Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Vakantiekiekjes van een fotograaf

zaterdag 5 mei 2007, 12:15 door | 8.141x gelezen | 7 reacties

De afgelopen week zat ik, samen met mijn vrouw, op Lesbos in Griekenland. Altijd lekker; even vakantie. Vakanties brengen er voor de (amateur)fotograaf wel een extra taak bij: de vakantiefoto's. Van een fotograaf worden natuurlijk bijzondere foto's verwacht en niet de doorsnee vakantiekiekjes. Je foto's moeten het ansichtkaartgehalte kunnen overstijgen.

In de praktijk ben je op een vakantie natuurlijk ook gewoon bezig om lekker van je vakantie te genieten. Daarnaast moet ook je partner nog een leuke vakantie hebben. Meestal zal deze het niet leuk vinden om om zes uur het bed uit te gaan omdat 'het licht dan ideaal is'. Op een zonnige vakantiebestemming, zoals Griekenland, is het daglicht daarnaast ook nog bijzonder fel. Dit harde licht zorgt voor een contrastrijke omgeving die je oog nog wel, maar het dymamisch bereik van je camera doorgaans niet kan overbruggen.

Op veel plekken waar je als toerist komt ben je daarnaast niet de enige die er een foto maakt. Als fotograaf wil je natuurlijk voorkomen dat die oude kerk er net zo op staat als bij al die honderden andere toeristen. Ten opzichte van de ansichtkaart heb je ook nog het nadeel van het tijdstip en het jaargetijde. Waar de lokale fotograaf kan wachten op die mooie zonsondergang of die boom die net vollop in bloei staat moet jij het doen met de middagzon en de twintig in de weg staande toeristen.

Bovenstaande maakt het maken van vakantiefoto's voor de (amateur)fotograaf natuurlijk juist de uitdaging die ie zoekt! Maak nu juist wel eens die mooie foto in de volle middagzon en met die vervelende toeristen. Door te zoeken naar het juiste standpunt, de juiste lichtinval of door in plaats van die saaie kerk die al zo vaak op de foto staat eens die aansprekende taverna ertegenover te fotograferen. In plaats van die herkenbare zee, dat bloemetje aan de rand van de klif eens scherp in beeld te plaatsen of in plaats van de zoveelste berg, het vervallen hutje dat halverwege de heling staat eens voor de lens te plaatsen.

Griekse schuur
Een vervallen Griekse schuur

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

7 reacties

 1. Evert
  Evert schreef op zaterdag 5 mei 2007 om 19:39  | reageer

  Thats it? Thats all? Fotograaf? Eigendunk? Dat laatste zeker...

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 5 mei 2007 om 23:02  | reageer

  Het gaat helemaal niet om de foto die ik bij het verhaal voeg, Evert. Het gaat om het verhaaltje. Dat er als (amateur)fotograaf bepaalde verwachtingen zijn, zelfs bij vakantiekiekjes. De foto (of twee als je de thumbnail meerekent) is ter illustratie van het verhaal.

  Persoonlijk vind ik het een geslaagde foto, maar uiteraard hoef je dat niet met mee eens te zijn hoor. vrolijk

 3. Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) schreef op zondag 6 mei 2007 om 12:48  | reageer

  Ben het met je verhaal deels wel eens, alleen denk ik dat er als fotograaf altijd van je verwacht wordt dat je mooiere foto's maakt dan niet fotografen, dit geldt dus niet alleen voor de vakantie.
  Verder maakt het mij als fotograaf echt helemaal niets uit of een ander dezelfde kerk op dezelfde manier op de foto heeft gezet. Als ik het plaatje mooi vind zoals ik het maak, kan het mij niet schelen of een ander het ook al zo gedaan heeft. Mijn manier c.q. stijl van fotograferen is mijn filter van hoe ik het graag op de plaat wil hebben.

  Aangezien ik een nacht mens ben (en gelukkig mijn vrouw ook) heb ik het mooiste licht vlak voor ik naar huis, caravan of tent ga vrolijk, door die vervelend hoogstaande middag-zon slaap ik dan wel heen.

 4. gast schreef op zondag 6 mei 2007 om 20:45  | reageer

  Net zelf uit Griekenland komende, is dit een typerend beeld wat niet gauw gefotografeerd wordt, geeft sfeer weer en daarom zeker geslaagd. Herken me ook in je verhaal, heb zelf wel even een paar ochtendfoto's kunnen maken, maar echt gewaardeerd wordt dat niet :D

  Toch zie ik ook bij vakantiefoto's wel de goede fotograaf, compositie, lichtgebruik, lijnenspel, kleurpalet zijn toch dingen die dan opvallen.

 5. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 6 mei 2007 om 22:49  | reageer

  Bedankt voor jullie reacties Brian en gast!
  Als fotograaf pas je natuurlijk altijd al je eigen visie toe op je foto's, of je nu een opdracht aan het schieten bent of een familiekiekje. Volgens mij kom je daarmee vanzelf aan beter-dan-gemiddelde-vakantiekiek foto's.

 6. donkie-chot
  donkie-chot schreef op maandag 7 mei 2007 om 02:53  | reageer

  Het is eigenlijk niet eens de moeite om er op te reageren (achterlijke eerste reactie op deze blog) maar ik doe het toch vrolijk
  Goeie reactie Elja vrolijk

  On topic: ik herken het wel wat je schrijft. Maar zit het niet meer in ons hoofd, dat je met iets anders thuis moet komen? Meer dan dat anderen het van je verwachten?
  Dat is misschien wel het noodlot van een foto-holic: altijd maar weer "iets anders" zoeken....

 7. Derk
  Derk schreef op donderdag 10 mei 2007 om 13:29  | reageer

  Goed artikel Elja, kan zo in een boekje!
  Ben het met je eens, als je (zoals ik) "iets met fotografie" hebt dan bekijkt men graag je foto's en hebben daar verwachtingen bij. Die wil je dan nauturlijk waarmaken, zeker als je foto in een huiskamer of zo komt te hangen vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.152 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord