Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ed Coenen

Weeralarm, fotograferen in de file

dinsdag 22 december 2009, 10:07 door | 8.712x gelezen | 13 reacties

Sneeuw. In andere landen zo gewoon dat de maatschappij gewoon door draait. Hier levert de eerste de beste sneeuwdag 620 kilometer file op en staan treinen en bussen stil. Maar het werk gaat door.

Vorige week donderdag. Er was een weeralarm afgegeven, maar daar zijn we aan gewend en we moeten eerst zien, dan geloven. 's Morgens vroeg op pad om met een collega vanuit het westen naar een stad in Midden-Limburg te reizen. De collega reed en dat gaf mij de mogelijkheid onderweg het verkeer te fotograferen. En ik moet zeggen, in de lange ochtendfile is dat eenvoudig: als het verkeer stil valt is er in het donker nog een redelijke foto te maken.

file


Dit vind ik zelf de beste sfeerfoto uit de collectie van die ochtend. De sneeuwval is te zien in de strepen en vlekken en in de vlekken op de voorruit. Mooi is ook de reflectie van de wegverlichting op de wand van de vrachtauto rechts en het aanlichten van de vrachtauto links. Dit beeld is gemaakt met ISO 2000 bij een sluitersnelheid van 1/200. Achteraf gezien, de ISO-waarde en/of de sluitersnelheid had ik best een tandje lager kunnen instellen.

Een uur later begint het licht te worden. Het is half negen als ik op een snelweg (die informatie staat nog niet in de EXIF-data) de volgende foto maak. Ik heb dan ook de volgens mij correcte sluitersnelheid te pakken: 1/125e seconde. De ISO-instelling heb ik onveranderd gelaten.

uurtje later


Midden-Limburg was die dag bijna sneeuwvrij, maar op weg terug was de ochtendfile naadloos aan het overgaan in de middagfile. Op de snelwegen bleef het vies. We reden op de derde baan, maar niet erg hard. ISO 640 en 125e seconde sluitersnelheid.

middagfile


Op mijn 'werkpaard' Canon 5D mark II zat tijdens deze reis mijn 16-35mm 'standaardlens'. Ik blijf dit een prachtige combinatie vinden. Maar dat terzijde.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ed Coenen

Over de auteur

Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.

13 reacties

 1. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op dinsdag 22 december 2009 om 10:51  | reageer

  Leuk; en die eerste foto is knap gedaan !
  Nu maar hopen dat de files niet nóg langer worden door dit artikel!
  knipoog

 2. Karel
  Karel schreef op dinsdag 22 december 2009 om 11:38  | reageer

  Je hebt toch wel hands-free gefotografeerd, hè? knipoog

 3. Charles
  Profiel Charles schreef op dinsdag 22 december 2009 om 12:35  | reageer

  In combinatie met het L-glas is de kwaliteit van de 5D mark II, gezien de omstandigheden, goed te zien. Deze camera zonder L-glas valt al gauw terug op het niveau van de oude 5D, althans als publicatie tot internet beperkt blijft (wat uiteraard nog steeds heel fraai is).

  Trouwens, ik zie dat ik vandaag op de kop af precies 2 jaar mijn commentaar hier geef. Vaak over kadrering die mijn inziens beter kan. Maar daar kan ik vandaag niet echt over klagen knipoog Tweede foto is favoriet.

 4. EdC
  Profiel EdC schreef op dinsdag 22 december 2009 om 12:46  | reageer

  @Karel. Op de stoel naast de chauffeur mag je hands-on fotograferen. vrolijk

  @Charles. Over de kadrering valt ook hier best nog wel iets op te merken. De foto bij intro op de hoofdpagina was mooier gekadreerd met de weerspiegeling van de lichten op het wegdek. Maar die foto geeft weer minder de sfeer weer dan de eerste foto hierboven.

 5. gast
  gast schreef op dinsdag 22 december 2009 om 14:05  | reageer

  @Charles; volgende keer maar weer een to-the-point opmerking over kadrering? Door de vuile autoruit en een sneeuwbui heen op een 72dpi kiek toch nog het verschil kunnen zien tussen een 5d II met L-lens of zonder, sounds like wishful peeping.... Is natuurlijk ook een combo om van te houden, dat wel.

 6. Leo
  Leo schreef op dinsdag 22 december 2009 om 14:06  | reageer

  Volgens mij is de eerste dag sneeuw in heel veel landen niet probleemloos. Alleen iedereen in Nederland zegt dat tegen elkaar, en dus is het zo.
  Iedereen moet gewoon wennen, en omdat wij het zo weinig meemaken wen je er nauwelijks aan.

  Mooie overgang in je foto's van donker naar "licht".

 7. tonv
  tonv schreef op dinsdag 22 december 2009 om 16:03  | reageer

  Zo te zien was het bar en boos op de Nederlandse wegen! Op het moment zit ik in het zuiden van China en daar is het wat behaaglijker vind ik. Maar je hebt weer een paar knappe foto's afgeleverd Ed. Foto 2 springt er voor mijn gevoel uit, prachtig licht! En zoals je zegt, de 5D II is een geweldig werkpaard. Ik vind 'm helemaal top i.c.m. m'n EF 135 f/2L. Kan zelfs geen Zeiss tegenaan!

 8. Charles
  Profiel Charles schreef op dinsdag 22 december 2009 om 16:17  | reageer

  @EdC
  Ik wilde het niet hebben over de eerste foto want die vind ik eigenlijk te donker om echt interesant te zijn. Qua kadrering lijkt die op de homepagina inderdaad mooier.

  @gast
  Jawel, verschil met en zonder L-glas is doorgaans te zien, ook door een vuile ruit en ook op internet. Oké, niet iedereen kan dat knipoog ga maar eens op pbase kijken waar camera en glas vaak genoemd wordt.
  Voor de nieuwe 5d zonder L-glas of primes kun je, als het om internet gaat, vaak net zo goed de oude 5D nemen met L-glas. Net zo goed als de 40D met
  L-glas en goed licht ook iets bijzonders oplevert. De uitkomst voor een prof die geen full frame wil of kan betalen. Maar weinigen werken met die combinatie, krijg ik de indruk.

  @Leo,
  Inderdaad, juist opgemerkt over dat verloop in licht in de drie foto's van Ed. Niet verrassend dus dat de tweede foto qua licht (het begint net licht te worden, schrijft Ed) het interessantste is. Zoals een avondopname ook het mooiste is als er nog iets blauws in de lucht zit.

 9. EdC
  Profiel EdC schreef op dinsdag 22 december 2009 om 17:17  | reageer

  @Charles. Jouw opmerkingen over objectieven kan ik ondersteunen. Ik dacht ooit dat ik met goed spul werkte, (met sterren bekroond door 'de bladen'), maar na eerst het onder ogen krijgen van werk met goede objectieven en de overstap op full-frame en de aanschaf van een paar nieuwe objectieven weet ik beter. Als je echt plezier in je werk wilt hebben, moet je voor goed gereedschap gaan. Maar soms is dat misschien geen L-glas, als ik de resultaten van de combi 5D II en Zeiss-objectieven zie.

 10. EdC
  Profiel EdC schreef op dinsdag 22 december 2009 om 17:23  | reageer

  @Tonv. De combi met de EF 135 L wordt geroemd om zijn prestaties, net als de combi met de 85mm L-lens. We zien je beelden wel weer verschijnen (volgend jaar, zoals je hebt beloofd vrolijk ).

 11. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op dinsdag 22 december 2009 om 17:54  | reageer

  Met dit weer/deze omstandigheden ben ik super tevreden dat ik deze week mag en kan telewerken vrolijk
  Ik geef het je te doen.... vorige week bijna 4 uur gereden (of : gegleden) om van Gennep naar Nieuwegein te reizen.....

 12. PSpotter
  Profiel PSpotter schreef op dinsdag 22 december 2009 om 18:58  | reageer

  Prachtig toch al die sneeuw.
  Ik heb gisteren op weg naar mijn werk, met een gangetje van 20 km/u de volgende foto vanuit de auto genomen. http://bit.ly/4Y31Q6

 13. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 23 december 2009 om 20:28  | reageer

  PSpotter. Je laat een stel mooie sneeuwfoto's zien.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord