Actie: Online cursussen + gratis Xpozer 60 x 90 afdruk. 79,95 euro voordeel! Meer info of direct aanmelden
Elja Trum

Productfotografie met de fotoclub

zaterdag 26 januari 2008, 19:39 door | 9.940x gelezen | 8 reacties

Vanmiddag zijn we op de fotoclub weer actief aan het fotograferen geweest. Dit maal stond productfotografie op het programma. Iets waar we met de fotoclub nog niet eerder aandacht aan hadden besteed, maar waar ik zelf al wel de nodige ervaring mee had. Voor Photofacts maak ik tenslotte regelmatige productfoto's om te plaatsen bij de artikelen.

Er werden drie flitslocaties opgebouwd, waar we met de negen aanwezige clubleden aan de slag konden. Daarnaast werd er ook nog wat gewerkt zonder flitsers, al is het aantal foto's daarbij volgens mij beperkt gebleven.

Voor productfoto's beschik ik over een handige Lastolite Cublite. Dit is een uitklapbare tent van wit doorschijnend materiaal. Mijn Cubelite heeft een grote van 90 bij 90 bij 90 centimeter en is dus groot genoeg om ook nog flinke objecten in kwijt te kunnen.

Om te zorgen voor een naadloze achtergrond heb ik een groot vel wit papier in de tent geplaatst die op de bodem begint en in een mooie curve tegen de achterwand aan staat. Hiermee voorkom je een storende streep achter je product. Door bij sommige producten een glasplaat op het papier te leggen kun je ook nog een leuke reflectie op de foto toevoegen.

Het licht kwam van mijn flitsset, één flitser voorzien van een witte doorzichtparaplu van voren als hoofdlicht, een flitser vanaf de linkerzijkant als tweede licht en een flitser op de achterkant van de kubus om ervoor te zorgen dat ook de achtergrond zelf mooi wit werd. Dit is ook zo ongeveer mijn standaard lichtopstelling voor productfoto's.

Het licht had ik uitgemeten op f/11. Op dit diafragma presteren de meeste objectieven op hun piek. Als je een nog kleiner diafragma gebruikt wordt de lens vaak weer wat onscherper en ook bij een groter diafragma loopt de scherpte meestal iets terug. Daarbij geeft dit diafragma voldoende scherptediepte om een klein voorwerp van voor tot achter scherp te laten zijn. Wanneer je te dicht op je onderwerp komt krijg je uiteraard alsnog te maken met onscherpte.

Behalve voor het oefenen van wat standaard productfoto's kun je op zo'n middag natuurlijk ook best wat creatiever aan de slag met het begrip productfoto's. Ook had ik nu mooi de gelegenheid alvast wat beelden te schieten voor een nieuw project waar ik mee bezig ben. Daarover horen jullie later nog wel meer..

Elektronisch ongedierte
Elektronisch ongedierte


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

8 reacties

 1. Marcel Wiegerinck
  Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op zondag 27 januari 2008 om 09:59

  Mooie foto!

 2. Bart
  Profiel Bart schreef op zondag 27 januari 2008 om 10:04

  Leuke foto. vrolijk
  Volgens mij is productfotografie ook erg handig voor je stockphotoproject.

 3. Zinda
  Profiel Zinda schreef op zondag 27 januari 2008 om 12:54

  Heldere beschrijving al blijft zelf doen natuurlijk de beste leerschool. Kan ik me ergens aanmelden? Voor mijn vak (archeologie) zou productfotografie een heel mooie extra vaardigheid zijn.

  P.S. The Order Electrus gezien? Zie www.microbia.nl.

 4. Maikel Kerstens
  Maikel Kerstens schreef op zondag 27 januari 2008 om 14:36

  Heej, die begin foto van die oude camera, die is van mijn vader hahah nahnah wel mooie foto echt mooie camera.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.344 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord