Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ed Coenen

Reportage: heftrucks kijken

maandag 16 november 2009, 23:27 door | 7.808x gelezen | 13 reacties

Heel veel grote vakbeurzen zijn er dit jaar niet. Ook de voor fotografen altijd wel interessante BedrijfsautoRai, rond deze tijd gepland, ging niet door. Maar in de Jaarbeurs was nog wel een fotoreportage te maken. Vorige week vond daar de Logistica plaats, een vakbeurs voor magazijn-vakmensen. Even heftrucks kijken.

Nog niet zo lang geleden zag je op beurzen gespecialiseerde beursfotografen lopen. Vakmensen met een wagentje vol materiaal om beursstands netjes in beeld te brengen. Geen idee of dat specialisme nog bestaat. Ik bezocht deze beurs een dag met het doel een fotoreportage te maken, waarbij het dan gaat om een impressie van deze beurs. Waar gaat het over? Wat gebeurt daar?

In de wereld van de heftrucks loopt een aantal verdienstelijke fotografen rond, blijkt al snel. De product manager van onder meer het elektrische palletwagentje linksboven op de eerste foto is een regelmatige bezoeker van Photofacts en exposeert zijn werk als 'nldazuu' op Flickr. Maak je een foto van dat gereedschap van dat merk, dan 'moet' je ook bij de buren op de beurs langs. Daar staat een vergelijkbaar transportmiddel, dat volgens de sticker eveneens geschikt is om 's avonds of 's morgens vroeg in winkelgebieden te gebruiken is.

heftrucks


Een fotoreportage moet afwisselende beelden tonen. Hierboven zie je een presentatie van een zware heftruck en een detail van een bijzonder gevormde ruit. Hieronder zie je dat de beurs niet alleen heftrucks te zien gaf. Een foto van een aardgastank geeft een link met actualiteit van het zoeken naar schone motorbrandstoffen. Deze foto is daardoor ook een potentiŽle stockfoto.

details


Mensen
Een vakbeurs heeft als doel spullen te verkopen. Maar uiteindelijk draait het om mensen. Als je een fotoreportage maakt, moet je dus ook mensen in beeld brengen. Hieronder samengevat: mensen bijeen in een 'masterclass voorraadbeheer' (camera met flitser boven het hoofd gehouden en een tikkeltje naar voren kantelen), een standhouder die iets aanwijst, een presentatie van software en de verkoper die een potentiŽle klant of gebruiker uitleg geeft.

Twee foto's met 'motion-blur' zorgen voor wat actiebeelden en bieden aanknopingspunten voor een bijbehorend geschreven verhaal. Dat geldt ook voor de foto met paprika. De nieuwe barcode gaat, naar ik begrepen heb, volgend jaar op versproducten de oude streepjescode vervangen.

mensen


De foto's zijn gemaakt met Canon 5D mark II; Canon EF 16-35mm f/2.8 L USM; Canon 350D; Tamron 18-200mm f3,5-6,3 en statief Calumet 7300 (lichtgewicht en laag standpunt).

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ed Coenen

Over de auteur

Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.

13 reacties

 1. tonv
  tonv schreef op dinsdag 17 november 2009 om 01:32  | reageer

  Een levendige reportage die het gevoel geeft dat je zelf naar de beurs bent geweest. Het is vooral vakjargon wat de klok slaat maar ik vind de Toyota vorkheftruck zo gaaf dat ik er zo mee weg zou rijden. En de nieuwe barcode ziet er ook een stuk vriendelijker uit dan de huidige. We zijn weer helemaal 'bij' Ed!

 2. Leo
  Leo schreef op dinsdag 17 november 2009 om 07:42  | reageer

  Wat een uitdaging blijft bij die groothoekfoto's is om de foto niet "rommelig" te laten worden. Het lijkt bijna wel bosfotografie. Het scheelt gelukkig wel dat het onderwerp letterlijk in de schijnwerpers staat en daardoor veel mooier ingekleurd wordt...

  Wat is er zo nieuw aan die streepjescode? Ze hadden er al blijkbaar eentje...

  Verder een leuk verhaal met bijbehorende foto's. Ik ben nooit te oud om te leren...

 3. frankf
  Profiel frankf schreef op dinsdag 17 november 2009 om 11:47  | reageer

  Erg interessant verhaal. Zelf ben ik ook werkzaam in de logistieke sector en heb dus ook de beurs bezocht. Het is één van de meest interessante beurzen op logistiek gebied in Europa. Daarom zijn ook veel grote en kleine namen vertegenwoordigd op deze beurs. Daarnaast is Nederland bij uitstek een Logistiek land.

  Erg interessant hoe dit evenement wordt bekeken door de ogen van een fotograaf en min of meer leek op dit gebied. Vooral het laatste is moeilijk voor elke fotograaf. Want je moet de belangrijke ontwikkelingen weten vast te leggen op beurzen, maar de kennis ontbreekt hier en daar. Daarom is het ook erg belangrijk om je vooraf wel in te lezen. Vaak worden vooraf op de websites van de beurzen alle nieuwtjes bekend gemaakt. Denk ook aan verkiezingen die plaats vinden op de beurzen, dit levert ook erg interessante plaatjes op. Bedrijven zien zichzelf graag terug op een foto als ze een prijs in ontvangst nemen.

  Ik kan het toch niet laten om te vertellen dat Gas al lange tijd door heftrucks benut wordt als brandstof. Deze is alles behalve zuinig en milieu-vriendelijk. De nieuwe ontwikkelingen op dit gebied zitten meer in de elektrisch aangedreven heftrucks. Deze worden steeds efficienter, maar is ook al lange tijd gangbaar binnen de logistiek.

 4. Charles
  Profiel Charles schreef op dinsdag 17 november 2009 om 15:06  | reageer

  Wel, deze reportage is een stuk kleurrijker dan je trip gisteren naar het Eifelgebergte knipoog

 5. EdC
  Profiel EdC schreef op dinsdag 17 november 2009 om 18:59  | reageer

  @frankf. Ik vond persoonlijk de getoonde ontwikkelingen op het gebied van onbemande trucks technisch interessanter.

  @Charles. Er was in ieder geval geen mist. En de wereld van heftrucks is in ieder geval kleurijker.

  @Leo. De huidige barcode is een andere dan deze op groente. Dat schijnt meerwaarde te leveren voor de handel in versproducten.

 6. frankf
  Profiel frankf schreef op woensdag 18 november 2009 om 10:30  | reageer

  @ EdC. De robot welke zelf containers kon lossen vind ik persoonlijk wel erg interessant. Binnen ons concern lossen we dagelijks grote hoeveelheden containers. En dan zou een dergelijke machine wellicht een uitkomst bieden. Dat apparaat kon lossen, stapelen op een pallet en sealen. Heel netjes.

 7. PehrG
  PehrG schreef op woensdag 18 november 2009 om 11:01  | reageer

  Grappig. Ik werd net gewezen op dit bericht. Ik ben kennelijk niet de enige in de logistiek met liefde voor fotografie. Achteraf gezien had ik op dit werk-bezoek misschien ook wel mijn camera mee moeten nemen. vrolijk

 8. nldazuu Dave
  nldazuu (Dave) schreef op woensdag 18 november 2009 om 19:22  | reageer

  Mooie beelden Ed, van een geslaagde beurs! Ik baal er nu ik jouw fraaie foto's gezien heb ENORM van dat ik als exposant niet mijn camera en statief heb meegenomen! Was er ruim voor openingstijd en een lege beurs is fraai om te zien! overigens ja er lopen nog diverse fotografen rond die je stand komen fotograferen! Overigens volgende keer wellicht leuk om eens de hoogte in te gaan met onze combitruck! En ja zaterdag hebben we foto's gemaakt, alle bezoekers konden gratis op de stand in de BT Reflex stappen om gefotografeerd te worden......tot sprekens weer. ik zou graag de foto's van de BT Levio en Toyota CB's willen hebben? Hoe lossen we dat op?
  //Dave

 9. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 18 november 2009 om 19:41  | reageer

  nldazuu, Dave. Je bent product manager van die palletwagen. Dan weet ik je wel te vinden. Dan kun je mij gelijk bijpraten over het onbemande voertuig dat ik zag.

 10. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op woensdag 18 november 2009 om 19:51  | reageer

  Noem je een Calumet 7300 een lichtgewicht statief?? Pfff... dan wil ik niet lopen met wat jij een zwaargewicht noemt!

 11. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 18 november 2009 om 21:47  | reageer

  Peter. Ik vind de Calumet 7300 een lichtgewicht. Met één vinger te dragen, zoals ik wel eens pleeg te doen.
  Misschien heb je de laatste Calumetfocus nog ergens. Ik heb het over het statief met dat nummer op bladzijde 37. Gewicht 2,6 kg, catalogusprijs 91.60 euro ex btw 109,60 incl btw.

 12. Lucien
  Profiel Lucien schreef op woensdag 18 november 2009 om 22:01  | reageer

  Valt mee, is maar 2,6 kg. En misschien is het wel een reus van 2 meter.
  Mijn redged is nog iets lichter, 1.5 kg met kop.
  Maar goed, camera erop, over de schouder dan voel je het niet zo.

 13. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 18 november 2009 om 22:22  | reageer

  Hei Lucien. Ik ben geen reus. hahaha. Maar misschien loop al zo lang met camera's en statieven te sjouwen dat 2,6 kg aan de hand niet veel voorstelt. Het statief heeft trouwens mooi foam om de poten en dat is prettig als je de handel op je schouder neemt. Overigens, de camera met toebehoren zit meestal veilig in een fotorugtas.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.052 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord