Actie: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Cor Jexo

Portretfotografie in een koolzadenveld

dinsdag 18 mei 2010, 19:18 door | 6.292x gelezen | 16 reacties

Locaties voor portretfotografie kun je zo makkelijk maken als je zelf wil. Ik lees op vele sites dat mensen er moeite mee hebben om geschikte locaties te vinden om mooie portret foto's te maken. Welnu, het is gewoon een kwestie van de omgeving waar je bent goed in je opnemen en als je dan een helder moment krijgt van: 'Yes, dat zou een gave shoot worden. Dan moet je ook nog eens het initiatief nemen om je plan uit te voeren.

Petra & Kids


Het bovenstaande zou ik natuurlijk nooit kunnen schrijven als ik zelf niet zo veel creatieve ideeen in mijn hoofd heb laten verdampen. Dus voel je niet aangesproken dat je lui bent als je je heldere momenten niet uitvoert, ondergetekende is ervaringsdeskundige op dit gebied.

Koolzadenveld


Geluk bij een ongeluk
Zo mag ik door omstandigheden nu een keer of drie per week door het prachtige Wijchense landschap tuffen op mijn Puch Maxi om op mijn werk in Druten te komen. Een vernedering? Welnee, in deze periode van het jaar kom ik de leukste dingen tegen, ik geniet elke dag weer; behalve als het regent.

Zo kom ik elke dag langs een koolzadenveld. Dit goedje wordt gebruikt om biodiesel van te maken. De overvloed aan geel was overweldigend. Mijn fotografische blik werd meteen wakker en ik zag de diepte, de kleuren, de vormen al op mijn sensor geperst worden.

Petra & Kids


En en n is twee
Nu had ik nog een vraag liggen van een vriendin of ik niet eens wat portretten van haar en de kids wilde maken. Dus na een paar dagen wachten was naar mijn idee het weer echt fantastisch dus ik bel haar op en zei: 'Maakt niet uit wat je plannen zijn, maar vanmiddag gaan we die shoot doen'. Volgens mij is dit n van de voordelen als amateur fotograaf, als professional zou ik toch iets meer taktisch communiceren.

Petra & Kids


Wat info
Al mijn foto's zijn geschoten in RAW. Ja, ik ben overstag gegaan. Voordeel van mijn Pentax is dat ik kan schieten in DNG, wat weer wat handelingen in Lightroom scheelt. Alle foto's zijn genomen op ISO 100. De reden voor mij om in RAW te schieten is dat ik nogal eens los wil gaan met bewerken. Het RAW bestandsformaat geeft mij meer ruimte om lekker te klooien.

Petra & Kids

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Cor Jexo

Over de auteur

Jeroen Cox is vader van drie kinderen en gehandicapten begeleider van beroep bij 's Heeren Loo. Hij houdt zich voornamelijk bezig met portret en lifestyle fotografie. Bekijk zijn foto's op zijn persoonlijke website Jeco-impressions. Ook op Twitter is hij te vinden.

16 reacties

 1. Margo
  Profiel Margo schreef op dinsdag 18 mei 2010 om 20:52

  Ik durf haast geen reactie meer te geven ... knipoog
  Jeroen, de koolzaadvelden zijn prachtig, ik heb pas in Groningen enorme koolzaadvelden gefotografeerd (hier te zien) Het is een heel leuk idee daar mensen in te zetten en foto's te maken. De bovenste foto is goed gelukt, maar ik zou het geel er een klein beetje uitfilteren. Nu zijn de gezichten ook nogal geel geworden, dat is jammer.

  Bij foto nr. 2 is vreemd genoeg het geel weer iets te weinig aanwezig. Ik denk dat het een zonnige dag was, het felle licht van de zon weerkaatst het felle geel en geeft ook wat harde schaduwen.
  Die koolzaadvelden met het vrolijke geel zorgen wel voor hele vrolijke foto's!

 2. Niels
  Profiel  Niels schreef op dinsdag 18 mei 2010 om 21:13

  Ik heb eens paarden gefotografeerd tussen het koolzaad. We reden langs een dijk waar het stond te bloeien, en hebben daarna gelijk de paarden opgehaald en met de trailer om ze op de foto te zetten tussen het koolzaad.
  Persoonlijk vindt ik foto 1 en 4 veel te geel.

 3. Derk
  Profiel Derk schreef op dinsdag 18 mei 2010 om 21:33

  Mooi werk! En inderdaad, die koolzaadvelden zijn prachtig, heb ze laatst al motorrijdend door Duitsland nog in grote getalen mogen bewonderen.

 4. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op dinsdag 18 mei 2010 om 21:44

  Ook ik word regelmatig aangetrokken door de diepgele kleur van de koolzaadvelden. Prachtig vind ik die. Heb er ook ideeën zat bij. Maar ja, die tijd... Tot op heden in ieder geval nog niks mee gedaan.

  Ik denk wel dat de ongelooflijk grote hoeveelheid geel een lastig punt vormt. Je ziet het in de commentaren hierboven al terugkomen: het geel overstraalt heel gauw. Opletten dus!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.661 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord