100+ fotografiecursussen én een Fotobijbel naar keuze nu met 80 euro voordeel. Meer informatie.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Antonette de Groot

Trends in de fotografie

zaterdag 27 december 2008, 22:29 door | 15.541x gelezen | 9 reacties

In fotografieland kun je veel kanten op. Teveel lijkt het soms wel. Sommige mensen zijn erg bezig met de techniek en technische specificaties, anderen richten zich bijna uitsluitend op creatieve uitingen terwijl er ook een duidelijke groep is die het geweldig vindt om foto’s te bewerken.

Toch zijn er altijd wel trends te ontdekken. Zeker als je blogs leest en portfolio's bekijkt kun je een aantal overeenkomsten zien en tegenwoordig zie je foto's van over de hele wereld! Een mooi moment zo aan het eind van het jaar om een overzichtje te maken van een aantal trends die ik de laatste tijd heb opgemerkt.

Op het gebied van trouwfoto's is duidelijk "uit" dit jaar: Scheve horizon, spot-color (zo'n gekleurd boeket in een zwartwit foto), gekunstelde poses en montage-foto's.

"In" daarentegen zijn: Alternatieve standpunten (laag, hoog, etcetera, etcetera), alternatieve locaties (bouwput, graffiti-muurtje, moderne designgebouwen), Trash the Dress (achteraf foto's maken waarbij niet meer gelet hoeft te worden op jurk en haar), journalistieke benadering van de dag (volgen wat er gebeurd, zonder te regisseren), foto's van details.

Bij het maken van trouwfoto's vind ik het sowieso niet handig om te trendy te zijn. Trouwfoto's moeten tenslotte als het goed is heel lang mooi blijven, mocht je het gevoel hebben dat het huwelijk toch geen lang leven beschoren is: Leef je uit!!

Bij portretfotografie is het wat persoonlijker wat "in" en "uit" is. Mijn mening over wat "uit" is: Wit geklede kindertjes op een witte achtergrond, sepia, het overduidelijke haarlichtje, overdreven saturisatie, weggewerkte achtergronden.

"In": Actie, gekleurde achtergronden (vooral donkergrijs lijkt het goed te doen op het moment), beauty-dish (zelfgemaakt of gekocht), egale belichting of juist dramatisch belicht met één lichtbron of flits, veel contrast, lage saturisatie/tegen zwartwit aan, "model voor een dag"-foto's en portret op locatie.

In of uit


Een andere duidelijke trend is de opkomst van de enthousiaste vrouwelijke fotograaf. Pro, semi-pro of betere amateur; de ladies doen het goed op het moment. Misschien wat minder geïnteresseerd in de technische details dan hun mannelijke tegenhangers, maar wel met veel creativiteit storten "wij" ons in het fotoland! De tijd dat verkopers in fotozaken alleen de mannen aan hoefden te spreken is duidelijk voorbij - en het gebeurt nog oooh zo vaak, geloof me..

Ook op het gebied van fotopresentatie zijn er duidelijk nieuwe trends. Naast het canvas, dat nog steeds populair is, komen er steeds meer mogelijkheden om je mooiste foto's aan iedereen te tonen. Di-bond of alu-dibond vind ik zelf heel mooi, maar ook foto’s op perspex of foambord zijn in opkomst.

De creatieve mogelijkheden met foto's zijn eindeloos. Je eigen fotobehang, -lamp, plafondplaat met foto: you name it en het is wel ergens te bestellen.. Eigenlijk is dit een trend die niet alleen in de fotografie te zien is, maar overal: we willen ons onderscheiden. Door je wand, tas, lamp, gordijn en dergelijke te personaliseren -met foto's in dit geval- willen we aangeven anders te zijn dan een ander.. Maar misschien zijn we daardoor dan weer allemaal hetzelfde?

Er zijn al een aantal posts op dit blog gewijd aan het digitale fotoboek. Persoonlijk denk ik dat de kwaliteit hiervan de komende tijd alleen nog maar verbeterd zal worden en dat het "plakken" echt zijn langste tijd gehad heeft. Voor elk budget is wat te krijgen, al is het wel vaak: alle waar naar zijn geld.

Professioneel ben ik erg gecharmeerd van Vakcolor, al kost de communicatie met hen vaak wel enige moeite, voor andere doeleinden ben ik op het moment erg blij met Blurb. Eigenlijk begonnen met het uitgeven van tekstboeken, maar ook voor een mooi fotoboek met een bescheiden prijskaartje een hele goede optie. Op dit moment heb ik een order lopen met het nieuwe premium papier. Ik ben benieuwd.

Wel op technisch vlak is er veel aandacht voor het gebruik van de opzetflitser los van de camera. Op steeds meer plaatsen kun je hiervoor accessoires bemachtigen en er zijn hele volkstammen die zelf snoots en grids zitten te knutselen. Ook ik maak me daar schuldig aan. Ideaal voor een portret op locatie met net dat beetje extra.

In 2009 zullen ongetwijfeld weer nieuwe mogelijkheden ontdekt worden en nieuwe trends op fotogebied bovendrijven. Ik ben benieuwd! Mocht ik belangrijke trends gemist hebben, dan graag een aanvulling in de comments.


Aan de slag met de Sony Alpha


Heb jij ook een Sony a7 of a9 camera? Een camera met ontzettend veel mogelijkheden! Zoveel dat het lastig kan zijn om er het maximale uit te halen. Zou jij dat wel willen? In mijn cursus Aan de slag met de Sony Alpha op Photofacts Academy laat ik je zien hoe je alles uit je camera kunt halen.
Antonette de Groot

Over de auteur

Antonette vindt veel facetten van fotografie leuk. In haar eigen studio Amfion fotografie maakt ze vooral portretten en geeft ze ook workshops. Getrouwd met Johan en moeder van Ghislaine. Hier op photofacts schrijft ze graag doe-het-zelf artikelen en productreviews.

9 reacties

 1. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 27 december 2008 om 23:56  | reageer

  Trends hebben vaak te maken met nieuwe techniek. We willen allemaal experimenteren met HDR-beeldbewerking, met de saturatie-schuif, met de fotolijst, knopje zus, knopje zo. Daarna weten we het wel en komt er weer wat nieuws. LR2 met een nieuwe filter? We gaan een paar maanden lang collectief creatief luchten kleuren of donkerder maken (vroeger had je een Cokin-filter die je te vaak gebruikte). Zo gaat het ook met bruidsfoto's. Wat is de zin van een shoot op een locatie waar bruid en bruidegom nooit komen? Doen we dat omdat het hoort? Waarom vinden we misschien wel collectief een puinhoop een mooie locatie voor zo'n shoot? Oké, alweer een bruidspaar in de hortus van Leiden, Amsterdam of Nijmegen is voor de fotograaf misschien saai. Dat is zóóó jaren negentig.

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 28 december 2008 om 08:27  | reageer

  Voordat ik me ging richten op professionele fotografie ben ik zo'n twintig jaar actief geweest als art director. Het merendeel van de grafische ontwerpers is vrouwelijk en ik vind het wat vreemd dat de fotografiewereld nog voornamelijk een mannen-aangelegenheid is. Misschien was het sjouwen van een mutvolle tas met zware camera's en glas niet zo'n aanlokkelijk idee voor de dames. Maar ik ben blij dat we meer en meer vrouwelijke fotografen kunnen verwelkomen. Misschien mag ik het niet hardop zeggen maar ik vind ze vrij vaak betere foto's maken dan de mannelijke collega's...

 3. rbrt
  Profiel rbrt schreef op zondag 28 december 2008 om 08:34  | reageer

  De beste bruidsfotograaf die ik ben tegengekomen [op flickr] is Edward Olive. Iemand die geen trends volgt, maar een tijdloze, eigenwijze stijl heeft. Registrerend, met oog voor details. en die het ook aandurft om te experimenteren - hoeveel bruidsfotografen wagen het erop te verschijnen met een old skool lomo?

  Misschien niet ieders smaak - maar de bruidsparen die voor hem kiezen doen dat wel heel bewust. en dat lijkt me het mooiste wat je als fotograaf kan bereiken.

 4. Charles
  Profiel Charles schreef op zondag 28 december 2008 om 13:19  | reageer

  @rbrt
  Ik begrijp dat Edward Olive het idee loslaat dat een bruidsreportage iets mag weerspiegelen van de 'zonnige' dag die een huwelijksdag doorgaans is.

 5. Antonette de Groot
  Profiel  Antonette de Groot schreef op maandag 29 december 2008 om 10:08  | reageer

  Ik hou persoonlijk wel van de stijl zoals van Edward Olive. Denk alleen wel dat niet veel bruidsparen dit aan zullen durven. Maar ik vind het wel een leuk idee om naast de standaardplaatjes ook dit soort foto's te maken. Er ligt vast ergens nog wel wat oude film.... Thanks voor de link rbrt!

 6. Hans Braakhuis
  Hans Braakhuis schreef op maandag 29 december 2008 om 20:54  | reageer

  Antonette, is het niet dat de klant bepaald of iets in of uit is?

  Creatieve standpunten zijn altijd in...lijkt mij.

  Hans 7. Marina Brekelmans
  Profiel Marina Brekelmans schreef op dinsdag 30 december 2008 om 17:33  | reageer

  Ik heb sinds een jaar mijn eigen amateur-foto-studiootje. Ik vind het erg leuk om (mijn eigen) kinderen te fotograferen. Nu ben ik eigenlijk al een tijdje op zoek naar de ideale 'zwarte' achtergrond. Ik heb inmiddels al op forums gelezen dat er voldoende alternatieven zijn... Zelf een lap stof kopen bijv. Wie kan mij vertellen wat ik het beste kan aanschaffen om een 'git-zwarte' achtergrond te krijgen?

 8. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 30 december 2008 om 22:47  | reageer

  @Marina; Zelf gebruik ik een stuk zwart textiel van, geloof ik, 3 meter breed en 6 meter lang. Werkt uitstekend. Eigenlijk werkt elke zwarte achtergrond (of zelfs een grijze, of witte) als je maar zorgt dat er geen licht op valt.
  Dat heeft dus vooral met de positie van je flitsers en de afstand tussen model en doek te maken.

 9. Antonette de Groot
  Profiel  Antonette de Groot schreef op dinsdag 30 december 2008 om 23:45  | reageer

  @ Marina
  Zelf een lap kopen werkt idd prima. Vind persoonlijk fleecestof wel heel prettig, kreukt niet en hangt vrij "zwaar".Vaak kun je op de markt wel terecht voor stof vanaf 5 euro per meter. Wil je wat experimenteren met achtergrondkleurtjes dan vind ik zelf de kant en klare fleeceplaids zoals bij IKEA of Action een leuke optie. Voor een paar euro kun je weer heel wat uitproberen...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.464 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord