Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Street photography; mobiliteit

donderdag 3 november 2011, 20:26 door | 6.736x gelezen | 17 reacties

Begin vorig jaar kreeg ik van EVO, ondernemersvereniging voor logistiek en transport, de opdracht om elektrisch voortgedreven voertuigen in Beijing te fotograferen. Dit voor een artikel in hun magazine over de elektrische mobiliteit waar China momenteel koploper in is. En omdat er groeiende vraag in de markt is naar beeldmateriaal over dit onderwerp heb ik de afgelopen week opnieuw zulke shootings gehad. Zo ontstond het idee voor dit vervolg op mijn street photography reeks.

De laatste jaren is het hard gegaan in Beijing. Vrijwel alle gemotoriseerde tweewielers zijn vervangen door battery powered bikes of scooters. Door het enorme verkoopvolume zijn ze zelfs betaalbaarder geworden dan een kwalitatieve mountainbike bike (waar ik me nog steeds op verplaats). Vorig jaar kochten de Chinezen 21 miljoen e-bikes tegen 9,4 miljoen auto's. Dat zijn nog eens verkoopcijfers! Beijingers zijn verkeersopstoppingen zat en verkiezen de e-bike boven de auto.

Maar goed, we gaan naar het onderwerp street photography. Het thema is deze keer dus 'mobiliteit'. En die dynamiek vind je in China overal op straat. Sowieso het gevolg van de enorme mensenmassa maar ze leven ook graag op straat. Ik heb de onderstaande serie samengesteld met het oogpunt op een gevarieerde benadering van het thema. De eerste zes foto's zijn gemaakt in Beijing, de laatste twee respectievelijk in Yibin (Sichuan Province) en Zhangjiakou (Hebei Province).

Deze keer dus geen humoristische ondertoon maar de levendigheid van de Chinese straat dat centraal staat. Je ziet er een kakofonie van twee en driewielige voertuigen, vaak geÔmproviseerd. Erg populair zijn de 'freight bikes', al dan niet elektrisch aangedreven. Maar ook gewone fietsen worden door Chinezen getransformeerd naar vrachtfiets. Ze hangen er van alles op of aan. In feite zijn de frames niet berekend op het enorme gewicht maar daar maalt geen Chinees om.

Het maakt ze ook niet uit hoe het eruit ziet, als het maar werkt. Onderhoud is al helemaal uit den boze. Fietsen, e-bikes of scooters zijn gebruiksvoorwerpen die dienst doen totdat ze uit elkaar vallen. Dat kun je nog een tijdje rekken door de zaak met tape bij elkaar te houden; een Amerikaan noemde dat fenomeen laatst 'Afro engineering'. Hoofdschuddend sta ik zo nu en dan naar een totaal afgereden e-bike te kijken en vraag me dan af of je daarmee nog de weg op kunt.

Enfin, het zal mijn Hollandse hang naar ordelijkheid zijn; in China denken ze daar dus anders over. Maar nu naar de fotoserie. Zoals gezegd heb is deze portfolio zo samengesteld dat het thema mobiliteit zo divers mogelijk tot uitdrukking komt.

Man op e-bike op kruispunt
Foto 1.


Twee jongens op blauwe freight bike
Foto 2.


Vracht aan fiets in druk verkeer
Foto 3.


Oude Chinese dame op fiets met rode achtergrond
Foto 4.


Freight bike rijdt onder de spoorbrug door
Foto 5.


Jongen op e-bike met bus op achtergrond
Foto 6.


Drukke straat in Yibin met groene fietstaxiís
Foto 7.


fietsers en scooters op een kruispunt in de vroege ochtend
Foto 8.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

17 reacties

 1. Ramon
  Ramon schreef op donderdag 3 november 2011 om 21:01  | reageer

  De "panning" shots zien er heel goed uit, de rest had wat spannender/creatiever gemogen.
  Ik geniet iedere keer van jouw prachtige verhalen over China en kijk alweer uit naar je volgende artikel!

 2. EdC
  Profiel EdC schreef op donderdag 3 november 2011 om 22:22  | reageer

  Chinezen lopen voorop met hun electric mobility. Daar moet je als fotograaf met oog voor verkoopbaar beeld iets mee doen en dat doe je nu ook. Top. Ik hoop meer te zien. Nu meer opdrachten daarvoor uit Nederland en Europa zien te krijgen.

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 4 november 2011 om 03:36  | reageer

  @Ramon, Bedankt voor je reactie; altijd prettig te horen dat mensen m'n postings graag lezen en waarderen. Hoe had jij overigens de 'non panning shots' spannender en creatiever willen zien?

  @EdC
  Alhoewel research & development nog de achilleshiel is van de Chinezen zijn ze inderdaad koploper op het gebied van electric mobility. Kennis die ze niet hebben kopen ze gewoon; geld hebben ze immers in overvloed. Bedankt voor je reactie Ed.

 4. Ramon
  Ramon schreef op vrijdag 4 november 2011 om 08:03  | reageer

  Ik zie de exif informatie niet, dus zie niet precies welke lens gebruikt is. Maar de foto's komen nog een beetje afstandelijk over (kan ook de bedoeling geweest zijn), maar ik denk dat sommige foto's persoonlijker en spannender over zouden komen als ze dichterbij waren genomen met een groothoek lens met oogcontact met de gefotografeerde. Ik had de foto's trouwens eerst op mijn iPone bekeken en moet zeggen dat ze op een grote monitor al heel anders overkomen.

 5. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 4 november 2011 om 08:39  | reageer

  @Ramon
  Gebruikte objectieven zijn Canon EF 50 f/1.4, EF 100 f/2.8L IS, EF 135 f/2L en EF 200 f/2.8L. Voor bepaalde street photography is een groothoekobjectief een juiste keus. Voor dit concept fotografie geef ik echter de voorkeur aan bovenstaande lenzen. Te dicht op (snel) rijdende onderwerpen in het verkeer zou overigens levensgevaarlijke situaties opleveren. En voor het maken van oogcontact is zelden tijd, met uitzondering van Foto 2. Voor zo'n shot heb je luttelijke seconden, meer niet.

 6. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 4 november 2011 om 12:34  | reageer

  Foto vind ik erg grappig.. de meeste foto's hier zijn vast als stockfoto interessant, maar voor mij nuchtere hollander zou ik graag wat meer van die rare, typisch Chinese plaatjes zien.

  Mensen op de fiets of brommer spreken mij persoonlijk niet zo aan, omdat ik lekker die romantische Chinese plaatjes hoop te zien.

 7. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 4 november 2011 om 12:57  | reageer

  @Johannes Klapwijk
  Deze keer Chinezen op de brommer. Romantische Chinese tafereeltjes komen er nog genoeg. Welke foto vindt je precies grappig?

 8. leo
  Profiel leo schreef op vrijdag 4 november 2011 om 19:46  | reageer

  Behalve een prachtserie, ook informatief. Veel mensen denken dat het daar maar een vieze troep is met veel stinkende brommertjes, maar als er nu één land niet stil staat. Foto 4 vind ik de mooiste, maar of dat nu elektrisch voortgedreven is, daar twijfel ik aan.

 9. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 5 november 2011 om 04:58  | reageer

  @leo
  Bedankt voor je reactie. China is in rap tempo aan het verwesteren. Zoals jij stelt is het al lang geen vieze troep meer. Steden zoals Beijing en Shanghai zijn in veel opzichten al moderner dan Amerikaanse of Europese steden. Jouw voorkeur voor Foto 4 wordt gedeeld door de markt: uit deze serie verkoopt dit plaatje het beste op Shutterstock. Het is geen e-bike maar natuurlijk wel mobiliteit.

 10. Damien Franscoise
  Profiel  Damien Franscoise schreef op zaterdag 5 november 2011 om 12:09  | reageer

  Mooie serie weer Ton! Foto 2 en foto 6 spreken mij het meeste aan, echt goed gelukt. Verder hebben ze allemaal fijne kleuren n zijn ze bovendien ook constant en dat maakt het een fijne serie om naar te kijken.

 11. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 5 november 2011 om 13:51  | reageer

  @Damien Franscoise
  Dank je Damien. Panning wil ik helemaal in m'n vingers krijgen want dat biedt erg veel creatieve mogelijkheden. En een stad als Beijing biedt natuurlijk volop onderwerpen voor die techniek.

 12. nldazuu
  nldazuu schreef op zaterdag 5 november 2011 om 23:52  | reageer

  prachtige serie foto's...metname die waar je gepand hebt en de overzichtsfoto's met die groene karretjes....mooi geheel samen en krachtige beelden die prima bruikbaar zijn...foto 7 zou ik zelf erg graag maken......leuk verhaal ook weer erbij!

 13. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 6 november 2011 om 02:48  | reageer

  @nidazuu
  Dank je, da's een opsteker om de serie te vervolgen! De panningshots behoren tot de beste in deze serie door de impressie van snelheid. Ik heb enorm veel lol gehad met die techniek en wil dat gaan gebruiken voor meer series.

 14. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op maandag 7 november 2011 om 19:01  | reageer

  Hoi Ton, eens met veel collega's hiervoor: de panningfoto's vind ik het mooist!

 15. roysfoto
  Profiel roysfoto schreef op dinsdag 8 november 2011 om 19:03  | reageer

  Ben ook wel te vinden voor nr 2, mooie panning, en typisch Chinees.
  Mobiliteit is fijn, alhoewel ik niet veel van de alom vertegenwoordigde electo bikes zie.
  Mooie serie is het geworden, maar hou ,net zoals J Klapwijk wel erg van die close mensen langs straat en plein.
  Nog even een vraagje, welke van de twee komt het meest bij jou uit de tas, 135 of 200mm

 16. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op woensdag 9 november 2011 om 17:19  | reageer

  Prachtige serie, voor mij zijn foto 6 en 7 heel erg mooi zonder afbreuk te doen aan de rest. Het gekozen item erg actueel en wist niet dat dit in China ook al speelde. Ik ben er nog niet geweest maar ik dacht altijd dat ze nog aan een inhaalslag bezig waren. Al geniet ik wel van je series over China en merk dan ook dat mijn gedachte niet helemaal klopt. Ook een prachtig verhaal want dat maakt de foto's nog interessanter!

 17. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 10 november 2011 om 15:00  | reageer

  @roysfoto
  De Canon EF 135 f/2L komt vaker uit de tas dan de EF 200 f/2.8L. Kwalitatief zijn ze aan elkaar gewaagd maar een brandpuntsfstand van 135 mm is wat breder inzetbaar. Momenteel ben ik ook mesjokke van de EF 100 f/2.8L IS. Bedankt voor je reactie!

  @eduardvanmil
  Steden zoals Beijing, Shanghai en Shenzhen hebben de inhaalslag achter de rug en zijn in menig opzicht moderner dan Europese metropolen. China is een fotografiewalhalla door de pluriforme cultuur en natuurlijk z'n dynamiek. Bedankt voor je reactie Eduard!


Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.051 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord