Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Casper de Graaf

Voorbereiding is het halve werk..

zondag 5 april 2009, 12:11 door | 6.109x gelezen | 8 reacties

Donderdag 19 maart zou ik voor mijn studie gaan enquêteren in Twente maar dit ging onverwachts niet door. Wat doe je dan op zo’n onverwachte vrije dag die met zon overgoten is? Als amateurfotograaf pak je dan al gauw je camera, dus zo ook ik. In de middag rond een uur of twee de fiets gepakt en naar Baarn (provincie Utrecht) gereden met als doel om de opkomende lente vast te leggen in het Baarnse Bos en Landgoed Groeneveld.

Op deze locatie sleet wijlen prins Bernhard zijn jaren. Maar al snel kwam ik erachter dat de eerste krokussen nog geen voortekenen zijn van een levendig bos, dus trof ik een bos aan in winterslaap. De flora en fauna had nog geen lentejas aangetrokken zodat ik moest improviseren om deze trip nuttiger te maken dan alleen het inhaleren van de frisse buitenlucht.

Al fietsend door de natuur kwam ik op het idee om met lange sluitertijd te gaan spelen bij het spoor, waar de treinen van het traject Amersfoort-Utrecht voorbij denderen. In mijn tas zaten een telelens, een kitlens met 18mm als groothoek en een prime (50mm f/1.4). Om de trein er fatsoenlijk op te krijgen was de kitlens het meest voor de hand liggende object.

Nadat ik mijn fiets door het nauwe poortje had gewurmd stond ik op ongeveer vijf meter van het spoor. Om de machinisten niet de schrik aan te jagen besloot ik om enige afstand te houden, ook voor mijn eigen veiligheid. Al snel kwam de eerste trein opdagen, een mooie lange intercity. Vooraf had ik de nodige instellingen gedaan op mijn Sony A300. Het zonnige weer zorgde ervoor dat ik rustig op ISO 100 kon schieten.

Ik besloot een sluitertijd van 1/8e te gebruiken met een diafragma rond f/22. Met de belichtingscompensatie wat teruggeschroefd hoopte ik op het beste. De trein schoot voorbij en met de kitlens op 28mm schoot ik ongeveer acht foto's. Meteen terugkijkend was ik niet ontevreden maar ook niet uitbundig van enthousiasme, precies wat je kan verwachten bij een beetje experimenteren met een simpele kitlens. Thuis was ik van plan de beste foto te bewerken naar zwart-wit in Photoshop CS3.

Voorbij razende Intercity


Nu ik toch op het spoor was maakte ik ook enkele dieptefoto's van het spoor zelf en hier kwam de Liveview-functie van Sony goed van pas. De eerlijkheid gebied te zeggen dat ik Liveview niet veel gebruik maar bij onhandige posities, zoals een foto laag bij grond, komt het goed van pas.

In plaats van letterlijk naast het spoor te gaan liggen is even hurken al voldoende. Het kantelbare lcd-scherm laat keurig de compositie zien en je kan aan de gang. Wel doe ik dit zo snel mogelijk want Liveview vreet je accu snel op. Niet dat je na vijf minuten al een nieuwe accu moet gebruiken maar een gevulde accu gaat wel twee keer zo snel leeg.

Spoorweg


Vervolgens heb ik nog enkele foto's gemaakt op 18mm, wat bij enkele karakteristieke bomen (ik ken geen namen) goed van pas kwam. Rond 16:30 besloot ik huiswaarts te gaan. Eenmaal thuisgekomen opende ik mijn tas en zag ik twee lenzen zitten die ik niet had gebruikt. Soms is een goede voorbereiding echt het halve werk..

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Casper de Graaf

Over de auteur

Casper is een enthousiast fotograaf en vormgever, die naast zijn werk in de communicatie en marketing graag de wereld om hem heen portretteert en visualiseert. Hij fotografeert al zijn hele leven met Sony en maakte in 2016 de overstap naar de systeemcamera. Casper is ook te volgen op Instagram!

8 reacties

 1. Joost
  Joost schreef op zondag 5 april 2009 om 13:20  | reageer

  Ik fiets dagelijks tussen Amersfoort en Baarn. Het is echt absurd hoeveel fotografen daar dagelijks langs het spoor staan te fotograferen. Ongeacht het nou mooi of slecht weer is. Dat is volgens mij ook net zo tussen Amersfoort en Utrecht. Je kan daar zeer makkelijk dicht bij het spoor komen, zonder over een hek te klimmen. Op en rond de Kippenbrug in Baarn kan je ook mooi fotograferen.

 2. Martin
  Martin schreef op zondag 5 april 2009 om 22:17  | reageer

  Mooie foto's en leuk om te lezen. vrolijk

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 5 april 2009 om 23:08  | reageer

  Casper, welkom bij bloggersclub. Mooi eerste verslag.

  Hou het wel veilig. Geen enkele foto is het waard om er je leven voor op het spel te zetten. Je zit hier wel langs een drukbereden spoorweg. Gelukkig zit je redelijk veilig bij de overweg zo te zien en hoor je de bellen rinkelen.

 4. Thomas Dral
  Profiel  Thomas Dral schreef op maandag 6 april 2009 om 12:50  | reageer

  Casper, welkom bij Photofacs en een mooi verslag met een paar mooie foto's. Keep on the good work. Ik sluit me bij @EdC aan wat betreft de veiligheid en je eigen leven.

 5. Casper de Graaf
  Profiel  Casper de Graaf schreef op maandag 6 april 2009 om 16:17  | reageer

  Ja, ik begrijp dat m'n veiligheid voorop staat. Maar bij deze overgang kan je aan beide kanten meteen zien wat er aan komt en het is zo stil dat je een trein al 30 seconden van te voren hoort. Maar uiteraard mag een foto nooit je leven in gevaar brengen. Bedankt verder!

 6. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 6 april 2009 om 23:35  | reageer

  Casper. Ik denk niet dat het aan je kitlens ligt dat je van de zwart-wit foto niet enthousiast raakt. De foto is te afstandelijk, lijkt mij. Een voorbij flitsende trein op het spoor dichterbij had waarschijnlijk al een verbetering geweest. Ook de groothoek geeft hier waarschijnlijk een te grote afstand om een boeiende foto te krijgen. Ietsje meer tele of standaard had je op de huid van de trein gebracht, met toch voldoende veilige afstand vrolijk

  De tweede foto vind ik boeiender. Daar zit meer lijn en detail in. Maar een opmerking over een detail. Het bovenleidingsportaal helt naar links en zeker in een spoorboog naar rechts is dat tegennatuurlijk.

 7. Casper de Graaf
  Profiel  Casper de Graaf schreef op dinsdag 7 april 2009 om 00:24  | reageer

  @EdC: Ik ben het met je eens..vooral wat betreft die 2e foto. Bij nader inzien is hij scheef gecomposeerd knipoog Bedankt voor de tips! Ook een pluspunt van Photofacts, dat er altijd ruimte is voor gezonde discussie en tips/trucs!

 8. fetdigitaal
  Profiel fetdigitaal schreef op dinsdag 7 april 2009 om 22:17  | reageer

  Mooie foto's

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord