Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Productpresentatie van Canon's najaarscollectie

dinsdag 21 augustus 2007, 23:33 door | 11.744x gelezen | 6 reacties

Een paar weken geleden ontving ik van Canon Nederland een uitnodiging om aanwezig te zijn bij de aankondiging van hun najaarscollectie. Eerlijkheid gebied mij te vertellen dat dit mijn eerste uitnodiging betrof voor een dergelijke gelegenheid en ik was er dan ook erg blij mee. Het bleek ook nog dat Canon echt moeite gedaan had om er iets moois van te maken, geen snelle bijeenkomst in een muf zaaltje voor een korte powerpoint presentatie.

Zondagavond werden we om zes uur verwacht bij Landgoed Avegoor in Ellecom. Daar werden we voorzien van een drankje en hadden we de mogelijkheid om kennis te maken met de aanwezigen en wat te kletsen. Hierop volgde een uitgebreid viergangen diner in het luxe restaurant van het hotel. Tijdens het eten gezellig gepraat met een manager van Canon, Brian van Dslr.nl en fotograaf Johan Elzenga die ook de prachtige foto's van zijn laatste reis naar Afrika liet zien.

Ellen ten Damme
Ellen ten Damme


Toevallig gaf Ellen ten Damme een open lucht concert op het landgoed, dus na het diner bezochten we nog even het laatste half uurtje van haar optreden. Ze zal wel raar opgekeken hebben van de overvloedige aanwezigheid van de vele camera's van de aanwezig pers. Ellen deelde na haar optreden ook nog handtekeningen uit en ik ben gelijk nog even met haar op de foto gegaan. Brian, die de foto maakte, merkte nog even subtiel op dat ik over een kwartiertje jarig was waarop ze gelijk een kaartje voor me signeerde met 'gefeliciteerd' erop. Een vriendelijke artieste.

Aangezien we de volgende ochtend om kwart over vijf gewekt zouden worden vertrok ik na nog even in de bar geweest te zijn naar mijn hotelkamer. 's Ochtend om zes uur was namelijk de wereldwijde presentatie van de nieuwe producten. Canon kondigde, zoals inmiddels bekend, twee nieuwe spiegelreflex camera's aan en drie nieuwe objectieven. Daarnaast nog een lading compactcamera's, printers en een beamer, maar daar had ik persoonlijk minder interesse in.

Begin van de ballonvaart
Wandelend naar de ballonen


Het meeste bijzondere onderdeel van het evenement was de ballonvaart die we na de productpresentatie gingen maken. Op een veldje niet ver van het hotel stonden vier ballonen klaar om ons mee te nemen. Verbazend hoe heerlijk rustig het varen met zo'n ballon is (mits de brander uit is dan). Boven Zutphen hingen we op zo'n 30 a 40 meter boven de grond waardoor je zelfs met wandelaars op straat kon praten. Onze pilote Marjolein zette de ballon na zo'n twee uur varen netjes aan de grond.

Ballonvaart       Ballonvaart
Ballonvlucht van Ellecom tot Eefde


Terug in het hotel konden we aanschuiven aan het ontbijt en tevens even spelen met alle nieuwe apparatuur van Canon. Ik was erg onder de indruk van de Canon 40D, zoals jullie gisteren al konden lezen. Ook de Canon 1Ds was indrukwekkend, maar die is wat minder bereikbaar voor de meesten van ons.

Canon 1Ds Mark III
Uiteraard heb ik toch even met de Canon 1Ds mark III gespeeld. Een mooie camera met indrukwekkende specificaties. Op de 1Ds mk3 was de nieuwe Canon 14mm f/2.8 bevestigd (adviesprijs 2.599,- euro), een mooie groothoek lens die zeker op de fullframe camera bijzondere plaatjes oplevert.

Testfoto 1Ds mark III in combinatie met Canon 14mm f/2.8
Testfoto 1Ds mark III in combinatie met Canon 14mm f/2.8


Bovenstaande foto is overigens door een ruit genomen, vandaar de zichtbare reflecties. Een RAW file van de Canon's nieuwe topmodel neemt gemiddeld zo'n 26 megabyte in. In jpeg is een dergelijke 21 megapixel bestand nog zo'n acht megabyte groot. Het verschil in grootte heeft voornamelijk te maken met 8 bit kleurinformatie in plaats van 14 bit bij een RAW bestand. De camera is waarschijnlijk pas eind van het jaar beschikbaar in Nederland. De adviesprijs bedraagt 7.999,- euro.

1Ds mark III voorzien van Canon 14mm f/2.8
1Ds mark III voorzien van Canon 14mm f/2.8

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

6 reacties

 1. Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) schreef op woensdag 22 augustus 2007 om 00:05  | reageer

  Je hebt de foto nu binnen als het goed is vrolijk
  Was een geslaagde bijeenkomst he.

 2. Donkie-chot
  Donkie-chot schreef op woensdag 22 augustus 2007 om 12:27  | reageer

  Ik vind dat je er veel voor over hebt! Lijkt me vreselijk saai, zo'n dag. Stomme ballonvaart.... verplicht spelen met mooie spullen..... veel-te-veel-gangen-diner.... BAH

  vrolijk

  Heb je wel verdiend met al je inspanningen hier knipoog

 3. Pietel
  Pietel schreef op woensdag 22 augustus 2007 om 16:47  | reageer

  Hoe zijn ze bij jou uitgekomen? Via je blog?

 4. René
  Profiel René schreef op woensdag 22 augustus 2007 om 16:57  | reageer

  Roodpetje, alias Bas de Meijer deed op zijn weblog al verslag van de ballonvaart, zie Roodpetje.nl. Bijzonderheid: met GPS vermelding wanneer je op de straatnaam klikt...
  Zo'n uitnodiging voor een introductie is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. knipoog Wat ik mis in jullie verslaglegging is de aankondiging van de G9.
  't Is dan "maar" 'n compact, maar dan wel een bijzondere naar mijn idee.

 5. Derk
  Derk schreef op woensdag 22 augustus 2007 om 21:02  | reageer

  Ziet er goed uit zo'n 1d, ik ga maar even verder met het lezen van het artikel over de 40D. En leuk dat je als blogger daar wordt uitgenodigd.

 6. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 22 augustus 2007 om 23:11  | reageer

  @Donkie-chot; lol vrolijk
  Ja, ik heb bijna alles voor jullie over..

  @Pietel; Ik heb een tijdje terug gevraagd of ik op de persberichten mailinglijst mocht en daar kwam ik op. Waarschijnlijk heeft het daar mee te maken, maar wie weet komt het wel omdat Photofacts in Nederland bovenaan komt in Google wanneer je zoekt op 'Canon 40D'. Ik was in elk geval erg verrast en blij met de uitnodiging. Hopelijk wordt ik in de toekomst vaker gevraagd en kan ik ook bij andere merken een voet aan de grond krijgen.

  @Rene; Ik heb onderweg in de ballon met één van de powershots gespeelt, dat viel me eigenlijk wat tegen; nog steeds afdrukvertraging. De G9 heb ik niet eens in mijn handen gehad. Sorry, toch niet helemaal mijn interessegebied.

  Bas van Roodpetje.nl heb ik overigens ook nog even gesproken. Leuk om hem ook eens in het echt te zien, inclusief zijn rode petje natuurlijk..

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord