Ton Vingerhoets

Street photography; mobiliteit

donderdag 3 november 2011, 20:26 door | 5,166x gelezen | 17 reacties

Begin vorig jaar kreeg ik van EVO, ondernemersvereniging voor logistiek en transport, de opdracht om elektrisch voortgedreven voertuigen in Beijing te fotograferen. Dit voor een artikel in hun magazine over de elektrische mobiliteit waar China momenteel koploper in is. En omdat er groeiende vraag in de markt is naar beeldmateriaal over dit onderwerp heb ik de afgelopen week opnieuw zulke shootings gehad. Zo ontstond het idee voor dit vervolg op mijn street photography reeks.

De laatste jaren is het hard gegaan in Beijing. Vrijwel alle gemotoriseerde tweewielers zijn vervangen door battery powered bikes of scooters. Door het enorme verkoopvolume zijn ze zelfs betaalbaarder geworden dan een kwalitatieve mountainbike bike (waar ik me nog steeds op verplaats). Vorig jaar kochten de Chinezen 21 miljoen e-bikes tegen 9,4 miljoen auto's. Dat zijn nog eens verkoopcijfers! Beijingers zijn verkeersopstoppingen zat en verkiezen de e-bike boven de auto.

Maar goed, we gaan naar het onderwerp street photography. Het thema is deze keer dus 'mobiliteit'. En die dynamiek vind je in China overal op straat. Sowieso het gevolg van de enorme mensenmassa maar ze leven ook graag op straat. Ik heb de onderstaande serie samengesteld met het oogpunt op een gevarieerde benadering van het thema. De eerste zes foto's zijn gemaakt in Beijing, de laatste twee respectievelijk in Yibin (Sichuan Province) en Zhangjiakou (Hebei Province).

Deze keer dus geen humoristische ondertoon maar de levendigheid van de Chinese straat dat centraal staat. Je ziet er een kakofonie van twee en driewielige voertuigen, vaak geÔmproviseerd. Erg populair zijn de 'freight bikes', al dan niet elektrisch aangedreven. Maar ook gewone fietsen worden door Chinezen getransformeerd naar vrachtfiets. Ze hangen er van alles op of aan. In feite zijn de frames niet berekend op het enorme gewicht maar daar maalt geen Chinees om.

Het maakt ze ook niet uit hoe het eruit ziet, als het maar werkt. Onderhoud is al helemaal uit den boze. Fietsen, e-bikes of scooters zijn gebruiksvoorwerpen die dienst doen totdat ze uit elkaar vallen. Dat kun je nog een tijdje rekken door de zaak met tape bij elkaar te houden; een Amerikaan noemde dat fenomeen laatst 'Afro engineering'. Hoofdschuddend sta ik zo nu en dan naar een totaal afgereden e-bike te kijken en vraag me dan af of je daarmee nog de weg op kunt.

Enfin, het zal mijn Hollandse hang naar ordelijkheid zijn; in China denken ze daar dus anders over. Maar nu naar de fotoserie. Zoals gezegd heb is deze portfolio zo samengesteld dat het thema mobiliteit zo divers mogelijk tot uitdrukking komt.

Man op e-bike op kruispunt
Foto 1.


Twee jongens op blauwe freight bike
Foto 2.


Vracht aan fiets in druk verkeer
Foto 3.


Oude Chinese dame op fiets met rode achtergrond
Foto 4.


Freight bike rijdt onder de spoorbrug door
Foto 5.


Jongen op e-bike met bus op achtergrond
Foto 6.


Drukke straat in Yibin met groene fietstaxiís
Foto 7.


fietsers en scooters op een kruispunt in de vroege ochtend
Foto 8.

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

17 reacties

 1. Ramon
  Ramon schreef op donderdag 3 november 2011 om 21:01

  De "panning" shots zien er heel goed uit, de rest had wat spannender/creatiever gemogen.
  Ik geniet iedere keer van jouw prachtige verhalen over China en kijk alweer uit naar je volgende artikel!

 2. EdC
  Profiel EdC schreef op donderdag 3 november 2011 om 22:22

  Chinezen lopen voorop met hun electric mobility. Daar moet je als fotograaf met oog voor verkoopbaar beeld iets mee doen en dat doe je nu ook. Top. Ik hoop meer te zien. Nu meer opdrachten daarvoor uit Nederland en Europa zien te krijgen.

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 4 november 2011 om 03:36

  @Ramon, Bedankt voor je reactie; altijd prettig te horen dat mensen m'n postings graag lezen en waarderen. Hoe had jij overigens de 'non panning shots' spannender en creatiever willen zien?

  @EdC
  Alhoewel research & development nog de achilleshiel is van de Chinezen zijn ze inderdaad koploper op het gebied van electric mobility. Kennis die ze niet hebben kopen ze gewoon; geld hebben ze immers in overvloed. Bedankt voor je reactie Ed.

 4. Ramon
  Ramon schreef op vrijdag 4 november 2011 om 08:03

  Ik zie de exif informatie niet, dus zie niet precies welke lens gebruikt is. Maar de foto's komen nog een beetje afstandelijk over (kan ook de bedoeling geweest zijn), maar ik denk dat sommige foto's persoonlijker en spannender over zouden komen als ze dichterbij waren genomen met een groothoek lens met oogcontact met de gefotografeerde. Ik had de foto's trouwens eerst op mijn iPone bekeken en moet zeggen dat ze op een grote monitor al heel anders overkomen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.837 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.837 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.