Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ed Coenen

Reportagefotografie: sfeer en afwisseling

woensdag 16 september 2009, 22:30 door | 10.243x gelezen | 11 reacties

De transformatoren zijn zondagochtend de A12 en de naastgelegen spoorbaan overgestoken. Het officiële persmoment was gepland om zeven uur, als ook de tv-journaals aanwezig zouden zijn om de laatste van de drie over de spoorbaan te zien komen. Een beetje reportagefotograaf wacht daar niet op en zo heb ik mij dan ook gedragen. Dus opnieuw vroeg uit de veren voor het laatste deel van mijn werk aan een reportage over de opbouw van een nieuw netwerk van energiesnelwegen.

oversteek A12


Een fotoreportage vraagt om het vangen van sfeer. En in fotografische termen heb je het dan vanzelf een keer over de kleur van het licht. Het licht speelt dan een belangrijke rol. Dat zie je op de foto hierboven en hieronder. Ik laat hier het publiek zien dat rond een uur of vijf naast de snelweg staat te wachten op de oversteek van de eerste transformator. De oranje gloed geeft een bijzondere stemming. Wat je hier ziet heeft overigens niet alleen te maken met de wegverlichting of met ochtendzon. Het geel van de wegverlichting krijgt hier steun van 'lichtvervuiling' in de achtergrond.

publiek


Als je de kijkers naar een fotoreportage wilt boeien, dan moet je ook naar objecten zoeken die met het onderwerp te maken hebben, maar er niet direct mee te maken hebben. Door afwisseling kun je een verhaal vertellen, of dat aan de kijker over laten.
Als voorbeeld een object dat bij de logistiek van een project als dit noodzakelijk is. Met de drie voertuigen met hun zware lading wel in beeld om de relatie met het onderwerp vast te houden. Dit is een verschil met een fotoreportage van een trouwerij, waar je de ringen best kunt laten zien zonder het bruidspaar op de achtergrond.

Dixie


Om even over zevenen zondagmorgen stonden de tv-ploegen en persfotografen klaar voor de finale. De laatste transformator rolde over een tijdelijke brug over het spoor voor de laatste honderd meter naar de definitieve standplaats. De nacht was verdwenen, het mooie licht ook. De dag werd grijs en het ging regenen.

Ik verkoos een overzichtsfoto te maken. Om te vertellen: zo ging het. Een foto waar de één vooral oog heeft voor de kraanwagen en feilloos kan vertellen welk merk het is en hoeveel het hefvermogen bedraagt, waar de spoorenthousiast vooral oog heeft voor het optillen van de bovenleiding, weer een ander kijkt naar 'de pers' in actie en weer een ander alles kan vertellen over de SPMT in beeld, het uit modules samengesteld voertuig met zijn vele wielen aan een draaikrans met pendelende assen. Elk gebied heeft zijn kenners, heb ik de afgelopen week geleerd.

foto-moment


Als laatste dan nog een foto van het meest lastige deel van de reportage: het konvooi rijdend over een weg waar absoluut geen verlichting was, 'gesnapt' om een uur of elf 's nachts. Een situatie waar je de autofocus al bij voorbaat kunt uitschakelen omdat waarschijnlijk geen camera bij zo weinig licht kan focussen. De ISO op 6400 ingesteld om de beweging van mens en machine nog een beetje te kunnen bevriezen. De foto achteraf nog iets bewerkt om de bovenkant van de trafo uit het donker te halen. Het enige licht komt van schijnwerpers op het voertuig.
Nog steeds vind ik deze ISO-mogelijkheid één van de ontwikkelingen die mij aan de nieuwere dslr's fascineert. In het analoge tijdperk was dit ondenkbaar.

nacht


Er komen nieuwe kansen voor wie zo'n transport ook een keer wil fotograferen. Voor de komende jaren zijn meer transporten nodig om 380 kV snelwegen aan te kunnen leggen. Er komt nog een transport door het Westland en er komen 'snelwegen' tussen het noorden van Groningen en Amsterdam en tussen Zeeland en het oosten van Brabant.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ed Coenen

Over de auteur

Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.

11 reacties

 1. Marco Nedermeijer
  Profiel Marco Nedermeijer schreef op donderdag 17 september 2009 om 07:34  | reageer

  Geweldige foto's !! En een duidelijk, goedgeschreven verhaal ook. Dit soort fotografie is ogenschijnlijk de meest makkelijke vorm van fotografie. Maar schijn bedriegd ! jij laat zien dat er heel wat voor komt kijken om een goede foto te maken. Complimenten..

 2. Leo
  Leo schreef op donderdag 17 september 2009 om 10:42  | reageer

  Bedankt! Mooie foto's en een mooi verhaal!

 3. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op donderdag 17 september 2009 om 12:58  | reageer

  Leuk en goed leesbaar verhaal met fraaie foto's. Vooral de eerste vind ik top hoor!

 4. Pieter
  Pieter schreef op donderdag 17 september 2009 om 14:13  | reageer

  Goed verhaal over het maken van een fotoreportage. Bedankt.

 5. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 18 september 2009 om 06:00  | reageer

  Wanneer het eindresultaat 'spreekt' lijkt het erg simpel. We weten dat de praktijk vaak anders is en dat illustreert jouw verhaal erg goed Ed! En zo'n trafo transport is ook niet bepaald het gemakkelijkste onderwerp. Desondanks weet jij te boeien zowel met de tekst als met de prachtige foto's!

 6. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op vrijdag 18 september 2009 om 16:59  | reageer

  Super gedaan!
  Ook erg leuk voorbereid; je kondigde dit transport een tijdje geleden al aan.
  De spanning was inmiddels te snijden knipoog
  Maar ook jouw fotosessie lijkt me erg goed voorbereid!
  top

 7. Henri
  Profiel Henri schreef op vrijdag 18 september 2009 om 18:10  | reageer

  Je bent niet voor niets vroeg opgestaan Ed: Erg sfeervolle foto's in de vroege morgen en een prima verhaal over een niet alledaagse klus.
  (We misten je overigens wel op de BBQ!)

 8. Lucien
  Profiel Lucien schreef op zaterdag 19 september 2009 om 03:07  | reageer

  Blijf het lastig vinden nachtfotografie.
  En ik vind ISO 1600 al niet acceptabel meer op mn 40D, dus zal voor langere sluitertijd moeten gaan.
  Ik ga zaterdag even rondneuzen voor een mooi statief.

 9. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 19 september 2009 om 10:03  | reageer

  @Lucien. Een langere sluitertijd was hier meestal niet bruikbaar. De eerste foto toont het voertuig in beweging. Geen hoge snelheid, maar toch. EXIF-data: 1/15 sec, ISO 3200. Foto's van dit onderwerp waarin bewegingsonscherpte was te zien heb ik niet geselecteerd omdat ze een onwerkelijke suggestie van snelheid geven.
  Ik vond ISO 1600 op de 20D vaak wel acceptabel, maar meestal niet voor drukwerk op A4-formaat (ongeveer 20x30cm) en groter.

 10. roysfoto
  Profiel roysfoto schreef op zondag 4 december 2011 om 12:51  | reageer

  Ik krijg zo'n beelden niet met de 5DII op 6400 iso, dan is het een zandbak geworden

 11. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 4 december 2011 om 14:25  | reageer

  @Royfoto Ik ga meestal niet verder dan ISO 3200, maar als het moet wordt het echt ISO 6400. Voor een reportagefoto in een tijdschrift kan het vaak nog net. Ook twee jaar na deze reportage blijft ik zeer tevreden over de mogelijkheden. Ik zeg daarmee niet dat het een kwalitatief geweldige plaat is, of dat de foto paginagroot zal worden gebruikt. Overigens, in drukwerk valt ruis vaak minder op, vind ik.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord