Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Veelzijdigheid van street in acht shots; vervolg

zaterdag 26 februari 2011, 15:53 door | 5.453x gelezen | 14 reacties

Laatst merkte ik op dat ik een berg street photos heb. Dat gaat vanzelf. Van nature ben ik een harde werker en door de jaren heen heb ik overal waar ik in China kom driftig gefotografeerd. Vraag me niet hoeveel uurtjes er in de nabewerking zitten want vanzelfsprekend schiet ik in RAW. Daarnaast ben ik regelmatig bezig met 'Photoshoprenovatie'; oude files die je tegenkomt waarvan je je afvraagt hoe je die in godsnaam zo hebt kunnen bewerken. En dan gaan ze opnieuw door de molen.

Enfin, deze aflevering heb ik wat meer dynamische foto's dan de laatste streetserie. Uit de reacties kwam naar voren dat de schoenenlapper en de waslijn de vorige toppers waren en daar sluit ik me bij aan. Er volgen nog aardig wat street postings als jullie er tenminste niet blasť van worden. Eerlijk gezegd heb ik mijn street shots nog nooit op deze manier in series laten zien. Het is voor mij telkens weer een uitdaging om er een lijn in te brengen. En dat lijkt veel makkelijker dan het is.

In de wisselwerking met mensen die reageren gebeuren mooie dingen; er werd mij de vraag gesteld wat mijn definitie is van street photography. In 'tien tips voor betere streetfotografie' heb ik een algemeen gehanteerde definitie gegeven. Voor deze vraag ben ik er even voor gaan zitten:

Het fotograferen van alledaagse onderwerpen waarbij ik mijn verwondering voor de vaak onzichtbare schoonheid van de eenvoud en echtheid van mensen tot uiting wil brengen.

Tijdens een photowalk zie ik enorm veel fascinerende dingen op straat; alledaagse gebeurtenissen die in mijn ogen bijzonder zijn. En vaak tref ik pure echte mensen die gewoon niet beseffen wat een fotogenieke uitstraling ze hebben. Ik neig ernaar te stellen dat je kunt leren observeren maar dat je van nature een oog moet hebben voor de esthetiek van de straat. De meesten van jullie is dat ongetwijfeld gegeven. Maar vastleggen met je camera wat je visueel ervaart is iets anders!

Of jullie dat ook hebben weet ik niet maar ik heb constant beelden in mijn hoofd. In feite heb ik de foto virtueel al gemaakt tijdens het observeren; hoe het eruit moet gaan zien weet ik exact maar dan moet ik het nog klaar zien te spelen met mijn camera. Want visualisties maak je sneller in je hoofd. Dan komt het erop aan adequaat te handelen zoals ik dat eerder heb omschreven. Desondanks komt de verwachte foto er vaak niet uit. En soms zit alles mee en maak je plots een wereldshot.

Enfin, genoeg gepraat. We gaan naar de plaatjes kijken en ik hoop dat deze serie weer jullie netvlies streelt. De EXIF informatie is ook nu weer toegevoegd (jawel mijnheer Coenen) en ondanks dat de ondertiteling laatst door iemand als storend werd ervaren hou ik er dat ook nog even in. Die titels heb ik zorgvuldig gekozen en geven mijn beleving weer die ik graag wil delen met de Photofactsbezoekers. Hier en daar zit er een vleugje humor in maar dat ligt ook op straat, net zoals mooie foto's.

Wordt vervolgd..

No fear of heights
No fear of heights
EXIF info: Canon EF 100mm f/2.8 Macro, ISO 1600, f/4.5, 1/320 sec.


Don't push me ladies!
Don't push me ladies!
EXIF info: Canon EF 200mm f/2.8L, ISO 100, f/7.1, 1/1000 sec.


Stranger in the night
Stranger in the night
EXIF info: Canon EF 17-40 f/4L @ 23mm, ISO 1000, f/9, 0.6 sec.


Space ship passenger
Space ship passenger
EXIF info: Canon EF 17-40 f/4L @ 22mm, ISO 1250, f/9, 1/13 sec.


Leaving Red Light district
Leaving Red Light district
EXIF info: Canon EF 17-40mm f/4L @ 27mm, ISO 250, f/10, 0.6 sec.


Gentleman, start your engines
Gentleman, start your engines
EXIF info: Canon EF 24-70mm f/2.8L @ 57mm, ISO 160, f/8, 1/800 sec.


Walking on white shoes
Walking on white shoes
EXIF info: Canon EF 200mm f/2.8L, ISO 500, f/4.5, 1/200 sec.


Just follow the roadside
Just follow the roadside
EXIF info: Canon EF 200mm f/2.8L, ISO 1600, f/4.5, 1/640 sec.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

14 reacties

 1. gast schreef op zaterdag 26 februari 2011 om 20:35  | reageer

  Blij dat hier weer eens foto's van een fotograaf zijn te zien. Dit leek de laatste dagen een tassen- en promotion-website te worden.

  Beste Ton, wat me wel aanspreekt in dit verhaal, dat zijn de kleuren en uw blik op het alledaagse leven in China. Ik heb een voorkeur voor de foto's mensen mensen erop, maar de foto van de trapauto's, dat is goed gezien.

 2. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 26 februari 2011 om 21:31  | reageer

  Ton, je blijft verrassen met jouw veelzijdigheid. Geef het een naam, maar waar het naar mijn indruk bij jou om draait is het kijken naar het alledaagse in China. En jij maakt er dan vaak iets bijzonders van. En nu ook een beetje sportfotografie erbij. Bij de laatste foto had je de zwart-witomzetting achterwege mogen laten, maar aan de andere kant, je probeert eens wat. Foto 1, 4, 5 en 6 boeien met iets meer dan de andere, met foto 6 (trapauto's?) als foto die bij mij blijft hangen. Zal wel door compositie en kleur zijn.

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 27 februari 2011 om 01:58  | reageer

  @gast
  Eerlijk gezegd heb ik hetzelfde gevoel; ik zou op Photofacts ook meer puur fotografie willen zien en minder bijzaken maar helaas maak ik niet het beleid. De trapauto's vind ik zelf ook de grappigste. Bedankt voor de reactie en waardering.

  @EdC
  Kijken is cruciaal in fotografie; daar draait in mijn optiek alles om. Er wordt te weinig de nadruk op gelegd. Het gaat teveel over gear (ook hier) en dat vind ik jammer. Als je die kunst verstaat ga je plots een andere wereld zien en krijgt het alledaagse een geheel nieuwe dimensie.

  De sportfoto is een groep beelden die ik voor een museum in Beijing tegenkwam. Met de compositie wilde ik er een overdrijving aan toevoegen en vind het eindresultaat een geslaagde streetfoto. Door soms met zwart/wit te spelen wil ik de variatie of veelzijdigheid in street benadrukken; het doel van deze series. De trapauto's vind ik zelf door de humorfactor ook een van de betere. Bedankt voor je reactie Ed!

 4. bhofman
  bhofman schreef op zondag 27 februari 2011 om 10:32  | reageer

  De reden dat ik regelmatig kijk op fotofacts zijn de foto's over China die Ton hier met ons wil delen.

  Hij weet mij altijd te boeien, ik hoop nog lang mooi werk van hem te zien op deze site.

 5. Edward
  Profiel  Edward schreef op zondag 27 februari 2011 om 11:28  | reageer

  Hoi Ton,

  Ik had eindelijk eens tijd om al jou laatste artikelen eens goed door te nemen. Behalve het artikel over de leeuwen ben ik helemaal bij. Ik heb enorm genoten van je schrijfstijl, maar met name van de foto's zelf. Ze spreken mij niet allemaal aan, maar er zitten een paar hele mooie bij. De jongen met Cucci of de oude schoenlapper zijn inderdaad geweldig. De foto's van het vliegveld en andere stations spreken mij ook altijd zeer aan.

  Het spelen met lijnen en vlakken is ook heel boeiend om te zien. Ik kijk gewoon vaak nog wel een keer naar je foto's en ontdek dan vaak weer andere dingen. Bijvoorbeeld "Walking on white shoes" is een foto die mij erg kan boeien. Ik merk dat ik veel leer van foto's kijken en dat ik daardoor zelf steeds meer kan ontwikkelen.

  Ik mail je één dezer dagen nog wel ff persoonlijk.

 6. tk-photography
  Profiel  tk-photography schreef op zondag 27 februari 2011 om 12:50  | reageer

  Ton, wederom een mooi serie. M'n persoonlijke favoriet is Space ship passenger. Daarnaast is de foto met de trapauto's grappig.

 7. Niels
  Profiel  Niels schreef op zondag 27 februari 2011 om 13:42  | reageer

  Ton: Zoals Ed al zei is je veelzijdigheid haast onuitputtelijk. knipoog
  Erge leuke serie waarbij Space ship en Just follow the roadsite mijn favorieten zijn!

  Mooi werk!

 8. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 27 februari 2011 om 14:35  | reageer

  @bhofman
  bedankt voor de reactie, altijd een stimulans te horen dat m'n werk als blogger wordt gewaardeerd. Er volgen nog flink wat Chinapostings dit jaar!

  @Efward
  Tja, die leeuwenposting krijgt niet zoveel waardering. Ach, het kan niet allemaal hoera zijn natuurlijk. Hartstikke leuk dat je zoveel interesse toont in m'n werk. Wat zou ik graag een photo walk met je doen in Beijing en van gedachten wisselen over de manier waarop ik graag dingen vastleg! Bedankt voor je reactie en ik zie je email tegemoet!

  @tk-photography en Niels
  Ook jullie bedankt voor de reactie. Ik werk er hard aan om telkens weer een verrassende street serie neer te zetten en heb er nog steeds gigantisch veel lol in. Blijf kijken zou ik zeggen. Wordt vervolgd.

 9. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op maandag 28 februari 2011 om 13:13  | reageer

  Hoi Ton, je laat me met een dubbel gevoel achter. Ik houd van dynamiek in foto's, dat heeft de foto met het zebrapad zeker. Maar alles in het midden maakt hem dan weer wat saai.... De foto die het meest bij me blijft hangen is de laatste. Een intrigerend en origineel beeld!

 10. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 28 februari 2011 om 15:08  | reageer

  @Liesbeth van Asselth
  Misschien was de zebrafoto decentraal beter geweest. Goed dat je dat opmerkt; dat houdt me scherp. Over het laatste beeld twijfelde ik over zw/w of kleur maar in deze soberheid vind ik 'm' het sterkst. Leuk dat je even langs bent geweest Liesbeth. Ik kijk weer uit naar een posting met goeie foto's van je!

 11. PehrG
  PehrG schreef op maandag 28 februari 2011 om 17:47  | reageer

  Het zal de kleur wel zijn, maar de trapauto's vind ik heel sterk. Als fotograaf van (ook) chemische installaties vind ik nr 1 wel een interessante straatfoto. Je doorbreekt in deze serie toch ook een beetje het beeld dat iki van jou heb: een fotograaf die het onderwerp graag in het midden houdt. Afgezien van de zebra, doe je dat hier niet, of subtieler.

 12. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 28 februari 2011 om 18:05  | reageer

  @PehrG
  Onderwerpen centraliseren is zo'n automatisme dat ik me probeer af te leren; het maakt het beeld te voorspelbaar. Mede door commentaren op Photofacts heb ik m'n street photography op een aantal fronten kunnen doorontwikkelen; ik krijg er daarom steeds meer lol in. De foto van de trapauto's valt bij de meesten mensen in de smaak. Bedankt voor je reactie!

 13. Tommy
  Tommy schreef op woensdag 2 maart 2011 om 01:37  | reageer

  Wederom was het me een genoegen om je foto's te bekijken. Ook als leek haal ik er veel plezier uit!

 14. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 2 maart 2011 om 04:49  | reageer

  @Tommy
  Leuk dat je weer even langs bent gekomen Tommy. En met mijn foto's wil ik vooral leken bereiken want die zijn er meer dan fotografen! Bedankt voor je waardering.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord