Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Veelzijdigheid van streetfotografie in acht shots

woensdag 9 februari 2011, 07:32 door | 6.386x gelezen | 28 reacties

Op mijn laatste posting over betere streetfotografie zijn veel leuke reacties gekomen! Daaruit blijkt maar weer eens hoe geliefd deze tak van sport is. Zelf ben ik eraan verslingerd. Wanneer ik voor mijn werk door China reis grijp ik elke gelegenheid aan om de plaatselijke bevolking in hun dagelijkse doen en laten vast te leggen. En zoals jullie inmiddels weten is China kleurrijk en fotogeniek. Maar in feite leent elke drukke stad of wijk zich voor deze levendige fotografietak.

Ook heb ik opgemerkt dat streetfotografie erg divers is. Misschien kwam dat niet helemaal tot uiting in mijn foto's die vooral vrolijke mensen lieten zien. Een van mijn tips was: maak zoveel mogelijk contact met mensen op straat. Zoals enkelen opmerkten is dat geen wet van Meden en Perzen maar ik ben van mening dat het beoefenen daarvan je een voorsprong geeft als streetfotograaf. De afgelopen dagen ben ik eens in mijn archief gedoken op zoek naar diversiteit.

Uit mijn collectie van pakweg 7.500 (voornamelijk) Chinafoto's heb ik er zo'n zeventig geselecteerd die ik geschikt vind als voorbeeld. Het zijn foto's zowel overdag als 's avonds gemaakt. Nu ga ik jullie niet overvoeren maar bij voldoende belangstelling overweeg ik regelmatig een serie te posten die de vele gezichten van streetfotografie laat zien. Het zal vast inspirerend werken en ik ben nieuwsgierig naar jullie reacties. Die wisselwerking maakt Photofacts juist zo interessant.

Streetfotografie wil niet direct zeggen dat deze categorie foto's altijd op straat is gemaakt; openbare gelegenheden is een ruimere omschrijving. Het is ook geen must dat er mensen in voorkomen; dat kunnen net zo goed dieren, gebouwen of voorwerpen zijn. Enfin, het is breder dan je denkt. Een niet te onderschatten aspect is de titel van de foto; die kan de 'lading' van het beeld vaak treffend weergeven. Zodoende heb ik de volgende foto's ook een titel gegeven.

Should be green now
Should be green now


Hold your swing
Hold your swing


A bit bored
A bit bored


At the end of a workday
At the end of a workday


Bathe in light at the other side
Bathe in light at the other side


Damn! Hopelessly out of fashion
Damn! Hopelessly out of fashion


It's all about teamwork
It's all about teamwork


Rainy days drives me crazy!
Rainy days drives me crazy!

Anyway, ik hoop dat ik jullie met deze serie (en wat er nog komt) inspireer tot betere streetfotografie. Waar het om draait in streetfotografie zijn je ogen. Die moeten getraind zijn om scherp te observeren.

De gear doet er niet zo toe. Zelf blijf ik bij mijn spiegelreflex camera maar zoals sommige mensen aanhangen kun je HET moment ook best met een smartphone of point & shoot vastleggen. Ik wens jullie nogmaals veel succes en ik hoor wel of ik deze streetserie kan gaan prolongeren.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

28 reacties

 1. Casper de Graaf
  Profiel  Casper de Graaf schreef op woensdag 9 februari 2011 om 07:53  | reageer

  Sterke foto's Ton, een mooie diversiteit wat betreft lichtinval, sluitertijd en compositie. De foto getiteld 'Damn. Hopelessly out of fashion.' vind ik de beste, vooral de ironie met het logo van Gucci op de achtergrond.

  Ik zie graag meer van deze serie's, voor mij bieden ze zeker inspiratie.

 2. PeterB
  PeterB schreef op woensdag 9 februari 2011 om 08:13  | reageer

  Prachtige platen, Ton! Hold Your Swing is een heel fijne. Meest indrukwekkend vind ik de Rainy Day Drives Me Crazy. Combinatie van stilstaan, dynamiek, licht en donker en de dreigende betonmassa bovenin beeld. Fijn! Graag meer van dit netvliesvermaak!

 3. Arno
  Profiel  Arno schreef op woensdag 9 februari 2011 om 08:44  | reageer

  At the end of a workday is voor mij de mooiste. Net wat Casper eigenlijk al aangaf een mooie diversiteit aan lichtval, sluitertijd en compositie.

 4. Jeroen
  Jeroen schreef op woensdag 9 februari 2011 om 09:37  | reageer

  Why streetfotografie? Wat is er mis met straatfotografie?

 5. Remco van den berg
  Remco van den berg schreef op woensdag 9 februari 2011 om 09:41  | reageer

  Mag van mij ook 'street-photography' zijn.........

 6. marijeweterings
  Profiel  marijeweterings schreef op woensdag 9 februari 2011 om 10:27  | reageer

  wat voor bewerkingen pas je toe als je je bezig houdt met dergelijke fotografie?

 7. Tommy
  Tommy schreef op woensdag 9 februari 2011 om 10:48  | reageer

  Ha Ton!

  Heb weer genoten van je foto. (En hartelijk gelachen om de Gucci-jongen.) Telkens als ik hier kom, krijg ik zin om zelf foto's te gaan maken. Ben benieuwd naar de volgende serie!

 8. tk-photography
  Profiel  tk-photography schreef op woensdag 9 februari 2011 om 11:04  | reageer

  Ik ben het met Casper eens, ik vind die Hopelessly out of fashion ook de sterkste. Wat mij betreft mogen er meer in deze serie volgen.

 9. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 9 februari 2011 om 11:15  | reageer

  @Casper de Graaf, PeterB en Arno
  Leuk dat ieder z'n favoriet heeft. Bedankt voor jullie reactie! Alle reden om deze serie te prolongeren.

  @Jeroen en Remco van den berg
  Delicate kwestie. Fotografie is een wereldwijd fenomeen waarin Engels steeds meer de voertaal wordt. Hier op Photofacts is de richtlijn: als het even kan Nederlands. Het liefst neem ik 'street photography' in de mond maar gezien het voorgaande heb ik voor een tussenweg gekozen: 'streetfotografie' dus. Nu kan ik me voorstellen dat sommigen zich daaraan storen. Ik hoop met deze uitleg mogelijke weerstand tegen mijn hybride term weg te nemen. Waar het hier om draait is natuurlijk in eerste instantie fotografie en niet om taalpurisme.

  @Marijeweterings
  Shots moeten technisch en creatief voor 90% DE foto zijn, d.w.z. juiste belichting, scherp, goede compositie. Mijn PP workflow bestaat uit lenscorrectie (vertekening, CA, vignetting), kleuroptimalisatie en verscherping. Met de NIK Viveza plug-in kan ik heel verfijnd (plaatselijk} contrast, helderheid en kleuren aanpassen/optimaliseren. Met Photoshop verwijder ik zo nodig storende details (zo minimaal mogelijk). Alles gebeurt met veel toewijding omdat ik zeer hoge eisen stel aan m'n werk. Lastig soms en vooral tijdrovend.

 10. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 9 februari 2011 om 11:17  | reageer

  @Tommy en tk-photography
  Bedankt jongens! alweer een aansporing om op deze weg door te gaan.

 11. gast schreef op woensdag 9 februari 2011 om 11:22  | reageer

  Beste Ton, ik zou toch meer aandacht besteden aan het afwerken van je foto's. Dat zou je fotografie ten goede komen. Laatste foto in de serie erg fraai.

 12. Casper de Graaf
  Profiel  Casper de Graaf schreef op woensdag 9 februari 2011 om 11:54  | reageer

  @gast Wat schort er aan dan? Ik vind de foto's al behoorlijk afgewerkt namelijk.

 13. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 9 februari 2011 om 12:01  | reageer

  @gast
  Onder verwijzing naar mijn antwoord op Marijeweterings haar vraag mag het duidelijk zijn dat ik veel tijd en aandacht schenk aan de afwerking van mijn foto's. Maar misschien heb jij alsnog bruikbare suggesties. Dus wees eens wat specifieker zou ik zeggen.

 14. gast
  gast schreef op woensdag 9 februari 2011 om 12:18  | reageer

  @tonv veel tijd aan je afwerking, kijk zelf toch eens goed?
  jij bent de fotograaf. en gebruik voortaan Nederlandse tekst.
  begint allemaal zo commercieel te worden. wij zitten in Nederland.

 15. Rianne
  Rianne schreef op woensdag 9 februari 2011 om 12:54  | reageer

  Wauw! wat een geweldige foto's =D

 16. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 9 februari 2011 om 13:01  | reageer

  @gast
  Ik vroeg om bruikbare suggesties. Dit is geen antwoord op m'n vraag; ik ga er verder niet op in. Niettemin, bedankt voor je waardering voor de laatste foto in de serie.

 17. PehrG
  PehrG schreef op woensdag 9 februari 2011 om 17:07  | reageer

  Wat is er mis met 'streetphotography'? Straatfotografie is ook niet correct, want Ton fotografeert de straat niet.

  @gast. Ik begrijp niks van jouw reactie. Je onderbouwt jouw kritiek niet en dat is nu juist wat we hier nodig hebben. Anders leert niemand van kritiek. Verder mag je van een professionaal fotograaf verwachten dat zijn werk commercieel is.

 18. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op woensdag 9 februari 2011 om 17:46  | reageer

  mooie serie en het woord 'veelzijdigheid' in de titel is hier zeker op z'n plaats!
  Naar mijn mening gebruik je de term 'streetphotography' wel iets te ruim trouwens.
  Vooral de eerste en laatste plaat trekken me erg aan!

 19. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 9 februari 2011 om 18:26  | reageer

  @Henk Hulshof
  Bedank voor je reactie Henk! Na mijn streetfotografie reserach was ik enigzins verbaasd over de enorme bandbreedte. Met deze serie wil ik laten zien hoeveel invalshoeken mogelijk zijn. Bekijk de categorie 'street' op www.1X.com en je zult zien dat m'n serie erin past qua onderwerpen.

 20. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 9 februari 2011 om 18:47  | reageer

  Ton. Vooruit, streetfotografie kán niet. Of straatfotografie, waar zoals eerder opgemerkt fotgrafeer je de staat niet, of 'streephotography'. En ja, de straat is hier wel erg ruim genomen. Maar dat is eigenlijk bijzaak en alleen voer voor fotografen die graag in hokjes denken.

  Ik vind het weer eens wat anders dan gebruikelijk dat je nu namen aan je werkstukken hebt gegeven. Ik zou natuurlijk willen weten met welk objectief je hebt egwerkt en wat de instelling van de camera zijn geweest, maar we moeten ook nog iets te raden hebben. Je vertelt hier toch al meer dan we de laatste tijd op Photofacts gewend zijn.

  Ik ga niet aanwijzen welke foto mij het meest aanspreekt. Alleen: 'Gucci' had wat mij betreft nog iets onscherper mogen zijn.

  En nu we toch commercials op fotofeiten zien. Ton, wanneer kom jij met workshops?

 21. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 9 februari 2011 om 19:25  | reageer

  @EdC
  Ik neem aan dat je m'n uitleg hierboven over de hybride term 'streetfotografie' hebt gelezen. Ik ben er eigenlijk ook niet zo gelukkig mee maar vond het geen onaardig compromis. Ik voel nog het meest voor correct Engels: 'street photography' of zoals op 1X.com 'street'. Ik ga de even achterban raadplegen en misschien dat we het in de volgende postings anders benoemen.

  Hierbij de EXIF informatie:

  Should be green now EF 17-40 f/4L-20mm-ISO 200-f/8-0.8 sec.
  Hold your swing EF 135 f/2L-ISO 200-f/8-1/320 sec.
  A bit bored EF 135 f/2L-ISO 100-f/5.6-1/500 sec.
  At the end of a workday EF 135 f/2L-ISO 200-f/9-1/640 sec.
  Bathe in light the other side EF 17-40 f/4L-20mm-ISO 1000-f/11-13 sec.
  Hopelessly out of fashion EF 135 f/2L-ISO 320-f/6.3-1/320 sec.
  It's all about teamwork EF 17-40 f/4L-40mm-ISO 100-f/13-1/100 sec.
  Rainy days drives me crazy! EF 17-40 f/4L-17mm-ISO 3200 f/8-1/13 sec.

  En van een beetje commercie ben ik ook niet vies. Ik loop al een tijd rond met het idee om exclusieve Beijing photo walks te gaan organiseren. En voor PF bloggers heb ik een korting in gedachten dus grijp je voordeel Ed.

 22. Johan P.
  Profiel Johan P. schreef op woensdag 9 februari 2011 om 19:29  | reageer

  @ Ton: sterke foto's. Voor mij is de laatste favoriet. Ik zou zeggen, kom maar op met die postings!

  @EdC: workshops van Ton zullen ongetwijfeld interessant zijn. De prijs voor een ticket naar China wellicht minder... knipoog

 23. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 9 februari 2011 om 19:40  | reageer

  @Johan P.
  Bedankt voor je reactie Johan. Het vervolg is al in de maak; we houden er lekker de vaart in. Maar ja, een workshop + photo walk in Beijing klinkt natuurlijk wel even anders dan de Kaasmarkt in Alkmaar schieten. Ik bedoel maar...

 24. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 9 februari 2011 om 19:50  | reageer

  Niets meer te raden. vrolijk Wat me in deze fotoserie opvalt is dat je de humor op straat ziet. De titels van de foto's dragen daar zeker toe bij.

  Ik ga sparen voor een Photowalk. De 5D mark III lijkt er nu toch niet aan te komen.

 25. Nouks
  Profiel  Nouks schreef op woensdag 9 februari 2011 om 21:37  | reageer

  Hi Ton,

  Heb genoten van je vorige artikel. Nu wat minder info, en ik weet niet of ik alle foto's die je hier toont persoonlijk zou scharen onder de noemer straatfotografie, maar divers is het inderdaad wel.

  Maar wat ik me (de vorige keer en nu weer; niet heel inhoudelijk op fotografie en vandaar dat ik de vraag de vorige keer niet gesteld heb) afvroeg hè... Vanwaar eigenlijk "streetfotografie" als samenstelling van een Engels met een Nederlands woord? Wat is er mis met "Straatfotografie"? :D

  Zie "streetfotografie" vaker langs komen en iedere keer vraag ik 't me weer af...

 26. leo
  Profiel leo schreef op donderdag 10 februari 2011 om 00:12  | reageer

  Ingaand op het gebruik van Engels, ja, de fotografen gebruiken ook graag het woord shoot, voor het eerst een camera aangeschaft en dan gelijk een "shoot" van de familie gemaakt. Het duidelijke Nederlandse woord fotosessie voldoet blijkbaar niet meer of is niet cool genoeg. Ik krijg de koude rillingen van het woord shoot. vrolijk
  Bye the way, At the end of a workday vind ik zeer fraai, maar minder als een duidelijk voorbeeld van stree eh straat fotografie.

 27. gast schreef op donderdag 10 februari 2011 om 01:19  | reageer

  Kritische reacties worden verwijderd zie ik. Wat suf zeg. Dus allemaal bukken jongens en elkaar veren toestoppen? Hosanna hosanna? De rest van de wereld draait ondertussen door dames en heren.

  Ton, je besteed veel aandacht aan het afwerken, goed van je. MAAR je werkt ze op de een of andere manier niet MOOI af. De beelden hebben iets dofs, grauw contrast, zompig. Je beelden zouden er zoveel beter uitzien als je op zoek gaat naar een frissere manier van afwerken. Laatste keer dat ik je hier goed bedoelde KRITIEK geef. Ik vermoed dat je teveel met of highlights/shadow aan het stoeien bent, of de fill-light teveel toepast. Probeer gewoon eens met alleen een curve een beeld te bewerken en post die dan eens naast een beeld zoals je het altijd doet. En check of je beeldscherm goed is gekalibreerd!

 28. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 10 februari 2011 om 05:29  | reageer

  @Nouks
  Bedank voor je reactie Anouk! Zoals ik hier eerder opmerkte was ik na mijn research enigszins verbaasd over de enorme bandbreedte van streetfotografie. Met deze serie wil ik laten zien hoeveel invalshoeken wel niet mogelijk zijn. Wanneer je een kijkje neemt op www.1X.com (toch niet de eerste de beste) zul je zien dat mijn serie binnen de kaders past die men bezigt voor streetfotografie.

  @Nouks en leo
  Helemaal onverwacht is er een discussie losgebarsten over mijn hybride term 'streetfotografie'. Misschien hebben jullie mijn uitleg hierover een stukje terug gelezen. Ik ben er eigenlijk ook niet zo gelukkig mee maar vond het een aardig compromis. Ik voel nog het meest voor correct Engels: 'street photography' of zoals op 1X.com 'street'. Ik ga even in conclaaf hierover en misschien dat we het in de vervolgpostings anders benoemen.


  @gast
  Veren zijn leuk maar kritische opmerkingen zijn net zo welkom want daar kun je zo nu en dan je voordeel mee doen. Eerlijk gezegd hoor ik zelden dat mijn beelden dof en grauw overkomen maar ik neem dat direct van je aan. Ik besteed veel aandacht aan contrast, (frisse) kleuren en helderheid en werk op een gekalibreerd scherm. Ook op de beeldschermen van een stock agency in Beijing komt het allemaal spik en span over. Maar misschien dat ik eens de proef op de som neem zoals door jou beschreven. Dat kan natuurlijk nooit kwaad. Bedankt voor je reactie.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord