Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Shoot voor My Tiny Twin

zaterdag 14 april 2007, 21:22 door | 7.586x gelezen | 2 reacties

Gisteren ben ik voor mijn werk weer aan de slag geweest met fotografie. Ditmaal bij een klant die bezig is met het opzetten van een bedrijf in kinderkleding. Zij wil voor haar nieuwe website foto's hebben van de kleding die ze gaat verkopen. Naast kleding verkoopt ze ook zelfgemaakte poppen die aangekleed kunnen worden met dezelfde kleding als het kind.

De shoot was bij de klant in Amersfoort, dus moesten we eerst een uurtje in de met studiospullen volgeladen auto die kant op. Daar aangekomen hadden we ruim de tijd om de kamer om te bouwen in een studio voordat de modellen kwamen. Die rol als model werd vervult door haar dochters en een aantal vriendinnetjes.

De jongedames werden in verschillende outfits gestoken en de bijpassende pop kreeg dezelfde kleding in mini-formaat aan. Na een periode om te wennen ging het de dames ook uistekend af. Een van de meiden nam zelfs als een volleerd model na elke opname een andere pose aan. Overigens deden ze het allemaal erg goed. Ze hielden het behoorlijk lang vol om voor de lens te staan. Daarbij waren er gelukkig wel voldoende modellen om elkaar af te kunnen wisselen.

Moeders en vriendinnetjes hielpen door naast me te staan en rare bekken te trekken om de modellen lachend te houden. Dat werkt helaas maar half aangezien op veel foto's op deze manier de ogen niet in de camera kijken, maar er net langs. Dat is toch net jammer en maakt zo'n foto eigenlijk onbruikbaar. Bij het fotograferen van meerdere jongedames tegerlijk heb ik maar veel opname geschoten, want er is er bijna altijd wel een die de ogen net dicht heeft.

Om straks op de website een consistent beeld te kunnen creeŽren heb ik voor alle foto's van de modellen dezelfde lichtopstelling aangehouden. Wat dat betreft is een dergelijke shoot wellicht wat saaier dan een eigen shoot. Er is wat minder ruimte om te experimenteren met licht en composities.

Om de kleuren van de kleding correct te weergeven heb ik regelmatig gebruik gemaakt van de grijskaart. Hiermee is het achteraf in Adobe Camera RAW eenvoudig om de juiste witbalans voor de foto te vinden. Vooral bij productfoto's waarbij een klant straks aan de hand van een foto een keuze moet maken zijn de juiste kleuren natuurlijk erg belangrijk.

Met een paar honderd foto's op de geheugenkaartjes reden we aan het eind van de middag weer terug naar Nijmegen. Behoorlijk vermoeiend, zo'n lange shoot met een aantal van deze jonge modellen.

my tiny twin†††my tiny twin
My Tiny Twin


Terwijl ik vanmiddag een aantal opname maakte van mijn schoonfamilie begaf een van de flitsers het overigens. Gelukkig niet tijdens de shoot gisteren, dat was een stuk lastiger geweest. Aanstaande woensdag heb ik wel al weer een fotoshoot, dus hoe ik voor die tijd een vervangende flitser ga regelen moet ik nog even bekijken..

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

2 reacties

 1. lowlander
  lowlander schreef op zondag 15 april 2007 om 23:39  | reageer

  aangekleed kunnen worden

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 15 april 2007 om 23:42  | reageer

  Thx, aangepast..
  Waarom ben ik ook te lui 'm even door de spellingscheck te gooien (en destijds te lui met opletten op school). knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.051 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord