Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Remco van der Kruis

St. Petersburg; shoot from the hip

zondag 20 mei 2012, 22:41 door | 6.215x gelezen | 8 reacties

Afgelopen week was ik een paar dagen met vakantie in St. Petersburg, Rusland. St. Petersburg is een prachtige, drukke stad met enorm veel prachtige kerken en parken. In twee kerken mocht je eigenlijk niet fotograferen, maar omdat ik het tafereel in de kerk zo mooi vond, mensen die voor iconen kaarsen branden, kruizen slaan, buigingen maken en de iconen zelfs kussen.

Toen ben ik stiekem foto's gaan maken: shoot from the hip. Het is een techniek uit de straatfotografie die voor- en tegenstanders kent. Voorstanders vinden dat vanuit de heup fotograferen vaak mooie en interessante invalshoeken oplevert en dat de mensen op de foto niet gaan poseren omdat ze niet weten dat ze gefotografeerd worden. Tegenstanders vinden het te stiekem en vinden dat echte straatfotografie zichtbaar moet zijn.

Jongen roept om dat de rondvaartboot gaat vertrekken

Ik ben het gaan proberen op plaatsen waar het niet gewenst was dat ik foto's maakte. Ik voel me daar wel een beetje schuldig over moet ik eerlijk zeggen, maar goed, ik heb het gedaan. Later heb ik het op straat ook gedaan omdat ik er achter kwam dat het helemaal niet zo makkelijk is als het lijkt.

Het valt niet mee om af te drukken terwijl je loopt (en je onderwerp misschien ook wel) en dan het onderwerp goed in je frame te krijgen. Ook merkte ik dat je moet zorgen voor een snelle sluitertijd, want door het lopen en de onhandige manier van je camera vast houden, zijn je foto's snel bewogen.

Jongen helpt vriendin van muur

Enkele tips voor het fotograferen van uit de heup:
 • gebruik een groothoek zodat je meer kans hebt dat je onderwerp in beeld is, maar ook zodat je meer van de straat in de foto krijgt.
 • gebruik snelle sluitertijden om bewegingsonscherpte zo veel mogelijk te voorkomen
 • maak honderden foto's, want er zullen er heel veel mislukken vanwege het niet in je frame zijn van het onderwerp en bewegingsonscherpte
Hardloper in onderbroek

Ik vond het erg leuk om eens op deze manier foto's te maken, ik moet het nog veel meer doen, maar de eerste resultaten bevallen me wel. Nu nog proberen om mijn camera recht te houden..

Stratenvegers

Conductrice

Er zijn onder jullie vast fotografen die hier meer ervaring mee hebben en nog wat tips hebben. Laat die tips maar zien in de reacties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Remco van der Kruis

Over de auteur

Remco is actief in de journalistieke fotografie en runt zijn eigen fotografiebedrijf onder de naam ProperPictures. Hij heeft net de Fotovakschool in Amsterdam afgerond en wil zich vooral gaan richten op bedrijfsreportages en het maken van foto's voor websites en drukwerk.

8 reacties

 1. gast schreef op maandag 21 mei 2012 om 09:18  | reageer

  Dit kan ik zeker smaken. Mooie serie.

 2. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op maandag 21 mei 2012 om 11:19  | reageer

  Even los van het schieten uit de heup, als mensen er bezwaar hebben tegen fotograferen in een plek als een kerk toon ik daar respect voor. Hoe mooi de beelden ook zijn, als het niet op prijs wordt gesteld vind ik het -op zijn minst gezegd- niet netjes om dat te negeren en stiekum te doen.
  Er zijn momenten dat mensen mij toelaten emoties op fotos vast te leggen om hele kwetsbare momenten in hun leven, maar als ze expliciet zeggen het niet te willen kan ik de beelden wel missen...

  Maar op straat gebruik ik het ook regelmatig. Je kunt mensen veel meer fotograferen zoals ze zijn. Soms zijn er in arme landen mensen die geld verdienen doordat ze veel gefotografeerd worden als ze een of ander mooi oud ambacht uitvoeren, en die betaal ik dan achteraf wel. Liever dan dat ze voor me poseren.

 3. Remco
  Profiel  Remco schreef op maandag 21 mei 2012 om 17:04  | reageer

  @Reinoud: Je hebt gelijk wbt de kerk, ik had er ook eerlijk gezegd wel spijt van dat ik het stiekem deed. Ik voelde me daar niet prettig bij, ik zal het niet meer doen.

 4. gast schreef op maandag 21 mei 2012 om 17:29  | reageer

  Kan je mij uitleggen wat interessant aan deze beelden is? Qua compositie en qua moment-opname vind ik de beelden oppervlakkig en nietszeggend.

 5. gast
  gast schreef op dinsdag 22 mei 2012 om 11:19  | reageer

  Ik kom sinds 2006 regelmatig in Rusland,ik heb geleerd in Rusland dat je rustig mag fotograferen maar vraag altijd.Inderdaad de kerken in Rusland zijn prachtig vaak mag je niet fotograferen soms mag het wel tegen een geringe vergoeding. In de Hermitage in Petersburg mag je fotograferen.

 6. Maxwax66
  Profiel  Maxwax66 schreef op dinsdag 22 mei 2012 om 11:52  | reageer

  Vind de foto's wel iets hebben.
  Eindelijk nog eens eerlijke foto's , of ze nu scheef zijn of niet stoort me helemaal niet.
  Zelf ben in niet de straatfotograaf , heb er altijd een ongemakkelijk gevoel bij.

 7. Remco
  Profiel  Remco schreef op donderdag 24 mei 2012 om 10:07  | reageer

  @gast 2: Je mag inderdaad bijna overal fotograferen. Dat was misschien niet duidelijk uit mijn verhaal. Dat is geen enkel probleem en de meeste mensen vinden het zelfs leuk. Alleen doordat ik in een kerk niet mocht fotograferen, ging ik het shoot from the hip principe een keer proberen. De foto's buiten zijn dan ook niet zo gemaakt omdat je niet mag fotograferen, maar meer om het eens uit te proberen.

 8. Casper
  Casper schreef op donderdag 24 mei 2012 om 17:38  | reageer

  Ik vind de foto's absoluut iets spontaans hebben. Waar ik wel moeite mee heb is dat je aangeeft dat wat betreft een kerk je daar respect voor heb, maar wat is er anders aan deze situatie? Als je achteraf deze mensen hebt gevraagd of je dit op photofacts mag zetten en ze hebben ingestemd vind ik dit een stoere actie zo niet dan erg respectloos en nijgt het naar de stiekeme fotograaf en die naam wil je niet hebben.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.220 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord