Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Cor Jexo

Sigma 70-300mm; budget lens van verassend goede kwaliteit

maandag 31 maart 2008, 23:41 door | 27.018x gelezen | 9 reacties

Het is een tijdje stil geweest aan het front, maar mijn fotografie bloed kruipt dan toch eindelijk waar het niet gaan kan. En dit heb ik kracht bij gezet door het kopen van een nieuw objectief de Sigma 70-300mm 1:4-5.6 APO Macro, een lens die valt in de klasse budget lens.

Sigma 70-300mm f/4.0-5.6 APO Macro


Een keuze die uiteindelijk lang heeft geduurd, ik werd namelijk een beetje heen weer geslingerd tussen de keuze voor lichtsterk en minder lichtsterk. De eerste is een behoorlijke aanslag op je portemonnee is in dit tele bereik. Voor veel minder geld heb je een niet zo’n lichtsterke lens.

Mijn overwegingen vooraf zijn geweest:
- waar sta ik nu met mijn fotografie
- wat wil ik er mee gaan doen
- wat past op dit moment dan het best bij mij

Ik kwam tot de conclusie dat ik op dit moment geen betere foto’s ga maken als ik een peperduur objectief ga kopen, ik kan ook hier nog veel mee leren. Mocht ik toe zijn aan een volgende stap dan kan dat altijd nog.

Natuurlijk heb ik ook wat research gedaan en me laten informeren over de voor- en nadelen. Onder andere door op flickr.com een groep te volgen over deze lens.

Foto genomen met de Sigma 70-300


De eerste indrukken van dit objectief zijn verassend te noemen. Het bereik is natuurlijk zijn grote kracht, hoewel de macro autofocus een beetje wispelturig is neem ik dat voor de prijs van € 218,- voor lief. De kleuren zijn helder en scherpte valt me niet tegen. Ook over mijn eerste shots ben ik zeer tevreden.

Voor degene die met het zelfde dilemma zitten kan ik in ieder geval adviseren om jezelf de vragen te stellen die ik deed, en als je tot de conclusie komt dat je een lichtsterke telelens iets te duur vindt is dit een alternatief wat ik zeer kan aanraden. Je moet je ook realiseren dat professionals, en tegenwoordig zelfs top-amateurs een lichtsterk objectief er met een paar opdrachten wel weer uit hebben, en zij niet kunnen verkopen als een foto niet perfect is.

Zo genoeg gepraat weer, tijd om weer met mijn nieuwe speeltje aan de slag te gaan.

Foto genomen met de Sigma 70-300

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Cor Jexo

Over de auteur

Jeroen Cox is vader van drie kinderen en gehandicapten begeleider van beroep bij 's Heeren Loo. Hij houdt zich voornamelijk bezig met portret en lifestyle fotografie. Bekijk zijn foto's op zijn persoonlijke website Jeco-impressions. Ook op Twitter is hij te vinden.

9 reacties

 1. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 31 maart 2008 om 23:43  | reageer

  Leuke foto's, Jeroen.
  Vooral die laatste vind ik erg geslaagd.

  Zelf ben ik ook begonnen met een goedkoop 90-300mm objectief van Canon. Echt een objectief dat alleen bruikbaar was op zonnige dagen. Wanneer je op f/8.0 zit is bijna elke lens wel scherp. Al moest je bij die Canon niet te ver boven de 200mm gaan, dan werd het beeld erg zacht. vrolijk

 2. gast schreef op dinsdag 1 april 2008 om 00:10  | reageer

  Persoonlijk zou ik voor de 70-300 IS USM van Canon (als je body tenminste Canon is) zijn gegaan. Nu na cashback 400,= vind ik dat nog steeds behoorlijk 'budgetlens'. Maar verwacht dat je er dan wel behoorlijk op scherpte, AF e.d. op vooruit was gegaan. Ben benieuwd overigens of je de IS gaat missen. Heb je daar wel bij stil gestaan?

 3. Cor Jexo
  Profiel Cor Jexo schreef op dinsdag 1 april 2008 om 00:15  | reageer

  @gast dat was inderdaad nog een lastige bijkomstigheid,
  Ik heb een pentax K10D. ben er erg blij mee, maar het zoeken naar een gepast objectief is een stuk moeilijker dan als je een canon of nikon body hebt.

 4. Cor Jexo
  Profiel Cor Jexo schreef op dinsdag 1 april 2008 om 00:17  | reageer

  @gast; Er zit al IS op de body, al weet ik niet zo goed of het dezelfde kwaliteit is van een IS op een objectief.

 5. deGroot
  deGroot schreef op dinsdag 1 april 2008 om 11:02  | reageer

  Ik heb deze lens ook op mijn minolta d7...bevalt mij ook super. Heb op zandvoort tijdens de A1 gp (de eerste in nl) prachtige foto's weten te maken vanaf de hoofdtribune. Super scherp en mooie kleuren en inderdaad...het bereik is geweldig vrolijk
  absolute aanrader en zeker voor deze centen.

 6. Richard Hijmering
  Profiel Richard Hijmering schreef op dinsdag 1 april 2008 om 12:29  | reageer

  Ik gebruik deze lens ook al een hele tijd en ik ben er ook zeer tevrede over. Vooral de kleurcontrast van de lens waardoor je mooie scherpe en kleurrijke opnames krijgt. Ik gebruik de lens ook veel voor macro fotografie. Heb op die manier al een aantal leuke insecten en bloemen te pakken gekregen zonder ze te verstoren. Het enige minpunt is dat de lens in het bereik van 200-300mm minder scherp word. Hierdoor probeer ik deze range ook te vermijden tijdens het schieten.

 7. Gerrit
  Gerrit schreef op dinsdag 1 april 2008 om 13:40  | reageer

  Ik hou het wel bij een Nikon 70-300 G lens, nog meer budget (nieuw 119 euro bij KE), lekker licht, en goede prestaties.
  Voel me altijd beter met een eigenmerk lens voor mijn D80. Als de resultaten erom vragen en de portemonee het toestaat, koop ik wel een Nikon 70-300 VR.

 8. Marcel Wiegerinck
  Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op dinsdag 1 april 2008 om 13:58  | reageer

  Ik heb zelf de 70-300mm IS USM Canon bevalt echt prima.

 9. botter17
  Profiel botter17 schreef op dinsdag 1 april 2008 om 18:50  | reageer

  Ik heb deze lens al jaren in mijn bezit. Het was de eerste lens die ik had op mijn canon 300D. Ik gebruik 'em nog regelmatig. Ideale lens voor heel weinig geld, die perfect buiten te gebruiken is. Met name voor kinder-fotografie is deze perfect. Laat kinderen lekker bezig zijn in hun eigen wereldje en jij hebt alle tijd om rustig foto's te maken.
  Ok, hij is wat aan de softe kant, maar daar doe ik mijn ding met photoshop gewoon weer.

  Nogmaals, echte aanrader..

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.132 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord