Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Arjan Bruinstroop

Project; 85 dagen met 85mm

woensdag 3 november 2010, 19:11 door | 9.390x gelezen | 35 reacties

Zondag 24 oktober was het dag 85. Dag 85 van mijn project 85 dagen met 85 mm. Veel mensen vroegen aan mij, waarom nu zo'n project? Eigenlijk heel simpel om dat ik het leuk vind om te doen. Laten we bij het begin beginnen. Sinds anderhalf jaar volg ik de vakopleiding fotografie aan de Fotovakschool in Apeldoorn. Tijdens deze opleiding worden de technische kneepjes van het vak geleerd.

Daarnaast volg ik met enige regelmaat workshops. Zo heb ik ook Elja leren kennen bij een workshop van Martin Hogeboom. Tijdens een workshop van Mike Larson, een bekende bruidsfotograaf heb ik voor het eerst met een Canon 85mm L f/1.2 lens mogen fotograferen. Eigenlijk al direct was ik onder de indruk van zijn scherpte en scherpte diepte. Alleen het prijskaartje was wat minder. Na enkele weken van vooral sparen, reviews lezen en foto's bekijken op Flickr en andere sites heb ik bij Calumet in Amsterdam het 85mm objectief aangeschaft.

Ik wilde een project doen, gewoon voor mijzelf, kijken of ik daar toe in staat was. Ik ken een aantal mensen met een 365 dagen project, dat leek me net iets te veel. Hmm, 85 dagen met 85mm? Het idee was geboren, nu de uitwerking. Zou ik in staat zijn om 85 dagen lang elke dag een foto te maken? Ik kon alleen antwoord krijgen op de vraag door het gewoon te doen.

Op 1 augustus ben ik gestart, had een schrift vol met ideeën en krabbels voor uitwerkingen. Ik wilde graag een aantal zelfportretten maken, en met flitsers aan de gang gaan. Met name in het begin heb ik een aantal ideeën uitgewerkt. Soms ontstonden deze in mijn hoofd onderweg naar het werk of op een ander onverwacht tijdstip. Ik schreef ze op in mijn boekje, of ze bleven er in, of ik werkte ze uit.

85mm project; Happy Birthday!

Meestal ging alleen op pad, mijn auto vol met mijn spullen. Op zoek naar een locatie. Het concept van de zelfportretten was simpel. De Canon 5D met mijn 85mm op statief, ander statief met een papiertje er aan om op scherp te stellen, het plekje markeren, vaak met mijn lensdop en via de timer van de remote controle foto's nemen. Daarna kijken of het gewenste resultaat had opgeleverd, en eigenlijk een half uurtje aan rommelen, soms een flitser er bij of niet. Of spullen pakken en naar een andere locatie.

Gedurende het project merkte ik aan mij zelf dat ik anders ging kijken, zoals ik tijdens een workshop heb ervaren. Ik vond het leuker om niet alleen mijzelf maar ook objecten te fotograferen. Zeker met de mooie scherptediepte kreeg je mooie effecten. De kleine scherptediepte is iets wat ik zelf prettig vind in een foto. Maar dat is een kwestie van smaak. Ook in de avond op pad, toevallig in de buurt van Rotterdam, 's avond laat op de lijnbaan met al je spullen. Maar de lichtjes op de achtergrond gaven een mooi effect. Heerlijk vond ik dat.

85mm project; Not Tonight

Thuis bewerkte ik de foto's met wat kleine technieken en plaatste ik een voor mij toepasselijke tekst. En daarna plaatste ik mijn foto's op mijn weblog, Facebook en Flickr pagina. Zeker door gebruik te maken van Twitter, Facebook en ook een beetje met Hyves werd mijn blog soms wel 200 keer per dag bekeken. Van vele kreeg ik vele leuke positieve reacties. Ook van mensen van wie je het niet zo verwachten. Dat vond ik erg leuk.

Er waren ook dagen bij dat de creativiteit totaal niet aanwezig was, ik moest van mijzelf een foto maken. Ik merkte dat, dat niet altijd hielp bij het maken van een foto. Of de drukte op het werk of gewoon te weinig tijd. Maar ben blij dat ik alle dagen vol heb gemaakt. Zeker door dat mijn vakantie er tussen zat heeft het een groot diversiteit aan beelden op geleverd.

85mm project; have to wash it all away

Alle beelden zijn door mijzelf gemaakt. Hmm, Oh nee. Dag 21 is door Martin Hogeboom gemaakt tijdens een workshop van hem, met een korte beschrijving van het beeld wat ik in mijn hoofd had.
Wil je alle foto's zien? Ze staan op mijn website en op mijn blog.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Arjan Bruinstroop

Over de auteur

Arjan volgt, naast zijn werk bij de brandweer, de vakopleiding fotografie aan de fotovakschool in Apeldoorn. Op dit moment is zijn fotografische wereld een wereld vol met nieuwe en mooie ontdekkingen. Arjan is te vinden via zijn website, zijn blog en via Twitter.

35 reacties

 1. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 3 november 2010 om 19:33  | reageer

  Een erg tof idee om je zo in een soort van keurslijf te drukken en te kijken wat er uit komt. Respect!

 2. Marco Nedermeijer
  Profiel Marco Nedermeijer schreef op woensdag 3 november 2010 om 20:06  | reageer

  absoluut respect om zo'n project te doen ! complimenten overigens voor je foto's..
  heb gelijk zin om ook een dergelijk project op te starten. Ben alleen bang dat ik niet zo'n volhouder ben..

 3. Beeldvol
  Beeldvol schreef op woensdag 3 november 2010 om 20:10  | reageer

  leuk.....ik ga kijken. Heb de 85 mm. sinds vorige week, na heel lang sparen gekocht. Ben echt onder de indruk van m'n lensje.

 4. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op woensdag 3 november 2010 om 20:22  | reageer

  haal je het in de praktijk vaak om f/1.2 te gebruiken als je flitst?

 5. Arno
  Profiel  Arno schreef op woensdag 3 november 2010 om 20:24  | reageer

  Geweldige beelden. Ik werk zelf veel met de 50 mm 1.2 ook een juweeltje vrolijk

 6. Rianne
  Rianne schreef op woensdag 3 november 2010 om 20:30  | reageer

  Wow! prachtige foto's vrolijk

 7. nldazuu
  Profiel nldazuu schreef op woensdag 3 november 2010 om 21:49  | reageer

  zeer inspirerend, heb 50 dagen met een 50 f/1.4 op mijn To-Do-List gezet...dit artikel en fraaie beelden bevestigen dat ik het gewoon moet doen, maar eerst die lens maar eens kopen en dan doen....ik ben overtuigd.....toffe tekst en mooie foto's......

 8. gast schreef op woensdag 3 november 2010 om 21:52  | reageer

  He he eindelijk eens goede foto's op deze blog!

 9. Jacko
  Jacko schreef op woensdag 3 november 2010 om 22:06  | reageer

  @Gast, ben jij hier de keurmester??

  Ik ga maar eens beginnen met een 10 mm objectief denk ik... vrolijk. Mooie foto's en inderdaad respect dat je het 85 dagen volgehouden hebt.

 10. dvfotografie
  Profiel dvfotografie schreef op woensdag 3 november 2010 om 22:12  | reageer

  Leuk bedacht. Voor mensen met een groothoek...met 14 dagen met een 14mm ben je in 2 weken klaar...

  Even zonder dollen: geweldige serie en prachtig uitgevoerd!

 11. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op woensdag 3 november 2010 om 23:46  | reageer

  hmmm.... die sherptediepte spreekt me erg aan!
  mooi!

 12. onem
  Profiel  onem schreef op donderdag 4 november 2010 om 00:09  | reageer

  Maakt mij toch zwaar aan het twijfelen of ik nu de 50mm 1.2 of de 85mm 1.2 ga kopen. Wat een mooie beelden zeg

 13. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 4 november 2010 om 02:09  | reageer

  Mooi gespeeld met scherptediepte. De EF 85 f/1.2L is daar bij uitstek voor geschikt. Smaakt naar meer; ik ben benieuwd naar de rest van de serie.

 14. Casper de Graaf
  Profiel  Casper de Graaf schreef op donderdag 4 november 2010 om 08:09  | reageer

  Top idee! Wil vanaf januari serieus beginnen met Project 365, vergt erg veel discipline en doorzettingsvermogen (al gefaald na 10 dagen in dit jaar). Maar dit idee is erg goed om zo eerst te wennen. Zijn er nog 50 dagen tot Kerst? Dan pak ik morgen nog mijn 50mm f1.4. Erg leuk artikel!

 15. Casper de Graaf
  Profiel  Casper de Graaf schreef op donderdag 4 november 2010 om 08:44  | reageer

  Mooie site ook, ben meteen fan van je werk. Mooie, doordachte foto's.

 16. Niels
  Profiel  Niels schreef op donderdag 4 november 2010 om 10:10  | reageer

  Inderdaad een heel erg leuk idee!! Leuk artikel en mooie foto's! (heb ff de rest op je site bekeken. knipoog)

 17. PeterB
  Profiel PeterB schreef op donderdag 4 november 2010 om 10:45  | reageer

  Bewondering voor je volhardendheid. En prachtig resultaat! Ik zet je blog meteen in mijn RSS. Eerlijk gezegd vind ik de uitdaging om een soortgelijk project aan te gaan zeer verleidelijk. En tegelijkertijd lijkt het me bijzonder lastig. Of moet ik maar eens afstappen van het idee dat ik mijn camera niet altijd mee kan nemen? Om kort te gaan: dit inspireert om een eigen insteek te kiezen met een 50/50 project (en misschien als beloning daarna een 85/F1.4 aanschaffen? vrolijk ).

 18. FotoRealistisch.nl
  Profiel  FotoRealistisch.nl schreef op donderdag 4 november 2010 om 16:51  | reageer

  Erg leuk om je serie te bekijken, toch ook met enig respect vanwege de lengte van het project. Veel mooie foto's en leuk dat ze voorzien zijn van korte teksten. Goed gedaan, en een bewijs van jouw creativiteit plus de kwaliteit van je objectief.

 19. Hans
  Profiel Hans schreef op donderdag 4 november 2010 om 20:03  | reageer

  Goed gedaan!! Kleine hiccup Ik zie nr46 2x. Verder niets dan lof!

 20. PascalKoop.nl
  PascalKoop.nl schreef op donderdag 4 november 2010 om 20:06  | reageer

  Hey Arjan!

  Leuk stukje om te lezen en goed dat je het hebt weten vol te houden!
  Zie je zaterdag weer!


  Gr je klasgenoot!

 21. Antonette de Groot
  Profiel  Antonette de Groot schreef op donderdag 4 november 2010 om 21:46  | reageer

  Ziet er top uit! Bewondering voor je doorzettingsvermogen. Misschien moet ik een 24mm lens aanschaffen, 24 dagen lijkt me nog wel vol te houden vrolijk.

 22. Guido
  Profiel Guido schreef op donderdag 4 november 2010 om 23:03  | reageer

  Ik vind het erg mooi uitgevoerd, loop zelf ook al een tijd aan zoiets te denken, nog niet echt iets van gekomen, maar als ik jou serie dan weer zie dan krijg ik wel weer zin om het idee verder uit te werken, en dan daarna ook uit te gaan voeren!!!

 23. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op donderdag 4 november 2010 om 23:41  | reageer

  Mooie foto's dat is zeker, maar het moeilijkste zit denk ik in het strak volhouden van het dagelijks foto's maken.

 24. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op vrijdag 5 november 2010 om 12:13  | reageer

  Leuk idee en goed geschreven verhaal Arjan! Ben er zelf ook ooit eens mee begonnen (50 dagen 50 mm), maar ja, dan had ik het weer te druk, dan was ik verkouden, dan... Nou ja, je kent het wel. Goed dat je het volgehouden hebt! Ik ga nu gauw even op je website kijken...

 25. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op vrijdag 5 november 2010 om 12:16  | reageer

  Geen helden hier met een vaste 400mm lens? "vrolijk

 26. Petra Bosman
  Petra Bosman schreef op vrijdag 5 november 2010 om 13:03  | reageer

  ERg inspirerend : )

 27. Hans
  Profiel Hans schreef op vrijdag 5 november 2010 om 13:28  | reageer

  @Reinoud: Of deze en dan met teleconverter. Ben je een aantal jaren onder de pannen knipoog

 28. Casper de Graaf
  Profiel  Casper de Graaf schreef op vrijdag 5 november 2010 om 13:43  | reageer

  @Reinoud: 365 dagen komt al in de buurt!

 29. Arjan
  Arjan schreef op zaterdag 6 november 2010 om 18:59  | reageer

  Wouw! Wat een leuke reacties allemaal, mail, twitter en alle andere reacties blijven binnen komen.

  Het was niet al te moeilijk om het vol te houden, als je echt iets wil en ook leuk vind dan kom je er vanzelf! Maar een 365 dagen is echt een uitdaging. Maar wel erg leuk, iedere dag tijd in ruimen voor het maken van een foto, kan soms wat lastig zijn, maar ook tijdens je normale bezigheden zie je de mooiste dingen. Tip neem gewoon je cam mee en vaak zijn de mooiste beelden snel gemaakt.

  @ Reinoud, Ik maak vaak gebruik van high speed flitsen bij lage diafragma getallen, en anders in de avond komt het heel mooi naar voren, invul flistje en een bokeh achtergrond.
  @ Casper, 50/50 project is echt een goede opwarmer. Voordeel van 365 project is dat je meer kunt doen door verschillende objectieven te gebruiken.
  @PeterB ik zag er ook tegen op, eigenlijk gewoon doen! en daarna een 85mm F1.4 ! Jummie!!!
  @Antonette, inderdaad 24mm is ook super zeg, heerlijke groothoeken. En leuke start toch?
  @PascalKnoop inderdaad vandaag gezien, LOL! Spreek je!
  @ Guido, ik zeg gewoon doen! wie het niet probeert weet zeker dat ie het niet haalt...
  @Peter, dank, en inderdaad dagelijks kan soms lastig zijn!
  @ Liesbeth, gewoon afmaken die 50/50 toch?

  Thanks!!!!!

  Arjan

 30. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 7 november 2010 om 20:46  | reageer

  Mooi thema voor Johannes Klapwijk: 500 dagen met zijn 500mm. vrolijk

  Mooi project en mooie foto's. Ben benieuwd naar het volgende project, Arjan.

 31. SchulteSchultz
  SchulteSchultz schreef op zondag 7 november 2010 om 21:36  | reageer

  He Brnstrp,

  Super serie, je boekt vooruitgang every day.

  Complimenten


  Christiaan

 32. Nouks
  Profiel  Nouks schreef op maandag 8 november 2010 om 23:08  | reageer

  Hé Arjan!

  Ik zie nu je blogpost pas, ben erg druk geweest en ik heb weinig tijd gehad om Photofacts bij te houden... Te gek joh vrolijk

  Groetjes,
  Anouk

 33. Pieter
  Profiel Pieter schreef op maandag 8 november 2010 om 23:57  | reageer

  Zeer mooie fotoreeks, ik heb er echt van genoten. Mag ik je wel even vragen welk lettertype je gebruikte voor de zinnetjes? Ik vind ze namelijk heel mooi passen bij de foto’s.
  Pieter

 34. BRNSTP
  Profiel BRNSTP schreef op vrijdag 12 november 2010 om 01:12  | reageer

  Hoi Pieter

  Ik gebruik het lettertype Minion Pro regular en 36 pt. Succes!!!

 35. MoniquevdS
  Profiel MoniquevdS schreef op zaterdag 13 november 2010 om 15:05  | reageer

  Erg leuk project en mooie en sfeervolle foto's!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.153 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord