Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Spelen met scherptediepte

vrijdag 26 november 2010, 23:25 door | 9.860x gelezen | 9 reacties

In feite zou ik er 'scherpstelpunt' aan toe moeten voegen. Ook heb ik even zitten mijmeren over DOF-FUN maar dat klinkt weer te Engels en jargon. Alle foto's in deze post zijn geschoten met de Canon EF 100mm f/2.8 Macro en ik heb er geen 100 dagen over gedaan. Maar ik vroeg me trouwens wel iets af; stel dat ik inhaak op de populair wordende fotografieascese met mijn Canon EF 17-40mm f/4L moet ik dan 17 of toch 40 dagen door het leven gaan met die groothoekzoom?

Het spreekwoord zegt natuurlijk wel dat in de beperkingen de meester naar boven komt drijven. In dit geval heb ik me vooral beperkt als het gaat om scherptediepte. Het spelen met scherptediepte en het scherpstelpunt kan juweeltjes van foto's opleveren van de meest basale voorwerpen die je maar kunt bedenken. Het is een beetje gelieerd aan macrofotografie vind ik; vandaar dus mijn keus voor de (scheer)messcherpe Canon EF 100mm f/2.8 macro (non IS versie wel te verstaan).

Scherptediepte
Foto 1

Wat zijn nou fantasielozer onderwerpen dan een simpele kraan, stoppen of een radiatorstelknop? Ik voelde me uitgedaagd zulke onderwerpen op een manier te fotograferen zodat er toch sexy foto's uit komen rollen. Hoe jullie erover denken weet ik niet maar foto 1 zou ik zo ophangen. Misschien doe ik het ook nog wel. Enfin, even wat techniek: ik heb de shots gemaakt met f/2.8 tot f/3.2. De uiterst geringe scherptediepte van dit macrobjectief vraag om een zeer behoedzame aanpak.

Foto 2
Foto 2

Je moet dus erg gedecideerd bepalen waar je het scherpstelpunt wilt hebben om ervoor te zorgen dat het bokeh van de lens de rest doet. En warempel, met dat bokeh is helemaal niks mis. Misschien had ik mín Canon bokeh-kanon EF 135mm f/2L in moeten zetten maar ik koos voor de macrolens omdat ik lekker dicht op mijn onderwerp wilde kruipen. Overigens is dat objectief gemaakt voor handmatig scherpstellen; heerlijk, die brede rubberen scherpstelring met extra lange slag.

Foto 3
Foto 3

Er zijn feitelijk drie Canon objectieven die uitblinken in achtergonddistractie en bokeh, namelijk de EF 35mm f/1.4L, EF 85mm f/1.2L en de EF 135mm f/2L (Holy Trinity). Met de 85mm heb ik nog geen ervaring. Wel eens in mijn handen gehad waarbij ik de vraag stelde of de scherpstelring niet in de reparatie moest; er zit een speling in die onprettig aanvoelt. De Canon EF 100mm f/2.8 macro heeft het niet gebracht tot de L-status maar zeg nou eerlijk: het scherp-onscherpverloop is toch super!

Foto 4
Foto 4

Ook vermeldenswaard is dat deze foto's uit de hand zijn gemaakt met bestaand licht. Op een foto na zijn ze geschoten in een oud pand dat binnenkort dienst gaat doen als office annex showroom voor een zakenvriend. Dus niks geen statief, studio met lampen enz. maar goudeerlijke 'old school non IS fotografie'. Geloof me, het vraagt om een enorme beheersing om onder zulke omstandigheden shots als deze te maken. Probeer het anders zelf maar eens met de radiatorknop!

Foto 5
Foto 5


Foto 6
Foto 6

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

9 reacties

 1. Arno
  Profiel  Arno schreef op zaterdag 27 november 2010 om 00:39  | reageer

  Leuk artikel. Wordt een hele veelzijdige serie hier van je op photofacts. Foto 3 is erg mooi, ook in de beeldverhouding, toch in het midden en een beetje 1 tot 3 verhouding, het zou er een van mij kunnen zijn.

  Ik mis de 50 mm 1.2 L in je lijstje die hoort er toch bij te staan, iets verdere afstand om scherp te stellen maar met die lens moet je nog behendiger zijn om deze beelden te maken en dat haalt nog meer behendigheid uit je naar boven.

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 27 november 2010 om 03:41  | reageer

  @Arno
  Ik zou de EF 50 f/1.2L dolgraag willen hebben, maar ook de TS-E 24 f/3.5L MKII. Waarom is dat leuke spul toch allemaal zo verrekte duur...

 3. Eric
  Eric schreef op zaterdag 27 november 2010 om 09:18  | reageer

  Ik had niet in de gaten dat het artikel van jou (Ton) afkomstig was, totdat... ik de eerste foto zag. Wat ik daarmee wil zeggen is dat ik je werk ga herkennen, min of meer onafhankelijk van je onderwerp. Een leuke gewaarwording!!!
  Foto 1 kan inderdaad zo aan de muur en is absoluut mijn favoriet.Foto 3 deed mij in eerste instantie denken aan de talloze Happy Fence Friday foto's op Flickr, totdat je wat beter gaat kijken en je de details opvalt...zeker een onderscheidende foto.

  Al met al zeker weer een serie die inspireert en de keuze voor mij eenvoudiger maakt: ga ik voor meer groothoek of voor een meer lichtgevoelig objectief.

 4. Niels
  Profiel  Niels schreef op zaterdag 27 november 2010 om 13:13  | reageer

  Wat een geweldige serie heb je er weer van gemaakt Ton!
  Foto 1 kan iderdaad zo aan de wand wat mij betreft.
  Ik moet mijn 100mm ook maar eens wat anders voorschotelen dan hoofdzakelijk levende wezens.

  Erg mooi gedaan!!

 5. Jan
  Jan schreef op zaterdag 27 november 2010 om 13:38  | reageer

  Leuke invalshoek en serie, Ton. Zat al lezend (keuze macro-lens) en kijkend te zoeken of je ook nóg dichter op je onderwerp zou gaan en dat kwam uiteindelijk met de laatste foto in de serie. Ze hebben zeker 'aan de muur'-potentie al wordt dat dan niet een witte muur, want daarvoor zijn de achtergronden nog iets te grauw/donker, zoals je hier op de Photofacts-background duidelijk kunt zien. Ben benieuwd wat consequent fotograferen met één lens je nog meer gaat opleveren. Heb er zelf heel positieve ervaringen mee, ook omdat je anders leert kijken, anticiperen en framen door bijvoorbeeld één dag alleen maar met 300mm en de dag erna op 17mm te schieten. Maakt van een luie zoom-kieker een dynamische fotograaf. Kijk uit naar je volgende post.

 6. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 27 november 2010 om 15:21  | reageer

  Mooie uitbreiding van jouw portfolio hier. Stadsgezichten, gezichten uit steden, fietsen, hutongs en nu dan de DOF-fun van de scherptediepte. Daar moet je inmiddels 100 dagen me bezig zijn geweest, alleen niet achtereen. Waarom één aan de muur? Misschien heeft iemand van de bezoekers connecties bij een waterleidingbedrijf die de hele serie aan de muur wil hangen? Met foto 5 dan als bonus, of als begin van een collectie bij een energiebedrijf.

 7. Bart
  Bart schreef op zondag 28 november 2010 om 03:59  | reageer

  beetje voorspelbaar resultaat!!! Niets nieuws onder de zon.

 8. Dandie
  Profiel Dandie schreef op zondag 28 november 2010 om 13:25  | reageer

  Maar voorspelbare resultaten kunnen óók MOOI zijn, toch?

 9. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 28 november 2010 om 14:30  | reageer

  @Eric
  Prettig om te horen dat m'n werk, ongeacht onderwerp, herkend wordt. Een eigen handschrift is onontbeerlijk om jezelf als fotograaf te onderscheiden. Als je budget het toelaat zou je kunnen gaan voor een lichtgevoelige groothoek!

  @Niels
  Ik heb inmiddels ontdekt hoe ongelooflijk breed inzetbaar de Canon EF 100 f/2.8 Macro is. Een geweldig objectief dat feitelijk een rode ring verdient! Inmiddels is er die zoals we weten, voorzien van Image Stabilization.

  @Jan
  Vaste brandpuntafstanden hebben mijn voorkeur omdat je - zoals jij zegt - meer moet anticiperen en framen; het is een bewuster manier van fotograferen. Niettemin zijn er zalige zoomobjectieven zoals de Canon EF 24-70 f/2.8L.

  @EdC
  Men noemt mij veelzijdig maar het is meer m'n totale verwondering dat mij ertoe drijft zoveel verschillende gebieden te verkennen. Er gaat menig uurtje inzitten maar ik vind het geweldig mijn ervaringen met jullie te delen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord