Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Verslag Kelby Photowalk Breda 2010

zaterdag 24 juli 2010, 23:58 door | 5.998x gelezen | 12 reacties

Vandaag werd de derde wereldwijde Scott Kelby Photowalk gehouden. Gedurende deze dag waren er over de gehele wereld in honderden steden fotografie wandelingen. Daar gingen fotografen er in groepen op uit om samen foto's te maken. De wandelingen werden door lokale fotografen georganiseerd met ondersteuning vanuit Kelby Media.

Zelf was ik aanwezig bij de Photowalk in Breda, georganiseerd door mijn vader. De tocht zou om tien uur beginnen en ik was zo'n half uur eerder al aanwezig. Daarin was ik echter niet de enige, de meeste fotografen waren er op tijd bij. Het was ook een flinke club; maar liefst 48 fotografen hadden zicht ingeschreven. Een drietal kwam niet opdagen, maar er waren ook een paar fotografen bij die zich niet opgegeven hadden.

Dat de club zo groot was kwam voornamelijk doordat mijn vader ook een oproep op het Nikon Club Nederland forum geplaatst had. Die site heeft een vaste schare actieve fotografen die er regelmatig op uit trekken om samen foto's te maken.

Photowalk Leader Jac had netjes een routebeschrijving gemaakt bestaande uit een kaartje met daarbij kort stukjes tekst over de locaties waar je langs zou komen. Zo kon iedereen de route op zich ook zelfstandig lopen en hoefde niet heel de groep bij elkaar te blijven. Dat zou waarschijnlijk ook lastig geweest zijn.

Fotografen trekken door het park


Om klokslag tien uur was iedereen al aanwezig en vertrok de groep vanaf het station richting het centrum van Breda. Een ware invasie van fotografen trok zo door het park. Prachtig om te zien hoe de groep zich in het park opbrak en dat alles en iedereen gefotografeerd werd. Andere wandelaars vroegen zich hardop af wat er aan de hand was.

De tocht bracht ons langs veel verschillende soorten locaties op een route van amper drie kilometer. Toch mooi dat je daarin veel variatie kunt hebben van rustig park tot drukke winkelpassage. Ook een bezoekje aan de grote kerk aan het marktplein was in de route opgenomen.

Afgelopen week heb ik de Nijmeegse Vierdaagse gelopen. Na 200 kilometer had ik niet veel zin om met een stevige rugzak vol fotoapparatuur door de stad te sjouwen. Ik heb het dus simpel gehouden met mijn camerabody en een 50mm objectief. Op zich vind ik het vaak wel leuk om me op zulke dagen te beperken met één objectief. Daardoor moet je vaak net andere foto's maken als je gewend bent.

In principe was er zo'n drie uur uitgetrokken voor de tocht, maar amper twee uur waren ik en wat andere fotografen al op het terrasje bij het eindpunt aangekomen. Heel veel foto's heb ik uiteindelijk niet gemaakt (35 stuks), wat dat betreft is zo'n stad niet helemaal mijn onderwerp.

Met het prachtige weer op een terrasje hangen en met andere fotografen kletsen is echter minstens zo leuk als het fotograferen zelf.

Winkelpassage

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

12 reacties

 1. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 25 juli 2010 om 05:10  | reageer

  Bij de aanhef van het blog vroeg ik me af: wat is in hemelsnaam de verdienste van deze man dat er een wereldwijde photo walk naar wordt vernoemd? Begrijp me niet verkeerd, dat doet verder helemaal niets af aan de happening waar veel fotografen blijkbaar dik plezier aan beleven.

  Misschien komt het wel omdat ik een aversie heb tegen die oh zo Amerikaanse Photoshop-Paus ofwel de vleesgeworden marketing. Waarom roept er nou niemand dat die eer Henri Cartier Bresson ten deel moet vallen of misschien onze Ed van der Elsken? Die verdienen het toch veel meer!

 2. Arno
  Profiel  Arno schreef op zondag 25 juli 2010 om 10:54  | reageer

  Leuk evenement lijkt me. Maar kan die Scott Kelby eigenlijk wel fotograferen?

 3. Niels
  Niels schreef op zondag 25 juli 2010 om 11:10  | reageer

  Elja, jij bent toch ook lid van een fotoclub??. doen ze dat daar ook van dit soort wandelingen, zo ja, waarom hebben we dit dan nog niet op het form gezien.

  Niels

 4. jeroenidema
  Profiel jeroenidema schreef op zondag 25 juli 2010 om 11:58  | reageer

  Het is inderdaad een heleboel marketing maar ondertussen organiseert hij wel een evenement waar jaarlijks meer dan 30000 mensen veel plezier aan beleven. Dat doet hij helemaal gratis en je kan nog echte prijzen winnen ook. Daar lijkt me weinig mis mee. Op deze manier zorgt hij er wel voor dat mensen naar buiten gaan met hun camera, actief zijn met anderen en dat soms ook blijven. Vorig jaar gaf hij 900 boeken weg, kregen de 900 walkleaders meen ik ook een boek en waren er 11 winnaars met een heel aardig prijzenpakket. Zoiets organiseren kan niet eens zonder marketing.

 5. PSpotter
  Profiel PSpotter schreef op zondag 25 juli 2010 om 12:02  | reageer

  Is het resultaat binnenkort nog ergens te zien?
  Altijd leuk de verschillen te bekijken van diverse fotografen.

 6. Michael
  Profiel  Michael schreef op zondag 25 juli 2010 om 16:15  | reageer

  En dat een dag na de vierdaagse waar je 200 kilometer gelopen hebt! Heb je nog voeten over?

 7. Jac Trum
  Profiel  Jac Trum schreef op zondag 25 juli 2010 om 19:16  | reageer

  Het was een erg leuke dag. Ik heb een Twitterpagina geopend waarop ik hoop dat de meeste fotografen wat foto's plaatsen. Ik heb net even gekeken en er staan er al aardig wat op. Erg leuk! Zoek onder Photowalk Breda.

 8. Jac Trum
  Profiel  Jac Trum schreef op zondag 25 juli 2010 om 19:21  | reageer

  Ik bedoelde natuurlijk een Flickrpagina vrolijk

 9. ImgSensors
  Profiel ImgSensors schreef op zondag 25 juli 2010 om 20:51  | reageer

  Vind je architectuur foto erg mooi en ben daarom nieuwsgierig welk gebouw het is en of er ook een link naar de Photowalk Breda Flikrpagina beschikbaar kan worden gesteld.

 10. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 25 juli 2010 om 22:09  | reageer

  Die foto van mij is genomen in Winkelcentrum de Barones.
  Even wat linkjes voor de Breda's Photowalk:

  - Topic bij het Nikon Club Forum
  - Foto's van de Walk bij Bredavandaag.nl

 11. ImgSensors
  Profiel ImgSensors schreef op maandag 26 juli 2010 om 13:52  | reageer

  @Elja Trum: Na het zien de 'gewone' beelden van het winkelcentrum heb ik zelfs meer waardeering voor je interpretatie ervan. Vind licht, lijnen en kleur van je foto een zeer boeiend geheel vormen.
  Dank voor het antwoord.

 12. marijkef
  marijkef schreef op dinsdag 27 juli 2010 om 10:28  | reageer

  @Elja,
  Dankzij jouw berichtje van vorige week heb in Livorno aan de photowalk meegedaan. Was een bijzondere ervaring, de eerste keer dat ik samen met andere fotografen op stap ging...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord