Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Liesbeth van Asselt

Tijd voor natuurfotografie

donderdag 22 oktober 2009, 21:35 door | 6.956x gelezen | 12 reacties

Wat heerlijk is natuurfotografie toch! Er is altijd wel een reden te bedenken om naar buiten te gaan. Binnenkort geef ik een workshop 'Herfstkleuren fotograferen' (sorry, vol) en dus moet ik nu echt naar buiten om voorbeeldfoto's te maken! En ja, ook mijn man Sam moet mee, want hij moet immers handen vol blad in de lucht gooien om te laten zien wat voor leuke dingen je daarmee kunt doen met lange sluitertijden en een invulflits. En ach, dan moet natuurlijk ook de hond mee, want anders zit hij zo zielig alleen thuis..

Herfstblad


En zo zijn we dan toch weer eens op pad. Hoe gek het ook klinkt, hoe drukker de natuurfotograaf, hoe minder hij of zij (meestal een hij knipoog) zelf aan fotograferen toe komt. Dat geldt ook voor mij. Zo druk met het geven van workshops en cursussen en met de organisatie van een fotografiefestival (waarover in een volgend blog meer) dat ik het fotograferen echt in moet plannen.

Maar dat de natuur zich niet laat plannen, bleek laatst maar weer eens op het Hulshorsterzand. We waren een zondag vroeg opgestaan (5.00 uur) om de opkomende zon in de mist te kunnen fotograferen. De zon dacht daar echter anders over, die liet zich in het geheel niet zien. Sterker nog, na een kwartier op het Hulshorsterzand geweest te zijn, trok het zo dicht dat we nauwelijks onze eigen voeten nog konden zien. Van fotograferen kwam dus niets meer.

Paniek! Op de terugweg bedenk ik me dat ik in alle haast om nog iets te kunnen fotograferen, vergeten ben om bij het wisselen naar een groothoekobjectief ook van body te wisselen. Ik werk zowel met een Nikon D3 (fullframe) als met een Nikon D300 (DX). En heb de DX groothoeklens op de D3 gezet!

Nu heeft Nikon gelukkig ingebouwd dat wanneer op de D3 een DX objectief geplaatst wordt, de sensor 'gecropt' wordt naar een DX-formaat. Maar dan hou je maar 5 megapixel over. Wat zou het resultaat zijn? Thuisgekomen blijkt het gelukkig allemaal mee te vallen. Die vijf megapixel zijn nog ruim voldoende om een mooie afdruk te maken. Is mijn dag toch weer goed.

Zandverstuiving

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Liesbeth fotografeert met haar bedrijf stapfoto.nl voor websites en social media van bedrijven. Daarnaast verzorgt ze al sinds 2004 (vooral creatieve) workshops zoals lightpainting, flitsen, werken met ledlicht en lichtvormers, portretfotografie, high speed, long exposure en paintsplash. Daarnaast is er een Stapfoto vakgroep voor gevorderde fotografen.

12 reacties

 1. Arno
  Profiel  Arno schreef op donderdag 22 oktober 2009 om 21:48  | reageer

  Mooie foto's! Welkom hier op photofacts.

 2. EdC
  Profiel EdC schreef op donderdag 22 oktober 2009 om 22:06  | reageer

  Mooie binnenkomer als blogger. Bedankt.

  Dat 5 MP mooie foto's kan opleveren, dat weten we natuurlijk allemaal al lang. vrolijk Nog niet zo lang geleden was 5 MP immers een gebruikelijk formaat voor digitale foto's. De 1e D1, voor professionals, had er tien jaar geleden zelfs niet meer dan 2,6.

 3. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op donderdag 22 oktober 2009 om 22:17  | reageer

  ja, welkom als 'blogger' Liesbeth!
  Ik zie meteen al dat we van jou wat kunnen leren;
  superfoto's!

 4. aradilon
  aradilon schreef op donderdag 22 oktober 2009 om 22:41  | reageer

  Vroeger werkte ze met 3mp dus waarom zou het nu niet gaan he, hele mooie foto's, welke dx lens had je trouwens bij?

 5. Charles
  Profiel Charles schreef op vrijdag 23 oktober 2009 om 08:47  | reageer

  "Liesbeth fotografeert al sinds de lagere school...". Wel, vroeg beginnen betaalt zich kennelijk uit in de fotografie. Maar je gevoel voor comp. en kadrering is vast aangeboren. Ik zie heel mooi werk op je eigen website.

 6. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op vrijdag 23 oktober 2009 om 10:35  | reageer

  Hopelijk maak ik alle verwachtingen waar......... In antwoord op de vraag welke DX groothoeklens ik gebruik: de Sigma 10-20. Dit is mijn enige niet-Nikon lens. Reden: de groothoeklens van Nikon heeft een erg bolle lens die zelfs voor de zonnekap uitkomt. In de natuurfotografie is het risico op beschadigingen dan te groot. Je kunt er ivm die bolling namelijk ook geen UV-filter voor zetten.

 7. tonv
  tonv schreef op vrijdag 23 oktober 2009 om 12:27  | reageer

  Foto 1 is prachtig! In mijn beleving heeft het een bepaalde dramatiek. Zelf ben ik een groot liefhebber van motion blur omdat het een 'magic touch' geeft zoals in jouw foto. Motion blur is moeilijk te ensceneren waardoor je veel moet schieten eer je een paar keepers hebt is mijn ervaring. Fraai werk Liesbeth!

 8. Peter
  Profiel Peter schreef op zaterdag 24 oktober 2009 om 08:53  | reageer

  Mooie binnenkomer Liesbeth. Op je site staan trouwens bijzonder mooie profi foto's. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar meer van je blogs. Ik lees dat je ook veel cursussen, lezingen en workshops geeft. Wie weet kan onze fotoclub je ooit een keer benaderen knipoog

 9. Multax
  Profiel Multax schreef op zondag 25 oktober 2009 om 10:53  | reageer

  Hey Liesbeth,

  Wat mij opvalt in je artikel is dat je de (n.m.m.) juiste sfeer beschrijft van het fotograferen in deze tijd. Lekker met man en hond naar buiten en genieten van de natuur. Het weer dat niet altijd meewerkt. Typisch herfst.
  Mooi beschreven; ik kijk uit naar je komende artikelen.

  Groet,
  Lex.

 10. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op maandag 26 oktober 2009 om 07:27  | reageer

  @Liesbeth: ik meen je gezicht te herkennen... was jij ook op de Strobist Workshop van CameraTools op 2 oktober? Daar zat rechts voorin ook een natuurfotografe met een D3...

 11. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op maandag 26 oktober 2009 om 09:49  | reageer

  Hoi Peter, dat klopt. Ik heb zelf Photoshop cursussen gegeven bij Camera Tools, en vond het leuk om er nu eens als cursist te zitten. Strobist is voor de meeste natuurfotografen een ver-van-m'n-bed-show, maar biedt toch wel leuke mogelijkheden! Nu nog de tijd vinden om te experimenteren.......

 12. marous91
  Profiel marous91 schreef op woensdag 4 november 2009 om 16:25  | reageer

  Hallo,
  ik vind natuurfotografie meestal erg saai, maar de foto's op je website en met name de foto hierboven vind ik geweldig! Wauw!
  gr

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.057 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord