Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ed Coenen

Spelen met tomaten in een lichttent

vrijdag 17 april 2009, 19:30 door | 11.575x gelezen | 6 reacties

De tomaten waren deze week in de aanbieding. Een goede reden om een trosje te kopen. Met een lichttent is het mooi zo'n bolle, glanzende groente te fotograferen. Okť, het waren niet de allermooiste tomaten, maar goed genoeg voor een vingeroefening. En ze waren daarna nog smakelijk genoeg om in de salade te eindigen.

trostomaat


Zet een object op een tafel voor het raam, kies een mooie onder- en achtergrond en reflecteer het invallend licht met een stuk wit papier of karton. Je kunt dan mooie 'stills' maken. Maar er zijn objecten die niet goed in een eenvoudige daglichtstudio te fotograferen zijn. Glanzende producten met een ronde of bolle vorm zijn heel lastig en de tomaat is daarvan een voorbeeld. Ik ben er pas weer eens even mee aan de gang gegaan. Als achtergrond koos ik een groot vel rood karton, vooral voor het rood-of-rood effect. Ik heb dat in het analoge tijdperk een keer gedaan en wilde het kunstje nu eens uithalen met mijn full-frame digitale combinatie met 100mm macro-objectief. Het resultaat zie je hieronder.

daglicht


Niet fraai. En de volgende stap leverde geen verbetering. Met een plaatje wit piepschuim schermde ik het directe licht af. Dat leverde een ander probleem op. Het witte plafond ging sterk in de tomaten reflecteren. Dat heb ik met een plaat donker karton weer tegengehouden. Dat effect zie je hieronder in de rechter afbeelding.

vergelijking


Bij deze tomaten bleek de gemakkelijke opzet van een huiskamerstudio niet bruikbaar. Daarop besloot ik de lichttent uit de kast te halen. Er is de laatste tijd al veel over dergelijke tenten geschreven, onlangs nog over de FotoCube. Die tent heb ik niet, maar wel een Lastolite van ongeveer 1 x 1 x 1 meter.

In de tent heb ik ook weer het rode karton gelegd, met een doos erachter om ondergrond en achtergrond mooi in elkaar over te laten lopen. Links van de tent heb ik de studiolamp opgesteld, de ene keer echt links, de andere keer wat meer linksvoor.

Om reflectie van randen, camera en voorwerpen in de ruimte achter mij tegen te gaan heb ik gebruik gemaakt van de met een rits instelbare 'kijkspleet' in deze tent. Het resultaat is de foto boven deze bijdrage. Daarbij zie ik achteraf aan de lichtvlek op de voorste tomaat dat de lamp net iets te veel op de hoek van de tent gericht moet zijn geweest.

Gelijk door met kievitseitjes
Nadat ik genoeg foto's van tomaten had gemaakt, ben ik de tuin in gestapt en heb daar een paar kievitseitjes geplukt. Dit bolgewasje heeft een sierlijk bloempje en ik wilde weten of de tent ook hier meerwaarde biedt. Het was niet mijn doel om een natuurfoto te maken, maar om de sierlijkheid te vangen. Achter in de tent heb ik daarom een vel zwart karton opgehangen. De studioflitser ook nu weer links van de tent opgesteld.

Grootste probleem was hier het voorkomen van luchttrillingen. De geringste handbeweging bij het scherpstellen van het macro-objectief zorgde voor een trilling van de blaadjes. Zelfs een minieme verplaatsing van het statief (buiten de tent) zag ik terug in een beweging van het onderwerp.

Eťn van de beelden uit de reeks kievitseitjes zie je hieronder. Overigens heb ik hierbij de kijkspleet niet gebruikt, maar de open onderkant van de tent. Dat is gemakkelijker bij het schikken van de bloem en kans op spiegeling van voorwerpen is bij deze bloem niet groot.

bolgewas


Supermarkt
Ik heb ooit gelezen dat een echte food-fotograaf zijn groenten en fruit zorgvuldig kiest bij de tuinder of groothandel. Zelfs als een grote supermarktorganisatie zijn klant is en de producten gratis kan afleveren. Als ik mijn trosje tomaten zie, lijkt me dat de juiste aanpak. Deze 'verse' tomaten zijn weliswaar direct uit de winkel afkomstig, maar de kelkblaadjes op de vruchten zijn niet frisgroen meer. Voor consumptie is er niets aan de hand, maar voor een volgende foto van een tomaat ga ik toch maar eens ergens anders zoeken.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ed Coenen

Over de auteur

Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.

6 reacties

 1. Rick van Dijk
  Rick van Dijk schreef op zaterdag 18 april 2009 om 01:07  | reageer

  Er zijn in Nederland een paar speciale food stylisten werkzaam. Ze barsten van het werk en zijn moeilijk te boeken daardoor. Vandaag heeft m'n vriendin een shoot gedaan met chocola voor een choco producent. Extra slagroom door de choco zodat het minder snel stolde en nog meer van dat soort truukjes. Ook een leuke is, hoe je een bonbon weer geeft waarin gebeten is zodat je de vulling smakelijk kan zien. Dat is super moeilijk, want tand afdrukken maken het wederom weer onaantrekkelijk. Uiteindelijk werd de de bonbon gevuld met de nutella uit een potje. ha ha...

  Ik weet dat Super Glue ook een vaak gebruikt middel is (niet voor chocola) maar voor andere foods. En haarlak schijnt ook een mooie gloed te geven.

  En bij extreme haarproduct shots wordt ook zelden het product zelf gebruikt.... Water met suiker is de truuk daar....

 2. Marcel Wiegerinck
  Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op zaterdag 18 april 2009 om 09:04  | reageer

  Ik heb wel eens gehoord dat een plantenspuit gewoon met water wordt gebruikt.

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 18 april 2009 om 09:31  | reageer

  Bij de betere groentenman kun je vaak ook rustig de mooiste vruchten eruit plukken. Dat kan volgens mij wel schelen in kwaliteit.

  De tomaten op de rode achtergrond zijn me overigens wel erg rood. vrolijk

 4. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 18 april 2009 om 09:34  | reageer

  Zoals Rick van Dijk opmerkt schijnt food-fotografie een erg gespecialiseerde tak van sport te zijn. Proefondervindelijk ontwikkelen stylisten natuurlijk slimme truukjes om de etenswaren zo appetijtelijk mogelijk te maken. Toch vind ik Ed z'n Ferrarirode tomaten in de lichtent ook hongeropwekkend! Zo'n lichttent ga ik op korte termijn ook maar eens aanschaffen, lijkt me erg handig voor produktfotografie of bijvoorbeeld sieraden. Weer een aanstekelijk artikel Ed!

 5. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 18 april 2009 om 10:11  | reageer

  @Elja, de tomaten zijn niet roder dan normaal, maar de achtergrond versterkt de kleur. Moet je eens kijken wat het effect van een blauwe achtergond is. Dis is een mooie oefening in het bestuderen van kleureffecten.

 6. Cor Jexo
  Profiel  Cor Jexo schreef op zaterdag 18 april 2009 om 10:44  | reageer

  Hey Ed
  leuke bezigheid om van een alledaags iets een artistiek stukje te maken.
  Ik heb gemerkt dat je uitdagingen aan het opzoeken bent, zoals bijv je artikel van de fles met zwart op zwart fotograferen wat ik zeer geslaagd vond, echter dit rood op rood is best heftig denk ik...
  maar ga vooral door met experimenteren en publiceren van je resultaten want het is leuk om over te discuseren en van te leren.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord