Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Waar koop ik mijn camera?

donderdag 19 oktober 2006, 23:55 door | 12.143x gelezen | 1 reactie

De eerste stap tot het kopen van een nieuwe camera is besluiten welke camera je wilt. Deze beslissing kun je het beste maken door te bepalen wat jij wilt doen met je camera, wat je opties zijn (welke camera's passen binnen jouw wensen en binnen je budget) en door veel, heel veel, te lezen over de camera waar je het meest in ge´nteresseerd bent.

Canon 400D
Zelf sta ik op het punt de nieuwe Canon 400D te kopen.
Mijn keuze was niet zo moeilijk. Ik heb al drie jaar de Canon 300D in bezit en heb daarbij inmiddels een klein kapitaal aan objectieven en accessoires verzameld. Overstappen naar een ander merk is voor mij zo goed als uitgesloten. Daarbij ben ik uitermate tevreden met mijn Canon.

Het liefst zou ik voor een Canon 5D gaan, maar helaas bleek ik deze maand alweer niet het winnende lot in de staatsloterij te bezitten. De Canon 400D is echter een flinke upgrade van de 300D en wel om de volgende redenen:

 1. 10 megapixels (in plaats van 6)
 2. 9 punts autofocus (de betere autofocus uit de duurdere Canon 30D)
 3. Direct opgestart (bij de 300D duurde dit nog zo'n 3 seconden)
 4. 10 foto's direct achter elkaar te nemen in RAW (in plaats van 4), 27 foto's bij JPEG.
 5. 2,5 inch scherm
 6. Stofverwijderingssysteem (ondanks dat ik slechts 1 keer mijn sensor heb hoeven schoonmaken de afgelopen jaren)
 7. RGB histogram optie (beter zicht op eventuele overbelichte delen)
 8. Niet langer om de 100 bestanden een nieuwe map, maar pas na 9.999 bestanden.
 9. Sneller weergave van de foto's bij het bekijken op de camera.
Wel zit ik nog een beetje in dubio over de kit-lens.
Ik weet van te voren dat ik deze lens waarschijnlijk (bijna) nooit zal gebruiken. Ik heb namelijk vele betere lenzen beschikbaar. Moet ik de kit-lens er nu bij kopen (ca. 50 euro meerprijs) zodat ik over een paar jaar deze body makkelijker tweedehands kan verkopen? Ik heb besloten van niet.
50 euro is niet wat ik later nog extra terug zal krijgen wanneer ik de 400D body verkoop.

Uiteraard heb ik me verdiept in verschillende reviews die er op internet te vinden zijn over deze camera. Allemaal zijn ze positief, met uiteraard hier en daar een kantekening.

Prijs
Qua prijs is er nogal een verschil te vinden. De gemiddelde Foto Combi op de hoek is simpelweg te duur; ongeacht welk verhaal ze dan ook op houden over service. Op het internet zijn een aantal erg bruikbare prijsvergelijkingsites te vinden. Mijn favoriete daarin zijn Tweakers Pricewatch en Kieskeurig. Op internet zijn digitale camera's stukken goedkoper te vinden in vergelijking met de traditionele winkels.

Ik heb geen moeite met online bestellingen. Op Tweakers kun je bijvoorbeeld ook zien hoe ervaringen van anderen zijn met de betreffende winkel. Door kort wat reacties door te lezen kun je een goede algemene indruk krijgen. Wel speelt er bij mij ook een gevoelsmatige kwestie mee. Zo heb ik bijvoorbeeld goede ervaringen met Foto Konijnenberg in Den Ham (Overijsel).

Bij mij in de buurt (ik woon in Wijchen, nog geen tien minuten van Beuningen) is er echter ook zo'n internetwinkel te vinden die goedkoop levert en waar ze ook een winkel hebben waar je langs kunt; namelijk Digitalstreet. Ik heb hier ook al een aantal goede verhalen over gehoord.

Bij beide winkels is de zogenaamde Europe Edition het goedkoopst.
Deze uitvoering wordt geleverd zonder Nederlandstalige handleiding. Mocht je dit een probleem vinden dan is de NL editie wellicht de meerprijs waard. Een Engelstalige handleiding is gratis te downloaden vanaf de site van Canon.

Batterygrip
Het is mijn bedoeling om ook de Canon BG-E3 batterijgrip erbij te kopen. Deze toevoeging maakt de camera wat groter (en daardoor ligt ie wat beter in de hand) en daarnaast heb je zo de beschikking over twee accu's. Handig, want een lege accu tijdens een shoot zal zo niet snel meer voorkomen.

De circa 20 euro die ik duurder uit ben bij Digitalstreet staat mooi in verhouding met de circa 20 euro benzine voor het ritje naar Foto Konijnenberg. Ik zal mezelf 3 uur reistijd besparen en aankomend weekend eens bij Digitalstreet langs gaan..

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

1 reactie

 1. Brian DSLR.nl
  Brian (DSLR.nl) schreef op vrijdag 20 oktober 2006 om 13:30  | reageer

  Dan zul je komen weekend wel druk zijn vrolijk
  't is een hele mooie camera, de 400D. Ik heb er tijdens de Photokina een paar uurtjes een meegekregen van Canon om te testen en ik was erg onder de indruk van deze camera. Zelf ben ik meer een Nikon mens, maar dat zal komen door de hoeveelheid glas die ik inmiddels heb gekocht en niet door de kwaliteitsverschillen tussen beide merken.

  Veel plezier komend weekend.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord