Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Antonette de Groot

Verslag Sony Foto en Video Experience 2013

woensdag 3 juli 2013, 21:51 door | 8.018x gelezen | 2 reacties

Zondag 30 juni vond de tweede Sony Foto en Video Experience plaats. Dit jaar was de locatie het Kasteel Maurick te Vught. Er was een divers workshopprogramma en er kon ook naar hartelust gefotografeerd worden bij de verschillende buitenactiviteiten.

Op een enkele verdwaalde Nikon of Canon camera na waren waren de meeste foto-enthousiasten -er zijn naar schatting zo'n 700 bezoekers de kasteelpoort binnengelopen- gewapend met Alpha en NEX-camera's.

Overzicht Foto en Video Experience

Vorig jaar ben ik als gast bij de Experience geweest, dit jaar mocht ik een van de workshops verzorgen. Daardoor heb ik helaas geen kans gezien bij een van de andere workshops aan te schuiven.

Workshops


Veel van de workshops waren na de aankondiging via de mail in mum van tijd volgeboekt. De onderwerpen zoals strobist, straatfotografie en filmen met NEX/Alpha waren zeer in trek.

Een van de headliners van deze dag was Frank Doorhof. Zijn workshop "van Ok naar WOW" werd druk bezocht en hij vertelde en liet zien hoe je je foto's naar een hoger plan kan brengen.

Veel lof van de deelnemers aan de Experience hoorde ik over de macroworkshop van Jacqueline Regtuit. Ze had een mooie opstelling gemaakt en voor de liefhebbers een aantal macrolenzen te leen. Ze gaf goeie tips over het gebruik van de lenzen en onder andere over handmatig scherpstellen.

roofvogel


Voor de buitenactiviteiten werkte het weer bijzonder goed mee. In de stijl van de locatie was er gekozen voor "Middeleeuws" vertier met zang, dans, roofvogels, zwaardvechters, paarden en een nar. Bekende natuurfotograaf Gustav Kiburg gaf op het buitenterrein uitleg over zijn specialisme en velen stonden zich te verlekkeren bij zijn lenzenarsenaal.

kiburg

De eerder deze week aangekondigde Sony Cyber-shot RX100 II en Sony RX1r waren bij de Experience te zien en te proberen. Veel animo was er ook voor de lenzenuitleen en de sensorcleaning. De cameraspecialisten kregen aardig wat vragen te beantwoorden en je kon bijvoorbeeld je camera laten updaten.

Er kon met een leuke korting materiaal besteld worden en daar werd druk gebruik van gemaakt.

Middenterrein

Ontmoeten


Naast het geven van de workshops was het voor mij een mooie gegelegenheid om mensen te spreken en te ontmoeten die ik anders alleen via bijvoorbeeld Facebook tegenkom. De sfeer was in elk geval prima en ik hoop zeker op een vervolg op dit initiatief van Sony.

Fotocredits voor de foto's bij dit artikel zijn er voor Johan en voor Ghislaine (9 jaar) die de foto bij de introductie van het artikel en de panorama gemaakt heeft.


Aan de slag met de Sony Alpha


Heb jij ook een Sony a7 of a9 camera? Een camera met ontzettend veel mogelijkheden! Zoveel dat het lastig kan zijn om er het maximale uit te halen. Zou jij dat wel willen? In mijn cursus Aan de slag met de Sony Alpha op Photofacts Academy laat ik je zien hoe je alles uit je camera kunt halen.
Antonette de Groot

Over de auteur

Antonette vindt veel facetten van fotografie leuk. In haar eigen studio Amfion fotografie maakt ze vooral portretten en geeft ze ook workshops. Getrouwd met Johan en moeder van Ghislaine. Hier op photofacts schrijft ze graag doe-het-zelf artikelen en productreviews.

2 reacties

 1. Huub
  Huub schreef op woensdag 3 juli 2013 om 22:58  | reageer

  Was inderdaad weer een leuke dag waar duidelijk geleerd was van de problemen uit vorig jaar. Prima locatie, leuke aankleding en meer dan genoeg te doen. Effe bij je binnen gegluurd Antonette en ook jij had niet over belangstelling te klagen zag ik ...

 2. ronbou
  Profiel ronbou schreef op donderdag 4 juli 2013 om 23:34  | reageer

  Ook dit jaar weer geweest bij deze leuke en goed georganiseerde Sony foto- en video experience. Een aantal workshops gevolgd die interessant waren, o.a de workshop van mode- en glamourfotograaf Frank Doorhof. De getalenteerde Frank vertelde vol passie over de kwaliteiten van zijn gesponsorde A99, maar had verder een goed verhaal en liet zien hoe je met eenvoudige middelen in een goede setup toch mooie resultaten kan halen.

  Straatfotografie was een workshop over de prachtige Zeiss primes op een NEX camera met heel veel goede tips en tricks (bijv. handmatig focussen m.b.v. DOF waardes op 1,2 - 2 en 3 meter). Ook de meer theoretische workshops over witbalans en lichtmeting gevolgd, steek je altijd weer wat van op. Op de binnenpaats van het kasteel kon je behalve de tuinen ook rustig diverse roofvogels en middeleeuwse figuren fotograferen.
  Met de gepassioneerde Gustav Kiburg (o.a. bekent met zijn IJsvogels) kon je o.a. aanvliegende roofvogels proberen te kieken, reuze moeilijk maar leuk.

  Verder veel mensen gesproken met dezelfde hobby, lekker weer (diverse terrasjes buiten) en dus een goed geslaagde dag.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord