Niels van der Perk

Rook fotografie: spelen met vuur?

zaterdag 2 januari 2010, 20:19 door | 14.351x gelezen | 17 reacties

Eťn van de dingen die nog op mijn to-do lijstje stond was het fotograferen van rook. Ik ben dit een aantal keren tegengekomen op internet, en wilde dit zelf ook graag eens gaan proberen. Met het koude en gladde weer buiten was dit een leuke binnenactiviteit.

In eerste instantie dacht ik dat ik het wel af kon met een net uitgeblazen kaars of lucifers die je net aansteekt. De praktijk bleek echter minder waar, dit zijn onbruikbare artikelen als het je om de rook te doen is. Je moet iets hebben dat constante rook produceert, en het liefst een tijdje achter elkaar.

Mijn eerste plannetje was dus mislukt. Hoe moest ik het dan wel doen? Na wat denken schoot mij iets te binnen wat geschikt kon zijn: wierrook. Deze geven een constante en mooie rook af, en je hele huis is na het fotograferen ook nog eens fris van geur, en niet vergeven van de zwavel.

Na dit bedacht te hebben ben ik naar de dichtstbijzijnde Toko gereden en heb daar twee pakjes aangeschaft. Dit kost trouwens bijna niks, voor een euro heb je twintig stokjes waarmee je dagen vooruit kunt.

Eenmaal thuis heb ik mijn opstelling opgezet. Een zwarte achtergrond, twee flitsers met softbox en natuurlijk niet missen, mijn camera. Ik heb ťťn softbox links en 1 softbox rechts opgesteld bijna tegen het tafeltje waarop de wierrook staat. (deze heb ik in een klem gezet, staat ie lekker stevig)
Om de autofocus van de camera goed te kunnen gebruiken is het handig om bij beide flitsers het instellicht aan te zetten. Hierdoor zie je de rook niet alleen veel beter, maar je kan nu ook prima je autofocus gebruiken.

afbeelding


Na twee hele stokjes te hebben opgerookt (niet letterlijk) begint de rook en geur toch wel zijn tol te eisen. Een beetje draaierig en naar lavendel ruikend heb ik de foto's in Photoshop geladen (onderwijl toch maar even een raampje open gezet).

afbeelding


Het leuke van het fotograferen van rook is tevens dat je in Photoshop met een paar kleine bewerkingen en aanpassingen leuke varianten kan creŽren. Zo kun je bijvoorbeeld een kleurtje toevoegen met behulp van de Hue/Saturation sliders. Een foto van rook met een zwarte achtergrond zet je razendsnel om naar een foto van rook op een witte achtergrond door het toepassen van een inverse (CRTL - I).

afbeelding


Al met al vind ik dit een erge leuke bezigheid, en ik ga hier zeker noch wat uurtjes aan spenderen. Met weinig middelen en kosten is dit een prima bezigheid voor binnen als het buiten nat en guur is.
En uhh nee, ik rook niet! vrolijk

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Niels van der Perk

Over de auteur

Niels van der Perk is een gepassioneerd fotograaf. Hij houdt zich graag bezig met alles omtrent fotografie. Zijn voorkeuren binnen fotografie liggen bij portretfotografie, studiofotografie en foodfotografie.

17 reacties

 1. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op zaterdag 2 januari 2010 om 20:52

  Waarom heb je twee softboxen gebruikt? Is 1 lichtbron niet genoeg? (en zou je het merken als je licht harder is?)
  Ik heb er zelf nog nooit mee geexperimenteerd, maar ik vroeg het me af

 2. Thomas Dral
  Profiel  Thomas Dral schreef op zaterdag 2 januari 2010 om 21:29

  Leuke techniek om mee bezig te zijn, ik ga het ook zeker nog een keer proberen!
  Zorg inderdaad voor voldoende ventilatie als je hier mee bezig gaat!

 3. Niels
  Profiel  Niels schreef op zaterdag 2 januari 2010 om 21:39

  @Reinoud: je kan het inderdaad redden met 1 lichtbron. (bijvoorbeeld een speedlite of softbox) Wel moet je dan met bijvoorbeeld een hallogeen lampje bijschijnen om de rook goed te zien, om zo je autofocus goed te kunnen gebruiken.

  Ik heb voor 2 softboxen gekozen, omdat ik dan met het 2 instellichten goed licht heb,en bijna altijd raak heb met mijn autofocus.

 4. tonv
  tonv schreef op zaterdag 2 januari 2010 om 23:00

  Wanneer je niet van sneeuw houdt (zoals ik) is dit een leuk alternatief om je binnenshuis te vermaken. Zoals je het beschrijft kun je met een minimum aan middelen prachtige shots maken. Na een paar van die wierookstojes kom je in hogere sferen waardoor je het helemaal 3D gaat zien. Mooi werk Niels!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Sportfotobijbel

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.161 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord