5 Dagen Deal: Word lid met korting + gratis Fotobijbel! Meer info of direct aanmelden
Willy

Wel of niet kiezen voor een fotografie opleiding

dinsdag 27 maart 2007, 19:02 door | 24.185x gelezen | 6 reacties

Moet een amateurfotograaf met ambitie om professionele fotograaf te worden een fotografie opleiding doen?
Afgelopen vrijdag heb ik tijdens een etentje met de redactie van Stadsleven zitten praten met een fotograaf die de Fotoacademie had gedaan. Ikzelf ben al een tijdje aan het twijfelen of ik een opleiding zou moeten doen of niet.

We hadden het erover of het meerwaarde zou creeren als je een fotografie opleiding zou doen als amateurfotograaf. Er zijn er verschillende maar de Fotoacademie, Fotogram en de Fotovakschool zijn toch wel de bekendste die mij zo te binnen schieten. Shoot me if I'm wrong.

De fotografe in kwestie gaf aan dat het haar erg veel zelfvertrouwen heeft gegeven. Ze stapt nu zonder blikken of blozen in een opdracht die ze krijgt aangeboden. Geen zenuwen want ze weet wat ze moet doen en hoe de aanpak zal zijn. Ikzelf heb met dat zelfvertrouwen niet zoveel problemen, maar ik begrijp helemaal wat ze bedoelde. Fact is in elk geval dat een fotografieopleiding geen kwaad doet en alleen maar kan bijdragen aan de ontwikkeling tot een "echt goede" fotograaf. Fact is ook dat het voor iedereen verschillend is of hij of zij er wat aan heeft. Conclusie bij mij was dat als ik het graag zou willen ik het zeker zou moeten doen.

Nou dan zijn we eruit....of niet?

Website Fotoacademie
De website van de Fotoacademie

6 reacties

 1. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 27 maart 2007 om 19:16

  Zelf ben ik vorig jaar eens wezen kijken op de open dag van de Fotovakschool. Het viel me toen op dat ze, meer dan ik dacht, commercieel bezig waren. Hoe verkoop je je foto's als belangrijk punt naast hoe maak je je foto's. Dat vond ik wel een realistische kijk.

  Als je er inderdaad je beroep van maakt kan ik mee voorstellen dat een dergelijke opleiding nuttig is. Ze kunnen je natuurlijk helpen om de meest voorkomende fouten te voorkomen.

  Los daarvan denk ik dat je ook erg ver kunt komen zonder zo'n specifieke opleiding. Op internet is tegenwoordig zoveel te vinden over fotografie dat je daar ontzettend veel informatie vandaan kunt halen.

  Ben benieuwd wat je besluit. vrolijk
  Helaas zijn dergelijke opleidingen wel erg prijzig.

 2. Mischa
  Mischa schreef op woensdag 28 maart 2007 om 10:32

  Dergelijke opleidingen zijn net zo prijzig als je wilt. De fotoacademie is een goede maar niet-gesubsidieerde school, dus de financiering zal je zelf moeten doen knipoog
  Volg je echter een gesubsidieerde opleiding, bijvoorbeeld St.Joost dan betaal je natuurlijk je schoolgeld en de rest. En de rest is voornamelijk wat je zelf uit wilt geven. Feit is wel dat je een fotovakschool niet kan/mag vergelijken met een creatieve opleiding zoals een kunstacademie. De vakschool is meer gericht op het vaktechnische en minder op het creatieve.
  Tja en internet en het vinden daarop. Het zal je ongetwijfeld kunnen helpen om je vaktechnische kennis te vinden. Goed commentaar krijgen op je werk is toch wel heel moeilijk. Wie kan het kaf van het koren onderscheiden bij de reacties op de diverse fora?

 3. Paul
  Paul schreef op donderdag 29 maart 2007 om 14:45

  Een fotografieopleiding wel of niet. Is een moeilijke beslissing die, inderdaad, mede door de hoge prijs bepaald wordt. Een alternatief zou dan St. Joost in Breda kunnen zijn. Alleen, dat is een voltijdopleiding. En laat ik nu overdag nu moeten werken. Jammer, maar helaas voor mij wat betreft St. Joost dus. Zit zelf ook al een hele tijd te denken of dat ik een cursus ga volgen. Voorlopig blijf ik er maar over denken en zoek het een en ander op internet op. vrolijk

 4. Mischa
  Mischa schreef op vrijdag 30 maart 2007 om 01:51

  En laat St. Joost nu net wel een deeltijdopleiding aanbieden knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.373 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord