Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Studioportretsessie met Nicolai en Monique

vrijdag 30 oktober 2009, 22:40 door | 6.895x gelezen | 9 reacties

Gisterenavond heb ik een korte portretsessie gehouden met Nicolai en Monique. Nicolai is een oud collega van me en hij stuurde me kort geleden een e-mailtje om te vragen of ik niet eens een paar foto's kon maken van hem en zijn vriendin. Het leek me leuk om Nicolai weer eens te zien en spreken dus een portretsessie was zo afgesproken.

Gisteren kwamen ze rond acht uur op bezoek. Ik had een beetje ruimte gemaakt tussen alle babyspullen op de zolder zodat ik mijn thuisstudiootje nog een beetje kon gebruiken. Wat belichting betreft heb ik het redelijk eenvoudig gehouden; een refelctiescherm en twee flitsers, waarvan één met softbox en de ander met een grid.

Nicolai en Monique had ik vooraf wat foto's laten zien en zwart-wit foto's met zwarte achtergrond sprak ze wel aan. Dit hebben we gedurende de sessie dan ook aangehouden. In gezamelijk overleg hebben we verschillende simpele poses geprobeerd. Daarbij hebben we vooral gepoogd juist wat spontanere foto's te nemen.

Die spontaniteit is natuurlijk ook moeilijk af te dwingen, maar door het stel met elkaar bezig te laten zijn en veel te laten bewegen ging dat prima. Nicolai en Monique waren wat dat betreft uit zichzelf al lekker actief bezig.

Nabewerking
Na de sessie leek het me handig om direct een eindresultaat voor ze klaar te maken. Snel even de foto's op mijn computer gezet en Lightroom (3 beta) opgestart. Zo kon ik samen met Nicolai en Monique een selectie maken van de leukste foto's. In korte tijd had ik toch nog meer dan honderd foto's geschoten.

Nicolai en Monique


Het stel wilde graag foto's in zwart-wit, maar eigenlijk toch ook graag de kleur achter de hand houden. In Lightroom is zoiets gelukkig makkelijk te realiseren; een virtuele kopie maken van alle geselecteerde afbeeldingen en vervolgens de kopieën selecteren en met de sneltoets V omzetten in zwart-wit.

Hoewel het resultaat een redelijk standaard omzetting is, is het een mooi uitgangspunt. Hierna ben ik snel nogmaals door de selectie van foto's gelopen om een paar uitspringers met de hand nog een beetje te fine-tunen. Na een export heb ik de foto's op DVD gebrand zodat ze die direct mee konden nemen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

9 reacties

 1. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op zaterdag 31 oktober 2009 om 00:59  | reageer

  Op CD/DVD meegeven? Hmm... waarom niet via een goede afdrukcentrale een paar fysieke foto's overhandigen? Het is vaak betreurenswaardig dat een goede foto door een 'mindere' (to say the least) afdrukcentrale wordt geprint....
  Als je kwaliteit kan leveren: altijd doen!

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 31 oktober 2009 om 03:17  | reageer

  Ik heb Profotonet.nl aangeraden als afdrukcentrale, dus dat komt wel goed.
  Maar er is wat voor te zeggen om standaard wat afdrukken te bestellen. Of, wellicht moet ik omwille van de snelheid ook eens kijken naar goede fotoprinters. Als je direct een prachtige a4 of a3 afdruk kunt meegeven..

 3. Niels
  Profiel  Niels schreef op zaterdag 31 oktober 2009 om 09:05  | reageer

  Ziet er weer goed uit Elja!
  Ook een zeer geslaagde zwart-wit omzetting!
  Wellicht leuk om te vertellen welke lichtopstelling je hebt gebruikt?

 4. Arie
  Profiel  Arie schreef op zaterdag 31 oktober 2009 om 10:26  | reageer

  Vwb Profotonet ben ik het helemaal met je eens. Voor 3 uur 's middags uploaden, volgende dag topkwaliteit op de mat. Ook wel eens wat dingen meegegeven op DVD, zie je later van die vreselijke prints hangen, "gratis" gemaakt met de laserjet op de zaak.
  Wat voor type flitsers/softboxen heb je gebruikt? Gebruik zelf een aantal 580EXII's en ik overweeg om een paar betaalbare studioflitsers (tips?) aan mijn uitrusting toe te voegen.

 5. aradilon
  aradilon schreef op zaterdag 31 oktober 2009 om 10:49  | reageer

  Mooie foto's Elja!

 6. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op zaterdag 31 oktober 2009 om 23:12  | reageer

  tjonge.... kan deze kwaliteit 'gewoon thuis'?
  Wil ik ook wel! Wat gebruik je nu precies voor flitsers/diffusors/reflectors?

 7. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 31 oktober 2009 om 23:32  | reageer

  @Arie en Henk; Ik gebruik Elinchrom d-lites 400 flitsers. Op de ene flitser zat een redelijk standaard grid. Op de andere een Elinchrom softbox (octabox van ongeveer 1 meter doorsnede). De reflector is een witte Lastolite reflector. Allemaal spullen waar ik prima over te spreken ben.

  @Niels; De softbox stond aan de rechterkant (vanuit de fotograaf gezien) in een hoek van 90 graden op hetstel. De flitser met grid op circa 2 meter schuin links achter. De reflector schuin rechts voor op ongeveer een meter van het stel.

  Het is al met al best nog een flinke aanschaf, maar je kunt er mooie resultaten mee bereiken, zoals je kunt zien. Overigens moet dat met een aantal 580's (Arie) ook goed lukken hoor (softbox of difussorscherm is wel zo leuk er bij).

 8. Niels
  Profiel  Niels schreef op zondag 1 november 2009 om 09:50  | reageer

  Elja, bedankt voor de informatie!

 9. Ien
  Ien schreef op zondag 1 november 2009 om 17:38  | reageer

  Leuk dat je beschrijft hoe je deze gemaakt hebt en ook een stukje toelichting van je workflow. Bedankt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.167 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord