Ton Vingerhoets

Veelzijdigheid van streetfotografie in acht shots

woensdag 9 februari 2011, 07:32 door | 5.641x gelezen | 28 reacties

Op mijn laatste posting over betere streetfotografie zijn veel leuke reacties gekomen! Daaruit blijkt maar weer eens hoe geliefd deze tak van sport is. Zelf ben ik eraan verslingerd. Wanneer ik voor mijn werk door China reis grijp ik elke gelegenheid aan om de plaatselijke bevolking in hun dagelijkse doen en laten vast te leggen. En zoals jullie inmiddels weten is China kleurrijk en fotogeniek. Maar in feite leent elke drukke stad of wijk zich voor deze levendige fotografietak.

Ook heb ik opgemerkt dat streetfotografie erg divers is. Misschien kwam dat niet helemaal tot uiting in mijn foto's die vooral vrolijke mensen lieten zien. Een van mijn tips was: maak zoveel mogelijk contact met mensen op straat. Zoals enkelen opmerkten is dat geen wet van Meden en Perzen maar ik ben van mening dat het beoefenen daarvan je een voorsprong geeft als streetfotograaf. De afgelopen dagen ben ik eens in mijn archief gedoken op zoek naar diversiteit.

Uit mijn collectie van pakweg 7.500 (voornamelijk) Chinafoto's heb ik er zo'n zeventig geselecteerd die ik geschikt vind als voorbeeld. Het zijn foto's zowel overdag als 's avonds gemaakt. Nu ga ik jullie niet overvoeren maar bij voldoende belangstelling overweeg ik regelmatig een serie te posten die de vele gezichten van streetfotografie laat zien. Het zal vast inspirerend werken en ik ben nieuwsgierig naar jullie reacties. Die wisselwerking maakt Photofacts juist zo interessant.

Streetfotografie wil niet direct zeggen dat deze categorie foto's altijd op straat is gemaakt; openbare gelegenheden is een ruimere omschrijving. Het is ook geen must dat er mensen in voorkomen; dat kunnen net zo goed dieren, gebouwen of voorwerpen zijn. Enfin, het is breder dan je denkt. Een niet te onderschatten aspect is de titel van de foto; die kan de 'lading' van het beeld vaak treffend weergeven. Zodoende heb ik de volgende foto's ook een titel gegeven.

Should be green now
Should be green now


Hold your swing
Hold your swing


A bit bored
A bit bored


At the end of a workday
At the end of a workday


Bathe in light at the other side
Bathe in light at the other side


Damn! Hopelessly out of fashion
Damn! Hopelessly out of fashion


It's all about teamwork
It's all about teamwork


Rainy days drives me crazy!
Rainy days drives me crazy!

Anyway, ik hoop dat ik jullie met deze serie (en wat er nog komt) inspireer tot betere streetfotografie. Waar het om draait in streetfotografie zijn je ogen. Die moeten getraind zijn om scherp te observeren.

De gear doet er niet zo toe. Zelf blijf ik bij mijn spiegelreflex camera maar zoals sommige mensen aanhangen kun je HET moment ook best met een smartphone of point & shoot vastleggen. Ik wens jullie nogmaals veel succes en ik hoor wel of ik deze streetserie kan gaan prolongeren.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

28 reacties

 1. Casper de Graaf
  Profiel  Casper de Graaf schreef op woensdag 9 februari 2011 om 07:53

  Sterke foto's Ton, een mooie diversiteit wat betreft lichtinval, sluitertijd en compositie. De foto getiteld 'Damn. Hopelessly out of fashion.' vind ik de beste, vooral de ironie met het logo van Gucci op de achtergrond.

  Ik zie graag meer van deze serie's, voor mij bieden ze zeker inspiratie.

 2. PeterB
  PeterB schreef op woensdag 9 februari 2011 om 08:13

  Prachtige platen, Ton! Hold Your Swing is een heel fijne. Meest indrukwekkend vind ik de Rainy Day Drives Me Crazy. Combinatie van stilstaan, dynamiek, licht en donker en de dreigende betonmassa bovenin beeld. Fijn! Graag meer van dit netvliesvermaak!

 3. Arno
  Profiel  Arno schreef op woensdag 9 februari 2011 om 08:44

  At the end of a workday is voor mij de mooiste. Net wat Casper eigenlijk al aangaf een mooie diversiteit aan lichtval, sluitertijd en compositie.

 4. Jeroen
  Jeroen schreef op woensdag 9 februari 2011 om 09:37

  Why streetfotografie? Wat is er mis met straatfotografie?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.338 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord