Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Cor Jexo

Portretfotografie in een koolzadenveld

dinsdag 18 mei 2010, 19:18 door | 6.707x gelezen | 16 reacties

Locaties voor portretfotografie kun je zo makkelijk maken als je zelf wil. Ik lees op vele sites dat mensen er moeite mee hebben om geschikte locaties te vinden om mooie portret foto's te maken. Welnu, het is gewoon een kwestie van de omgeving waar je bent goed in je opnemen en als je dan een helder moment krijgt van: 'Yes, dat zou een gave shoot worden. Dan moet je ook nog eens het initiatief nemen om je plan uit te voeren.

Petra & Kids


Het bovenstaande zou ik natuurlijk nooit kunnen schrijven als ik zelf niet zo veel creatieve ideeen in mijn hoofd heb laten verdampen. Dus voel je niet aangesproken dat je lui bent als je je heldere momenten niet uitvoert, ondergetekende is ervaringsdeskundige op dit gebied.

Koolzadenveld


Geluk bij een ongeluk
Zo mag ik door omstandigheden nu een keer of drie per week door het prachtige Wijchense landschap tuffen op mijn Puch Maxi om op mijn werk in Druten te komen. Een vernedering? Welnee, in deze periode van het jaar kom ik de leukste dingen tegen, ik geniet elke dag weer; behalve als het regent.

Zo kom ik elke dag langs een koolzadenveld. Dit goedje wordt gebruikt om biodiesel van te maken. De overvloed aan geel was overweldigend. Mijn fotografische blik werd meteen wakker en ik zag de diepte, de kleuren, de vormen al op mijn sensor geperst worden.

Petra & Kids


En en n is twee
Nu had ik nog een vraag liggen van een vriendin of ik niet eens wat portretten van haar en de kids wilde maken. Dus na een paar dagen wachten was naar mijn idee het weer echt fantastisch dus ik bel haar op en zei: 'Maakt niet uit wat je plannen zijn, maar vanmiddag gaan we die shoot doen'. Volgens mij is dit n van de voordelen als amateur fotograaf, als professional zou ik toch iets meer taktisch communiceren.

Petra & Kids


Wat info
Al mijn foto's zijn geschoten in RAW. Ja, ik ben overstag gegaan. Voordeel van mijn Pentax is dat ik kan schieten in DNG, wat weer wat handelingen in Lightroom scheelt. Alle foto's zijn genomen op ISO 100. De reden voor mij om in RAW te schieten is dat ik nogal eens los wil gaan met bewerken. Het RAW bestandsformaat geeft mij meer ruimte om lekker te klooien.

Petra & Kids

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Cor Jexo

Over de auteur

Jeroen Cox is vader van drie kinderen en gehandicapten begeleider van beroep bij 's Heeren Loo. Hij houdt zich voornamelijk bezig met portret en lifestyle fotografie. Bekijk zijn foto's op zijn persoonlijke website Jeco-impressions. Ook op Twitter is hij te vinden.

16 reacties

 1. Margo
  Profiel Margo schreef op dinsdag 18 mei 2010 om 20:52  | reageer

  Ik durf haast geen reactie meer te geven ... knipoog
  Jeroen, de koolzaadvelden zijn prachtig, ik heb pas in Groningen enorme koolzaadvelden gefotografeerd (hier te zien) Het is een heel leuk idee daar mensen in te zetten en foto's te maken. De bovenste foto is goed gelukt, maar ik zou het geel er een klein beetje uitfilteren. Nu zijn de gezichten ook nogal geel geworden, dat is jammer.

  Bij foto nr. 2 is vreemd genoeg het geel weer iets te weinig aanwezig. Ik denk dat het een zonnige dag was, het felle licht van de zon weerkaatst het felle geel en geeft ook wat harde schaduwen.
  Die koolzaadvelden met het vrolijke geel zorgen wel voor hele vrolijke foto's!

 2. Niels
  Profiel  Niels schreef op dinsdag 18 mei 2010 om 21:13  | reageer

  Ik heb eens paarden gefotografeerd tussen het koolzaad. We reden langs een dijk waar het stond te bloeien, en hebben daarna gelijk de paarden opgehaald en met de trailer om ze op de foto te zetten tussen het koolzaad.
  Persoonlijk vindt ik foto 1 en 4 veel te geel.

 3. Derk
  Profiel Derk schreef op dinsdag 18 mei 2010 om 21:33  | reageer

  Mooi werk! En inderdaad, die koolzaadvelden zijn prachtig, heb ze laatst al motorrijdend door Duitsland nog in grote getalen mogen bewonderen.

 4. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op dinsdag 18 mei 2010 om 21:44  | reageer

  Ook ik word regelmatig aangetrokken door de diepgele kleur van de koolzaadvelden. Prachtig vind ik die. Heb er ook ideeën zat bij. Maar ja, die tijd... Tot op heden in ieder geval nog niks mee gedaan.

  Ik denk wel dat de ongelooflijk grote hoeveelheid geel een lastig punt vormt. Je ziet het in de commentaren hierboven al terugkomen: het geel overstraalt heel gauw. Opletten dus!

 5. Cor Jexo
  Profiel  Cor Jexo schreef op dinsdag 18 mei 2010 om 23:02  | reageer

  Bedankt voor de reacties, leuk om te zien dat iedereen de foto's op zijn of haar manier laat binnenkomen.
  over het te geel kan ik mij wel in vinden, ik heb nogal eens de neiging om heel enhousiast met photoshop te pielen vrolijk

 6. Casper de Graaf
  Profiel  Casper de Graaf schreef op dinsdag 18 mei 2010 om 23:19  | reageer

  De foto's an sich zijn mooi alleen kan ik me niet vinden in de soms overmatige bewerking en kleuren. Maar dat is persoonlijk. Verder zeker mooie locaties!

 7. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 19 mei 2010 om 00:04  | reageer

  Mooie foto's, Jeroen.
  Ik kan me wel vinden in de reacties op de verschillende wisselende nabewerkingen. Ik kan me voorstellen dat je wellicht veel verschillende dingen wilt proberen, maar ik denk dat het je foto's ten goede komt als je in eenzelfde stijl werkt voor een dergelijke serie. Het wordt dan meer één geheel.

 8. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 19 mei 2010 om 00:16  | reageer

  Jeroen, lekker door blijven pielen. Niks mis mee. Dat is net zo 'fun' als fotograferen. Sommige foto's zijn wel érg geel, maar foto 4 heeft desondanks wel iets. Jammer dat het kind iets rood draagt en dat de tanden van die vriendin iets te koolzaadoliegeel zijn geworden.

 9. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 19 mei 2010 om 01:23  | reageer

  Ik onderstreep jouw stelling dat je met een creatieve insteek op veel plekken aansprekende portretfoto's kunt maken. Het koolzadenveld is een prachtlokatie! Een aantal mensen heeft al aangegeven dat het geel hier en daar aan tandje minder mag. Foto 4 heeft een innige uitstraling en foto 5 met dat vrolijke ventje vind ik echt een juweel!

 10. Henny
  Profiel Henny schreef op woensdag 19 mei 2010 om 11:53  | reageer

  Tja over de bewerkingen valt natuurlijk alles te vertellen afhankelijk van je stijl. Zo'n koolzaadveld lijkt me ook wel super om een shoot in te doen, goed idee dus. Zal aan de andere kant ook niet heel makkelijk zijn vanwege het vele geel? Ik ga eens scouten naar een koolzaadveld haha!

 11. rbrt
  Profiel rbrt schreef op woensdag 19 mei 2010 om 13:04  | reageer

  De tweede foto vind ik toch wel erg fijne tonen hebben.

  Had misschien beter geweest ook de andere foto's deze bewerking te geven, maar experimenteren kan nooit kwaad.

 12. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op woensdag 19 mei 2010 om 13:50  | reageer

  Foto 2 is ook mijn favoriet qua kleurtonen. Mooi gedaan!
  Bij de 'te gele' foto's is het niet zozeer het koolzaadveld dat me stoort, maar de gezichten, die ook geel zijn geworden.
  Misschien verhelpen met een masker?

 13. Evert
  Evert schreef op woensdag 19 mei 2010 om 15:34  | reageer

  Leuk zeg!

  Ik zie dat de foto's (als ik het goed heb) in AdobeRGB staan. Misschien is het een verstandig idee de foto's naar sRGB om te zetten voor hier op het web?

  Zelf wil ik binnenkort ook wat doen met (wilde) bloemen; ben nog op zoek naar 'n mooi veldje in de buurt van Amsterdam dus als iemand tips heeft, graag!

 14. gast schreef op woensdag 19 mei 2010 om 15:51  | reageer

  De meeste velden staan nu in Oost-Duitsland in bloei. In Nederland neemt de belangstelling voor koolzaad af. Het levert toch niet zo'n goede biodiesel als ooit werd verwacht.

 15. Cor Jexo
  Profiel  Cor Jexo schreef op woensdag 19 mei 2010 om 21:20  | reageer

  @ Evert, klopt is Adobe RGB nu je het zegt realiseer ik het me weer dat SRGB beter geschikt is voor web thnx

  @Henk je geeft me een tip om te proberen. thnx.

  @iedereen bedankt voor opbouwende feedback,

  Ik heb er lol aan om zo'n shoot te doen, ik vind het leuk om dit te delen met mede liefhebbers, maar vraag me af of de volgende versie van photoshop niet met een kinderslot op sommige schuifjes kunnen( voor iets te enthousiaste creatievelingen vrolijk

 16. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op donderdag 20 mei 2010 om 19:17  | reageer

  lekker spontane portretten op een leuke locatie! Goed dat je het gewoon doet.

  De laatste twee spreken mij het meeste aan, al vind ik bij de ena-laatste dat er boven wel wat af mag wat er onder prima bij kan.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.057 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord