaal niet ter zaken. Ik gun de mensen die een dergelijke studio opzetten betere publiciteit, en een fotostudio moet het nu eenmaal hebben van foto's. Nu net de foto's zijn op de site van de studio een beetje het ondergeschoven kindje, en dat vind ik jammer.

  Het verhaal hier op Photofacts daagt mij meer uit om naar die studio te gaan, dan de website van de studio zelf, en dat lijkt mij een aandachtspunt. Ik trek me uw kritiek verder ook niet aan hoor. Ik vind het leuker dat een aantal andere mensen die er over gaan mijn mening wel vinden tellen en hier positief op reageren dan dat ik mij stoor aan uw reactie.

  Trouwens, is amateur zijn een excuus om niet uw best te hoeven willen doen?

 12. Hans Braakhuis
  Hans Braakhuis schreef op maandag 22 december 2008 om 01:58  | reageer

  Aanvankelijk geen behoefte om te reageren. Wat Brian over de foto's zegt...ja ik verwachtte ook andere foto's dan die ik hier zie.

  Voor een raam op het noorden (noorderlicht=softbox) maak je thuis dezelfde foto's....behalve de eerste van de apparatuur danvrolijk

 13. Pim
  Profiel Pim schreef op maandag 22 december 2008 om 12:29  | reageer

  Ik denk dat Brain het positief bedoeld, wellicht dat zijn manier van overbrengen wat doet twijfelen.

  @Hans: De 2de kan jij dus maken voor een raam op het noorden? Het gaat om het licht in d'r ogen he. Maar inderdaad er zijn vast wel betere foto's gemaakt, Wellicht komen we ze ooit nog tegen.

 14. Maarten Smeets
  Maarten Smeets schreef op maandag 22 december 2008 om 14:21  | reageer

  Ik heb even geleden ook het genoegen gehad om in de studio van Pim te mogen schieten, en de mogelijkheden van het aanwezige licht zijn enorm. Zo'n studio nodigt uit tot uitproberen, experimenteren. Iets wat je veel minder doet in mijn ogen op een zolderkamer met noorderlicht. Wanneer je je hobby wat meer wilt verdiepen is dit een erg mooie en niet te dure leerschool, zeker als je er nog een workshop mee combineert. Pim biedt iedereen, van beginner tot gevorderde, alle faciliteiten om mooie maar vooral leuke dingen te doen.

  Wat dat betreft wil ik als onpartijdig persoon zeker mensen van harte de studio aanbevelen!

 15. Hetty
  Hetty schreef op maandag 22 december 2008 om 17:47  | reageer

  Ik heb de reactie's eens door gelezen en vind de kritiek over de foto's niet helemaal op zijn plaats. Je kan nl. niet verwachten dat deze blog vol gezet wordt met alle bruikbare foto's.

 16. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op maandag 22 december 2008 om 20:22  | reageer

  eej Elja,
  ik vond het echt super leuk met de andere modellen!!

  groetjes Adriëtte

 17. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 25 december 2008 om 09:54  | reageer

  Ik heb me even afzijdig gehouden maar toen ik de studiofoto's in het artikel zag had ik ook het idee van, het beste moet nog komen. Misschien is het een bruikbaar idee om een volgende keer een aantal studioshots te laten zien met een uitleg van de betreffende light set up. Het is dan niet zo van belang hoe top de foto's top zijn maar zo'n aanpak levert sowieso nuttige informatie op. Niettemin was dit weer een leuk artikel.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord