Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Portret van Amsterdam

zondag 8 januari 2012, 19:04 door | 8.205x gelezen | 12 reacties

Mijn eerste artikel dit jaar is er een met materiaal uit mijn archief. Niet dat ik verse waar ontbeer maar ik vond dit gewoon een vreselijk leuke serie. Op de een of andere manier sluit het ook aan op mijn laatste blog over Tiananmen. Want ik vergelijk Beijing altijd met Amsterdam en Shanghai met Rotterdam. Ook Amsterdam is het culturele hart van ons land. Een fraai aanbod van musea, gallery's en het puikje van designbureau's. Er werken zo'n 10.000 ontwerpers in de stad las ik laatst.

Maar daar gaan we het niet over hebben. Want fotografie is wat hier de klok slaat. En in dat opzicht is Amsterdam ook een onderwerp vanjewelste. Gek dat ik daar nooit iets van heb gezien op Photofacts. Ik herinner me nog de wandeling door de grachtengordel ruim twee jaar geleden, me soms even afvragend hoe het er in de gouden eeuw moet zijn geweest. Want rond die tijd was Amsterdam wel zo'n beetje het financieel centrum van de wereld. Die weelde zie je terug in de architectuur.

De serie trapt af met het inmiddels beroemde manshoge logo 'I Amsterdam', aan de achterzijde van het Rijksmuseum gesitueerd. Misselijk hoeveel toeristen daar al een kiekje van hebben gemaakt. Die dag had ik geluk met het weer: een volvette wolkenpartij met een stralend blauwe lucht op de achtergrond. Ook heb ik voor een wat spannende groothoek bij een laag standpunt gekozen voor extra dynamiek. Enkele storende elementen heb ik verwijderd om het beeld strak te maken.

Amsterdam is (zoals Beijing in het verleden) synoniem aan fietsers. Daarom vond ik dat dit zeker niet in de serie mocht ontbreken. Ik weet niet wie de fietser is maar met zijn hippe schoudertas, hoed en designerbril zou het zo een art director kunnen zijn. De ietwat vervaagde achtergrond laat nog wat zien van de gezellige Amsterdamse drukte. En op de foto van de rondvaartboot is op de achtergrond het terras aan de Singel te zien van mijn favoriete Cafť de Jaren in de Nieuwe Doelenstraat.

Foto 4 is natuurlijk zo Amsterdams als het maar kan. Pittoresk, die op elkaar gepakte grachtenpanden die door de tand des tijds een beetje uit het lood zijn gaan staan. En verzot als ik ben op fietsen kon ik het niet nalaten links en rechts tweewielers te fotograferen. Deze wat verroeste blauwe omafiets vond ik een mooie toevoeging aan de serie. Foto 6. Laat het bekende Cafť de Doelen zien, vaak verward met 'Oorlam' boven de ingang dat niet meer is dan het logo van een jenevermerk.

Foto 7. is er een gemaakt tijdens het blauwe halfuurtje vanuit het Museumplein met riant zicht op het concertgebouw. Het waterbassin zorgt voor een mooie spiegeling en de relatief lange sluitertijd strijkt het wateroppervlak glad. Het concertgebouw stamt uit de laatste jaren van de 19e eeuw dat een tijd was van economische voorspoed in Amsterdam. De Munt(toren) is zonder twijfel een van Amsterdams iconen. De karakteristieke toren was in 1480 een van de hoofdingangen van de stadswal.

En om te laten zien dat wij werkelijk aanzien en macht hadden in de 17e eeuw kon een heus paleis niet ontbreken. Het staat er nog steeds op de Dam maar heeft nu meer een symbolische waarde. Helaas was men twee jaar geleden bezig met renovatie (tijdelijke muur rondom het gebouw) maar desondanks vind ik het plaatje zo gek nog niet. Mijn collectie wil ik absoluut uitbreiden met nieuwe Amsterdamfoto's maar ik moet een gelegenheid afwachten totdat ik weer in Nederland ben.


logo I Amsterdam op Museumplein
Foto 1.


Fietser in Amsterdam centrum
Foto 2.


Rondvaartboot in de Singel
Foto 3.


Amsterdamse grachtengordel
Foto 4.


Blauwe omafiets geparkeerd bij gracht
Foto 5.


Cafe De Doelen
Foto 6.


Concertgebouw bij nacht
Foto 7.


De Munttoren
Foto 8.


Koninklijk Paleis op de Dam
Foto 9.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

12 reacties

 1. Rene Groeneveld
  Rene Groeneveld schreef op zondag 8 januari 2012 om 20:34  | reageer

  Het blijft altijd een feest om naar jouw foto's te kijken. Of ze nu uit China komen of Nederland. Schitterend scherp. Ik krijg zelfs de indruk dat er een paar HDR opnames tussen zitten (o.a. foto 3) maar dat zal wel niet aangezien de wolken ook scherp blijven en dat lukt niet bij meerdere belichtingen. Een paar foto's zou ik iets donkerder willen zien maar dat is persoonlijk.
  Ik verheug mij alweer op je volgende serie Ton.

 2. LJB Fotografie
  Profiel LJB Fotografie schreef op zondag 8 januari 2012 om 21:07  | reageer

  Lekkere frisse foto's. Kijken prettig. Mooi

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 8 januari 2012 om 22:17  | reageer

  Of je nu in Beijing fotografeert of in Amsterdam, je houdt jouw eigen stijl vast. Prachtig. Je blijft er ook steeds een mooi verhaal bij vertellen en dat is iets dat niet veel fotografen kunnen. Foto 3 en 4 moet je zo kunnen verkopen voor ansichtkaartengebruik of toeristische uitgaven.

 4. Ron
  Ron schreef op zondag 8 januari 2012 om 22:40  | reageer

  Wel mooie ansichtkaarten, maar ook een nogal dooie en suffe boel daar in Amsterdam, volgens deze foto's. Zo ken ik de stad niet (en ik kom er wekelijks want mijn vriendin woont in hartje Jordaan).

 5. Arno
  Profiel  Arno schreef op zondag 8 januari 2012 om 23:47  | reageer

  Wat leuk om te zien dat het niet uitmaakt waar jij met je camera loopt. Karakteristiek in je eigen stijl weer vastgelegd. Goed gedaan.

 6. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 9 januari 2012 om 03:32  | reageer

  @Rene, LJB, EdC, Ron, Arno
  Allemaal bedankt voor jullie reacties. Een mooie opsteker om een nieuw fotografisch jaar in te luiden!

 7. Brian
  Brian schreef op maandag 9 januari 2012 om 07:58  | reageer

  Wat een leuk artikel weer Ton. Kwam vroeger dagelijks op de Kloveniersburgwal en standaard dronk ik mijn koffie dan bij Café de Doelen. Leuke mensen daar vrolijk

 8. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 9 januari 2012 om 09:45  | reageer

  @Brian
  Bedankt Brian. Zo gauw ik weer in Amsterdam ben ga ik zeker 's koffie drinken bij Café de Doelen. Lijkt me een heel erg gezellig tentje!

 9. Elbee
  Profiel Elbee schreef op dinsdag 10 januari 2012 om 15:12  | reageer

  Zowaar een muur zonder graffiti, of heb je die verwijderd? Want zo toont het Paleis stukken mooier, zelfs met de schutting

 10. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 10 januari 2012 om 15:30  | reageer

  @Elbee
  Graffiti heb ik niet verwijderd. Wel wat vlekken (misschien overgeschilderde graffiti?) op de tijdelijke muur en een hoogwerker. Was best een klus maar zo oogt het paleis beter. Bedankt voor je reactie!

 11. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op dinsdag 17 januari 2012 om 22:55  | reageer

  Mooie serie Ton, ik ga morgen met dochter naar de fotovakschool (als student designer doet ze daar haar minor) en moet daar als model optreden,(dat wordt dus fotoshoppen) en heb jou artikel over Amsterdam als inwoner van Beijing met inspiratie voor morgen gelezen.
  Ik ga is een mooie serie schieten en als ik daar tevreden over ben kom ik er nog op terug. Het plan van aanpak heb ik klaar met dank aan jou mooie artikel!

 12. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 18 januari 2012 om 18:32  | reageer

  @eduardvanmil
  En zo inspireren we elkaar Eduard! Het spreekt voor zich dat ik benieuwd ben naar je Amsterdamshoot. Het is een bijzonder fotogenieke stad maar alles valt of staat met de weersomstandigheden. En dat is een tamelijk onberekenbare factor in Nederland.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.061 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord