Elja Trum

Roofvogel fotografie bij de Valkenier

woensdag 17 september 2008, 23:29 door | 12.335x gelezen | 11 reacties

Afgelopen zondag zijn we met de fotoclub wezen fotograferen bij een valkenier. Ik had eerder wel eens ergens op een evenement roofvogels gefotografeerd, maar nu hadden we alle rust en tijd om te fotograferen wat en hoe we wilden. De ochtend werd verzorgd door het bedrijf Flying Emotion.

Henri Hommersom, de eigenaar van het bedrijf, heeft zijn website door mijn werkgever laten ontwikkelen. Een tijdje terug was hij op bezoek om wat updates te bespreken en toen kwam hij met het aanbod van een workshop voor mij en Fotoclub Wijchen. Van zo'n aanbod maken we natuurlijk graag gebruik!

Er waren vijf vogels aanwezig deze ochtend, een Woestijn Havik, een Roodstaart Buizerd, een Oeraluil, een Roodpoot Bosuil en een Europese OeHoe. We hadden ook nog geluk met het weer, na een paar druilerige dagen werden we zondag blij verrast door een blauwe hemel en een lekker zonnetje.

Na een kopje koffie konden we de 'modellen' op de foto gaan zetten. Henri konden we daarbij vragen om eventueel vogels te verplaatsen voor bijvoorbeeld een andere achtergrond. Niet dat we echt van die mogelijkheid gebruik hebben gemaakt, overigens.

Oeraluil


Bovenstaande foto is mijn favoriet van de ochtend. Deze Roodpoot Bosuil Oeraluil vond ik aardig fotogeniek. Een leuke indringende blik.

Vogels in vlucht
Aan het eind van de fotografiesessie kregen we de kans om drie van de de vogels ook nog in vlucht vast te leggen. Dat viel me nog aardig tegen. Ik ben niet zo'n bedreven sportfotograaf, dus snel bewegende onderwerpen vallen me nog wat zwaar.

De camera had ik voor dit doeleinde op AI Servo gezet, de stand waarin de autofocus het onderwerp volgt door het beeld en constant scherp blijft stellen. De ISO, ondanks de mooie zonnige dag, op 400 om hoge sluitersnelheden met een diagframa van 7,1 te halen. In de praktijk viel het echter tegen om een vogel er in vlucht scherp op te zetten.

Roofvogel in vlucht


Je kon voor de foto namelijk mooi tussen de vertrekplaats en de valkenier in gaan zitten. De vogel vloog dan op je af en rakelings over je heen; een mooie positie om foto's te nemen. Blijkbaar vond de autofocus van de camera dit niet zo'n goed idee en waren onscherpe foto's (door een verkeerd focuspunt) het resultaat.

Ik heb overigens de hele ochtend gewerkt met de Canon 70-200mm f/2.8 IS. Dat leek me een geschikt objectief en dat was het ook wel. De rest van mijn objectieven is gewoon in de tas gebleven; wellicht had ik daar nog wat meer in kunnen afwisselen voor wat verschillende type foto's.

Workshop bij de valkenier
Henri biedt deze roofvogelfotografie workshops aan voor ge´nteresseerden. Er zijn twee varianten; je kunt bij hem terecht met weinig fotografie ervaring. Henri regelt dan een professionele fotograaf die uitleg en tips geeft over het fotograferen van roofvogels.

Heb je echter al wat meer ervaring dan kun je de hulp van de professionele fotograaf achterwege laten en gewoon zelf aan de slag gaan met de vogels. Henri biedt hiervoor een speciale korting. Momenteel kun je voor 25 euro per persoon (inclusief koffie en iets lekkers) terecht bij Flying Emotion in Faunapark Flakee. Wellicht ook een leuk uitje voor andere fotoclubs.

Video
Sinds vorige week ben ik in het bezit van een videocamera; voornamelijk om Photofacts wat vaker te kunnen optuigen met een videoverslag. Het bezoek aan Flying Emotion was mijn eerste test met deze camera. Mijn videokwaliteiten kunnen nog wat oefening gebruiken, maar hopelijk vinden jullie het een aardige aanvulling op dit artikel.101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

11 reacties

 1. Henri Hommersom
  Henri Hommersom schreef op donderdag 18 september 2008 om 00:04

  Het is een Oeraluil hierboven, het filmpje geeft je meer gevoel bij deze fotografie ochtend, dit is zeker de moeite waard als aanvulling. Het fotograferen in vlucht is lastiger dan je denkt, daar heb ik dan ook weinig foto's van, een echte uitdaging.

  Fotoclub Wijchen en metname Elja bedankt voor deze aangename ochtend! Ik ben benieuwd naar alle resultaten.

  Henri Hommersom valkenier Flying Emotion

 2. Arno
  Arno schreef op donderdag 18 september 2008 om 01:40

  Statiefje gebruiken volgende keer? vrolijk Maakt niet uit is een leuke aanvulling en oefening baart kunst net als met fotografie.

 3. Coen Jacobs
  Profiel Coen Jacobs schreef op donderdag 18 september 2008 om 09:13

  Erg leuke foto, ik zou graag meer foto's zien van de vogels. Machtig mooie dieren vind ik deze soorten vogels altijd. vrolijk

  Het filmpje is inderdaad een leuke aanvulling voor je artikelen, ga zo door! Het geeft duidelijk extra waarde aan het hele artikel, want je krijgt veel meer mee van de sfeer die er hangt bij zo'n workshop.

 4. antoinette
  antoinette schreef op donderdag 18 september 2008 om 10:15

  hartstikke leuk het filmpje. Ook de foto's zijn goed gelukt.
  Ik weet hoe lastig het is om vogels in hun vlucht
  te fotograferen. Maar de oeral uil is een echt foto model knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.323 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord