Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Liesbeth van Asselt

Uitdaging: iedere dag een foto maken

dinsdag 4 december 2012, 23:03 door | 10.118x gelezen | 14 reacties

Op 1 september ging ik van start met een 85-85 project, een project waarbij ik 85 dagen lang iedere dag een foto maakte met een 85mm lens. Wat een feest! Ik voelde me als een kind dat de wereld om zich heen voor het eerst ziet. Doodgewone dingen werden opeens bijzonder en fotogeniek.

Zo maakte ik op weg naar huis bijvoorbeeld een foto van het mooi verlichte dashboard van mijn auto. Iets wat ik zonder dit project echt nooit gedaan zou hebben! Hetzelfde geldt voor de foto's die ik maakte van ons fruitontbijt, van mijn laarzen en van de was aan de waslijn.

Wasdag

Natuurlijk zijn er ook dagen dat je even wat minder inspiratie hebt. 'Vandaag even niet' komt in mijn woordenboek niet voor, dus wat dan? Ik maakte ik een lijstje met onderwerpen die ik altijd al eens wilde fotografen, maar waar ik nooit tijd voor maakte. Variërend van een klinkerstraat die nat is van de regen en het in beeld brengen van beweging op een roltrap tot een rode Mini (mijn oude liefde). Zo heb ik altijd iets achter de hand voor als ik een off-day heb.

Het gekke is dat ik deze lijst maar eenmaal gebruikt heb! Blijkbaar is de wetenschap dat ik sowieso voor iedere dag een onderwerp heb, voor mij genoeg om onbevangen aan de slag te gaan. Mocht ik die dag helemaal niets tegenkomen, dan heb ik immers altijd nog mijn lijstje.

Newborn baby

Maar de meeste dagen ging het eigenlijk vanzelf. Met zo'n project kijk je nog meer dan anders met 'foto-ogen' zoals mijn man dat noemt. En ik maakte natuurlijk ook gewoon foto's in opdracht die ik voor dit project gebruikte. Ook mijn cursisten waren niet veilig, want tijdens de fotocursussen en workshops werden er natuurlijk ook foto's gemaakt!

Gelukkig had niemand daar bezwaar tegen. Zo werd het eindresultaat uiteindelijk een mengeling van foto's van werk en privé. Dat geeft voor mezelf een leuk beeld van wat ik de afgelopen drie maanden allemaal gedaan heb.

Fruit 60

Wat voor mij een enorme stimulans was, waren de reacties op Facebook. Dat was de stok achter de deur voor als ik even te druk was, ziek was, et cetera. Sommige mensen vertelden me zelfs dat ze iedere dag uitkeken naar mijn foto! Dus plichtsgetrouw als ik ben, moest er iedere dag een foto op Facebook geplaatst worden.

Straatfotografie, markt Zwolle

Inmiddels is het project afgerond. Maar ik heb er zoveel plezier in gehad, dat ik het omgezet heb naar een 365 dagen project. Nog steeds iedere dag een foto maken, maar niet meer alleen met de 85mm lens.

De eerste dag na afloop van het project maakte ik dus een foto met mijn iPhone knipoog. Ook neem ik in dit 365-dagen project de vrijheid om de foto's niet iedere dag op Facebook te plaatsen. Zodat ik niet, als ik net voor middernacht thuiskom, nog als een razende de foto moet plaatsen. Dat geeft lucht!

Op het nippertje

Ik heb de foto's in een diashow gezet. Deze komt ter zijne tijd op mijn website, maar is nu al te hieronder terug te zien. Denk erom, niet knipperen met de ogen, want het is zo voorbij!


Je kunt mijn 365 dagen project volgen op Facebook.

Hond Kaya in de zon  66

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Liesbeth fotografeert met haar bedrijf stapfoto.nl voor websites en social media van bedrijven. Daarnaast verzorgt ze al sinds 2004 (vooral creatieve) workshops zoals lightpainting, flitsen, werken met ledlicht en lichtvormers, portretfotografie, high speed, long exposure en paintsplash. Daarnaast is er een Stapfoto vakgroep voor gevorderde fotografen.

14 reacties

 1. Gert Buchner
  Gert Buchner schreef op dinsdag 4 december 2012 om 23:12  | reageer

  Hoi Liesbeth,
  wat grappig, zelf ben ik net op dag 21 van mijn 50/50 project. Je raad het al. 50 dagen met een 50mm op stap. Ik heb ook een lijstje gemaakt maar er nog niet op hoeven terugvallen. Elke dag op Facebook en Flickr de foto posten en benieuwd naar de reacties. Veel fotoplezier met je vervolgproject! Grtn Gert

 2. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 4 december 2012 om 23:34  | reageer

  Ha Gert, heel veel succes en plezier! Ik ga gauw eens kijken op je Facebookpagina...

 3. Casper de Graaf
  Profiel  Casper de Graaf schreef op woensdag 5 december 2012 om 01:12  | reageer

  Erg leuk, veel herkenbaarheid. Zit zelf bijna op het einde van mijn Project 366. 1 januari begonnen, straks dus klaar. Soms een worsteling, maar erg leuk en uitdagend!

 4. natascha deleij
  natascha deleij schreef op woensdag 5 december 2012 om 08:16  | reageer

  Wat een super leuk idee!!! Ik ga er ook mee starten en wel op 1 jan 2013!
  Krijg hiervoor ook mijn dochter wel enthousiast denk ik...

 5. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op woensdag 5 december 2012 om 12:49  | reageer

  Het is wachten op een 800/800 project...
  Ik vrees dat ik niet echt het doorzettingsvermogen heb om zo'n project lang vol te houden. Respect voor wie dat wel op kan brengen iedere dag en er dan ook nog de nodige creativiteit in weten te verwerken.

 6. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op woensdag 5 december 2012 om 12:58  | reageer

  Sjappop Casper dat je de discipline hebt gehad om het een jaar vol te houden! Ik heb nog 9 maanden te gaan knipoog

 7. Florina Blokland
  Florina Blokland schreef op woensdag 5 december 2012 om 18:27  | reageer

  Ik doe, net als vele met mij overigens knipoog, ook een 365 dagen project. Mijn dagfoto project op advies van de neuroloog om na een ongeluk gevolgd door herseninfarct, geconcentreerd met iets bezig te zijn, met een doel. Via twitter maak ik het bekend, iedere dag, en dat is ook een stok achter de deur: men vraagt erom als het te lang duurt knipoog

  Het resultaat, vaak gewoon van de iPhone, soms met Canon 60D staat op Flickr.

 8. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op woensdag 5 december 2012 om 20:07  | reageer

  Mooie serie Florina, ontroerende foto's van je vader.

 9. florina
  Profiel florina schreef op woensdag 5 december 2012 om 22:25  | reageer

  Dank je Liesbeth. Ik ben geen fotograaf, maar heb er wel erg veel plezier in. Ik zie vaak wel de dingen om te fotograferen, zoals i.d.d. mijn vader in al zijn emoties. Maar professioneel vastleggen: ik zou het graag beter leren. Lees er veel over, dat wel. Maar tijd/energie ontbreekt om workshops of praktijklessen te volgen. Wie weet komt het weer. En dan weet ik jou te vinden ...

 10. Rob Van Der Linde
  Rob Van Der Linde schreef op vrijdag 7 december 2012 om 00:47  | reageer


  @ Liesbeth - alledaagse platen werkelijk prachtig neergezet. Zeer boeiend en entertaining.
  @ Florina - wat een ontzettend leuke en boeiende serie heb je neergezet. Heb alle foto's en teksten gezien en gelezen. Ik kon je het verhaal horen vertellen.

 11. florina
  Profiel florina schreef op vrijdag 7 december 2012 om 07:16  | reageer

  @Rob Dank je wel voor je leuke reactie. Daar heb je dan best even tijd voor nodig gehad, 340 foto's bekijken en 'lezen' vrolijk Ik ben nu aan het bedenken hoe ik dit volgend jaar voortzet. Iedere dag hetzelfde onderwerp, daar voel ik wel wat voor: Koeien? Fietsen? Wolken? Huis? Of creabea een patroon/vorm met Photoshop?

  Ik broed nog even. En je weet, een broedende kip moet je niet storen knipoog

 12. duusker
  Profiel  duusker schreef op dinsdag 11 december 2012 om 16:28  | reageer

  Mooie presentatie van het project 85-85. Hoe doe je dat, zo'n filmpje maken? Ik ben bijna klaar met mijn 365-project en dit vind ik wel een gave manier van presenteren.
  Albert

 13. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 11 december 2012 om 21:25  | reageer

  @Duusker, ik gebruik altijd Proshow voor het maken van dit soort filmpjes. Maar een simpel filmpje als dit kan vast ook wel in het gratis Windows Moviemaker gemaakt worden....

 14. duusker
  Profiel  duusker schreef op dinsdag 11 december 2012 om 21:30  | reageer

  Liesbeth bedankt. Daar kom ik wel uit, denk ik.
  Albert

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord