Niels van der Perk

Portretfotografie in de buitenlucht

woensdag 25 november 2009, 20:32 door | 11.595x gelezen | 17 reacties

Afgelopen vrijdag had ik weer eens het genoegen om een serie portret foto's te mogen maken. Deze shoot hadden we eigenlijk al eerder gepland, maar we wilden deze foto’s graag in de buitenlucht maken. Het was –vanwege het slecht weer– al een paar keer verzet, maar afgelopen vrijdag was het dan eindelijk zover. Het weer zat namelijk mee, en een perfecte dag voor een buitenshoot.

Het model voor deze buitenshoot was een collega, die graag een aantal foto's van zichzelf wilde hebben en zo mij ook tegelijkertijd wilde helpen met het model zijn. In de lunchpauze hebben we de cameratas gepakt en zijn we een rondje gaan lopen op zoek naar een leuke locatie om foto's te maken.

In eerste instantie was de zon erg hard (en stond hij vrij laag) waardoor we genoodzaakt waren om de schaduw wat op te zoeken. Normaliter is dat niet zo'n probleem, maar ik werd weer even herinnerd dat het herfst was.. Bijna geen blaadje aan de bomen en dus weinig schaduw.

Gelukkig ging na een klein kwartier de zon wat minder fel branden en verdween hij achter de wolken. Nu was het licht optimaal en daar moesten we natuurlijk van profiteren. Op zoek naar een leuke locatie kwamen we een lange loopbrug over het water tegen. Na wat verschillende poses kwam de volgende foto tot stand.

Portret


Toen we verder liepen op zoek naar een andere locatie ging mijn collega ineens spontaan op de reling van de loopbrug zitten. Snel de camera gepakt en een leuke foto kunnen maken.

Portret


Na nog wat andere plekken en foto's maken was het alweer tijd (tja, wat gaat die tijd toch snel als je met van die leuke dingen bezig bent) om terug te gaan en weer te gaan werken. Op de terugweg kwamen we nog een speeltuintje tegen waarbij we de schommel toch niet ongemoeid konden laten.

Portret op schommel


Eenmaal terug op de zaak kon ik niet wachten om 's middags naar huis te gaan en de foto's in te laden in Lightroom en ze in het groot te bekijken. Eenmaal thuis heb ik nog wat kleine aanpassingen aan de foto's gedaan. Al met al ben ik erg tevreden over het eindresultaat en kijk ik terug op een leuke shoot in de buitenlucht!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Niels van der Perk

Over de auteur

Niels van der Perk is een gepassioneerd fotograaf. Hij houdt zich graag bezig met alles omtrent fotografie. Zijn voorkeuren binnen fotografie liggen bij portretfotografie, studiofotografie en foodfotografie.

17 reacties

 1. Ivo
  Profiel Ivo schreef op woensdag 25 november 2009 om 21:14

  Hoi, mooie foto's en een leuke collega knipoog Wat me wel opvalt is dat je veel hoofdruimte gebruikt bij de foto's. Bewust ?

 2. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 25 november 2009 om 22:33

  Wat een mazzel. Leuke collega, mooi weer. Wij zaten vrijdag in de buien. Nu nog, trouwens. Geen flits gebruikt, meen ik op te merken. Welk objectief?

 3. tonv
  tonv schreef op woensdag 25 november 2009 om 22:56

  Je charmante collega had er duidelijk zin in! Zoals Ivo opmerkt veel hoofdruimte en het gelaat in de eerste foto mag m.i. iets lichter. Zelf ben ik ook een groot voorstander van bestaand licht maar een invulflits kan zo nu en dan geen kwaad. Spontane foto's Niels!

 4. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op woensdag 25 november 2009 om 23:29

  mooie collega, mooie foto's en mooie uitsnedes (!)
  top!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.161 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord