Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Portretfotografie met de fotoclub

zondag 1 april 2007, 19:38 door | 21.656x gelezen | 5 reacties

Gisteren met de fotoclub actief geweest met portretfotografie. Een middagje bezig zijn met modellen, fotografen en studioapparatuur bevalt me altijd prima en ook dit keer heb ik me weer goed vermaakt. Als modellen waren een aantal vrienden en kennissen van fotoclubleden uitgenodigd, over het algemeen met weinig modelervaring dus.

Zelf werk ik liever met modellen met een beetje meer ervaring aangezien je dan doorgaans minder aanwijzingen hoeft te geven en het model zelf ook met leuke poses komt. Gelukkig zitten er altijd wel een aantal amateurmodellen bij die het goed blijken te doen. Bij deze sessie sprongen Esmé en Janthe er wat mij betreft positief uit.

Organisator Huub had vooraf een heel rooster uitgedacht waar op te lezen was welk model, welke fotograaf op welk tijdstip op welke locatie aanwezig moest zijn. Aangezien ik bij mijn eigen flitsinstallatie kon blijven hoefde ik echter niet steeds te verhuizen. Wel kreeg ik natuurlijk elk uur andere modellen en fotografen om mee samen te werken. Vooraf was ook reeds besloten dat er zowel low- als highkey foto's gemaakt zouden gaan worden. Daarnaast was er ook ruimte om vrij te beslissen met wat voor een opstelling er gewerkt ging worden.

Voor de highkey portretten hielden we de instructies aan die ik eerder had geleerd tijdens mijn workshop bij Frank Doorhof. Zelf ben ik echter niet tevreden met de resultaten; geen enkele highkey foto is er naar mijn mening goed uit gekomen. Waarschijnlijk moet ik me hier dus toch nog eens meer in gaan verdiepen.

Over de lowkey resultaten ben ik meer te spreken. Voor mijn gevoel kun je hier dan ook makkelijker mooie beelden mee creëeren. Zelf over de proefopname die ik gemaakt heb van clublid John tijdens het instellen van de eerste lichtopstelling ben ik tevreden.

Fotoclublid John
John als proefpersoon voor de lichtmeting


Vooraf had ik overigens bedacht dat het leuk zou zijn om van wel meer clubleden een foto te maken, maar uiteindelijk zijn we al zo druk geweest met alleen de modellen dat het er niet meer van gekomen is.

Tijdens de lowkeysessie begon het schema van Huub trouwens in het honderd te lopen. Naast de modellen die we volgens het schema moesten hebben deden er nog wat anderen mee en ook sommige fotografen waren niet op de ingedeelde locatie. Niet dat het verder veel uitmaakte, want het werd er volgens mij niet rommelig of onoverzichtelijk van.

Model Janthe
Janthe; softbox van rechts, reflectiescherm van linksvoor


Tijdens dezelfde sessie kwamen er nog twee nieuwe jongedames binnenlopen; de dochter van een van de aanwezige modellen en haar vriendin. Ze stonden rustig toe te kijken, maar werden door ons al snel gevraagd om ook te poseren. Gelukkig hadden ze daar geen moeite mee. Janthe, een van de twee, had mooi donker haar en paste daarmee goed in de lowkey opdracht.

Naast haar donkere haar heeft de zeventienjarige Janthe overigens ook een prachtige zwoele blik aangevuld door mooie volle lippen en een flinke dosis uitstraling.

Tijdens de mogelijkheid voor nog wat vrije fotografie hebben we haar (en anderen) dan ook nog gefotografeerd voor de twee stukken behang die ik meegenomen had. Na het gebruik van behang eerder gezien te hebben bij Doorhof en Marco had ik besloten op vrijdagavond zelf ook nog even langs de Praxis te rijden. Daar heb ik twee rollen behang uitgekozen die het volgens mij wel leuk zouden doen op een foto.

's Ochtends bij het opbouwen van de studioapparatuur had ik van beide motieven alvast twee banen met behulp van schildersplakband tegen de muur geplakt.

Model Janthe
Janthe; voor het praxisbehang


Ik moet zeggen dat ik uitermate tevreden ben met de stukken behang als achtergrond. Voor zo'n 15 euro aan materiaal heb je toch op een goedkope manier prachtige achtergrondjes. Dit is zeker iets dat ik in de toekomst vaker wil gaan gebruiken. De breedte van slechts één meter bleek ook nog ruim voldoende voor de meeste composities. Daarnaast leken de modellen zich ook op hun gemak te voelen tijdens het tegen de muur leunen. Het stuk muur geeft ook direct mogelijkheden voor andere type poses.

Model Esmé
Esmé; voor het andere praxisbehang


Esmé is een vrolijk meisje van, gok ik, een jaar of elf. Ze was samen met haar moeder, zusje en broertje aanwezig tijdens de dag en ze heeft een leuk koppie. Ook haar hebben we voor het behang geplaatst met leuke resultaten. Overigens was het hele gezin fotogeniek, ze staan dan ook veelvuldig op de foto's.

Veel te snel was het al weer vier uur en tijd om af te breken.
Het blijft toch erg leuk om in de studio met modellen bezig te zijn. Ik moet er echt wat meer tijd voor vrij maken!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

5 reacties

 1. Robert
  Robert schreef op zondag 1 april 2007 om 22:19  | reageer

  Goed idee, dat behang. In een aantal fotobladen zie ik het regelmatig terug, maar zeker iets om ook eens te proberen vrolijk

 2. botter17
  Profiel botter17 schreef op maandag 2 april 2007 om 14:40  | reageer

  Mooie foto's weer. Alleen vind ik de B/W van Janthe wat minder. Beetje te grijs naar mijn smaak.

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 3 april 2007 om 00:17  | reageer

  Bedankt voor de reacties. vrolijk
  Het behang moet je zeker proberen, Robert. Gemakkelijk, goedkoop en leuke resultaten..

  Naar de z/w omzetting ga ik nog eens kijken, denk ik, Marco. Ook wil ik wat meer scherpte in haar ogen op die foto. Die was ik vergeten te verscherpen en dat zie je er wel aan af..

  Zwartwit fotografie is nog niet echt mijn ding. Ik schiet en zie foto's in kleur en moet nog wat meer oefenen met zwartwit. Bij deze omzetting heb ik toch al goed gebruik gemaakt van de nieuwe zwartwit functie in CS3. Ook de achtergrond en het model heb ik als aparte lagen omgezet..

 4. Dj
  Dj schreef op dinsdag 3 april 2007 om 19:58  | reageer

  Mooie foto's, dat licht-donker geeft bij foto's ook vaak een erg mooi effect.
  Kan je dat schaduweffect makkelijk thuis doen, of is daar speciale apparatuur (lichten/ camera) voor nodig?
  De camera hebben we namelijk thuis, maar lampen niet knipoog

 5. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 4 april 2007 om 08:36  | reageer

  Zelf heb ik gebruik gemaakt van een flitser met softbox aan de rechterkant en een reflectiescherm aan de linkerkant. Met gebruik van lamp moet het ook wel lukken, denk ik.

  Gebruik een donkere ruimte waar je een lamp van rechts op het model laat schijnen. Gebruik eventueel een doorzichtige doek om het felle licht van de lamp wat zachter te maken. Mocht de andere kant van het model te donker worden dan kun je een stuk wit piepschuim of karton gebruiken als reflector om de donkere delen iets op te lichten.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.052 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord