Ed Coenen

Weeralarm, fotograferen in de file

dinsdag 22 december 2009, 10:07 door | 7.893x gelezen | 13 reacties

Sneeuw. In andere landen zo gewoon dat de maatschappij gewoon door draait. Hier levert de eerste de beste sneeuwdag 620 kilometer file op en staan treinen en bussen stil. Maar het werk gaat door.

Vorige week donderdag. Er was een weeralarm afgegeven, maar daar zijn we aan gewend en we moeten eerst zien, dan geloven. 's Morgens vroeg op pad om met een collega vanuit het westen naar een stad in Midden-Limburg te reizen. De collega reed en dat gaf mij de mogelijkheid onderweg het verkeer te fotograferen. En ik moet zeggen, in de lange ochtendfile is dat eenvoudig: als het verkeer stil valt is er in het donker nog een redelijke foto te maken.

file


Dit vind ik zelf de beste sfeerfoto uit de collectie van die ochtend. De sneeuwval is te zien in de strepen en vlekken en in de vlekken op de voorruit. Mooi is ook de reflectie van de wegverlichting op de wand van de vrachtauto rechts en het aanlichten van de vrachtauto links. Dit beeld is gemaakt met ISO 2000 bij een sluitersnelheid van 1/200. Achteraf gezien, de ISO-waarde en/of de sluitersnelheid had ik best een tandje lager kunnen instellen.

Een uur later begint het licht te worden. Het is half negen als ik op een snelweg (die informatie staat nog niet in de EXIF-data) de volgende foto maak. Ik heb dan ook de volgens mij correcte sluitersnelheid te pakken: 1/125e seconde. De ISO-instelling heb ik onveranderd gelaten.

uurtje later


Midden-Limburg was die dag bijna sneeuwvrij, maar op weg terug was de ochtendfile naadloos aan het overgaan in de middagfile. Op de snelwegen bleef het vies. We reden op de derde baan, maar niet erg hard. ISO 640 en 125e seconde sluitersnelheid.

middagfile


Op mijn 'werkpaard' Canon 5D mark II zat tijdens deze reis mijn 16-35mm 'standaardlens'. Ik blijf dit een prachtige combinatie vinden. Maar dat terzijde.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Ed Coenen

Over de auteur

Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.

13 reacties

 1. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op dinsdag 22 december 2009 om 10:51

  Leuk; en die eerste foto is knap gedaan !
  Nu maar hopen dat de files niet nóg langer worden door dit artikel!
  knipoog

 2. Karel
  Karel schreef op dinsdag 22 december 2009 om 11:38

  Je hebt toch wel hands-free gefotografeerd, hè? knipoog

 3. Charles
  Profiel Charles schreef op dinsdag 22 december 2009 om 12:35

  In combinatie met het L-glas is de kwaliteit van de 5D mark II, gezien de omstandigheden, goed te zien. Deze camera zonder L-glas valt al gauw terug op het niveau van de oude 5D, althans als publicatie tot internet beperkt blijft (wat uiteraard nog steeds heel fraai is).

  Trouwens, ik zie dat ik vandaag op de kop af precies 2 jaar mijn commentaar hier geef. Vaak over kadrering die mijn inziens beter kan. Maar daar kan ik vandaag niet echt over klagen knipoog Tweede foto is favoriet.

 4. EdC
  Profiel EdC schreef op dinsdag 22 december 2009 om 12:46

  @Karel. Op de stoel naast de chauffeur mag je hands-on fotograferen. vrolijk

  @Charles. Over de kadrering valt ook hier best nog wel iets op te merken. De foto bij intro op de hoofdpagina was mooier gekadreerd met de weerspiegeling van de lichten op het wegdek. Maar die foto geeft weer minder de sfeer weer dan de eerste foto hierboven.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.930 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord