Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Peter van Veen

Verjaardagspret en statiefkeuze; deel 1

dinsdag 1 april 2008, 23:05 door | 11.681x gelezen | 6 reacties

Enige tijd geleden ben ik weer verjaard (geen vragen over mijn leeftijd). Dat is een jaarlijks terugkerend festijn, waarbij het hoogtepunt wordt gevormd door het vraagstuk ‘Wat gaan we dit jaar krijgen danwel geven’, afhankelijk vanuit welke persoon je dat bekijkt. Deze keer heb ik gewoon mijn fotografisch wensenlijstje op tafel gelegd mocht ik van mijn vrouw fotografiespullen op de wensenlijst zetten. Omdat ik nog niet helemaal uitverzameld ben, staan daar nog genoeg leuke dingen op.

Mijn oude statief (een budget-Velbon) was inmiddels wegens regelmatig gebruik door mij en mijn zoon zodanig versleten dat hij doormidden was gebroken bij de klem waar je de kop mee vastzet.

Dat was wel een mooi moment om een ‘echt’ statief te overwegen. Inmiddels was mij wel gebleken dat je voor een spiegelreflex met een telelens een zwaarder en steviger statief nodig hebt. Want daarvoor was de oude toch echt te instabiel en te licht.

Enkele eisen op een rijtje:

 • Aluminium (carbon is leuk, maar wordt te duur)

 • Afzonderlijk uit te klappen poten (om een laag standpunt in te kunnen nemen, handig bij macrofotografie)

 • Omkeerbare middenpoot (ook handig voor macrofotografie)

 • Robuust (geschikt voor SLR met redelijke telelens)

 • Niet te duur (mijn bijnaam is niet voor niets ‘el cheapo’)
Persoonlijk was ik erg gecharmeerd van de Manfrotto statieven. Robuust en met een goede prijs/kwaliteitsverhouding. De eerste keus was dan ook een Manfrotto 055XPROB met 804RC2 kop en later een 190XB met dezelfde kop. Helaas moest ik bij deze statieven toch om de (totaal)prijs afhaken. Er staat namelijk nog meer op de wensenlijst. Maar daarover later nog eens meer..

Calumet 7300 statiefZo nu en dan koop ik in de lokale boekhandel eens een fotografie tijdschrift (volgens mijn vrouw ben ik tijdschriftverslaafd, maar daar valt over te twisten knipoog). Zo viel mijn oog op de aanbieding van Chip Foto Video: een jaarabonnement met daarbij een Calumet 7100 statief tegen een meerprijs van slechts € 22,50. Dat leek me wel een leuke deal.

Helaas was het een zo-lang-de-voorraad-strekt aanbieding. En jawel, ik trof het, de Calumet statieven waren dus op. Maar geen nood, er was gezorgd voor een nieuwe aanbieding. Zelfde condities, maar dan een Manfrotto 718B. Dat lijkt in eerste instantie ook een goede keus. Maar als je eerste instantie leest, dan zit er ook een tweede aan vast.

Toch voor de zekerheid nog maar een check gedaan op Google. En wat blijkt: de 718B is in principe geschikt voor camera’s t/m een zware hybride of lichte spiegelreflex met een lichte lens. Ik wil graag op de toekomst voorbereid zijn (wie weet komt er nog eens een D300 of een 400 f/2.8) dus helaas, dit statief valt af. En het abonnement dan? Want dat had ik al afgenomen. Ik moet zeggen dat Chip Foto en Video daar heel coulant mee om is gegaan. Ze kwamen zelf al met de vraag of ze mijn abonnement moesten cancellen. Geen probleem dus. Geen abonnement en geen statief.

Verder zoeken dan maar. Nog even een zijstap gemaakt naar Velbon, maar de goedkopere modellen staan mij niet zo aan, die ogen me te iel. De duurdere serie (Sherpa Pro) oogt wel goed, maar is weer boven budget. Tot ik op de heldere gedachte kwam om eens bij Calumet te kijken. Daar trof ik twee statieven aan die mij wel aanstonden: de 7100 en de 7300. Stevig ogend, met foam op de poten voor extra comfort in de winter, en goed voor een maximale belasting van 5 kg. Buiten de prijs (E 82,- vs. E 106,-) zijn er nog een paar verschillen, zoals maximale hoogte (147cm vs. 171cm), gewicht (2 kg vs. 2,6 kg) en de ingeklapte lengte (54 cm vs. 62 cm). En dat alles inclusief 3-weg panoramakop.

Mijn keuze was snel bepaald. Het moest de Calumet 7300 worden. Vooral de maximale hoogte gaf daarbij de doorslag. Bij 171 cm kan ik de camera zo opstellen dat ik niet hoef te bukken. Dat kan handig zijn als je rug niet de aller-stevigste is.

Het online bestelproces leverde geen problemen op. Wel viel het me op dat ik wel kon aangeven dat ik met creditcard wilde betalen, maar de uiteindelijke betaling niet kon doen. Ik kreeg wel een bevestiging van mijn bestelling via de mail, dus ik wachtte dat maar af. Het initiatief lag daarvoor bij Calumet. En ja, een paar uur later werd ik door een vriendelijke dame teruggebeld en werd de betaling verder via de telefoon afgehandeld. Ik moet zeggen dat ik dat een ‘typische’ gang van zaken vond voor zo’n toko. Het geeft op z’n minst een onbehaaglijk gevoel.

Na een dag of drie werd via een pakketdienst de doos met het statief keurig afgeleverd, niks op aan te merken dus. Na even snel spieken of alles OK was moest de doos weer dicht en kon het wachten beginnen..

Wordt vervolgd

Camulet 7300 statief

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Peter van Veen

Over de auteur

Peter is Moor Fotografie. Hij helpt mensen beter leren fotograferen zonder de automaat. Liefhebber van Table Top Strobist Fotografie. Schrijver van diverse eBooks over fotograferen. Leert mensen bij door workshops over o.a. Lightroom, Strobist, Macro, HDR en Herfst.

6 reacties

 1. donkie-chot
  Profiel donkie-chot schreef op woensdag 2 april 2008 om 01:14  | reageer

  Ik ben benieuwd naar je ervaring met dit statief. De prijsklasse is wel okay. Stel je niet al te veel voor van "panoramakop", want dat is het niet echt.
  Ik ben nog op zoek naar een tweede statief, dus ik hoor graag je ervaringen.

  Twee dingen zou ik nog willen vragen:
  - waarom moet je wachten? Je was toch al verjaard?
  - Hoe oud ben je geworden?..... gheghegehghe vrolijk

 2. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op woensdag 2 april 2008 om 06:00  | reageer

  @Donk: als je van een tientjesstatief (niet lvllig bedoeld overigens) af komt, is het al gauw heel wat. Vooralsnog vind ik de kop heel prettig en soepel werken. Maar wat versta jij dan onder een echte panoramakop?
  Antw.1: ik ben al verjaard, maar mocht dit statief natuurlijk (ver) daarvoor al uitzoeken. En dan duur wachten lang hè?
  Antw.2: da's een goed bewaard geheim....

 3. Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) schreef op woensdag 2 april 2008 om 08:01  | reageer

  Leuk artikel Peter vrolijk
  Ben zelf ook wel benieuwd naar de kwaliteit van de Calumet 7100 en 7300. Ik heb op het Internet eens gelezen over afgebroken koppen op de calumet statieven, maar dat is ook al weer een tijdje terug. Vond het toen wel heel erg eng.

  Ik heb zelf net mijn oog laten vallen op een 055MF3 van Manfrotto, maar inderdaad die dingen zijn vreselijk duur. De kop ben ik nog niet helemaal uit. Wil eigenlijk de 410 Jr. Geared Head hebben, maar die is ook al zo vreselijk duur. Het zal daarom denk ik een 808RC4 kop worden, gewoon om de prijs gunstig te houden.

 4. RobertW
  Profiel RobertW schreef op woensdag 2 april 2008 om 08:05  | reageer

  Vreselijk duur??? ik begrijp nooit waarom er wel vele honderden euro's wordt uitgegeven voor dure camera's en lenzen, maar dat alle randapparatuur dan duur gevonden wordt. Het is een eenmalige uitgave waar je een leven lang mee doet!

 5. Cor Jexo
  Profiel Cor Jexo schreef op woensdag 2 april 2008 om 13:45  | reageer

  Heb zelf om te beginnen een eenpoot van Manfrotto.
  Manfrotto heeft echt degelijk materiaal, en vooral ook niet te zwaar om mee te sleuren, zeker handig voor als je wat ouder wordt.. knipoog

 6. Serge
  Profiel Serge schreef op woensdag 2 april 2008 om 22:44  | reageer

  Ik heb jaren geniet gehad van een lichtgewicht Gitzo statief, slechts 1,1kg en ingevouwen zo'n 45cm, erg handig om in de rugzak op te bergen of er zelfs aan te hangen. Sinds vorig jaar heb ik een professioneler statief van Gitzo met Markins balhoofd. Het model ontsnapt me even. De prijs was toch wel slikken, maar je krijgt er kwaliteit voor in de plaats en zoals Robert al aanhaalt kan je er een leven lang mee doen, althans dat hoop ik vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord