Cas van der Voorn

Spaanse folklore bewerken op je iPad

woensdag 10 augustus 2011, 23:23 door | 7.087x gelezen | 41 reacties

Ik houd niet van folklore. Het doet me denken aan oubollige klederdracht en in vleeskleurige panty's gehulde dansmariekes bij een harmonie-optocht. Optochten, ook al zoiets naars. Als het geforceerd gezellig wordt ben ik al weg. Het woord 'gezellig' schijnt trouwens typisch Nederlands te zijn; het is eigenlijk niet te vertalen. In het Engels wordt het dan 'sociable', maar dat dekt de lading niet. Dezelfde uitkomst krijg je overigens als je het vertaalt naar het Spaans.

Ik weet dus niet of Spanjaarden het begrip 'gezellig' echt kennen, maar ik weet wel dat ze het praktiseren. Vooral in de weekenden hebben Spanjaarden de gewoonte bij elkaar te komen, vaak zomaar langs de weg. Er zijn talrijke plekken met stookplaatsen en hele families komen er samen om te grillen, te chillen en feest te vieren.

Een andere ontmoetingsplek van Spanjaarden is de arena. Die vindt je in elke stad van enige omvang, en in Andalusië zelfs in elk dorp. Zelfs in de kleinste arena worden wekelijks stierengevechten georganiseerd, meestal op zondag. In de beroemde arena's van Sevilla en Madrid zijn dat happenings die met niets in de lage landen te vergelijken zijn.

Een Corrida is een typisch gezinsuitje, en men neemt het er dan ook van. Dat moet ook wel, want de toegangsprijzen zijn niet mals. Men tovert de harde zitplaatsen om tot een picknickplek, en doet zich te goed aan hapjes en dranken. En natuurlijk worden de toreadors hartstochtelijk toegejuicht als daar een reden voor is.

Stierengevecht

Maar ik besef dat sommige lezers afhaken als ik niet eerst enige aandacht besteed aan het fenomeen 'stierengevecht', of Corrida in het Spaans. Laat ik beginnen te zeggen dat de stier bij deze evenementen altijd aan het kortste eind trekt. Niemand geniet van het moment waarop de stier aan zijn eind komt. Het is echter wel onderdeel van het ritueel, en de dood hoort bij het leven.

Wij zijn dus naar zo'n Corrida geweest, tijdens onze mei-vakantie in Andalusië. Maar liefst drie gevechten hebben we gezien, in de kleine arena van Mijas. Een bijzonder idyllisch stadje is dat, amper vijf kilometer van de Costa del Sol verwijderd. Dat is ook de reden dat het er druk is. Het stadje werkt als een magneet op toeristen, waarbij de onvermijdelijke volvette Engelsen en busladingen Japanners de boventoon voeren.

Gelukkig was het in de Plaza de Toros niet overvol. Zo'n voorstelling is trouwens niet goedkoop, wij hadden voor 50 euro per persoon de goedkoopste plaatsen. In de volle zon betekent dat, maar daarop waren we voorbereid middels verse hoofddeksels en een flinke fles koud water.

Stierengevecht

Van een echt gevecht is overigens geen sprake. De winnaar staat niet ter discussie, het gaat alleen om de schoonheid van het spel. Het is gewoon toneelspel, met dien verstande dat de toreador wel degelijk zijn leven op het spel zet. De eerste werd zelfs even op de horens genomen en leek daardoor een beetje van slag.

Het tweede optreden was er een van grote klasse. De jonge matador die op bijgaande foto's is afgebeeld maakte diepe indruk met zijn zelfverzekerde en soms spectaculaire gevecht. Zo'n stier kan dan wel doodmoe zijn, je moet het maar durven om het beest diep in zijn ogen te kijken op een halve meter van zijn kop. Of met je rug naar hem toe op één knie je rode lap verdraaien in het vertrouwen dat het beest er weer intuint.

Stieren hebben geen hoog IQ, ze stinken er elke keer weer in. Elke keer mikken ze op die rode lap, terwijl de echte tegenstander zich er vlak naast bevindt. Ook in dat opzicht is er niets onnatuurlijks aan een stierengevecht: de domste legt gewoon altijd het loodje, zoals Darwin ons al leerde.

Dat er voor een goede show twee topacteurs nodig zijn bewees het derde gevecht. Voor een leek was het duidelijk dat de laatste toreador ook de bekendste was. Maar de stier was een sufferd van formaat, en dus kwam de genadesteek dit keer ook echt als een verlossing.

Stierengevecht

Zoals zo vaak het geval is blijkt het nog lastig om zo'n evenement behoorlijk te fotograferen. Dat komt vooral vanwege de beperking dat kijken en foto's maken niet samen gaan. Ook hier geldt dat je de eerste keer beter je camera thuis kunt laten om alles in je op te nemen. De tweede keer weet je dan wat je kunt verwachten, hoe het licht valt en wat de beste plek is.

In ons geval ging dat allemaal niet, wij hadden maar één kans. En een mopperende oude heer in je nek werkt dan ook niet echt stimulerend. Ik had bovendien een inschattingsfout gemaakt. Mijn favoriete LX-5 bleek het qua zoombereik (120mm met i-zoom) niet te redden. Juist het maken van close-ups van de spanning tussen stier en toreador leek me leuk, maar dat zat er niet in.

Nabewerken op de iPad


De foto's in dit artikel zijn op locatie op de iPad bewerkt en de dag erop op mijn blog geplaatst. Deze keer heb ik daarvoor de app FX Photo studioHD gebruikt.

FX Photo Studio HD

FX Photo studio HD is in feite een bonte verzameling effectfilters. Normaal moet ik daar niets van hebben, in Photoshop doe ik het werk liever zelf. Filters in Photoshop voegen niets toe, ze vereenvoudigen alleen je workflow. Dat gaat wel ten koste van de flexibiliteit en je wordt er ook niet bepaald creatiever van.

Op de iPad is er geen Photoshop (nouja, er is wel een app, maar die mag eigenlijk de naam amper dragen). Gezien de beperkingen van de hardware zal een volwaardige versie ook wel niet snel komen. Dus daar zijn dit soort filters nog wel van nut. Al blijft het oppassen dat het geen trucje wordt.

Ik heb een paar filters toegepast op alle getoonde foto's, maar de intensiteit van de filters is per foto anders. Het vintage-effect en een milde texture zorgen voor dit resultaat, dat ik wel passend vind bij het onderwerp. Er zitten overigens 194 filters in de App, waarvan de meeste fotografisch niet zo interessant zijn. Je kunt echter zelf kiezen welke je favorieten zijn en de andere kun je dan verbergen. Zo heb je dus altijd een fors aantal effecten bij de hand.

Ik ben overigens voorgoed verkocht: De volgende trip naar Andalusië moet met een bezoek aan een Corrida samenvallen. Het liefst in de arena van Sevilla, want dat schijnt het summum te zijn. Gewapend met mijn ervaringen, een camera met meer telezoom en wat goede voornemens ga ik dan de 'strijd' met deze vorm van Spaanse folklore aan.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Cas van der Voorn

Over de auteur

Samen met James van der Borght oprichter van De Photoshoppers waar fotografen van elk niveau hun kennis van Photoshop en/of Elements kunnen verdiepen. Kennis verpakt als Video-lessen: kort, krachtig en met maximale ondersteuning. Wij doen zelfs verzoeknummers. De Photoshoppers: Leren in je luie stoel.

41 reacties

 1. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 11 augustus 2011 om 03:10

  De foto's vind ik niet geweldig maar je schrijfstijl des te meer. Lekker doorspekt van volvette humor. Zo'n corrida lijkt me overigens wel een magnifiek fotografieonderwerp! Zodra er een reis naar Spanje aanzit ga ik me daar eens aan wagen!

 2. Harry
  Harry schreef op donderdag 11 augustus 2011 om 07:39

  Ik vind je foto ook niet geweldig en jammer dat je ze ook nog eens met een iPad verpest hebt.
  En ik vind dat je je minachting ten aanzien van stieren maar op andere sites moet verkondigen.
  @redactie, dit zijn geen "Photofacts".

 3. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op donderdag 11 augustus 2011 om 07:51

  Tja, het feit dat stieren nutteloze beesten zijn wil nog niet zeggen dat je ze op brute wijze moet gaan mishandelen en afslachten natuurlijk.

  Los daarvan even op het fotografische deel van de blog. De foto's zijn niet geweldig inderdaad, maar zijn prima geschikt om te laten zien wat de app kan denk ik. Persoonlijk zie ik het nut van dergelijke apps niet zo in. Dat je telefoonfotootjes even 'leuk' bewerkt in een telefoon-appje vind ik oke, maar als ik bewust mijn foto's naar een tablet moet kopieren om daar wat standaardfiltertjes los te laten, tja, je zegt het al: dat kan ik ook in Photoshop!

 4. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op donderdag 11 augustus 2011 om 08:27

  @ErikvanRosmalen: precies mijn mening. Hoe kun je nou ooit het feit dat dieren geen direct nut hebben voor mensen als rechtvaardiging gebruiken om ze dood te martelen. Echt te idioot voor woorden!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.139 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord