Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

T-Parade, multi cultureel; muzikaal en kleurrijk!

vrijdag 22 juli 2011, 20:05 door | 6.510x gelezen | 6 reacties

Na drie weken Europa en Nederland probeer ik mijn leven in Beijing weer op te pakken. De jetlag zit me nog goed dwars en ik zit 's nachts meer te Photoshoppen dan dat ik slaap. Ik heb een mooie tijd gehad in Zurich, Bern, Geneve en Parijs. Vanzelfsprekend zullen de komende tijd wat foto's de revue passeren. Zondag 3 juli was ik bij mijn broer in Tilburg op bezoek en besloten we samen de kleurrijke T-Parade in de binnenstad te bezoeken, een muzikaal multi cultureel evenement.

Mijn broer is net als ik een verwoed fotograaf en dus trokken we er met onze gear op uit. Het was een zonnige dag en het bonte spektakel ging vroeg in de middag van start. Door de hoge zonstand was het niet bepaald gemakkelijk om goed belichte foto's te maken. Witte kledingdelen reflecteerden het harde zonlicht dat direct voor overbelichte spots zorgt. De Canon 5D mark II body is overigens extreem gevoelig voor overbelichting en het blijft een gevecht om goede RAW's te schieten.

Mijn broer had een voordeel met zijn Canon EF 70-200mm f/4L IS terwijl ik het met mijn Canon EF 135mm f/2L vooral van het voetenwerk moest hebben. Terwijl hij rustig stond te zoomen rende ik van hot naar her om de kleurrijk uitgedoste deelnemers ideaal in het vizier te krijgen. 'Actief fotograferen' heet dat. En natuurlijk moet je met zo'n prime de sluitertijden scherp in de gaten houden; het liefst boven 1/200 seconde, iets dat met zulke weersomstandigheden met lage ISO waardes kan.

Bij een evenement als dit activeer ik het centrale autofocus punt met de camera in de AI Servo mode. Ik stel scherp op het gelaat en reframe dan. Het is en blijft heikel om vlijmscherpe shots te produceren met constant bewegende onderwerpen. Gelukkig heeft de Canon EF 135mm f/2L een razendsnel autofocus systeem. Ik wilde in de foto's vooral de passie van de deelnemers en de uitbundige atmosfeer tot uitdrukking brengen want zoals jullie zien was de stemming in Tilburg opperbest!

Neemt niet weg dat ik toch behoorlijk wat tijd heb besteed (meer dan me lief is) aan de nabewerking. De laatste tijd dwing ik me vooral foto's te maken die zo uit de camera vrijwel geen nabewerking meer nodig hebben, iets dat stock agencies graag zien. En dat kan alleen als je bij ideaal licht fotografeert, perfect belicht, nauwkeurig scherp stelt en juist framed. Alle parameters moeten dan goed staan. Dat was tijdens de T-Parade wel even anders maar het resultaat vind ik zo gek nog niet.

Deze keer flink wat foto's maar saai wordt het zeker niet:

T-Parade 2011, groep trommelaars
Foto 1


 T-Parade 2011, dame met weelderige hoofdtooi
Foto 2


T-Parade 2011, meisje met lila pruik
Foto 3


T-Parade 2011, dansende dame in het rood
Foto 4


T-Parade 2011, gemaskerde dame in het paars
Foto 5


T-Parade 2011, embrace pink
Foto 6


T-Parade 2011, embrace pink
Foto 7


T-Parade 2011, kleurrijke dame in het geel
Foto 8


T-Parade 2011, swingende dame in het wit
Foto 9


T-Parade 2011, Chinese cultuur
Foto 10

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

6 reacties

 1. EdC
  Profiel EdC schreef op vrijdag 22 juli 2011 om 21:21  | reageer

  Typisch jouw stijl, Ton. Zoveel verschilt deze serie niet van series over straatfeesten in China. Ik mis alleen nog een foto van een geparkeerde fiets langs het feestparcours. vrolijk

  Maar alle gekheid op een stokje: mooie serie en mooi verteld. Bij een paar foto's (nrs 6 en 7) zie ik wel terug dat je moeite had met het zonlicht.

  Terzijde: volgens mij moet je altijd de sluitertijd in de gaten houden en niet alleen bij een 'prime'. vrolijk

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 22 juli 2011 om 23:36  | reageer

  @EdC
  Bedankt voor je reactie Ed. Mijn fascinatie voor fietsen is inmiddels bekend maar die waren even niet te bekennen. De zon speelde me af en toe parten maar ik heb het nog redelijk in de hand kunnen houden. Sluitertijden moet je idd nauwlettend in de gaten houden maar IS lenzen zijn vergevingsgezinder. Een prime zoals de EF 135 f/2L straft een sluitertijd onder 1/160 meteen af: out of focus.

 3. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zaterdag 23 juli 2011 om 06:37  | reageer

  Ik moet zeggen dat ik juist die highlights bij die foto's wel wat toe vind voegen. Nette foto' Ton, zoals we van je gewend zijn.

 4. Kees scheepens
  Kees scheepens schreef op zaterdag 23 juli 2011 om 13:04  | reageer

  Dat je nou uitgerekend in Tilburg zulke mooie en exotische prenten schiet Ton. Of is het werk van je broer?

 5. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 23 juli 2011 om 13:46  | reageer

  @Johannes Klapwijk
  Bedankt vor je reactie Johannes!

  @Kees Scheepens
  Hoi Kees, ik wist tot voor kort ook niet dat Tilburg zo'n giga evenement had. Wat m'b broer d'r van heeft gemaakt heb ik nog niet gezien maar dat zal ook ongetwijfeld puik zijn. Nee, dit zijn mijn prenten Kees.

 6. gast schreef op zaterdag 23 juli 2011 om 18:06  | reageer

  Je heb weinig beweging gedaan volgens mij heb je haast op het zelfde standpunt gestaan,achteraf toch wat te statisch.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.057 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord