Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Niels van der Perk

Portretfotografie in de buitenlucht

woensdag 25 november 2009, 20:32 door | 12.095x gelezen | 17 reacties

Afgelopen vrijdag had ik weer eens het genoegen om een serie portret foto's te mogen maken. Deze shoot hadden we eigenlijk al eerder gepland, maar we wilden deze foto’s graag in de buitenlucht maken. Het was –vanwege het slecht weer– al een paar keer verzet, maar afgelopen vrijdag was het dan eindelijk zover. Het weer zat namelijk mee, en een perfecte dag voor een buitenshoot.

Het model voor deze buitenshoot was een collega, die graag een aantal foto's van zichzelf wilde hebben en zo mij ook tegelijkertijd wilde helpen met het model zijn. In de lunchpauze hebben we de cameratas gepakt en zijn we een rondje gaan lopen op zoek naar een leuke locatie om foto's te maken.

In eerste instantie was de zon erg hard (en stond hij vrij laag) waardoor we genoodzaakt waren om de schaduw wat op te zoeken. Normaliter is dat niet zo'n probleem, maar ik werd weer even herinnerd dat het herfst was.. Bijna geen blaadje aan de bomen en dus weinig schaduw.

Gelukkig ging na een klein kwartier de zon wat minder fel branden en verdween hij achter de wolken. Nu was het licht optimaal en daar moesten we natuurlijk van profiteren. Op zoek naar een leuke locatie kwamen we een lange loopbrug over het water tegen. Na wat verschillende poses kwam de volgende foto tot stand.

Portret


Toen we verder liepen op zoek naar een andere locatie ging mijn collega ineens spontaan op de reling van de loopbrug zitten. Snel de camera gepakt en een leuke foto kunnen maken.

Portret


Na nog wat andere plekken en foto's maken was het alweer tijd (tja, wat gaat die tijd toch snel als je met van die leuke dingen bezig bent) om terug te gaan en weer te gaan werken. Op de terugweg kwamen we nog een speeltuintje tegen waarbij we de schommel toch niet ongemoeid konden laten.

Portret op schommel


Eenmaal terug op de zaak kon ik niet wachten om 's middags naar huis te gaan en de foto's in te laden in Lightroom en ze in het groot te bekijken. Eenmaal thuis heb ik nog wat kleine aanpassingen aan de foto's gedaan. Al met al ben ik erg tevreden over het eindresultaat en kijk ik terug op een leuke shoot in de buitenlucht!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Niels van der Perk

Over de auteur

Niels van der Perk is een gepassioneerd fotograaf. Hij houdt zich graag bezig met alles omtrent fotografie. Zijn voorkeuren binnen fotografie liggen bij portretfotografie, studiofotografie en foodfotografie.

17 reacties

 1. Ivo
  Profiel Ivo schreef op woensdag 25 november 2009 om 21:14  | reageer

  Hoi, mooie foto's en een leuke collega knipoog Wat me wel opvalt is dat je veel hoofdruimte gebruikt bij de foto's. Bewust ?

 2. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 25 november 2009 om 22:33  | reageer

  Wat een mazzel. Leuke collega, mooi weer. Wij zaten vrijdag in de buien. Nu nog, trouwens. Geen flits gebruikt, meen ik op te merken. Welk objectief?

 3. tonv
  tonv schreef op woensdag 25 november 2009 om 22:56  | reageer

  Je charmante collega had er duidelijk zin in! Zoals Ivo opmerkt veel hoofdruimte en het gelaat in de eerste foto mag m.i. iets lichter. Zelf ben ik ook een groot voorstander van bestaand licht maar een invulflits kan zo nu en dan geen kwaad. Spontane foto's Niels!

 4. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op woensdag 25 november 2009 om 23:29  | reageer

  mooie collega, mooie foto's en mooie uitsnedes (!)
  top!

 5. Laura
  Laura schreef op donderdag 26 november 2009 om 06:12  | reageer

  Leuk! Ook ik ben een voorstander van portretfotografie in de buitenlucht (misschien omdat ik een hekel heb aan flitslicht knipoog). Ik sluit me wel aan bij de opmerking van Ivo over veel hoofdruimte. Maar qua kleur en zachtheid in haar gezicht vind ik ze erg mooi.

 6. Laura
  Profiel Laura schreef op donderdag 26 november 2009 om 06:14  | reageer

  En oh ja, vroeg me ook nog af met welk objectief inderdaad vrolijk

 7. Niels
  Profiel  Niels schreef op donderdag 26 november 2009 om 07:55  | reageer

  @edc/laura: Ik heb hoofdzakelijk met mijn 70-200 L gebruikt. Persoonlijk vindt ik deze erg goed om portretten mee te schieten..

  @ivo/tonv/laura: Die hoofdruimte is eigenlijk een tik. Op een of andere manier hou ik hier van. Maar ik kan me voorstellen dat wat minder ook mooi is. (ik zal is met de uitsnedes vogelen, om het verschil te bekijken). Thx voor de tip!

 8. Fred
  Fred schreef op donderdag 26 november 2009 om 09:26  | reageer

  Hallo
  Nou ze zijn TOP.
  Groet
  Fred

 9. Mike
  Profiel  Mike schreef op donderdag 26 november 2009 om 10:24  | reageer

  Mooie foto's, mooi contrast.
  Hoofdruimte is prima zo ik zou er niets aan veranderen!

  Groet Michael

 10. Charles
  Profiel Charles schreef op donderdag 26 november 2009 om 13:21  | reageer

  Niels, niet te veel foto's van je collega maken, anders ben je haar binnenkort als collega kwijt. En dat idee vind ik net zo verontrustend als de hier uiteenlopende ideeën over hoe groot de hoofdruimte moet zijn knipoog

 11. rbrt
  Profiel rbrt schreef op donderdag 26 november 2009 om 21:54  | reageer

  Probleem zit 'm niet in de hoofdruimte, lijkt mij, de arm is op foto 1 wat merkwaardig afgesneden. In mijn ogen is de keuze óf voor de arm niet in beeld óf voor de arm wel in beeld rustend op de loopbrug.
  Nu is het half-half en dat geeft aan de onderkant een wat benauwd idee - waardoor de hoofdruimte in vergelijking wat te ruim genomen lijkt.

 12. Charles
  Profiel Charles schreef op donderdag 26 november 2009 om 23:12  | reageer

  @rbrt
  Jawel, de hoofdruimte in foto 2 en 3 is te veel. Dat de arm in foto 1 niet helemaal in beeld is, is inderdaad jammer. Je suggereert dat Niels hier de verkeerde keuze heeft gemaakt. Ik denk dat hij uberhaupt vergeten is naar zijn onderkader te kijken. Eerst kadreren en dan naar je model kijken. Een ervaren fotograaf doet dat zelfs gelijkertijd met verschillende delen van het netvlies. Dat Niels alleen naar de dame gekeken heeft, is te begrijpen, maar dan moeten de foto's achteraf wel iets bijgesneden worden. In principe moet het onderwerp ingesloten worden. De foto's zijn verder prachtig en de collega doet het zelfs geweldig!

 13. rbrt
  Profiel rbrt schreef op donderdag 26 november 2009 om 23:56  | reageer

  @Charles: smaken verschillen natuurlijk, maar ik vind dat je best mag afwijken van de "regel" dat het onderwerp ingesloten moet worden. Ik denk alleen dat je in het geval van afwijken wel de rest van de kadering 100% perfect voor elkaar moet hebben, anders ziet het er niet lekker uit [foto 1].

 14. Charles
  Profiel Charles schreef op vrijdag 27 november 2009 om 06:23  | reageer

  @rbrt: ik heb even op je eigen site gekeken. Heel fraai, wat ik daar zie. Je eigen stijl van fotograferen is in elke foto terug te vinden. Dat vind ik knap. Een andere smaak dan die ik heb mischien maar ik kan deze manier 'van de regel afwijken' zeker waarderen, inclusief de extra hoofdruimte hier en daar.
  Terug naar de foto's hierboven: De afgesneden arm is een missertje of mischien beter gezegd een 'kunstfout', daarover zijn we het eens, denk ik.
  De ruimte boven de hoofden is dat ook, vind ik. Een 'tik' zoals Niels zelf zegt, maar in feite een verkeerde aangeleerde gewoonte bij een verder
  normale manier van fotograferen. Daar past 'in principe' bij dat het onderwerp ingesloten wordt.

  Ik verwijs graag naar de Nederlander in Amerika Maarten van Dijk:
  Van Dijk heeft ook een eigen stijl van kadreren, maar dan zonder pixels te verspillen aan gebouwen en lucht. Ik roep graag in herinnering dat Niels collega een aantal foto's "van zichzelf wilde hebben". Dat is voor een gelegenheidsmodel wonderbaarlijk goed gelukt, alleen nog even bijsnijden.

  Niels had trouwens al aangegeven hier naar te zullen kijken. Mijn eerste reactie hierboven was dan ook meer naar aanleiding dat er ook bij anderen hier verschil van mening is over die hoofdruimte, en dat vond ik een tikje verontrustend, want een fotojury zou daar heel duidelijk over zijn.
  Niels is op zijn eigen fotosite in die hoofdruimte overigens opmerkelijk inconsequent.

 15. DJ
  DJ schreef op zondag 29 november 2009 om 00:12  | reageer

  Wat voor bewerkingen zijn hier nou gebruikt ?

  Grt

 16. Niels
  Profiel  Niels schreef op zondag 29 november 2009 om 16:42  | reageer

  @DJ: zaols ik al schreef: erg weinig. Wat brightness en contrast aanpassingen en wat kleuraanpassingen. Verder niet.

 17. sdeekman
  Profiel sdeekman schreef op vrijdag 5 februari 2010 om 14:43  | reageer

  Hoi Niels,

  Leuke foto's.

  gr

  Stan

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord