Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ed Coenen

Theater in een bedrijfshal

donderdag 19 november 2009, 23:19 door | 6.853x gelezen | 9 reacties

Een fotograaf moet alle uithoeken van het vak verkennen, is mijn stelling. Een kans om bijna om de hoek concertfotografie te beoefenen heb ik daarom met beide handen aangegrepen. Al is concertfotografie misschien een te groot woord voor een muzikale avond in een bedrijfshal.

Ik ben geen theater- of concertfotograaf. Maar als zich de gelegenheid voordoet aan dat ambacht te proeven, dan doe ik graag mee. Een paar dagen geleden organiseerde de Vrienden van het Zoetermeerse Cultuurcentrum vlakbij huis een 'vriendenavond'. Ook niet-vrienden waren daar welkom. De ruimte bleek een bedrijfshal met daarin een podium, met zo te zien een professionele opstelling van licht en geluid.

In de niet zo formele setting als in een theater was er bewegingsruimte voor het handvol fotografen. Maar je moet je plaats kennen en het publiek en de artiesten moet je niet hinderen. En je moet werken met bestaand licht, maar dat is met de huidige stand van techniek niet zo'n probleem meer.

Het werd een muzikale avond, met optredens van cursisten van opleidingen aan het cultuurcentrum en van groepen die in dat gebouw oefenen. Maar ik neem aan dat de meeste bezoekers vooral zijn afgekomen op de 'masterclass' van Cesar Zuiderwijk, drummer van de rockband Golden Earring.

Cesar Zuiderwijk


Ik fotografeer in kleur, maar kon het niet laten een keer met zwart-wit te experimenteren. Ik heb de foto van de drummer daarom in Lightroom met de voorinstellingen omgezet. Eerlijk gezegd, hier vind ik het resultaat mooier dan de originele kleurenfoto. Als is het alleen al doordat in de kleurenversie de kleurzweem of kleureffecten van spots de aandacht afleiden.

Cersar Zuiderwijk


Hieronder een klein beeldverslag van de avond, waarbij ik bijna vanzelf werd aangetrokken tot de mensen die zichtbaar plezier hebben in het maken van muziek. Bekijk ik de hele serie, dan constateer ik dat ik de volgende keer een zoom-tele mee moet nemen. Een vastbrandpuntobjectief is niet zo handig. Eigenlijk ben ik benieuwd hoe de oude popfotografen dat zonder zoom aanpakten.

jonge drummer

portretten

masterclass

dansgroep

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ed Coenen

Over de auteur

Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.

9 reacties

 1. Lucien
  Profiel Lucien schreef op vrijdag 20 november 2009 om 06:23  | reageer

  Mooie fotos. Veel verschillende mensen.
  Heb zelf geen ervaring met concertfotografie. Misschien iets bewegingsonscherpte zou wel mooi zijn? Bv bij de dansers. Dan laat je de actie nog meer zien.
  Misschien heb je die wel gemaakt.

 2. Louis
  Louis schreef op vrijdag 20 november 2009 om 07:58  | reageer

  Gave foto's! Mooi gedaan. Ik ben benieuwd hoe je je instellingen hebt. Heb je hiervoor een hoge iso gebruikt? Heb zelf ook ooit optredens gefotografeerd, en om dan geen flits te gebruiken heb ik een lichtsterke lens gepakt met hoge iso.

 3. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 20 november 2009 om 08:59  | reageer

  Interessant idee van Lucien over bewegingsonscherpte.

  Ik vind vooral de drummer wel een sterk portret.

 4. tonv
  tonv schreef op vrijdag 20 november 2009 om 10:14  | reageer

  Cesar Zuiderwijk drumt in zwart beter dan in kleur Ed! In de voorlaatste foto hindert mij de blauwe lichtreflectie (spots?) in het gelaat van de twee trommelaars op de voorgrond. In de laatste foto van de dansers zou ik de kleurzweem meer afzwakken.

 5. EdC
  Profiel EdC schreef op vrijdag 20 november 2009 om 18:11  | reageer

  @tonv. Het blauwe licht bij de ogen viel mij op toen ik de foto hier terugzag. Het lijkt wel drukwerk: daar zie je de fouten ook pas als het werk gedrukt is.

  @Lucien. Het gemis aan actie zit in de hele reportage. En als het er wel in zit, dan oogt het tafereel rommelig. Bij de foto's van Zuiderwijk heb ik wel weer actie, maar dan verdwijnt zijn hoofd achter de diagonale standaard. Ik hoopte eigenlijk op een fotografisch ideale positie van hem met beweging van zijn handen.

  @Louis. Alle foto's zijn gemaakt met ISO 3200 en f 2.8 objectieven.

  Het was een goede oefening, vind ik zelf. Eén in de serie: door het te doen leer je.

 6. tonv
  tonv schreef op vrijdag 20 november 2009 om 20:46  | reageer

  Zoals jezegt Ed, tijdens mijn tijd als designer heb ik menigmaal perplex gestaan hoe makkelijk je bepaalde fouten over het hoofd ziet die pas opvallen wanneer je het drukwerk bekijkt. Gelukkig keken de klanten er ook vaak overheen...

 7. Lucien
  Profiel Lucien schreef op zaterdag 21 november 2009 om 17:25  | reageer

  Jammer dat je bij grote concerten niet mag fotograferen. Of je moet met een phone- of pocketcam aan de slag.

  Wil naar Cirque du Soleil - Saltimbanco. Fotos maken niet toegestaan. :(
  Waarschijnlijk zal ik er alsnog naar toe gaan, maar blijft jammer.
  Ik wil ook nog naar het nationale ballet - coppelia. Enig idee of ik daar wel fotos mag maken?

 8. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 21 november 2009 om 22:29  | reageer

  @Lucien. Johannes Klapwijk heeft het vandaag over 'geluk afdwingen'. Misschien geldt dat ook wel voor concertfotografie. Met een goede voorbereiding en met kennis van concertorganisatie en artiesten zou je misschien verder kunnen komen. Er moeten deuren open gaan die voor anderen gesloten blijven.

  Ik ben blij dat deze gelegenheid er deze week was om ervaring op te doen. Misschien zijn er bij jou in de buurt ook centra waar amateurkunst wordt beoefend en waar voor sponsors, vrienden of belangstellenden (en fotografen) een avond in het jaar welkom zijn.

 9. Dave
  Dave schreef op dinsdag 24 november 2009 om 18:44  | reageer

  Mooie ruisvrije beelden, ik had idd. het ook wel eens willen zien met wat bewgingsonscherpt, maar nogmaals een leuk artikel om te proeven aan de uithoeken van een deel van fotografie wat mij NU nog niet aantrekt of aanspreekt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord