Elja Trum

Portret fotosessie met twee zussen

maandag 19 oktober 2009, 20:08 door | 8.045x gelezen | 17 reacties

Van een kennis kreeg ik vorige week de vraag of ik haar en haar zus wilde fotograferen voor de cadeau voor hun moeder. Een goed excuus om er weer eens op uit te trekken om wat foto's te maken, dus daar ben ik op in gegaan. Gisteren spraken we af bij restaurant St. Walrick om vanuit daar het bos in te gaan waar we wat foto's wilde maken.

Vooraf had ik me, na aanleiding van de Strobist workshop, voorgenomen om gelijk wat te oefenen met strobistfotografie. Dat is er echter niet van gekomen. Hoewel ik alle spullen bij me had besloot ik er niet mee te gaan sjouwen en wat het (prachtige) weer betreft was extra licht ook geen noodzaak. Misschien binnenkort toch maar eens een fotosessie regelen om specifiek strobist fotografie te oefenen.

Marieke en Hanneke


De twee dames, Marieke en Hanneke, zaten reeds op me te wachten toen ik aankwam. Het was door het mooie weer echt ontzettend druk bij het restaurant. In het bos zelf viel het wat dat betreft wel mee (even buiten de grote groep fanatieke role-players die een fantasyspel aan het spelen waren). Nadat we een eerste paar foto's gemaakt hadden vonden we een prachtig ven die erg geschikt was voor wat foto's.

De meeste foto's heb ik gemaakt met mijn Canon 70-200mm objectief. Op een full-frame camera heeft dit objectief een prachtig bereik voor portretfoto's. Voor de foto's zijn we in ongeveer een uur tijd om het ven gewandeld waarbij we regelmatig mooie plekjes tegenkwamen om foto's te maken. Bijvoorbeeld tussen het hoge gras, op een boomstronk en langs de waterkant. Hanneke was zelfs zo enthousiast om in een oude boom te klimmen; goed voor een geslaagde foto!

Hanneke


Om ook nog wat foto's te maken die wat minder standaard-portretjes waren besloten we Hanneke te begrafen onder de bladeren. Met mijn 24-70mm objectief heb ik hier de foto's van gemaakt. Nadat Marieke met veel lol Hanneke onder de bladeren bedolven had was zij uiteraard zelf ook nog even aan de beurt.

Waarschijnlijk niet direct de foto's die bij hun moeder aan de muur komt te hangen, maar wel leuk om te doen en het levert ook geen verkeerde foto's op.

Hanneke


Thuisgekomen heb ik de foto's in Lightroom ingeladen en de minder geslaagde foto's eruit gegooid en de betere foto's gemarkeerd. De meeste foto's heb ik vervolgens nog licht bewerkt in Lightroom; voornamelijk wat meer contrast en dergelijke. Een aantal foto's heb ik wat extra bewerkt om ze er wat meer uit te laten springen.

Gezellig middagje op een mooie herfstdag gehad met beide dames en volgens mij leuke portretfoto's voor hun moeder.


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

17 reacties

 1. Niels
  Profiel  Niels schreef op maandag 19 oktober 2009 om 20:18

  Elja: Erg leuk artikel en prachtige foto's!
  Heb je verder geen flits en/of reflectiescherm gebruikt?

  Ziet er erg goed uit!

 2. aradilon
  aradilon schreef op maandag 19 oktober 2009 om 20:21

  Heel mooie foto's Elja.

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 19 oktober 2009 om 20:31

  @Niels; Nope, alleen maar het beschikbare licht.

 4. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op maandag 19 oktober 2009 om 20:41

  Het licht was inderdaad erg mooi op de foto's, maar ook in dat soort situaties kun je prima met extra licht spelen. Je kunt er stukjes mee uitlichten, of juist normaal belichten terwijl je het aanwezig licht wat onderbelicht.
  Maar daar wil je natuurlijk wel eens rustig mee spelen op je eigen initiatief voordat iemand je voor een shoort vraagt

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.748 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.748 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.