Ontdek hoe je betere foto's kunt maken. Probeer 14 dagen gratis onze online fotografie cursussen.
Elja Trum

Verslag Kelby Photowalk Breda 2010

zaterdag 24 juli 2010, 23:58 door | 4,739x gelezen | 12 reacties

Vandaag werd de derde wereldwijde Scott Kelby Photowalk gehouden. Gedurende deze dag waren er over de gehele wereld in honderden steden fotografie wandelingen. Daar gingen fotografen er in groepen op uit om samen foto's te maken. De wandelingen werden door lokale fotografen georganiseerd met ondersteuning vanuit Kelby Media.

Zelf was ik aanwezig bij de Photowalk in Breda, georganiseerd door mijn vader. De tocht zou om tien uur beginnen en ik was zo'n half uur eerder al aanwezig. Daarin was ik echter niet de enige, de meeste fotografen waren er op tijd bij. Het was ook een flinke club; maar liefst 48 fotografen hadden zicht ingeschreven. Een drietal kwam niet opdagen, maar er waren ook een paar fotografen bij die zich niet opgegeven hadden.

Dat de club zo groot was kwam voornamelijk doordat mijn vader ook een oproep op het Nikon Club Nederland forum geplaatst had. Die site heeft een vaste schare actieve fotografen die er regelmatig op uit trekken om samen foto's te maken.

Photowalk Leader Jac had netjes een routebeschrijving gemaakt bestaande uit een kaartje met daarbij kort stukjes tekst over de locaties waar je langs zou komen. Zo kon iedereen de route op zich ook zelfstandig lopen en hoefde niet heel de groep bij elkaar te blijven. Dat zou waarschijnlijk ook lastig geweest zijn.

Fotografen trekken door het park


Om klokslag tien uur was iedereen al aanwezig en vertrok de groep vanaf het station richting het centrum van Breda. Een ware invasie van fotografen trok zo door het park. Prachtig om te zien hoe de groep zich in het park opbrak en dat alles en iedereen gefotografeerd werd. Andere wandelaars vroegen zich hardop af wat er aan de hand was.

De tocht bracht ons langs veel verschillende soorten locaties op een route van amper drie kilometer. Toch mooi dat je daarin veel variatie kunt hebben van rustig park tot drukke winkelpassage. Ook een bezoekje aan de grote kerk aan het marktplein was in de route opgenomen.

Afgelopen week heb ik de Nijmeegse Vierdaagse gelopen. Na 200 kilometer had ik niet veel zin om met een stevige rugzak vol fotoapparatuur door de stad te sjouwen. Ik heb het dus simpel gehouden met mijn camerabody en een 50mm objectief. Op zich vind ik het vaak wel leuk om me op zulke dagen te beperken met één objectief. Daardoor moet je vaak net andere foto's maken als je gewend bent.

In principe was er zo'n drie uur uitgetrokken voor de tocht, maar amper twee uur waren ik en wat andere fotografen al op het terrasje bij het eindpunt aangekomen. Heel veel foto's heb ik uiteindelijk niet gemaakt (35 stuks), wat dat betreft is zo'n stad niet helemaal mijn onderwerp.

Met het prachtige weer op een terrasje hangen en met andere fotografen kletsen is echter minstens zo leuk als het fotograferen zelf.

Winkelpassage


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn gloednieuwe boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

12 reacties

 1. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 25 juli 2010 om 05:10

  Bij de aanhef van het blog vroeg ik me af: wat is in hemelsnaam de verdienste van deze man dat er een wereldwijde photo walk naar wordt vernoemd? Begrijp me niet verkeerd, dat doet verder helemaal niets af aan de happening waar veel fotografen blijkbaar dik plezier aan beleven.

  Misschien komt het wel omdat ik een aversie heb tegen die oh zo Amerikaanse Photoshop-Paus ofwel de vleesgeworden marketing. Waarom roept er nou niemand dat die eer Henri Cartier Bresson ten deel moet vallen of misschien onze Ed van der Elsken? Die verdienen het toch veel meer!

 2. Arno
  Profiel  Arno schreef op zondag 25 juli 2010 om 10:54

  Leuk evenement lijkt me. Maar kan die Scott Kelby eigenlijk wel fotograferen?

 3. Niels
  Niels schreef op zondag 25 juli 2010 om 11:10

  Elja, jij bent toch ook lid van een fotoclub??. doen ze dat daar ook van dit soort wandelingen, zo ja, waarom hebben we dit dan nog niet op het form gezien.

  Niels

 4. jeroenidema
  Profiel jeroenidema schreef op zondag 25 juli 2010 om 11:58

  Het is inderdaad een heleboel marketing maar ondertussen organiseert hij wel een evenement waar jaarlijks meer dan 30000 mensen veel plezier aan beleven. Dat doet hij helemaal gratis en je kan nog echte prijzen winnen ook. Daar lijkt me weinig mis mee. Op deze manier zorgt hij er wel voor dat mensen naar buiten gaan met hun camera, actief zijn met anderen en dat soms ook blijven. Vorig jaar gaf hij 900 boeken weg, kregen de 900 walkleaders meen ik ook een boek en waren er 11 winnaars met een heel aardig prijzenpakket. Zoiets organiseren kan niet eens zonder marketing.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

55.721 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

55.721 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.