100+ fotografiecursussen én het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Arthur Wittendorp

Reisverslag: Tripje naar Cuba

woensdag 14 maart 2018, 15:05 door | 7.409x gelezen | 11 reacties

In 2015 had ik het geluk dat ik, samen met mijn vrouw, weer eens een mooie reis mocht maken. Nadat wij vorig jaar in Afrika Namibië & Botswana bezocht hebben stond voor dit jaar een reis naar het grootste Caraïbische eiland, Cuba, op het programma. Bij Cuba denk je waarschijnlijk al snel aan oude, klassieke Amerikaanse auto's, rum en sigaren.

Vooraf had ik, als fotograaf, goed georiënteerd op wat er te zien zou zijn in Cuba en had ik ook al een plan gemaakt wat ik graag wilde fotograferen. Naast de oude auto's wilde ik ook graag het fantastisch en unieke wildlife van Cuba vastleggen. En uiteraard mag de lokale bevolking ook niet ontbreken.

Oude Auto's


Het kan bijna niet mislukken om klassieke Amerikaanse auto's uit de jaren 40 en 50 van de vorige eeuw te fotograferen in Cuba. Er zijn er genoeg. Toch viel het mij op dat er op iedere Amerikaanse 'bak' tien Russische Lada's rondreden. Zal wel een overblijfsel zijn van Sovjet tijdperk op Cuba.

De meeste auto's zijn inmiddels zo slecht dat ze bijna uit elkaar vallen. Het kost dan ook wel even voordat je de juiste auto gevonden hebt om te fotograferen. Deze moet dan ook nog eens op de juiste plaats staan met het juiste licht.

Pontiac


Deze rode Pontiac vond ik 's ochtends vroeg in een achteraf steegje in het oude deel van Havana. De auto bleek nog in een redelijke staat te verkeren. Wat ik heel treffend aan de foto vind is dat ondanks dat gelijk je aandacht naar de auto getrokken wordt, links in beeld heel subtiel het verschil tussen rijk en arm zichtbaar wordt door de zwervers op het trottoir die gepasseerd worden door een wel gestelde Cubaan.

Chevrolet


In mijn reisreportage wilde ik ook graag een rijdende auto fotograferen met een meetrekkende beweging. Voor dit soort foto's heb ik graag wat afstand tussen mij en het onderwerp en het liefst heb ik dat de auto ook wat vaart heeft. Een ideale snelheid zou voor mij zo rond 70 kilometer per uur zijn.

Aangezien Havana vooral uit kleine nauwe steegjes bestaat was dit vrij lastig. De Malecón, de zeven kilometer lange boulevard langs de kust van Havana, leek mij dan ook het meest geschikt. Ter hoogte van, voor diegene die er geweest zijn, Castillo de la Punta vond ik mijn punt met voldoende afstand.

De blauwe betonnen muur op de achtergrond had mij bijna doen besluiten om een andere plek te gaan zoeken, maar juist bij deze rode Chevrolet vind ik het contrast met de blauwe achtergrond goed werken.

Wildlife


Wat veel mensen niet weten is dat Cuba schitterende Nationale parken heeft. Dus als je van natuur en wildlife fotografie houdt ga je hier absoluut aan je trekken komen. Vooral vogelaars kunnen helemaal los gaan. Het moeras gebied rond Varkensbaai, Peninsula de Zapata, is het grootste nationale park van Cuba en herbergt heel veel, ook zeldzame, vogels.

Kolibrie


Ondanks dat ik zelf geen vogelaar ben had ik wel op mijn wensen lijstje staan om de op Cuba veel voorkomende groene Smaragdkolibrie te fotograferen. Vanuit Playa Larga, wat midden in het natuurgebied ligt van Peninsula de Zapata, zijn wij verschillende keren met een gids het gebied in geweest om vogels te fotograferen.

Grappig is dat je de beste foto niet tijdens een van deze tours maakt, maar gewoon in de tuin een museum in de buurt. Na het museum bezoek zaten er vier van deze Kolibries in een haag in de tuin. Na even het gedrag bestudeert te hebben heb ik er op gegokt dat een van de Kolibries de nectar uit deze bloem zou komen halen. Na ongeveer vijf minuten wachten gebeurde dit ook en kon ik deze foto maken.

Hagedis


Voor deze hagedis geld min of meer hetzelfde als de Kolibrie. Hij, of zij, zat gewoon op een rots bij de ingang van een eetgelegenheid. Om de foto beter te maken heb ik met een palmblad het dier uit de zon gehouden om het licht zachter te maken.

Mensen


Uiteraard wilde ik ook graag de echte Cubaan op de foto hebben. Héél snel kwam ik er al achter dat de 'echte' Cubaan niet bestaat. Uit de geschiedenis boekjes leerde ik al snel dat Cuba het doorvoerland van de slaven is geweest. Dat betekend dat de Cubaanse bevolking een gemêleerd gezelschap van mensen van zowel Afrikaanse, Europese, Zuid-Amerikaanse en Indianen afkomst en alles daar tussen.

In Havana willen de mensen zich graag laten fotograferen, maar daar willen we wel een fooi voor hebben. En met omgerekend één euro fooi namen ze echt geen genoegen. Minimaal vijf euro anders geen foto.

Cubaanse Boer


Ondanks dat de 'echte' Cubaan niet bestaat is dit wel een typisch Cubaans plaatje. Vooral in het noord westen op de Cubaanse tabaksvelden kom je veel van deze boeren veel tegen. Geruit versleten blouse, vale spijkerbroek en een hoed stro.

Omdat niemand geld voor een auto heeft zie je al deze boeren met of op een paard. Gelukkig voor mij willen deze mensen wel graag poseren zonder uitzonderlijk hoge fooi.

Sigarenboer


Soms heb je echt een beetje geluk. In een kleine tabaksfabriek, je kunt het eerder een schuur noemen, kregen wij een rondleiding en uitleg over de productie van sigaren. Door de donkere ruimte en de grote openstaande deuren was het invallende licht prachtig.

De gids, met zijn cowboyhoed en sigaar, liet zich gelukkig graag fotograferen. Met een beetje sturing kon ik deze man zo neerzetten zodat ik optimaal van het invallende licht gebruik kon maken. Helaas wilde hij, ook naar enig aandringen, zijn sigaar niet aansteken.

Conclusie


Cuba is een prachtig land om doorheen te reizen. Cuba is ook behoorlijk fotogeniek. Er is prachtige natuur, leuke pittoreske dorpjes en over het algemeen aardige mensen. Voor iedere fotograaf is er wel iets. Vooral als je van de gebaande paden af gaat ontdek je een fantastisch Cuba.

Houd er wel rekening mee dat dingen daar soms anders lopen als dat je verwacht. Maar met een beetje voorbereiding kom je met hele mooie foto's thuis.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 14 maart 2018.
De eerste publicatiedatum is zondag 10 mei 2015, 13:16.
Arthur Wittendorp

Over de auteur

Arthur Wittendorp heeft de vakopleiding fotografie gevolgd aan de fotovakschool in Apeldoorn. Hij richt zich nu met name op bedrijfsportretten en porfielfoto-fotografie. Daarnaast is hij getrouwd, vader van een dochter en reist hij graag de wereld over wat hij dan ook weer met zijn camera vastlegd.

11 reacties

 1. Lisanne
  Lisanne schreef op maandag 11 mei 2015 om 15:40  | reageer

  Mooie foto's! Alleen wel jammer dat er bij hier geen linkje staat!
  Ik vind de foto van de kolibrie en de foto van de mn bij het paard de mooiste!
  De blouse geeft toch wel een beetje contrast en geeft wel een beetje van de realiteit mee, ipv alles teveel als vroeger te maken!

 2. Michael
  Profiel  Michael schreef op maandag 11 mei 2015 om 19:57  | reageer

  Mooie foto's! Ook een leuke beschrijving van je vakantie en hoe de foto's tot stand zijn gekomen. Waar gaat de reis volgende keer naar toe? Ik ben benieuwd.

 3. Arthur Wittendorp
  Profiel Arthur Wittendorp schreef op dinsdag 12 mei 2015 om 07:31  | reageer

  @Lisanne,
  Dank je voor de complimenten voor mijn foto's. Helaas is er op dit moment geen link mogelijk naar het volledige reisverslag.

  @Michael,
  Dank je. Er zijn veel plaatsen die wij nog willen zien in deze wereld. We zullen binnenkort wel weer plannen gaan maken voor onze volgende bestemming.

 4. Frank Bos
  Frank Bos schreef op dinsdag 12 mei 2015 om 10:44  | reageer

  Moment van herkenning, Arthur. Wij hebben in 2000 zo'n trip naar Cuba gemaakt, nog steeds de mooiste in onze herinnering. Toen met m'n eerste digitale camera (2Mpx!) identieke foto's geschoten, die nog steeds actueel zijn, zo te zien.

 5. GeerJanssen
  GeerJanssen schreef op dinsdag 12 mei 2015 om 16:36  | reageer

  Dit is fotografie, gaan de docenten terug naar origineel i.p.v
  Adobe knutselen?

 6. gast schreef op dinsdag 12 mei 2015 om 17:37  | reageer

  Hallo we maakten een paar jaar geleden een reis door Cuba. Want ons vooral heeft bevallen was Santiago de Cuba waar op dat moment Carnavalle werd gevierd. Zal nog wat beelden opzoeken, ggeweldig....zit nu in Laos (ook prachtig

  althans na 18:00 uur als die zon weg is)

 7. Arthur Wittendorp
  Profiel Arthur Wittendorp schreef op dinsdag 12 mei 2015 om 18:11  | reageer

  Erg leuk om te lezen dat 'mijn' verhaal veel losmaakt bij jullie! vrolijk

  @Frank Bos,
  Volgens mij is er sinds de revolutie van 1959 niet meer veranderd in Cuba. knipoog

  @Geerjanssen,
  Over de nut of noodzaak van PS kan je discussiëren maar met deze foto's ben ik niet verder gegaan dan kleurbeheer.

  @Gast,
  Jullie veel plezier in Laos.

 8. Frank
  Frank schreef op dinsdag 12 mei 2015 om 20:34  | reageer

  Ik ben zelf ook recent in Cuba geweest. Heel mooi land en fantastische mensen. Vroeg op pad voordat de toeristen komen. Cubanen zijn heel open. En fooi geven voor een foto? Het hoeft helemaal niet.

 9. gast schreef op woensdag 13 mei 2015 om 10:59  | reageer

  Hele mooie foto's Arthur en leuke beschrijvingen. Met name de auto's! Heb je ook een eigen site waar je foto's op plaatst?

 10. Arthur Wittendorp
  Profiel Arthur Wittendorp schreef op woensdag 13 mei 2015 om 11:35  | reageer

  @Frank
  Waar je ook naar toe gaat op reis, wil je mooie foto's dan zal vroeg uit je bed moeten! knipoog

  @Gast
  Op dit moment is er geen website (buiten Photofacts) waar ik mijn foto's op plaats. (Ik heb mijn website om persoonlijke redenen :( offline gehaald). Mocht ik weer een 'eigen' website hebben dan zal ik hieronder een link plaatsen.

 11. Arthur Wittendorp
  Profiel Arthur Wittendorp schreef op donderdag 13 oktober 2016 om 14:02  | reageer

  Het heeft even geduurd maar inmiddels staat mijn hele reisverslag online. Hier kan je het verslag lezen!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.061 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord