Actie: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Arjan Bruinstroop

Project; 85 dagen met 85mm

woensdag 3 november 2010, 19:11 door | 8.805x gelezen | 35 reacties

Zondag 24 oktober was het dag 85. Dag 85 van mijn project 85 dagen met 85 mm. Veel mensen vroegen aan mij, waarom nu zo'n project? Eigenlijk heel simpel om dat ik het leuk vind om te doen. Laten we bij het begin beginnen. Sinds anderhalf jaar volg ik de vakopleiding fotografie aan de Fotovakschool in Apeldoorn. Tijdens deze opleiding worden de technische kneepjes van het vak geleerd.

Daarnaast volg ik met enige regelmaat workshops. Zo heb ik ook Elja leren kennen bij een workshop van Martin Hogeboom. Tijdens een workshop van Mike Larson, een bekende bruidsfotograaf heb ik voor het eerst met een Canon 85mm L f/1.2 lens mogen fotograferen. Eigenlijk al direct was ik onder de indruk van zijn scherpte en scherpte diepte. Alleen het prijskaartje was wat minder. Na enkele weken van vooral sparen, reviews lezen en foto's bekijken op Flickr en andere sites heb ik bij Calumet in Amsterdam het 85mm objectief aangeschaft.

Ik wilde een project doen, gewoon voor mijzelf, kijken of ik daar toe in staat was. Ik ken een aantal mensen met een 365 dagen project, dat leek me net iets te veel. Hmm, 85 dagen met 85mm? Het idee was geboren, nu de uitwerking. Zou ik in staat zijn om 85 dagen lang elke dag een foto te maken? Ik kon alleen antwoord krijgen op de vraag door het gewoon te doen.

Op 1 augustus ben ik gestart, had een schrift vol met ideeën en krabbels voor uitwerkingen. Ik wilde graag een aantal zelfportretten maken, en met flitsers aan de gang gaan. Met name in het begin heb ik een aantal ideeën uitgewerkt. Soms ontstonden deze in mijn hoofd onderweg naar het werk of op een ander onverwacht tijdstip. Ik schreef ze op in mijn boekje, of ze bleven er in, of ik werkte ze uit.

85mm project; Happy Birthday!

Meestal ging alleen op pad, mijn auto vol met mijn spullen. Op zoek naar een locatie. Het concept van de zelfportretten was simpel. De Canon 5D met mijn 85mm op statief, ander statief met een papiertje er aan om op scherp te stellen, het plekje markeren, vaak met mijn lensdop en via de timer van de remote controle foto's nemen. Daarna kijken of het gewenste resultaat had opgeleverd, en eigenlijk een half uurtje aan rommelen, soms een flitser er bij of niet. Of spullen pakken en naar een andere locatie.

Gedurende het project merkte ik aan mij zelf dat ik anders ging kijken, zoals ik tijdens een workshop heb ervaren. Ik vond het leuker om niet alleen mijzelf maar ook objecten te fotograferen. Zeker met de mooie scherptediepte kreeg je mooie effecten. De kleine scherptediepte is iets wat ik zelf prettig vind in een foto. Maar dat is een kwestie van smaak. Ook in de avond op pad, toevallig in de buurt van Rotterdam, 's avond laat op de lijnbaan met al je spullen. Maar de lichtjes op de achtergrond gaven een mooi effect. Heerlijk vond ik dat.

85mm project; Not Tonight

Thuis bewerkte ik de foto's met wat kleine technieken en plaatste ik een voor mij toepasselijke tekst. En daarna plaatste ik mijn foto's op mijn weblog, Facebook en Flickr pagina. Zeker door gebruik te maken van Twitter, Facebook en ook een beetje met Hyves werd mijn blog soms wel 200 keer per dag bekeken. Van vele kreeg ik vele leuke positieve reacties. Ook van mensen van wie je het niet zo verwachten. Dat vond ik erg leuk.

Er waren ook dagen bij dat de creativiteit totaal niet aanwezig was, ik moest van mijzelf een foto maken. Ik merkte dat, dat niet altijd hielp bij het maken van een foto. Of de drukte op het werk of gewoon te weinig tijd. Maar ben blij dat ik alle dagen vol heb gemaakt. Zeker door dat mijn vakantie er tussen zat heeft het een groot diversiteit aan beelden op geleverd.

85mm project; have to wash it all away

Alle beelden zijn door mijzelf gemaakt. Hmm, Oh nee. Dag 21 is door Martin Hogeboom gemaakt tijdens een workshop van hem, met een korte beschrijving van het beeld wat ik in mijn hoofd had.
Wil je alle foto's zien? Ze staan op mijn website en op mijn blog.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Arjan Bruinstroop

Over de auteur

Arjan volgt, naast zijn werk bij de brandweer, de vakopleiding fotografie aan de fotovakschool in Apeldoorn. Op dit moment is zijn fotografische wereld een wereld vol met nieuwe en mooie ontdekkingen. Arjan is te vinden via zijn website, zijn blog en via Twitter.

35 reacties

 1. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 3 november 2010 om 19:33

  Een erg tof idee om je zo in een soort van keurslijf te drukken en te kijken wat er uit komt. Respect!

 2. Marco Nedermeijer
  Profiel Marco Nedermeijer schreef op woensdag 3 november 2010 om 20:06

  absoluut respect om zo'n project te doen ! complimenten overigens voor je foto's..
  heb gelijk zin om ook een dergelijk project op te starten. Ben alleen bang dat ik niet zo'n volhouder ben..

 3. Beeldvol
  Beeldvol schreef op woensdag 3 november 2010 om 20:10

  leuk.....ik ga kijken. Heb de 85 mm. sinds vorige week, na heel lang sparen gekocht. Ben echt onder de indruk van m'n lensje.

 4. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op woensdag 3 november 2010 om 20:22

  haal je het in de praktijk vaak om f/1.2 te gebruiken als je flitst?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.661 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord