Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Verslag van de Photowalk 2009 in Nijmegen

zaterdag 18 juli 2009, 23:07 door | 7.663x gelezen | 16 reacties

Vandaag was de dag van de Scott Kelby World Wide Photowalk. Zo'n 30.000 fotografen trokken er vandaag in meer dan 900 steden op uit om foto's te maken. In Nederland waren een aantal Photowalks en ik organiseerde de Nijmeegse versie.

Ruim voor negenen stond ik dan ook al klaar op locatie; het centraal station van Nijmegen. Ondanks de komende Vierdaagse en de bijbehorende 4daagse feesten die vandaag beginnen was het op dit tijdstip gelukkig nog lekker rustig. Het was voor de deelnemers aan de Photowalk dus niet moeilijk me te vinden op het plein.

Rond negen uur waren we dan ook compleet. Officieel niet echt overigens; er ontbraken twee deelnemers. Desondanks zijn we rond tien over toch maar gestart met de wandeling. Je kunt immers niet eeuwig wachten.

Kronerburgerpark


Vanaf het station liepen we naar het Kronerburgerpark. Daar werden de camera's uit de tassen gehaald en bij de meeste Photowalkers zijn die niet meer terug in de tas gegaan. Na het park zijn we door de oude benedenstad naar de St. Stevenskerk gewandeld. Op de Grote Markt hebben we vervolgens de tijd voor een kopje koffie genomen.

Behalve fotografen is er natuurlijk ook vooral erg veel over fotografie gepraat. Persoonlijk vond ik dat wellicht het leukste aspect van de Photowalk; lekker met andere fotografen praten over fotografie. Echt bijzonder dat een groepje mensen dat elkaar niet kent op deze manier in een ochtendje gezellig met elkaar om kan gaan.

De wandeling ging door via de benedenstad naar de Waalkade. Wat betreft locaties viel volgens mij de Waalbrug goed in de smaak. Onder de bogen van de brug viel het nodige te fotograferen. Hierna gingen we weer omhoog naar het centrum via het Valkhof. Dit park was echter door de 4daagse feesten slecht bereikbaar; overal waren podia en dergelijke opgezet.

St. Stevenskerk, Nijmegen


De tocht eindigde in de Mariekenstraat. Deze relatieve nieuwe winkelstraat in Nijmegen is ook zeker geschikt voor wat foto's. Op een terrasje halverwege de straat hebben we samen nog gelunched waarna de Photowalk beeindigd werd. Met een perfecte timing begon het toen pas echt te regenen; de hele tocht zelf was verder zo goed als droog verlopen.

Al met al is de Photowalk me uitstekend bevallen. Volgend jaar wil ik zeker weer een nieuwe tocht door Nijmegen opzetten!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

16 reacties

 1. InternEd
  Profiel InternEd schreef op zaterdag 18 juli 2009 om 23:18  | reageer

  Leuk! Bij ons in Rotterdam de hele tijd regen, maar ook zeer geslaagd

 2. Robert
  Robert schreef op zaterdag 18 juli 2009 om 23:18  | reageer

  Heb nou toch spijt dat ik niet ben meegegaan, zo te zien (lezen) hadden jullie toch droog weer.
  Volgend jaar beter, houd me op de hoogte.

  Groet.

 3. Serge
  Profiel Serge schreef op zaterdag 18 juli 2009 om 23:45  | reageer

  Ik heb deelgenomen aan de Photo Walk in Brussel. Goed weer gehad met redelijk wat zon, veel wolken ook en een strakke wind. Ideaal weertje om te fotograferen vrolijk En uiteraard veel foto's gemaakt en leuke gesprekken gehad! Zeker voor herhaling vatbaar!

 4. Nathalie
  Nathalie schreef op zaterdag 18 juli 2009 om 23:47  | reageer

  Leuk ! We hebben ook af en toe regen in Amsterdam gehaad. Maar toch was het gezellig.
  Hier zijn mijn foto's.
  En nog iets op mijn blog.
  Ik zie graag jullie fotos en hoor graag van jullie ervaring, zo post terug :p !

 5. mreys
  Profiel mreys schreef op zondag 19 juli 2009 om 00:02  | reageer

  Wij hebben waanzinnig veel geluk gehad met het weer in Brussel! 't Is een leuke dag geworden met wat aandacht van de lokale media (TV Brussel en FM Brussel) en dat allemaal gevolgd door een stevige pint knipoog

 6. Jac Trum
  Profiel  Jac Trum schreef op zondag 19 juli 2009 om 00:11  | reageer

  Een stevige pint is er (helaas?) bij ons niet aan te pas gekomen in Nijmegen, maar leuk was het wel! Helaas erg 'grijs' weer, maar gelukkig droog. De gesprekken over fotografie met de deelnemers waren erg leuk. En Elja had pech, want er waren meer Nikonians dan Canononians vrolijk

 7. mreys
  Profiel mreys schreef op zondag 19 juli 2009 om 00:17  | reageer

  Ik kon op veel belangstelling rekenen voor mijn Mamiya ('69), maar was wel de enige knipoog

 8. foxhusky
  Profiel  foxhusky schreef op zondag 19 juli 2009 om 00:54  | reageer

  Prima verslag Elja van een geslaagde ochtend in Nijmegen. Bedankt Scott Kelby voor het organiseren van dit wereldwijde evenement. En bedankt Elja voor het organiseren de Nijmeegse versie. Ik vond het bijzonder gezellig en inspirerend. Met een groepje is het toch leuker om foto's te maken, heb ik ervaren.
  Ook de gesprekjes tijdens de wandeling, bij de koffiebreak en bij de lunch waren leuk en zeker de moeite waard. Voor herhaling vatbaar.

  Zelf ben ik na de Photowalk nog even in Nijmegen gebleven om , tussen de buien door, foto's te maken van de start van de Vierdaagse Feesten. Tegen 17.00 uur vertrok ik moe maar voldaan richting huiswaarts.

  Zodra ik mijn foto's klaar heb, zal ik een selectie naar mijn website uploaden en hier even een berichtje plaatsen.

 9. hbj
  Profiel hbj schreef op zondag 19 juli 2009 om 05:52  | reageer

  De (droge en vaak zonnige)Antwerpse PhotoWalk was heel geslaagd. Met veel echte fotografen en wat plaatjesschieters door de oude binnenstad slenteren is best leuk. Op mijn photoshopsite zal ik wat plaatjes gaan zetten.

 10. Ab de Vos
  Ab de Vos schreef op zondag 19 juli 2009 om 11:08  | reageer

  Ik heb meegedaan aan de Walk through Nijmegen. Erg leuk en leerzaam, vooral door de gesprekken met de anderen en de tips die doorgegeven worden aan elkaar. We hebben echt geluk gehad met het weer, de heleochtend geen regen gehad.
  Ik zal er volgend jaar zeker weer aan deelnemen, misschien dan in een andere plaats.

  Bedankt Elja voor de organisatie.

  PS ik heb je boek besteld.

 11. Mattijs
  Profiel Mattijs schreef op zondag 19 juli 2009 om 15:00  | reageer

  Het was zeker erg gezellig om met z'n allen door de stad te banjeren. Leuk om iedereen te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Ik heb zeker weer wat nieuwe dingen geleerd. De foto's moeten nog uitgezocht worden, maar door de drukte/gezelligheid van de vierdaagse is dat nog niet gelukt.

  Die kerel op de foto op de hoofdpagina komt me trouwens bekend voor vrolijk

 12. jeroenzelle
  Profiel jeroenzelle schreef op maandag 20 juli 2009 om 10:02  | reageer

  Ik vond het ook zeer gezellig. Beetje jammer van de grijze lucht die op veel foto's domineerde ...

  Uiteindelijk 2 foto's gekozen om te uploaden. Namelijk:

  Scheepsketting
  Reuzenrad

  Elja, bedankt voor het leiden van de Photowalk.

 13. Charles
  Profiel Charles schreef op maandag 20 juli 2009 om 11:40  | reageer

  Elja, ik ga je BOEK over zwartwit fotografie bestellen, zoals destijds al beloofd.
  Hoewel het weer in Nijmegen meeviel, was dat elders minder, lees ik. Bij slecht weer is het tijd voor zwartwit fotografie (staat die tip trouwens in je boek?).

 14. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 20 juli 2009 om 11:49  | reageer

  @Charles; Jup, die tip staat er in! vrolijk
  Leuk dat je het boek gaat bestellen, ik ben benieuwd wat jullie er allemaal van gaan vinden. Laat het zeker hier even weten!

 15. rbrt
  Profiel rbrt schreef op maandag 20 juli 2009 om 13:41  | reageer

  Zou meedoen in Den Haag, maar moest door ontsteking in schouder helaas afhaken.

  In Den Haag heeft men overigens wel 2 uur in de stromende regen moeten doorbrengen. Jammerlijk slechte timing, gezien het weer vóór en ná deze zaterdag.

 16. foxhusky
  Profiel  foxhusky schreef op zondag 26 juli 2009 om 22:51  | reageer

  Zoals beloofd zou ik nog even terugkomen met een bericht over mijn foto's van deze photowalk-dag. Op de site van de Worldwide Photowalk werd geadviseerd om gebruik te maken van Lightroom 2 om de gemaakte foto's te bewerken en, via een plugin, te uploaden voor de fotowedstrijd. Welnu, tot deze week gebruikte ik altijd de combinatie Bridge/Photoshop. Maar met de komst van een nieuwe computer, leek me dit het juiste moment om te starten met Lightroom.

  Ik heb geen spijt. In een paar dagen heb ik de basis van Lightroom geleerd, via een boek van Scott Kelby en via de videotraining van Matt Kloskowski op www.kelbytraining.com Alle deelnemers aan de Photowalk hebben van Scott Kelby een maand gratis toegang tot alle videotrainingen, dus ook die over Lightroom. En ik ben helemaal om, Lightroom is een geweldig programma om je foto's te beheren, te bewerken, te printen en te uploaden naar je harde schijf of naar een website.

  De foto's die ik heb gemaakt tijdens de Photowalk (althans een selectie) staan inmiddels op mijn website, maar ik heb nu ook een photostream op Flickr:

  http://www.flickr.com/photos/foxhusky/

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord